Μαθητές της Τήνου και της Μυκόνου μαθαίνουν να “συμβιώνουν με τα ζώα γύρω τους”

Η ευαισθητοποίηση ξεκινά από τις μικρές ηλικίες

Το επιτυχημένο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Πανελλαδικής Περιβαλλοντικής και Φιλοζωικής Ομοσπονδίας με τίτλο “Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου” επιστρέφει στην αγκαλιά των Κυκλάδων με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του Κυνοφιλικού Ομίλου Σύρου.

Μαθητές της Τήνου και της Μυκόνου θα έχουν την δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με τα ζώα από μία διαφορετική σκοπιά, βασισμένη στην αρχή της ισότητας. Το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα θα ταξιδέψει στα δύο νησιά τις εβδομάδες 4-8 Απριλίου και 11-15 Απριλίου 2016.

Η παρουσίαση λαμβάνει χώρα σε αίθουσα του σχολείου, διαρκεί μία διδακτική ώρα και περιλαμβάνει προγράμματα, προσαρμοσμένα στην ηλικία των μαθητών του Δημοτικού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει υπολογιστή και προβολέα ή διαδραστικό πίνακα για την προβολή διαφανειών. (powerpoint). Οι παρουσιάσεις πραγματοποιούνται σε ομάδες το πολύ μέχρι 30 μαθητών για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα συμμετοχής όλων στις συζητήσεις.

Δράσεις στην Α' και Β' Τάξη Δημοτικού

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 20λεπτη διαδραστική παρουσίαση με τη χρήση οπτικού υλικού για τα ζώα συντροφιάς στο σπίτι και την ασφαλή αντιμετώπισή τους έξω από αυτό. Τα παιδιά καλούνται να πουν τι σημαίνει “να είμαστε φίλοι” και πώς μπορούμε να έχουμε μια τέτοια σχέση με κάποια ζώα. Μέσα από εικόνες και αφήγηση, μαθαίνουν πώς να τα φροντίζουν, αναλογιζόμενα τις δικές τους ανάγκες, πώς να διαβάζουν τη γλώσσα του σώματος και πώς να τα προσεγγίζουν. Μετά από ερωτήσεις και συζήτηση και εφόσον το επιτρέπει ο χρόνος οι μαθητές ζωγραφίζουν γάτες και τους σκύλους και όσα χρειάζονται για να ζήσουν ευτυχισμένα.

Τα δικαιώματα των ζώων και οι υποχρεώσεις μας απέναντί τους

Στις μεγαλύτερες τάξεις, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστική παρουσίαση σχετικά με τις αρχές της συμπεριφοράς και της βιολογίας των ζώων συντροφιάς, τα δικαιώματά τους, αλλά και τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους. Μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών μαθαίνουμε πώς μπορούμε να τα φροντίζουμε και πως να συμπεριφερόμαστε όταν τα συναντάμε στο δρόμο. Με τους μεγαλύτερους μαθητές γίνεται συζήτηση πάνω στο θέμα της κακοποίησης ζώων, όπως το έχουν βιώσει στη γειτονιά, στο χωριό ή αλλού, και γίνεται αναφορά στα εξωτικά είδη καθώς και στα είδη που βρίσκονται σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους. Στη συνέχεια τα σχολεία που επιθυμούν αναλαμβάνουν με την υποστήριξη του Συλλόγου να διοργανώσουν τη δική τους εκστρατεία για να ενημερώσουν τους συμμαθητές, την οικογένεια και τη γειτονιά τους.

Επειδή ο χρόνος σε κάθε νησί είναι περιορισμένος στην περίπτωση περισσότερων συμμετοχών, από τις διδακτικές διαθέσιμες ώρες, θα προηγηθούν οι μεγαλύτερες τάξεις κάθε σχολείου και στη συνέχεια οι μικρότερες. Το πρόγραμμα είναι προαιρετικό και δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τα σχολεία και τους μαθητές.

Σημειώνεται πως η δράση ξεκίνησε για πρώτη φορά στα τέλη του 2010 στην Αμοργό, με πρωτοβουλία της Βασιλικής Χρήστου (ΜΚΟ Ζωοφόρος) και της ειδικού συμπεριφοράς ζώων Μελίτας Λαζαράτου (“Η Προστασία των Ζώων”). Υπενθυμίζεται μάλιστα πως τον Μάιο του 2015 η κ. Λαζαράτου επισκέφτηκε τη Σύρο, με την πολύτιμη βοήθεια των φιλοζωικών σωματείων του νησιού, όπου πραγματοποίησε αντίστοιχες δράσεις ενημέρωσης στα σχολεία.