Το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο 2016 του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε Άνδρο και Χανιά

Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ

Στο Γαύριο της Άνδρου θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 17 Ιουλίου ο Πρώτος Κύκλος του Θερινού Πανεπιστημίου που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με θέμα «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας: Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως Σήμερα».

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πρόκειται για τη συνέχεια της περυσινής ακαδημαϊκής δράσης που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη ομολογουμένως επιτυχία στην Άνδρο.

Ωφέλιμη και συναρπαστική εμπειρία

Όπως είχε σημειώσει χαρακτηριστικά η Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη Προγράμματος, Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, η ιδέα του Θερινού Σχολείου γεννήθηκε από απλά «συστατικά»: διεκδίκηση της διά βίου μάθησης, ανάγκη για καλλιέργεια και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, συνειδητοποίηση του κρίσιμου ρόλου των μέσων μαζικής επικοινωνίας, ελληνικός πολιτισμός, κυκλαδίτικος ήλιος και θάλασσα.

Η ίδρυση και λειτουργία του θερινού Πανεπιστημίου στην Άνδρο το καλοκαίρι του 2015 προκάλεσε έναν ενθουσιώδη κυματισμό, ενώ έτυχε θερμής αποδοχής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Την πρωτοβουλία υποστήριξαν επίσης κορυφαίες προσωπικότητες από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάβαρντ στην Ελλάδα και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Εκατοντάδες άνθρωποι, διανοούμενοι, δημοσιογράφο, καλλιτέχνες, συγγραφείς και ερευνητές συμμερίστηκαν και έζησαν τη μετεξέλιξη του αρχικού οράματος σε πραγματικότητα. Ευγενείς χορηγοί στάθηκαν στο πλευρό των διοργανωτών και η δράση ενισχύθηκε σημαντικά από τη δημοτική αρχή και ανήσυχες πνευματικές δυνάμεις της Άνδρου.

Εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Το πρόγραμμα προσφέρεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, απόφοιτους, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους. Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν κατόπιν αξιολόγησης.

Το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο περιλαμβάνει καθημερινές τετράωρες διαλέξεις, εργαστήρια, συναντήσεις ανταλλαγής ιδεών στο τέλος κάθε εργαστηρίου/διάλεξης, καθώς και πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές. Στο πρόγραμμα θα διδάξουν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί καθηγητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

Στη Διεθνή Τιμητική Επιτροπή συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τις εικόνες των αφισών φιλοτέχνησαν ο σκιτσογράφος κ. Ηλίας Μακρής και ο εικαστικός κ. Ηλίας Δελλόγλου, ενώ το έντυπο υλικό επιμελήθηκε ο κ. Γιάννης Μαμάης από τις εκδόσεις Gutenberg.

Από τα Κλασικά Κείμενα στον Σύγχρονο Δημόσιο Λόγο

Ο 1ος Κύκλος του Θερινού Πανεπιστημίου στην Άνδρο έχει τίτλο «Γλώσσα, Εξουσία και ΜΜΕ: Από τα Κλασικά Κείμενα στον Σύγχρονο Δημόσιο Λόγο». Υπεύθυνη για τη διαχείριση του έργου είναι η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τα σεμινάρια θα καλύψουν τις ακόλουθες θεματικές: Αρχαιοελληνική γραμματεία και δημοσιογραφία, Η έννοια της εξουσίας και της χειραγώγησης σε κλασικά κείμενα, George Orwell και δημόσιος λόγος, Η μετα-μνημονιακή γλώσσα στα σύγχρονα ΜΜΕ: Απεικονίσεις της κρίσης στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, Ρητορική τέχνη. Ο θεατρικός/δραματοποιημένος λόγος στα σύγχρονα δημοσιογραφικά κείμενα, Επικαιρότητα και παραστατικές τέχνηες – Ο πολιτικός λόγος στο θέατρο.

Το πρόγραμμα προσφέρει εκπαιδευτικό υλικό και βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες. Περιλαμβάνει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις.

Ανάδειξη πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης οργανώνει τον Δεύτερο Κύκλο του Θερινού Σχολείου στο Κολυμπάρι Χανίων από 16 έως 22 Αυγούστου, με τίτλο «Ελληνική Γλώσσα και ΜΜΕ: Ανάδειξη πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων». Το έργο υποστηρίζεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Havard και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Γραφείο Ελλάδος. Υπεύθυνη για τη διαχείριση του έργου είναι η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τα σεμινάρια θα καλύψουν τις ακόλουθες θεματικές: Η υποστήριξη του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στα σύγχρονα ελληνικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ, Πολιτισμική εγγραμματοσύνη, Δημοσιογραφία και πολιτισμός, Τα δημοσιογραφικά κείμενα ως αυθεντικό γλωσσικό υλικό στην τάξη, Ελληνική ποίηση και λογοτεχνία: Διάδοση μέσω των ΜΜΕ και της ψηφιακής τεχνολογίας, Οι διάλεκτοί της ελληνικής γλώσσας και ο σύγχρονος δημοσιογραφικός και διαφημιστικός λόγος.

Στόχος του Θερινού Πανεπιστημίου είναι να προσφέρει στους Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες μία ωφέλιμη και συναρπαστική εμπειρία, όπως ακριβώς πρέπει σε μία ακαδημαϊκή δράση που φιλοξενείται σε ένα από τα ωραιότερα ελληνικά νησιά με μακρά παράδοση στον πολιτισμό και τις τέχνες.

«Ανάγκη να γίνει θεσμός»

Υπενθυμίζεται το πρόγραμμα του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου, αλλά και οι στόχοι του προγράμματος παρουσιάστηκαν προ μηνών στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι συντελεστές στα Γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων, μίλησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής Γιώργος Καψάλης και η Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του προγράμματος Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία της σύνδεσης των σύγχρονων μέσων ενημέρωσης με την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό. Την ανάγκη να γίνει θεσμός το συγκεκριμένο Θερινό Πανεπιστήμιο επεσήμανε η Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Μύρνα Νικολαΐδου.

Ετικέτες: