“Δεν συνάδει με τη φυσιογνωμία μας”
- Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10
Προσφυγή κατά του νέου Χωροταξικού του Τουρισμού κατέθεσε προς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο δήμος Κιμώλου προκειμένου να αποφευχθεί η πραγματοποίηση οποιουδήποτε σεναρίου που θέλει να υλοποιούνται μεγάλες επενδύσεις σε ένα μικρό νησί, ο μόνιμος πληθυσμός του οποίου, το μόνο που ζητά είναι η τουριστική ανάπτυξη στο βαθμό που υπαγορεύει το φυσικό και οικονομικό περιβάλλον.
Αναφορικά με το εν λόγω θέμα μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κιμώλου, Κωνσταντίνος Βεντούρης, ο οποίος εξήγησε πως ο κυριότερος λόγος που προσφεύγει η δημοτική Αρχή είναι επειδή θα είναι καταστροφικό για το νησί να “ανοίξει” στην πράξη η πύλη για τις τεράστιες επενδύσεις που θα αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία της Κιμώλου.
Ο ίδιος, σημείωσε μάλιστα, ότι το περασμένο καλοκαίρι οι διαφωνίες είχαν κατατεθεί και προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενώ είχε τονισθεί ότι το χρονικό περιθώριο της διαβούλευσης δεν επαρκούσε για ένα θέμα μείζονος σημασίας.
“Πράσινο φως” για μεγάλες επενδύσεις
Σύμφωνα με όσα ορίζει ο νέος νόμος, ο Κώνσταντίνος Βεντούρης υπενθύμισε ότι στην κλίμακα που έχει ενταχθεί η Κίμωλος, πλέον επιτρέπεται η κατασκευή νέων καταλυμάτων 3, 4 και 5 αστέρων με μέγιστη δυναμικότητα 100 κλινών υπό τις προϋποθέσεις που ανέφερε παρακάτω, δηλαδή, “Σε περιοχές εντός σχεδίου και εντός ορίων οικισμών με τους εκάστοτε ισχύοντες όρους δόμησης, σε περιοχές εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών η δόμηση κύριων τουριστικών καταλυμάτων είναι δυνατή σε γήπεδα ελάχιστης επιφάνειας 15 στρεμμάτων και μέγιστη πυκνότητα 8, 9 και 10 κλίνες/στρ. για ξενοδοχεία 5, 4 και 3 αστέρων αντιστοίχως” ενώ επιτρέπεται “η αναβάθμιση και η μετατροπή υφιστάμενων τουριστικών καταλυμάτων σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα” και ανάβει το “πράσινο φως” για “τη χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων με ανώτατο Σ.Δ. 0,05”.
“Από το ένα άκρο στο άλλο”
“Θα είμαστε θεατές σε ό,τι γίνει στο νησί μας” δήλωσε στη συνέχεια ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, εκφράζοντας την ανησυχία των Κιμωλιατών. Εξήγησε μάλιστα, πως ο νέος νόμος κινείται στο αντίθετο άκρο με τον προηγούμενο που ίσχυε, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της οδηγεί κυρίως τα μικρά νησιά “από το ένα άκρο στο άλλο”. “Ως νησί το 2009 στις περιοχές εκτός σχεδίου δεν μπορούσαμε να κάνουμε καμία τουριστική επένδυση, μόνο camping, τώρα ο νέος νόμος μας πηγαίνει από το ένα άκρο στο άλλο. Δίνει τη δυνατότητα από 15 στρέμματα γης και πάνω να προχωρήσει κάποιος σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες” αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, “Εμείς ως νησί είμαστε μικρό και κάτι τέτοιο δεν το θέλουμε” αφού “το θέμα είναι ο Κιμωλιάτης στα μικρά κτήματα που κατέχει να μπορεί να κάνει συμπληρωματικά μικρά ενοικιαζόμενα δωμάτια της τάξεως των 10 δωματίων προκειμένου να στηριχθεί και να παραμείνει στον τόπο του”. Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Βεντούρης, σημείωσε πως ένα ακόμη ζητούμενο είναι “να μην αλλοιωθεί το γνήσιο παραδοσιακό τοπίο και να μην επηρεαστεί το περιβάλλον”, λέγοντας επιπλέον πως, “οι κάτοικοι του νησιού”, θα υπάρχει κίνδυνος να αναγκάζονται “να πωλούν τη γη που πατροπαράδοτα τους ανήκει σε συμφέροντα ξένα”.
“Υποθηκεύεται το μέλλον των επόμενων γενεών”
Μεταξύ άλλων το κείμενο της προσφυγής, το οποίο συνυπογράφει ο δήμος Κιμώλου μαζί με άλλους φορείς και δήμους που ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο, αναφέρει, “Το εν λόγω Χωροταξικό του Τουρισμού (ΦΕΚ 3155 Β΄/12-12-2013) αυτοπροβάλλεται ως τροποποίηση του Χωροταξικού του Τουρισμού του 2009 (ΦΕΚ 1138 Β΄/11-06-2009), αλλά στην πραγματικότητα προωθεί μια ακόμα δυσμενέστερη αντίληψη, που θίγει καίρια το φυσικό και πολιτιστικό υπόβαθρο των περιοχών, υποθηκεύοντας την δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ζήσουν σε ένα βιώσιμο φυσικό και οικονομικό περιβάλλον. Βάλλεται από τους παραπάνω φορείς, οι οποίοι προσφεύγουν με μια σειρά επιχειρημάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την προστασία των προστατευόμενων περιοχών, την επιβολή κάθετων ρυθμίσεων που δεν λαμβάνουν υπόψη τα διαφορετικά στοιχεία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος διαφόρων περιοχών της χώρας, ενώ αγνοούν τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις. Ενάντια στο προηγούμενο Χωροταξικό του Τουρισμού είχε επίσης ασκηθεί προσφυγή και ακόμη εκκρεμεί η έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ελπίζουμε λόγω της σημασίας που δίνει στο ζήτημα τόσο η Δημόσια Διοίκηση όσο και οι προσφεύγοντες φορείς, να οριστεί σύντομα δικάσιμη”.
Σταθερά αιτήματα
Ο κ. Βεντούρης στις δηλώσεις του έκανε σαφές πως όσον αφορά στο νησί της Κιμώλου ο δήμος εμμένει στα σταθερά αιτήματά του, τα οποία είναι πρώτον, “να αποκλειστεί η δυνατότητα ίδρυσης κύριων καταλυμάτων (ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων) σε εκτός σχεδίου περιοχές τις Κιμώλου επιτρέποντας μόνο την ίδρυση πρότυπων μικρών μονάδων ενοικιαζομένων δωματίων, διαμερισμάτων και επιπλωμένων κατοικιών τουλάχιστον της τάξεως των 3 κλειδιών κατά τα ισχύοντα, αλλά και της επιτρεπόμενης ίδρυσης camping, δεύτερον να αποκλειστεί η δυνατότητα ίδρυσης σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και η δυνατότητα ίδρυσης οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων” και τέλος “το όριο αρτιότητας για εκτός σχεδίου περιοχές να επανέλθει στα 4 στρ. προκειμένου να προστατευτεί η τοπική ιδιαιτερότητα και η οικονομία μικρής κλίμακας που χαρακτηρίζει το νησί μας”.
“Διεκδικούμε την ακύρωση του”
Ολοκληρώνοντας το θέμα, ο αντιδήμαρχος παραχώρησε τη θέση του σχετικά με το ερώτημα πού πιστεύει ότι αποσκοπεί ο νέος νόμος, δηλώνοντας κατηγορηματικά, “Πιστεύω ότι στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό που έχει εξαγγελθεί δηλαδή οι μεγάλες επενδύσεις”. Μάλιστα ο κ. Βεντούρης επανέλαβε ότι, “Δε νομίζω ότι συμφωνεί με τη φυσιογνωμία του νησιού μας η υλοποίηση τόσο μεγάλων επενδύσεων και γι αυτό διεκδικούμε την ακύρωσή του με όλους τους συνυπογράφοντες της προσφυγής”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο κείμενο υπογράφουν εκτός από το δήμο Κιμώλου οι παρακάτω φορείς: Αρκτούρος, Αρχέλων, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S., Δήμος Λειψών, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, MOm-Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών και WWF Ελλάς.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Με ιδιωτικό σκάφος μεταφέρθηκαν πυροσβέστες
25 Οκτ. 2024 - 6:17 - Στα "κάγκελα" για τη λειτουργία του βιολογικού
14 Οκτ. 2024 - 6:17 - Ο βιωματικός τουρισμός της Κιμώλου σε εκπομπή της ΕΡΤ
11 Οκτ. 2024 - 11:26 - Αναβάθμιση για το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της Κιμώλου
26 Ιουλ. 2024 - 6:17 - Μήλος και Κίμωλος δείχνουν την “κρυφή” γοητεία τους
23 Ιουλ. 2024 - 10:52