Ομόφωνη έγκριση των νέων τετραγωνικών μέτρων στα οποία αναπτύσσουν τα τραπεζοκαθίσματά τους οι επιχειρήσεις της παραλίας στην Ερμούπολη από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου

“Οικοδομείται” η επιχειρηματική τάξη...

Μικρές αποκλίσεις συγκριτικά με τα περυσινά δεδομένα στο παραλιακό μέτωπο

Τα νέα τετραγωνικά μέτρα που αναλογούν σε κάθε επιχείρηση του παραλιακού μετώπου προκειμένου να αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματα ενέκριναν ομόφωνα τα μέλη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή τους, οπότε και ο πρόεδρος, Δημήτρης Κοσμάς δήλωσε πως σταδιακά οικοδομείται η “τάξη” στη “βιτρίνα” της πόλης με σκοπό την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων μετά την πολύμηνη ταλαιπωρία τους.

Ο επανακαθορισμός των χώρων που καταλαμβάνουν συνολικά οι επιχειρήσεις αποτέλεσε αναγκαιότητα μετά από τα νέα δεδομένα που έθεσε επί τάπητος το έργο της ανάπλασης, με τον πρόεδρο του Συλλόγου “Τερψιχόρη”, Δημήτρη Αρβανίτη να εκφράζει μέσω δημόσιων δηλώσεών του, την ικανοποίηση των ίδιων των επιχειρηματιών, αφού εκ του αποτελέσματος, η νέα λειτουργία του παραλιακού μετώπου – υποστήριξε – πως, τους ευνοεί σημαντικά.

Αποδεκτά όλα τα αιτήματα των επιχειρηματιών

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε το σύνολο των αιτημάτων των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται από το ύψος της οδού Ελ. Βενιζέλου έως και την πλατεία Κανάρη, με τους ίδιους να διαθέτουν και τυπικά πλέον την έγκριση για την τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων στις προβολές των προσόψεων των επιχειρήσεών τους. Η εν λόγω απόφαση θα ισχύσει μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017, οπότε και η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου θα κληθεί να εξετάσει και να εγκρίνει αναλόγως τα νέα αιτήματά τους. Κοινή διαπίστωση όλων, σύμφωνα και με όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση, αποτελεί πως πλέον το παραλιακό τμήμα των επιχειρήσεων εστίασης χαρακτηρίζεται από τάξη, αφού η κάθε επιχείρηση δραστηριοποιείται σε οριοθετημένο χώρο, χωρίς να χρειάζεται να “παραβιάζει” τα νοητά όρια της επιχείρησης με την οποία γειτνιάζει. Αξίζει να σημειωθεί, πως, στη συνεδρίαση αναγνώστηκε το σύνολο των μεταβολών των τετραγωνικών που καταλαμβάνει κάθε επιχείρηση και βάσει των αριθμών, διαπιστώνεται πως ακόμη και σε όσες επιχειρήσεις έχει παραχωρηθεί μικρότερος χώρος συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, αυτός δεν έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, πλην ελαχίστων περιπτώσεων.

“Μετά από την ανάπλαση προέκυψαν κάποια νέα δεδομένα. Έχουμε προβεί ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υπάρχει μία δίκαιη κατανομή για τους επιχειρηματίες, η οποία έλαβε υπόψιν την πρόσοψη του κάθε καταστήματος. Προς το παρόν έχουν συμφωνήσει όλοι οι επιχειρηματίες και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα” σχολίασε ο Δημήτρης Κοσμάς, τονίζοντας πως, ακόμη και για δύο τμήματα που παραμένουν ελεύθερα, προβλέπεται η δημοπράτησή τους ώστε να αξιοποιηθούν.

Τήρηση των ορίων από κάθε επιχείρηση

Στην αναγκαιότητα της διαφύλαξης της νέας εικόνας που έχει διαμορφωθεί στο παραλιακό τμήμα εστίασε τον σχολιάσμό του και ο αρμόδιος υπάλληλος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κ. Ζερβός, υπογραμμίζοντας πως, ο κάθε επιχειρηματίας οφείλει να μην υπερβεί τον χώρο που του έχει παραχωρηθεί. “Έγινε τακτοποίηση των χώρων. Υιοθετήθηκαν πλέον οι σωστοί χώροι από τις επιχειρήσεις” ανέφερε, επισημαίνοντας πως, σήμερα και κατόπιν της ολοκλήρωσης των εργασιών ανάπλασης, “Η παραλιακή ζώνη, ειδικά στον χώρο των τραπεζοκαθισμάτων έχει διαχωρισμό με φυσικά στοιχεία”, γεγονός που όπως πρόσθεσε, αποτρέπει την τοποθέτηση οποιουδήποτε πρόσθετου εξοπλισμού μπορεί να αποτελέσει παραφωνία στη σχετικά ομοιόμορφη εικόνα. “Η οριοθέτηση δεν χρειάζεται να γίνεται με κάποια επιπλέον παρέμβαση, πλην του παλαιού πεζοδρομίου που θα μεριμνήσει το Λιμενικό Ταμείο. Ο υπόλοιπος χώρος είναι οριοθετημένος με πλακοστρώσεις” συμπλήρωσε, αναφερόμενος και στο τμήμα του κρηπιδώματος που αξιοποιείται από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται προς την πλευρά της πλατείας Κανάρη. “Η διαφοροποίηση υλικών οριοθετεί το κρηπίδωμα και το νέο πεζοδρόμιο” ανέφερε στη συνέχεια, εξηγώντας πως, θα πρέπει να μην καταληφθούν οι χώροι που προορίζονται για τη μετακίνηση των πεζών, καθώς ακολουθεί το οδόστρωμα. Από την πλευρά της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου κι ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, τονίσθηκε πως, θα πραγματοποιούνται έλεγχοι ώστε το παραλιακό μέτωπο να λειτουργήσει όπως προβλέπεται μετά από τη νέα διαμόρφωσή του.

Μέτρο ανακούφισης η 6μηνη απαλλαγή τελών

Άκρως σοβαρό ζήτημα που απασχόλησε και προ μηνών τα μέλη του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Σύρου αποτέλεσε η οικονομική ανακούφιση των άμεσα θιγόμενων επιχειρηματιών, για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, κατά το οποίο κατέγραψαν οικονομική ζημία εξαιτίας της υλοποίησης των εργασιών ανάπλασης. Πρόσφατες είναι ακόμη και σήμερα οι εικόνες του εργοταξίου, το οποίο κυριολεκτικά επεκτάθηκε έως και τις εισόδους των επιχειρήσεων, με τους ιδιοκτήτες τους να παρατηρούν μέρα με την ημέρα την πελατεία τους να μειώνεται δραματικά και άρα, τον τζίρο τους σχεδόν να μηδενίζεται. “Το έργο μας δικαίωσε όλους. Ωστόσο, ο κόσμος ταλαιπωρήθηκε” επεσήμανε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου μιλώντας για την 6μηνη απαλλαγή των επιχειρηματιών από την καταβολή των τελών για τους εξωτερικούς χώρους καθ΄ όλη τη διάρκεια του νεκρού διαστήματος. “Οι επιχειρηματίες δε θα πληρώσουν από τη στιγμή που θα εγκριθεί η απόφαση για όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή για το τρίμηνο του προηγούμενου έτους και για το πρώτο τρίμηνο του 2016, έως και τον Μάρτιο. Μιλάμε ουσιαστικά για 6 μήνες που δεν θα κληθούν να καταβάλουν τέλη οι ίδιοι” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοσμάς, τονίζοντας πως “είναι μία λογική απόφαση” που μεταφράζεται και σαν “ηθική ανταμοιβή” για τους ίδιους. “Όλο αυτό το διάστημα υπέμειναν αρκετά οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν στην παραλιακή ζώνη” πρόσθεσε, εξηγώντας όμως, πως, παρά την έντονη ανησυχία που υπήρξε εκ μέρους τους για την πορεία και πρόοδο του έργου, εν τέλει, “έχει αναπτυχθεί μία καλή συνεργασία και συνεννόηση”.

“Το σημαντικότερο ζήτημα είναι να σεβαστούμε ο ένας τον άλλον και να δουλέψουμε καλά. Προς το παρόν έχουμε πολύ καλή συνεργασία εκτός από έναν – δύο επιχειρηματίες που φαίνεται να μην κατανοούν. Πιστεύω θα βρεθεί λύση” υπογράμμισε κατηγορηματικά.

Κληθείς να απαντήσει αν θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρηματιών πέραν του προαναφρθέντος, ο ίδιος απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως, “Από πλευράς Λιμενικού Ταμείου η απαλλαγή μόνον το νεκρό διάστημα”.

Να παραμείνει ανοικτή η παραλιακή, η θέση του Δ. Κοσμά

Δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση και για τη λήψη των αποφάσεων για τα κυκλοφοριακά μέτρα που θα εφαρμοσθούν τη θερινή περίοδο, ο κ. Κοσμάς κλήθηκε να απαντήσει αν η παραλιακή οδός διπλής κατεύθυνσης θα κλείνει για κάποιες ώρες. “Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη” σημείωσε αναφερόμενος στις τελικές αποφάσεις του Δήμου οι οποίες και δεν έχουν ληφθεί ως σήμερα, γνωστοποιώντας ωστόσο την προσωπική θέση του. “Η παραλιακή οδός θα παραμείνει ανοικτή κατά την άποψή μου καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Δεν υπάρχει λόγος να κλείσει. Ωστόσο, αυτό που θα μπορούσε να κλείσει είναι ο χώρος στάθμευσης στο Νησάκι μετά τις 10 το βράδυ ώστε να αποφευχθεί η μεγάλη ροή οχημάτων προς το κέντρο” υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως, θεωρεί ότι χρήσιμο θα είναι “Όλοι να μπορούν να απομακρύνονται χωρίς κανένα πρόβλημα από τη θέση Νησάκι. Άποψή μου είναι πως δεν υπάρχει λόγος να κλείσει η παραλιακή και να επιβαρυνθούν άλλοι δρόμοι της πόλης”. Επανέλαβε δε, πως, το σύνολο των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για το καλοκαίρι δεν έχει οριστικοποιηθεί έως σήμερα, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως, όποιες κι αν είναι αυτές οι αλλαγές, “θα έχουν πιο ήπιο χαρακτήρα” συγκριτικά με τα περυσινά μέτρα.

Απομάκρυνση αυθαίρετα τοποθετημένων πινακίδων

Στο πλαίσιο των προσπαθειών να απαλλαγεί η “βιτρίνα” της πόλης από παρεμβάσεις που προκαλούν δυσαρμονία στην πρώτη εικόνα που εισπράττει ο επισκέπτης κατά την άφιξή του στη Σύρο και ειδικότερα στο λιμάνι, συμπεριλαμβάνεται και η απομάκρυνση των αυθαίρετα τοποθετημένων κινητών πινακίδων που υπήρχαν μέχρι πρότινος μπροστά από τις επιχειρήσεις κι επί των πεζοδρομίων. “Σταδιακά μπαίνει το παραλιακό μέτωπο σε μία τάξη. Απομακρύνθηκαν όλες οι κινητές ταμπέλες και πινακίδες από την πλευρά των επιχειρήσεων στη μέση των πεζοδρομίων. Είχαμε ενημερώσει τις επιχειρήσεις και υπήρξε μία άψογη συνεννόηση σε αυτό το κομμάτι. Άμεσα οι επιχειρηματίες απομάκρυναν τις πινακίδες. Εκτιμώ πως έχουμε μία καλή συνεργασία με όσους δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη” σχολίασε ο κ. Κοσμάς, εκφράζοντας την πεποίθηση πως, συνολικά η πόλη το καλοκαίρι θα παρουσιάσει μία αναβαθμισμένη λειτουργία. “Νομίζω πως το φετινό καλοκαίρι θα προχωρήσει χωρίς σημαντικά προβλήματα, γκρίνια και διαφωνίες. Να προτάξουμε όλοι την προσπάθεια, τη συνεργασία και την κατανόηση. Το Λιμενικό Ταμείο έχει διάθεση να ακούσει όλα τα αιτήματα, αρκεί να κινούνται σε λογικό πλαίσιο. Πρέπει να μπορέσουμε να κάνουμε την πόλη μας ανθρώπινη και φιλική, πρώτα σε εμάς που είμαστε οι μόνιμοι κάτοικοι και μετά προς τους επισκέπτες. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και νομίζω πως σταδιακά μπαίνουμε σε έναν θετικό δρόμο” σημείωσε, ολοκληρώνοντας τη σχετική αναφορά του.

Ικανοποίηση από το αποτέλεσμα για τον Δ. Αρβανίτη

Επί των νέων δεδομένων, στο πλαίσιο των οποίων λειτουργούν ήδη οι επιχειρήσεις εστίασης του παραλιακού μετώπου τοποθετήθηκε και ο πρόεδρός τους, Δημήτρης Αρβανίτης διατυπώνοντας την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα σε επίπεδο διαμόρφωσης του παραλιακού χώρου. “Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων καταλαμβάνει σχεδόν τα ίδια τετραγωνικά μέτρα όπως πέρυσι, εκτός από δύο, τρεις περιπτώσεις που δυστυχώς είναι αδικημένοι από τη νέα διαμόρφωση, τα ελεύθερα τμήματα, τους διαδρόμους και τις ράμπες. Είχαμε καταθέσει τα σχετικά έγγραφα και μας ενέκρινε τις αιτήσεις το Λιμενικό Ταμείο. Σε γενικές γραμμές οι επιχειρηματίες είναι ικανοποιημένοι. Το αποτέλεσμα είναι θετικό και οι πελάτες εκφράζουν με τη σειρά τους, την ικανοποίησή τους” σχολίασε ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης”, απαριθμώντας κάποια από τα πλεονεκτήματα που καταγράφουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες. “Οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται στην πράξη πλέον, πως εξυπηρετούν τους πελάτες τους με ασφάλεια χωρίς να χρειάζεται να διασχίσουν τον δρόμο” ενώ όπως σημείωσε, “επιπλέον, έχουν απαλλαγεί από τα παρανόμως σταθμευμένα οχήματα στις προσόψεις τους”.

Συμπερασματικά, πρόσθεσε πως, “Οι πελάτες απολαμβάνουν τον καφέ και το φαγητό τους ενώ οι επιχειρηματίες σταδιακά παρατηρούν αύξηση στις εισπράξεις τους μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Εστιάζοντας σε αυτό το θέμα δε κι ερωτηθείς να σχολιάσει την απόφαση του Λιμενικού Ταμείου να μην απαιτήσεις για έξι μήνες τα τέλη των τραπεζοκαθισμάτων, αφού οι επιχειρήσεις δεν λειτούργησαν, σημείωσε τα ακόλουθα: “Ήταν ένα αίτημα του Συλλόγου με δεδομένο ότι το χρονοδιάγραμμα του έργου δεν τηρήθηκε και η ανάπλαση ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2016. Υπήρξαν χαμένοι μήνες για τις επιχειρήσεις. Αντίστοιχο αίτημα υπήρξε και από τις επιχειρήσεις της παραλίας στο ύψος του λιμένα, το οποίο γνωρίζει το Λιμενικό Ταμείο. Επί οκτώ μήνες το εργοτάξιο ήταν στις εισόδους τους. Είναι θετική η απόφασή τους, αλλά είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί ξανά και με τη διοίκηση”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο κ. Αρβανίτης επεσήμανε την ανάγκη να στηρίξουν οι επιχειρηματίες το νέο πρόσωπο του παραλιακού μετώπου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “Πρέπει οι Συριανοί να αποκτήσουμε συνείδηση καθώς εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι το έργο άλλαξε σημαντικά την όψη του μετώπου. Πρέπει να τηρήσουμε τους κανόνες. Μόνο αν αποκτήσουμε τη συνείδηση που πρέπει, το νησί θα προοδεύσει”.