Μικρή δομή Υγείας... μεγάλα προβλήματα
- Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, 2014 - 06:10
Στην τριάδα των κορυφαίων ζητημάτων της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, με φόντο την υποστελέχωση, ανήκουν - πλην των ιατρικών και διοικητικών κενών - και οι μικρότερες σε ποσοστό ελλείψεις, που αφορούν στο νοσηλευτικό προσωπικό.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” μπορεί το ποσοστό της στελέχωσης με νοσηλευτές και νοσηλεύτριες των τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, να ξεπερνά το 85% και άρα, να μη φαντάζει ανησυχητικό οποιοδήποτε κενό, ωστόσο τα προβλήματα ανακύπτουν λόγω του αυξημένου όγκου δουλειάς που καταγράφεται σε ορισμένα τμήματα, αλλά και εξαιτίας των κυκλικών ωραρίων, στα οποία καλείται να αντεπεξέλθει το “κουρασμένο νοσηλευτικό προσωπικό”.
Δεδομένων των σημαντικών αρμοδιοτήτων που έχουν να διεκπεραιώσουν καθημερινά οι νοσηλευτές, τα μεγαλύτερα προβλήματα όπως υποστηρίζει με δηλώσεις του, ο διοικητής Γιάννης Πετράκης, εστιάζονται στα Κέντρα Υγείας, αλλά και στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των Κυκλάδων, όπου δεν υπάρχει άλλος συνάδελφός τους, να καλύψει αρμοδιότητες, με αποτέλεσμα να αναδύεται για ακόμη μία φορά στην επιφάνεια, ο παράγων της νησιωτικότητας που δεν λαμβάνεται υπόψιν ούτε καν στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.
Στο πλαίσιο της αναφοράς που γίνεται για το νοσηλευτικό προσωπικό, ο κ. Πετράκης κλήθηκε να τοποθετηθεί και σχετικά με την αξιολόγηση που “αγγίζει” το σύνολο των δημόσιων υπαλλήλων.
Βάλλονται έντονα κυρίως μικρές υγειονομικές δομές
Συμπληρωματικό κομμάτι του παζλ των προβλημάτων που σχετίζονται με την Υγεία στις Κυκλάδες αποτελούν οι ελλείψεις σε επίπεδο νοσηλευτικού προσωπικού, που υφίστανται εντονότερα σε μικρές υγειονομικές δομές. Μπορεί το πρόσφατο χρονικό διάστημα να διεξάγονται συναντήσεις, ημερίδες και συζητήσεις για την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, ωστόσο, μετά και τα διοικητικά κενά στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, την τρίτη θέση έρχονται να καταλάβουν ζητήματα νοσηλευτικού προσωπικού.
Εκτεθειμένες μάλιστα στο πρόβλημα είναι σε μεγάλο βαθμό οι μικρές υγειονομικές δομές, όπως τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία στα νησιά της άγονης γραμμής, αφού η οποιαδήποτε κενή θέση νοσηλευτή ή νοσηλεύτριας, δεν δύναται να καλυφθεί. Στον αντίποδα, ανάλογες ελλείψεις σε τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, καλύπτονται από προσωπικό γειτονικών τμημάτων. Πρόκειται για ένα ζήτημα ορατό κυρίως σε νησιά όπως η Ανάφη, η Κίμωλος, η Σίκινος κ.α., το οποίο προβληματίζει τη διοίκηση καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γιάννης Πετράκης, “το νοσηλευτικό προσωπικό έρχεται στην τρίτη θέση των ελλείψεων σε σχέση με εκείνες που παρατηρούνται στο ιατρικό αλλά και στο διοικητικό προσωπικό, παρά το γεγονός πως η πληρότητα της εν λόγω υπηρεσίας ξεπερνά το 85%”.
Κυκλικές βάρδιες και κουρασμένο προσωπικό
Το ίδιο πρόβλημα ωστόσο, μεταφράζεται διαφορετικά για την ίδια τη δομή του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, εξαιτίας της ύπαρξης κουρασμένου νοσηλευτικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, η κυκλική βάρδια έρχεται να αυξήσει την κούραση των νοσηλευτών, αλλά και να μειώσει τις αντοχές τους, κυρίως δε, εκείνων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και εργάζονται ακόμη και τριάντα χρόνια στην υπηρεσία, δουλεύοντας κυκλικά όλο το 24ωρο. “Είναι αναμενόμενο” για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, εξηγεί ο κ. Πετράκης, “να επιθυμούν να ενταχθούν είτε σε ένα τμήμα με λιγότερη κίνηση, είτε σε μία νοσηλευτική μονάδα που οι υπηρεσίες αφορούν περισσότερο σε πρόληψη και σε θέματα προαγωγής της υγείας και όχι τόσο στη νοσηλευτική αντιμετώπιση”.
Συμπερασματικά, παράγων που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι οι ανισότητες που παρατηρούνται σε επίπεδο ωραρίου και φόρτου εργασίας, οι οποίες έρχονται να δημιουργήσουν έντονες συζητήσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να βοηθηθεί ο κάθε νοσηλευτής στο έργο του.
Στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο διοικητής, παραδεχόμενος ότι, “έχει δημιουργηθεί αναστάτωση”, γνωστοποίησε ότι μετά από εξέταση του θέματος και συνεννόηση με τους αρμοδίους της υπηρεσίας, “προβήκαμε σε κάποιες μετακινήσεις για να ισορροπήσουμε τις διαφορές”.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μάλιστα, ο κ. Πετράκης έχει δώσει εντολή στη διευθύνουσα της νοσηλευτικής υπηρεσίας ώστε από κοινού να καταλήξουν στην καταγραφή αξιοκρατικών κριτηρίων όπως ενδεικτικά αποτελούν, η ύπαρξη μονογονεϊκής οικογένειας, η οικονομική κατάσταση αλλά και προβλήματα υγείας ή και χρόνια υπηρεσίας του νοσηλευτή, ώστε να αξιολογηθεί το σύνολο των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί προς της διοίκηση και να τεθεί επί τάπητος μία μόνιμη πρόταση στελέχωσης, η οποία δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί εντός των επόμενων δέκα ημερών.
Πολύτιμος βοηθός για τα μικρά νησιά
Ιδιαίτερη θα ήταν η συμβολή στην αντιμετώπιση της υποστελέχωσης και όσων ζητημάτων πηγάζουν από αυτήν και επηρεάζουν την ποιότητα των παροχών Υγείας προς τους νησιώτες, αν κυρίως στα μικρά νησιά υπήρχαν νοσηλευτές, οι οποίοι με την σημαντική εμπειρία τους, συνέδραμαν καταλυτικά στο έργο των αγροτικών ιατρών που παραμένουν για σύντομο χρονικό διάστημα στο νησί προορισμού. “Τα νησιά της άγονης γραμμής θα ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα αν υπήρχε νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο θα μπορούσε μόνιμα να καλύψει τις ανάγκες του νησιού και να “εκπαιδεύσει” τον ιατρό που μετακινείται ανά δεκαπέντε ή είκοσι ή τριάντα ημέρες” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Πετράκης, εξηγώντας το σημαντικό έργο που προσφέρουν οι νοσηλευτές.
Αξίζει να διευκρινισθεί σε αυτό το σημείο, πως υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό που έχει ολοκληρώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό που κατέχει πανεπιστημιακή μόρφωση, γεγονός που καθορίζει τις αρμοδιότητες και την ευθύνη του κάθε βοηθού νοσηλευτή και του κάθε νοσηλευτή.
Χρονική προτεραιότητα στη νησιωτικότητα
Αποτελεσματική λύση στα ανωτέρω προβλήματα σε επίπεδο στελέχωσης, ο κ. Πετράκης επισημαίνει ότι δύναται να υπάρξει με την παροχή χρονικών κινήτρων. Όπως άλλωστε υποστήριξε και στην πρόσφατη συνάντηση για την Υγεία στην οποία έλαβαν μέρος οι δήμαρχοι των Κυκλάδων στη σχετική συνάντηση στη Σύρο, “σε πρώτο χρόνο θα μπορούσαν να προκηρυχθούν θέσεις στα νησιά και μετά από κάποιους μήνες να προκηρυχθούν για τις μονάδες στην Αθήνα”. Η εύνοια μάλιστα στο νησιώτικο χώρο, θα μπορούσε να υπάρξει, αν στην πράξη δινόταν προτεραιότητα στις ανάγκες του νησιώτικου χώρου. Πρόκειται για πρόταση που η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου έχει καταθέσει, με τον κ. Πετράκη μάλιστα, να διατυπώνει επανειλημμένως και δημόσια την ανωτέρω θέση, ωστόσο, είναι μία πρόταση, η οποία απαιτεί κεντρική πολιτική βούληση. “Αν δεν μπει στο τραπέζι τώρα η νησιωτική Ελλάδα θα χάσουμε κι άλλο πολύτιμο χρόνο”.
Αξιολόγηση: “Δούρειος ίππος” κινητικότητας(;)
Θέμα των ημερών που πρωταγωνιστεί και στα ζητήματα που απασχολούν το νοσηλευτικό προσωπικό, αποτελεί και η περιβόητη αξιολόγηση στον Δημόσιο Τομέα, η οποία όπως είναι εύλογο θα περάσει το κατώφλι και του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου. Πανελλαδικά δε, κρίνεται αναγκαίο να αναφερθεί πως ήδη έχουν υπάρξει οι πρώτες φωνές αντίδρασης, οι οποίες κάνουν λόγο για αξιολόγηση - “δούρειο ίππο” της κινητικότητας, των απολύσεων και της μείωσης των μηνιαίων αποδοχών των νοσηλευτών. Το Γενικό Νοσοκομείο μάλιστα είχε επισκεφθεί και ένας εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπήρξε μία συνάντηση για το θέμα ανάμεσα στον διοικητή και το νοσηλευτικό προσωπικό την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο της οποίας, ο κ. Πετράκης εξήγησε τη θέση του, λέγοντας πως “όσο γρηγορότερα τελειώσουμε με το θέμα της αξιολόγησης, τόσο συντομότερα θα ασχοληθούμε με σπουδαιότερα θέματα”. Μάλιστα, ο ίδιος, τόνισε πως σε συνάντηση που είχαν οι διοικητές των Νοσοκομείων της χώρας με τον αρμόδιο υπουργό, ειπώθηκε πως “κανένα είδος αξιολόγησης δε θα συνδεθεί με τα σενάρια που προαναφέρθηκαν”. Από την πλευρά του, ο κ. Πετράκης σύμφωνα με όσα δήλωσε χαρακτηριστικά, “σε οποιαδήποτε απόφαση έχω εκδώσει και αναφέρεται η λέξη “αξιολόγηση”, πάντοτε σημειώνω επάνω σε αυτήν, την παρατήρηση, “με την προϋπόθεση ότι δεν έχει καμία σχέση με την κινητικότητα, ούτε θα επιφέρει μισθολογικές ή άλλες αλλαγές στον εργαζόμενο””.
Τελικός προορισμός οι αξιολογητές
Αναφορικά με το ίδιο θέμα, στην ερώτηση – σχόλιο, πως εύλογα προκύπτει ανησυχία στην πλευρά του νοσηλευτικού προσωπικού δεδομένης της “φύσης” του νόμου που επιβάλλει οπωσδήποτε ένα ποσοστό να αξιολογηθεί με βαθμό κάτω του επτά, ο κ. Πετράκης, υπήρξε σαφής στους ισχυρισμούς του. “Ο επιμερισμός που ήταν και το πρόβλημα, η ποσοτικοποίηση των τριών βαθμίδων φαντάζει άδικη. Όμως να δούμε γιατί γίνεται. Αν το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι ψάχνει ένα 15% που θέλει να εκπαιδεύσει γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα χρήματα, το θεωρώ λογικό να γίνει”, αν όμως το θέμα ιδωθεί υπό το πρίσμα του φόβου, τότε ο κ. Πετράκης υποστηρίζει πως, “τότε προκύπτει δίκαια η ανασφάλεια”. Πάντως, μέχρι στιγμής όπως επανέλαβε, “Οι διαβεβαιώσεις από τους πολιτικά αρμόδιους είναι ότι η αξιολόγηση δεν έχει ουδεμία σχέση με αυτούς τους φόβους”.
Ο διοικητής, ρωτήθηκε να απαντήσει ποιά πρόκειται να είναι η στάση του, στη διόλου απίθανη περίπτωση να υπάρξει έντονη αντίδραση από την πλευρά των νοσηλευτών στη Σύρο. “Έχουμε συζητήσει κατά καιρούς και με το Σωματείο” σημείωσε, καθώς είναι ένα θέμα που απασχολεί το σύνολο των δημόσιων υπαλλήλων, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, “ζητήσαμε από τους εργαζομένους τη συνειδητή συμμετοχή ή όχι, στις διαδικασίες αξιολόγησης”. Υποστήριξε δε, πως ορισμένοι εργαζόμενοι, δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς αφού έχουν επαναπαυθεί στο “οπλοστάσιο” των Σωματείων. “Συμπερασματικά είναι νόμος του κράτους” υποστήριξε στη συνέχεια, προσθέτοντας πως, “αν κάποιος θέλει να σπάσει το νόμο και να μη συμφωνήσει είναι δικαίωμά του”. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε με σαφήνεια, “δίνω μία συμβουλή. Να ενημερωθούν πρώτα και μετά να αποφασίσουν. Άλλωστε η αξιολόγηση έχει σχεδιασθεί με τρόπο που αφήνει αυτόν που δεν επιθυμεί να αξιολογηθεί εκτός παιχνιδιού. Του δίνει τη δυνατότητα να αυτοαξιολογηθεί και αν δεν το κάνει, δίνει τη δυνατότητα στους προϊσταμένους του να δώσουν μία εισήγηση και εν τέλει, έρχονται να προχωρήσουν στην αξιολόγηση οι αξιολογητές”.
Υγιείς... μονάδες Υγείας για ανάπτυξη θεματικού τουρισμού
Αρωγός στην ανάπτυξη του ιατρικού - συνεδριακού τουρισμού εμφανίζεται ο Γιάννης Πετράκης, μετά από ανάλογη ερώτηση που τέθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται στη Σύρο, αλλά και στις Κυκλάδες για την ανάπτυξη και τη συνέχιση της τουριστικής διαδρομής του νησιώτικου χώρου. Ο κ. Πετράκης, συνηγορώντας αρχικά στη διαπίστωση πως υπάρχουν νησιά πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων στο νομό σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών Υγείας με φόντο και τα γνωστά προβλήματα, εστίασε την προσοχή του στη Σύρο. Επεσήμανε πως στόχος είναι μία υγειονομική μονάδα να είναι όσο το δυνατόν κατάλληλα εξοπλισμένη, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα, πως το Νοσοκομείο Σύρου, αναμένει την άφιξη έξι μηχανημάτων αιμοκάθαρσης που θα έρθουν να προστεθούν στον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό. “Ερωτήματα σχετικά, φθάνουν από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν θέματα υγείας και προκειμένου να επισκεφθούν το νησί, επιθυμούν να γνωρίζουν πρώτα ότι θα καλύπτουν τις ανάγκες τους. Είναι ένα παράδειγμα άμεσου ιατρικού τουρισμού” ανέφερε ο διοικητής, μιλώντας στη συνέχεια, για το ζήτημα της ανάπτυξης και του συνεδριακού τουρισμού. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μάλιστα, ανέφερε το 5ο Συνέδριο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας που θα διεξαχθεί στη Σύρο από τις 31 Οκτωβρίου έως και τις 2 Νοεμβρίου, με αφορμή το οποίο, θα υπάρξει πλήθος επισκεπτών. “Τί καλύτερο από το να αναπτύξουμε αυτόν τον θεματικό Τουρισμό” υποστήριξε ο κ. Πετράκης, λέγοντας πως, “Όπως γνωρίζω, στόχος δικός μου, αλλά και άλλων φορέων είναι η ανάπτυξη αυτής της μορφής Τουρισμού” και αυτό προϋποθέτει όπως κατέληξε, όσο το δυνατόν ποιοτικές παροχές Υγείας μέσα από ισχυρές δομές και υγειονομικές μονάδες.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- UNICEF: Οι έφηβες πλήττονται δυσανάλογα περισσότερο από τον HIV σε παγκόσμια κλίμακα
30 Νοε. 2024 - 9:18 - Παγκοσμίως 1,5 εκατ. θάνατοι ετησίως οφείλονται σε ατμοσφαιρικούς ρύπους από πυρκαγιές
29 Νοε. 2024 - 18:27 - Μητσοτάκης για απογευματινά χειρουργεία: Στόχος μας είναι να περιοριστεί η αναμονή
28 Νοε. 2024 - 19:25 - ΕΟΔΥ: 614 νέες εισαγωγές με covid-19 και 26 θάνατοι
28 Νοε. 2024 - 19:06 - Ανησυχία στον ΕΟΔΥ: Αυξήθηκαν τα περιστατικά HIV λοίμωξης
28 Νοε. 2024 - 16:33