Αφιέρωμα στη “χρυσή τομή” της βιωσιμότητας
- Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:14
Αφιέρωμα στη δράση του Cyclades Preservation Fund και συγκεκριμένα στα προγράμματα που έχουν ως στόχο την διατήρηση και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και την στήριξη των τοπικών αλιέων, προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση.
Στην εκπομπή “Πράσινες Ιστορίες” της ΕΡΤ 3 και την Χριστίνα Παπαδάκη μίλησε η Τοπική Διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund, κ. Άννυ Μητροπούλου, σχετικά με τα προγράμματα που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα και αφορούν στη διατήρηση του ιδιαίτερα ευαίσθητου θαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως επίσης και στην υποστήριξη, μέσω εναλλακτικών δραστηριοτήτων, της ζωτικής για τα νησιά αλιευτικής κοινότητας.
Ενίσχυση της αλιείας και προστασία του περιβάλλοντος
Η κ. Μητροπούλου αναφέρθηκε στην δράση του Ιδρύματος, αναφορικά με την υποστήριξη και ενίσχυση των δράσεων που έχουν στόχευση στη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος στα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία έχουν σημαντική τουριστική βιομηχανία και ως εκ τούτου επιβάρυνση των φυσικών τους πόρων.
«Το Ίδρυμα, για να αποφασίσει να στηρίξει κάποια δράση ή πρόγραμμα, θα πρέπει πρώτα να έχει επιβεβαιώσει ότι είναι κάτι που ξεκινά από τους ανθρώπους τους ίδιους. Βλέπουμε τις ανάγκες, βλέπουμε το ενδιαφέρον των ανθρώπων και ζυγίζοντας όλα αυτά, οριοθετούμε και ιεραρχούμε τις προτάσεις», τόνισε εισαγωγικά, προσθέτοντας ότι το Ίδρυμα στηρίζει δράσεις που «πετυχαίνουν τη χρυσή τομή της βιωσιμότητας, που προστατεύουν το περιβάλλον, αλλά δίνουν επίσης ευημερία στους ανθρώπους και στην τοπική οικονομία».
Πρώτο χαρακτηριστικό παράδειγμα, που προβλήθηκε στην εκπομπή, είναι η ενίσχυση του αλιευτικού τουρισμού, μέσα από το πρόγραμμα του οργανισμού Εναλεία, όπου προσφέρονται εκπαιδευτικές δράσεις σε αλιείς δωρεάν, προκειμένου, χωρίς να αλλάξουν το επάγγελμά τους, να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τον εξοπλισμό και τα σκάφη τους για την εξυπηρέτηση των τουριστών, προκειμένου αφενός να αυξήσουν το εισόδημά τους και αφετέρου, με ηπιότερη αλιευτική δραστηριότητα, να συμβάλλουν στην αύξηση των ιχθυαποθεμάτων. Μάλιστα φιλοξενήθηκε και η μαρτυρία επαγγελματία αλιέα, ο οποίος επιβεβαίωσε, πως με τη μείωση των αποθεμάτων το επάγγελμα του ψαρά δεν αποδίδει πλέον αρκετά έσοδα και ότι η ενασχόληση περισσότερων επαγγελματιών με τον αλιευτικό τουρισμό, θα βοηθήσει και την αλιευτική κοινότητα, αλλά και τα αποθέματα να μεγαλώσουν.
Επιπλέον, ειδική μνεία έγινε και στο πρόγραμμα καταπολέμησης των ξενικών ειδών, που σύμφωνα με την κ. Μητροπούλου, αποτελεί μία απειλή που αν και προς το παρόν δεν είναι ιδιαίτερα ευρεία, ενδεχομένως στο μέλλον ενταθεί. «Πρόκειται για ψάρια που έρχονται από άλλες θάλασσες, κυρίως την Ερυθρά και τον Ατλαντικό Ωκεανό, τα οποία δεν είναι “ευπρόσδεκτα” εδώ, διότι κάνουν μεγάλη ζημιά, καταστρέφοντας τα ντόπια ιχθυαποθέματα, ερημοποιώντας τους θαλάσσιους βιοτόπους και ο καλύτερος τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε είναι να τα βγάλουμε από τη θάλασσα, όσα δε εξ αυτών είναι βρώσιμα, μπορούμε να τα φάμε», δήλωσε στην Χρ. Παπαδάκη η ίδια.
Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα στηρίζει το πρόγραμμα της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, “Φα’το πριν τα φάει”, μέσω του οποίου οι αλιείς ενημερώνονται σχετικά με τα ξενικά είδη και το ποια εξ αυτών είναι βρώσιμα, προκειμένου να τα στοχεύσουν, αλιεύοντάς τα και πωλώντας τα στις ενδιαφερόμενες αγορές, ενισχύοντας το εισόδημά τους και παράλληλα βοηθώντας το τοπικό περιβάλλον. Στο ίδιο πρόγραμμα, γίνεται προσπάθεια δημιουργίας συνταγών, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και του κλάδου της εστίασης, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση των συγκεκριμένων ειδών, δημιουργώντας έτσι έναν κύκλο οικονομίας ανάμεσα στους δύο κλάδους, που συμβάλλει αφενός στην ανάπτυξή τους και αφετέρου στην προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων από τα επικίνδυνα ξενικά είδη. Επίσης, το πρόγραμμα στοχεύει και στην ενημέρωση και του απλού καταναλωτή, ο οποίος απλώς χρησιμοποιώντας το πιρούνι του και την όρεξή του, μπορεί να ενισχύσει την περιβαλλοντική αυτή δράση.
Δράσεις για την θαλάσσια ρύπανση
Επίσης, αναφορά έγινε και στις δράσεις σχετικά με τον περιορισμό της ρύπανσης από πλαστικό. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στις “Πράσινες Ιστορίες” η κ. Μητροπούλου, η καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης προωθείται με διάφορα προγράμματα που “τρέχουν” σε σχεδόν όλα τα νησιά των Κυκλάδων, αναφέροντας ενδεικτικά τη δράση για τη συλλογή και ανακύκλωση των διχτυών και άλλων θαλάσσιων απορριμμάτων που καταλήγουν, ή θα κατέληγαν στο βυθό της θάλασσας, μέσα από τους Σταθμούς Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων, που έχουν εγκατασταθεί και πρόκειται να εγκατασταθούν σε ακόμη περισσότερα νησιά, με τη συμβολή της Aegean Rebreath.
Στην εκπομπή μίλησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Αντιπάρου, μιλώντας για τον σταθμό συλλογής που λειτουργεί στο νησί, αλλά και πώς η απομάκρυνση από τα φυσικά υλικά και η αντικατάστασή τους από το πλαστικό, έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη ρύπανση. Παρ’ όλα αυτά, πλέον με την κατάλληλη ενημέρωση που έχει γίνει στην κοινότητα, οι αλιείς μεριμνούν για την ανακύκλωση των απορριμμάτων τους, ενώ βοηθούν στη μεταφορά αντίστοιχων απορριμμάτων και από νησιά που δεν διαθέτουν ακόμη σταθμούς συλλογής, προκειμένου να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον.
Ταυτόχρονα, αναφορά έγινε και στα συστήματα Sea Bin που έχουν εγκατασταθεί στην Πάρο και τη Σύρο, τα οποία βοηθούν στην συλλογή των μικροπλαστικών που επιπλέουν στα νερά των λιμένων της Ερμούπολης και της Νάουσας. Όπως τόνισε η κ. Μητροπούλου, τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού στο θαλάσσιο περιβάλλον και με τα συστήματα Sea Bin, οι κάτοικοι των νησιών έχουν τη δυνατότητα να δουν ιδίοις όμασι την τρομακτική ποσότητα μικροπλαστικών που κυκλοφορεί μέσα στη θάλασσα. «Είναι συγκινητική και η συμβολή των εθελοντών, των ανθρώπων της Νάουσας, που μας βοηθούν σε αυτό το κομμάτι, αδειάζουν καθημερινά τον κάδο και δηλώνουν συγκλονισμένοι με την ποσότητα των απορριμμάτων που μαζεύονται στην όμορφή τους μαρίνα και είναι πολύ χαρούμενοι ώστε να συμβάλλουν και σε άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες», ανέφερε.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Οδηγός για υπεύθυνο αλιευτικό τουρισμό από το Cyclades Preservation Fund
17 Ιαν. 2024 - 6:18 - Οι Κυκλάδες εκπαιδεύονται στις πράσινες ψηφιακές δεξιότητες
3 Μαΐου. 2023 - 6:15 - Οι Πράσινοι Εθελοντές επιστρέφουν στις Κυκλάδες
8 Φεβ. 2023 - 6:15 - Στην Πάρο η 4η συνάντηση νησιωτών για το περιβάλλον από το CPF
28 Νοε. 2022 - 18:54 - Ενημερωτική εκστρατεία για τα λιβάδια ποσειδωνίας σε Αμοργό και Κουφονήσια
17 Ιουν. 2022 - 11:58