“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η απουσία τουριστικής κίνησης κρατά καθηλωμένους τους τζίρους των εμπορικών καταστημάτων

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
  • Τετάρτη, 9 Ιουνίου, 2021 - 06:24

Απογοήτευση, προβληματισμός και ανασφάλεια κυριαρχούν στον εμπορικό κόσμο του Ρεθύμνου μετά τις αρνητικές εξελίξεις που καταγράφονται στον τουριστικό κλάδο, οι οποίες επηρεάζουν καταλυτικά την τοπική αγορά, η οποία είχε επενδύσει στους ξένους επισκέπτες για ανάκαμψη.

Καταστήματα άδεια, καταναλωτές φειδωλοί, έξοδα να τρέχουν και σειρά συσσωρευμένων οικονομικών υποχρεώσεων είναι η εικόνα για την συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων του νομού, με τους ιδιοκτήτες τους να κάνουν λόγο για ένα διαρκή αγώνα επιβίωσης που ουδείς δεν ξέρει στο τέλος ποιος θα κερδίσει.

Οι επιχειρηματίες πασχίζουν να ανταποκριθούν στις εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες.

Η πλειοψηφία των καταναλωτών, μετά από παρατεταμένες περιόδους αναστολών και πανδημίας, έχει περιορίσει δραματικά τα περιθώρια ρευστότητάς της.

Ακόμα όμως και κάποιοι καταναλωτές για τους οποίους δεν άλλαξε άρδην η καθημερινότητά τους τη χρονιά της πανδημίας, έχοντας πλέον τον φόβο μιας νέας αρνητικής κατάστασης, έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις αγορές τους.

Η ενίσχυση από τον τουριστικό τομέα, παρά τις όποιες προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί δυστυχώς είναι μηδενική, αφού τα περιοριστικά μέτρα εξάπλωσης του κορονοϊού παραμένουν ακόμα πολλά, που δεν ευνοούν ούτε τις μετακινήσεις, ούτε τις καταναλώσεις όπως στο παρελθόν.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης, ανάφερε: «η κατάσταση είναι δραματική. Απογοήτευση, ανασφάλεια και αβεβαιότητα κυριαρχούν στον εμπορικό κόσμο, που έχει κυριολεκτικά γονατίσει, με τα περιθώρια να στενεύουν δυστυχώς σε καθημερινή βάση, αφού οι όποιες ελπίδες είχαμε βασιζόταν στη τουριστική κίνηση, η οποία μέχρι στιγμής τουλάχιστον παραμένει «παγωμένη». Τα μηνύματα από το σύνολο των ξενοδοχείων, και των επιχειρήσεων εστίασης είναι πολύ άσχημα, οι κρατήσεις είναι περιορισμένες, ο ακυρώσεις καθημερινές, ενώ πολλά ξενοδοχεία αλλά και καταστήματα δεν έχουν ακόμα επαναλειτουργήσει εξαιτίας της απουσίας τουριστικής κίνησης. Όλα αυτά μόνο αρνητικά επηρεάζουν την αγορά. Ταυτόχρονα οι εμπορικές επιχειρήσεις έμειναν για καιρό κλειστές επομένως απαιτείται ικανός χρόνος για να επέλθει η κανονικότητα και φυσικά η ρευστότητα. Οι προσδοκίες στρέφονται στους επόμενους μήνες με ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, αύξηση των εμβολιασμών προκειμένου να επανέλθουμε στην κανονικότητα και οι επιχειρήσεις που σήμερα κυριολεκτικά φυτοζωούν να μπορέσουν να επιβιώσουν». Όπως πρόσθεσε ο κ. Πολιουδάκης ένας ακόμα αρνητικός παράγοντας για την αγορά είναι τα περιοριστικά μέτρα που παραμένουν σε ισχύ αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις γιατί όπως υποστήριξε και σε αυτό το κομμάτι στερείται έσοδα ή αγορά «όταν είναι πολύ περιορισμένος ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται να παρευρίσκονται στις κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμους και βαφτίσια, αυτόματα χάνονται σημαντικά έσοδα από την αγορά» σημείωσε.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα προβλήματα που αναδύονται στην αγορά είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ όσα ενδεχομένως έχουν ως τώρα παρουσιαστεί, ενώ παραμένει άγνωστος ο χρόνος βελτίωσης της κατάστασης που εξαρτάται αφενός από την πορεία της πανδημίας και της τουριστικής κίνησης και αφετέρου από τη διάθεση για παρεμβάσεις και λύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης αναφορικά με την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων.

Όπως σχολίασε στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου ζητούμενο για τον κλάδο παραμένει η ρευστότητα, ενώ η ομοσπονδία εμπορικών συλλόγων Κρήτης αναμένει την σχετική στήριξη από πλευράς περιφέρειας, ώστε να επιδοτηθούν οι ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων με πρόγραμμα που αφορά αποκλειστικά τον κλάδο τους και ιδιαίτερα επιχειρήσεις μικρές που δεν διαθέτουν προσωπικό άνω των 10 ατόμων.

Με επιστολή τους προς τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ζητούν να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ώστε να ενισχυθεί ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, που έχει αδικηθεί σε σχέση με τον τουρισμό και την εστίαση.

Εν τω μεταξύ, αναφορικά με τα μέτρα ενίσχυσης όπως είναι γνωστό η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει τον μήνα Ιούνιο για το λιανεμπόριο, για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Ιούνιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο Ιούνιος αναμένεται να είναι ο τελευταίος μήνας για τον οποίο προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής ενοικίου, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις επιχειρήσεων που ενδέχεται να απαιτηθεί να παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον μήνα Ιούλιο.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Ιούνιο, για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον μήνα Ιούνιο.

Συνεχίζονται οι απώλειες τζίρου

Πάνω από μισό δισεκατομμύριο «κόστισε» στο λιανεμπόριο το τελευταίο lockdown, καθώς στο α’ τρίμηνο του 2021, διάστημα κατά το μεγαλύτερο μέρος του οποίου τα εμπορικά καταστήματα ήταν κλειστά, η μείωση του τζίρου σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ήταν 559,44 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα καταστήματα λειτούργησαν στην ουσία μόνο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια εφαρμόστηκαν για λίγες ημέρες τα μοντέλα click away και click in shop, για να απαγορευθούν κι αυτά, ενώ πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα ήταν κλειστά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Ελπίδα Αριστείδου