Τη βοήθεια και τη συνδρομή των δημοτών και πολιτών της Αντιπάρου, ζήτησε ο Δήμαρχος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση υποστελέχωσης του Δήμου Αντιπάρου

Ζητούμενο η συμμετοχή του δημότη

Τη συμμετοχή του κόσμου και την προσφορά βοήθειας στο δύσκολο έργο του τραγικά υποστελεχωμένου Δήμου της Αντιπάρου, ζήτησε ο Δήμαρχος, κατά τη μονοθεματική συνεδρίαση για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.

Με κυριότερη επισήμανση, αυτή της αποχής των πολιτών από τις δημοτικές διαδικασίες, αλλά και την λειτουργία του μικρού Δήμου της Αντιπάρου, παρουσίασε τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής για το 2015 και τους πρώτους 9 περίπου μήνες του 2016 ο Δήμαρχος Αντιπάρου, κ. Αναστάσιος Φαρούπος.

Την συνεδρίαση άνοιξε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος αρχικά παρέθεσε τα στοιχεία των πραγματοποιημένων συνεδριάσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές και αναφέρθηκε στις αποχωρήσεις δύο δημοτικών συμβούλων, οι οποίες έλαβαν χώρα εντός του 2016 και τις αντικαταστάσεις τους.

Η υποστελέχωση το Α και το Ω

Την τοποθέτησή του για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής, ο κ. Φαρούπος ξεκίνησε, εκδηλώνοντας την απογοήτευσή του, σχετικά με τη μηδαμινή προσέλευση πολιτών, στη σημαντικότερη ετήσια συνεδρίαση, η οποία, ουσιαστικά, πραγματοποιείται με στόχο την ενημέρωση των δημοτών, παρά τη, με διάφορους τρόπους, γνωστοποίησή της, εκ των προτέρων.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, η κριτική τείνει να γίνεται εκ μέρους των πολιτών, εκτός των θεσμικών οργάνων, μετά από ενημέρωση τους από τα ΜΜΕ, ωστόσο, όπως τόνισε, ζητούμενο δεν είναι να διαβάσει κανείς κάτι, αλλά να υπάρχει προσωπική επαφή και άμεση ανταπόκριση.

Ο κ. Φαρούπος αναφέρθηκε αρχικά στα μείζονα προβλήματα του Δήμου Αντιπάρου, το μεγαλύτερο εξ αυτών, τόνισε, πως είναι η τραγική του υποστελέχωση. Όπως ενημέρωσε, το μόνιμο προσωπικό του Δήμου αποτελείται από πέντε άτομα, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος ΠΕ, δεν υπάρχει μηχανικός, οικονομολόγος ή δικηγόρος, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι και το πολιτικό προσωπικό του Δήμου να εργάζονται νυχθημερόν, «για το ελάχιστο δυνατό».

Για το ζήτημα αυτό, ο Δήμαρχος ενημέρωσε πως έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις, τόσο με τους αρμόδιους Υπουργούς, όσο και με το προσωπικό των υπουργείων, με αποτέλεσμα, οι θέσεις ΠΕ που έχει αιτηθεί ο Δήμος να έχουν εγκριθεί και να βαίνουν προς προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ.

Όπως τόνισε, το ζήτημα αυτό «δένει τα χέρια» του Δήμου, ο οποίος αδυνατεί να φέρει σε πέρας έργα, πραγματοποιώντας τον τελευταίο χρόνο με ίδια μέσα, μόνο προμήθειες και δύο αναθέσεις.

Επιτακτικές ανάγκες σε ύδρευση-αποχέτευση

Το ζήτημα της υποστελέχωσης του Δήμου αποτελεί την κύρια αιτία και για τα υπόλοιπα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, και αφορούν στους τομείς της ύδρευσης, του βιολογικού και της αποχέτευσης.

Όσον αφορά στην ύδρευση, ο κ. Φαρούπος σημείωσε, πως δίνεται καθημερινά αγώνας δρόμου, προκειμένου να παραμένουν σε λειτουργία οι μονάδες, ενώ δεδομένου ότι καλύπτονται ακόμη από την εγγύηση, έχουν αντικατασταθεί και θα αντικατασταθούν ακόμη περισσότερα μοτέρ και κεντρικοί πίνακες.

Ο κ. Φαρούπος επεσήμανε, ότι χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και υπαλλήλους, χρειάζεται άμεση ευαισθητοποίηση και συμμετοχή από τους τοπικούς επαγγελματίες, προκειμένου να συνεχίσει η συντήρηση των μονάδων.

Τέλος, τόνισε πως απαιτείται άμεσα η έκδοση λογαριασμών ύδρευσης και η ομαλοποίηση του συστήματος, προκειμένου να συλλέγονται τα ανταποδοτικά έσοδα και να διατίθενται για την συντήρηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και για τη λειτουργία του βιολογικού, το έργο του οποίου, όπως υπογράμμισε, μπορεί να έχει αρκετά προβλήματα, που έχουν εντοπιστεί, ωστόσο η λειτουργία του οφείλει να υποστηριχθεί, για την εξυπηρέτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε, πως οι όποιες καταγγελίες έχουν διαβιβαστεί προς την διαχειρίστρια εταιρεία, η οποία και έχει απαντήσει, ενώ αναμένεται εκτενής ενημέρωση από την υπεύθυνη του έργου, η οποία θα βρεθεί στο νησί εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου.

Σημαντικό έργο παρά τα εμπόδια

Σχετικά με τις επιτυχίες της δημοτικής αρχής, ο κ. Φαρούπος επεσήμανε, πως θετική θεωρείται η επιτυχής – με τα όποια προβλήματα προέκυψαν – αντιμετώπιση των μείζονων ζητημάτων του Δήμου (ύδρευση, αποχέτευςη, βιολογικός, διαχείριση απορριμμάτων), ενώ αναφέρθηκε σε μικρά έργα του Δήμου, που πραγματοποιήθηκαν στο λιμάνι, αναφορικά με τον ηλεκτροφωτισμό και την εγκατάσταση pillars, στην εγκατάσταση των Wi-Fi Hot Spots, ένα έργο, που όπως ανέφερε θα εξελιχθεί και σε άλλες περιοχές, αλλά και το crowdfunding του Δήμου.

Επίσης, ο κ. Φαρούπος αναφέρθηκε και στην υλοποίηση του έργου της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαβούλευσης του Δήμου Αντιπάρου, αλλά και στην πολύ σημαντική αδελφοποίηση με το Δήμο Τρικκαίων, ο οποίος ως μεγαλύτερος και κατά κόρον έμπειρος σε ζητήματα «πράσινης» ανάπτυξης και νέων τεχνολογικών, θα στηρίξει το Δήμο Αντιπάρου, ακόμη και με ανθρώπινο δυναμικό αν καταστεί δυνατόν.

Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου Αντιπάρου, ίσως η σημαντικότερη παρακαταθήκη, που αφήνει η δημοτική αρχή, τονίζοντας, ωστόσο, πως δεν στηρίχθηκε και δεν προωθήθηκε όσο έπρεπε από την επιχειρηματική κοινότητα του νησιού, ενημερώνοντας επίσης, ότι γίνονται επαφές, προκειμένου το μουσείο να περάσει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Πολιτισμού, με σκοπό να γίνει ανεξάρτητο και αυτόνομο.

Μία επιπλέον «νίκη» εντός του 2016 καταγράφηκε και στον τομέα της ανακύκλωσης, καθώς αν και η δημοτική αρχή ξεκίνησε «από το μηδέν», σύμφωνα με τον κ. Φαρούπο, ο Δήμος κατάφερε σε 4 μήνες να έχει ανακυκλώσει, με 4 διαθέσιμους κάδους, 25 τόνους χαρτί, 28 τόνους γυαλί και 32 τόνους τηγανέλαια, ενώ οι δράσεις ενημέρωσης και η προσθήκη κάδων θα συνεχιστούν και εντός του 2017.

Τέλος, μίλησε και για έργα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με σημαντικότερο αυτό των επισκευών των σχολικών κτιρίων, για το οποίο η ΠΝΑΙ έχει χρηματοδοτήσει το Δήμο με 20.000 ευρώ, ενώ έχει προστεθεί και ίδια δαπάνη ακόμη 20.000 ευρώ. Παρά το γεγονός, πως η μελέτη είναι καθ’ όλα έτοιμη, ο κ. Φαρούπος σημείωσε, πως λόγω του νεου θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα, έχει προς το παρόν «παγώσει».

Τέλος, ο κ. Φαρούπος συνόψισε, λέγοντας, ότι «η ουσία είναι ότι προσπαθούμε να κάνουμε μία σωστή διαχείριση με αυτά τα λίγα μέσα που διαθέτουμε, ότι τα προβλήματα τα έχουμε εντοπίσει και προσπαθούμε να τα λύσουμε και ότι θέλουμε τον κόσμο κοντά μας, διότι ο κόσμος θα τα λύσει τα προβλήματα, δεν θα τα λύσουμε εμείς από την καρέκλα. Ο κόσμος θα πιέσει και τους βουλευτές και τους υπουργούς και τον καθένα», ενώ κλείνοντας ευχαρίστησε δημοτικούς συμβουλους πλειοψηφίας και μειοψηφίας για τη συνδρομή τους στη λειτουργία του Δήμου.