Ενημέρωση του Δημάρχου Αμοργού σχετικά με την εξέλιξη του ζητήματος ίδρυσης υδατοδρομίου στο νησί, με τον ίδιο να δηλώνει αισιόδοξος για έναρξη υλοποίησης εντός του 2021

«Όσο το δυνατόν συντομότερα να έχουμε αποτελέσματα»

Ενημέρωση από το Δήμαρχο Αμοργού, σχετικά με την εξέλιξη του φακέλου για την ίδρυση του υδατοδρομίου στο νησί, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον ίδιο να δηλώνει αισιόδοξος, ότι εντός του 2021 θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Με αφορμή δημοσίευμα, που έκανε το γύρο των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και αφορούσε στο γεγονός, πως η χώρα μας θα “δει” μέσα στο τρέχον έτος τα πρώτα υδατοδρόμια να λειτουργούν και στο οποίο δεν υπήρξε αναφορά στο υδατοδρόμιο Αμοργού, όπως και αρκετά άλλα των Κυκλάδων, ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Ελευθέριος Καραΐσκος, μετά και από σχετική επιστολή του Προέδρου της “Ελληνικά Υδρατοδρόμια” Α.Ε., κ. Αναστάσιου Γκόβα, ενημέρωσε σχετικά με την εξέλιξη του ζητήματος για το νησί.

«Το δημοσίευμα ήταν ελλιπές»

Η σχετική επιστολή της “Ελληνικά Υδατοδρόμια” Α.Ε., που υπογράφεται από τον κ. Γκόβα και εστάλη προς το Δήμο την ημέρα διεξαγωγής της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρει τα εξής:

«Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε, από πρόσφατο δημοσίευμα για τα υδατοδρόμια στην Ελλάδα, όπου δεν γίνεται αναφορά στο υδατοδρόμιο Αμοργού, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα εξής:

Αρχικά, να τονίσουμε ότι το υδατοδρόμιο Αμοργού παραμένει σε διαδικασία αδειοδότησης και ευελπιστούμε ότι θα είναι από τα πρώτα υδατοδρόμια του Νότιου Αιγαίου που θα αποκτήσουν άδεια ίδρυσης, εφόσον βεβαίως κατατεθεί άμεσα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υδατοδρομίου που έχει ανατεθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε μελετητικό γραφείο που εκπονεί σχετικές μελέτες.

Ως γνωστόν, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχει αναθέσει στην “Ελληνικά Υδατοδρόμια” την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Αμοργού. Η εταιρεία μας έχει εκπονήσει τα εγχειρίδια του υδατοδρομίου, επίσης το τεχνικό της κλιμάκιο (αποτελεούμενο από πιλότο υδροπλάνων και υπεύθυνο χωροθέτησης υδατοδρομίων) έχει μεταβεί στην Αμοργό και πραγματοποίησε αυτοψία – επιθεώρηση για την επιλογή του βέλτιστου σημείου δημιουργίας υδατοδρομίου στην Αμοργό.

Όσον αφορά στο πρόσφατο δημοσίευμα στο οποίο δεν αναφερόταν το υδατοδρόμιο Αμοργού στα υπό αδειοδότηση υδατοδρόμια στην Ελλάδα, αυτό συντάχθηκε ως Δελτίο Τύπου από την εταιρεία “Hellenic Seaplanes”. Όπως ενημερωθήκαμε, στο δημοσίευμα δεν έχουν ακόμα αναφερθεί, εκ παραδρομής, εκτός του υδατοδρομίου Αμοργού, τα αντίστοιχα για Σαντορίνη, Κέα, Άνδρο, Νάξο, Ρόδο και Κάσο, για τα οποία έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ως εκ τούτου, το δημοσίευμα ήταν ελλιπές και τα προαναφερόμενα υδατοδρόμια, συμπεριλαμβανομένου και της Αμοργού, βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης των τεχνικών φακέλων και κατάθεσής των στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τις αντίστοιχες αιτήσεις, για την έκδοση αδειών ίδρυσης υδατοδρομίων.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφόρηση ή διευκρίνιση επί του θέματος».

«Είναι πρόωρο να λέμε ότι όλα τα υδατοδρόμια θα λειτουργήσουν το 2021»

Ορμώμενος από την επιστολή του κ. Γκόβα, ο Δήμαρχος υπενθύμισε προς το Σώμα, αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη «που κάναμε το καλοκαίρι, με το αρμόδιο Τμήμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που αδειοδοτεί και τον μελετητή, που έχει αναλάβει την εκπόνηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Από όλα τα στοιχεία που μας ζητήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της τηλεδιάσκεψης, κάποια υπήρχαν ήδη από πριν και όσα δεν υπήρχαν, εμείς τα αποστείλαμε έως και τον Ιούλιο του 2020. Επιπρόσθετα, τον Νοέμβριο βγήκε και η περιβαλλοντική αδειοδότηση του λιμένα Καταπόλων την οποία επίσης και αποστείλαμε. Όλα, λοιπόν, όσα χρειάζονται για να ολοκληρωθεί ο φάκελος της ΜΠΕ είναι στη διάθεση του μελετητή».

Σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο, «όταν βγήκε το δημοσίευμα, επικοινωνήσαμε με τον μελετητή, ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι έχει όλα τα στοιχεία και πως γίνεται προσπάθεια, καθώς υπήρχαν καθυστερήσεις λόγω κορωνοϊού, να υποβληθεί προς το αρμόδιο Τμήμα της Περιφέρειας η μελέτη, η οποία σημειωτέον έως σήμερα [σ.σ. 27/02/21] δεν έχει υποβληθεί».

Παράλληλα ανέφερε, ότι «έχουμε συνεχή επικοινωνία με το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΝΑΙ, ενώ στην επίσκεψη που θα κάνουμε στην Αθήνα, θα πάμε και στο Υπουργείο Υποδομών, ώστε να συναντήσουμε και να συνομιλήσουμε εκείνους, που είναι υπεύθυνοι για το κομμάτι της αδειοδότησης της ίδρυσης των υδατοδρομίων. Έχουμε επίσης πολύ καλή επικοινωνία με τον κ. Γκόβα, της “Ελληνικά Υδατοδρόμια” ο οποίος μας έχει αποστείλει ενημερωτικά όλο το απαραίτητο υλικό, αναφορικά με τα όσα απαιτούνται για την ίδρυση του υδατοδρομίου, ώστε όσο το δυνατόν συντομότερα να έχουμε αποτελέσματα».

Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, πως «εκτίμησή μας είναι ότι όντως υπάρχουν καθυστερήσεις και λόγω του κορωνοϊού. Το δημοσίευμα καλώς βγήκε, αλλά είναι όντως πολύ πρόωρο να λέμε ότι όλα αυτά τα υδατοδρόμια θα αδειοδοτηθούν και θα λειτουργήσουν φέτος. Εκτιμούμε, ότι στην καλύτερη περίπτωση, εντός του 2021 ενδεχομένως να είναι δύο ή τρία υδατοδρόμια τα οποία θα λειτουργήσουν. Όσον αφορά στο δικό μας υδατοδρόμιο, θεωρούμε ότι προς το τέλος του έτους, θα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης».

«Να διερευνήσουμε το θέμα του αεροδρομίου»

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, η κ. Ειρήνη Γιαννακοπούλου, σημείωσε, πως «είναι τόσα πολλά τα χρόνια που θυμάμαι είχαν έρθει εδώ και είχαν κάνει τους επιτόπιους ελέγχους, ώστε να δουν την καταλληλότητα των χώρων, τόσο στην Αιγιάλη όσο και στα Κατάπολα. Δυστυχώς, τόσα χρόνια, μόνο ακούμε και δεν βλέπουμε τίποτα. Ενώ υπάρχει έντονη ζήτηση, κυρίως από τους ξένους επισκέπτες αλλά και τους ντόπιους, τους μόνιμους κατοίκους της Αμοργού, που ζητούν αεροδρόμιο στην Αμοργό και λέγαμε, ότι εφόσον υπάρξει υδατοδρόμιο, αυτή η ανάγκη θα καλυφθεί».

Η ίδια έκλεισε με την ευχή «αυτό πράγματι να γίνει, αν όχι το 2021, τουλάχιστον εντός του 2022», ενώ σε διαφορετική περίπτωση, πρότεινε πως «ίσως θα πρέπει να κοιτάξουμε λίγο και την δυνατότητα για ίδρυση αεροδρομίου, για το οποίο μας έχει ενημερώσει ο Δήμαρχος ότι έχει γίνει κάποια σκέψη σχετικά με αυτό, αλλά θα πρέπει να το δούμε, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το θέμα του υδατοδρομίου».

Ετικέτες: