Το φεστιβάλ που ενώνει 11 νησιά του Αιγαίου, ανάμεσά τους και η Σύρος

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs

Με παράλληλες προβολές σε 11 νησιά σε όλο το Αιγαίο, κάτοικοι, επισκέπτες και φοιτητές, παρακολουθούν τις ταινίες και συζητούν «παρέα» θέματα, που απασχολούν τους πολίτες όλου του κόσμου.

Το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ AegeanDocs ξεκίνησε πέρυσι, διεξάγεται στη Μυτιλήνη, αλλά οι ταινίες του προβάλλονται ταυτόχρονα σε Χίο, Σάμο, Λήμνο, Ικαρία, Ψαρά, Οινούσσες, Άη-Στράτη, Φούρνους, Ρόδο και Σύρο. Στα πλαίσια της διοργάνωσης φιλοξενούνται 101 ταινίες από 37 χώρες, τους σκηνοθέτες τους, όπως επίσης και πολλούς άλλους επιφανείς προσκεκλημένους. Μετά την προβολή των ταινιών, οι θεατές έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους σκηνοθέτες, μέσω ζωντανής σύνδεσης με το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Η θεματολογία του φεστιβάλ

Για τη φετινή διοργάνωσή του, οι ταινίες του φεστιβάλ πραγματεύονται ζητήματα, όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο έρωτας, ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη, ο ναζισμός και το νεοναζιστικό φαινόμενο, σε ενότητες.

Το περασμένο Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου, οι αίθουσες προβολής των ντοκιμαντέρ άνοιξαν με την ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Τζόσουα Οπενχάιμερ, «Act of killing», έναν κινηματογραφικό σχολιασμό της βίας και των συνθηκών και διαδικασιών υπό τις οποίες γεννιέται, μέσα από την αφήγηση των ίδιων των δολοφόνων και αρχηγών των «ταγμάτων θανάτου», πρωταγωνιστών του αιματοβαμμένου πραξικοπήματος του ’65 στην Ινδονησία.

Ανάμεσα στις ταινίες, οι οποίες προβάλλονται, βρίσκονται το «Two at the borders», ένα Τουρκικό ντοκιμαντέρ, που καταγράφει την είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα, από την Τουρκία, το συζητημένο «The Island bus», που κινηματογραφεί την ζωή Αφγανών και Πακιστανών μεταναστών στο νησί της Τήλου, αλλά το Ελληνίδας σκηνοθέτιδος «Παίζοντας με τη φωτιά», που καταγράφει γυναίκες από το Αφγανιστάν να παίζουν θέατρο στην Καμπούλ, αψηφώντας τον κίνδυνο για τη ζωή τους.

Στην ενότητα που αφορά στον ναζισμό, εξέχουσα θέση έχουν οι ταινίες «Mussolini – Hitler: The killer’s Opera» του Ζαν Κριστόφ Ροζέ, που πραγματεύεται την παράλληλη πορεία των κινημάτων του φασισμού και του ναζισμού, καθώς και η ελληνική ταινία «Καλάβρυτα - Άνθρωποι και σκιές» του Ηλία Γιαννακάκη, ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ.

Διεθνείς συνεργασίες, μεγάλη συμμετοχή

Το φεστιβάλ, το οποίο συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα τη Σύρο, έχει ήδη από το δεύτερο χρόνο διοργάνωσής του αποκτήσει ιδιαίτερο κύρος, κάτι που φαίνεται από τις εκατοντάδες αιτήσεις συμμετοχής πολυβραβευμένων ταινιών και τις διεθνείς συνεργασίες με σημαντικά μεγάλα Φεστιβάλ στην Ευρώπη, όπως το DocFest του Σέφιλντ και το Dok Leipzig της Λειψίας.

Όπως δήλωσε στη RealNews ο Κώστας Σπυρόπουλος, «η συλλογή των ταινιών συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ματιάς στα προβλήματα της εποχής μας και ιδιαίτερα στα ζητήματα της περιοχής μας, ως σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, τη Νότια Ευρώπη και το Σκανδιναβικό Βορρά. Η ανατομία του ναζιστικού φαινομένου με συμβολές Γερμανών, Γάλλων, Φιλανδών, Ισραηλινών και Ελλήνων σκηνοθετών συγκροτεί τη διάσταση του ιστορικού Ντοκιμαντέρ, με την οποία το AegeanDocs φιλοδοξεί να διαμορφώσει μιαν ιδιαίτερη ταυτότητα στο πανόραμα των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ»