“Το Animasyros για 15η χρονιά παραμένει ανοικτή αγκαλιά για όλους”
- Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου, 2022 - 06:18
- / Eνημέρωση: 14 Φεβ. 2022 - 18:00
Με εντατικούς ρυθμούς πραγματοποιείται η προετοιμασία της 15ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων “Animasyros”, η οποία και θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, από 20 έως και 25 Σεπτεμβρίου, για την οποίαν ο πρόεδρός του, Βασίλης Καραμητσάνης, αλλά και όλοι οι συνεργάτες του φιλοδοξούν να παρουσιάσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα στους λάτρεις της τέχνης του animation.
Φέτος προστίθεται μία ακόμη ημέρα στο Φεστιβάλ, το οποίο υπογραμμίζεται πως προσαρμόζεται πιστά στα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας, προκειμένου το κοινό του να αφεθεί με ασφάλεια και να απολαύσει προβολές, εκπαιδευτικά εργαστήρια, αλλά και κάθε δημιουργική πτυχή του Animasyros.
Το Φεστιβάλ έχει καταφέρει να κερδίσει σταθερά ένα μεγάλο κοινό, το οποίο χρόνο με τον χρόνο διευρύνεται, χάρη στον πολύτιμο χαρακτήρα του.
Φέτος το Φεστιβάλ θα έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς θα έχει αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ ακόμη, τιμώμενες χώρες θα είναι τα Βαλτικά Κράτη.
Μία πρώτη γεύση για τη διοργάνωση του Animasyros για το 2022 δίνει ο Βασίλης Καραμητσάνης, μέσω της συνέντευξής του, στην “Κοινή Γνώμη”.
Αφιέρωμα στις Βαλτικές Χώρες και στη Μικρασιατική Καταστροφή
“Το Animasyros 2022 είναι η 15η διοργάνωση και θα έχει κάποια επετειακά χαρακτηριστικά, αλλά θα έχει και κάποια χαρακτηριστικά που συνδέονται με το τόσο σοβαρό γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής που φέτος συμπληρώνονται τα 100 χρόνια. Είναι ένα πολύ ειδικό ιστορικό γεγονός για όλη την Ελλάδα, αλλά όλως ιδιαιτέρως για τη Σύρο, που έχει υποδεχθεί πολύ οργανικά και πολύ δόκιμα, πρόσφυγες και μάλιστα κατά περιόδους. Η χώρα μας γενικά έχει μια ειδική ευαισθησία για το θέμα” ανέφερε ο ίδιος προλογικά, μιλώντας παρακάτω αναλυτικά για τις τρεις κατηγορίες του Φεστιβάλ.
Πρωτίστως για το κομμάτι των προβολών, ο πρόεδρος του Animasyros ανέφερε πως θα υπάρχουν “ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από την Ελλάδα και από όλον τον κόσμο, συχνά πρώτης προβολής σε πέντε διαγωνιστικά τμήματα, σε πληροφοριακά τμήματα, σε ειδικά αφιερώματα”.
Σχετικά με τις τιμώμενες χώρες για το 2022, γνωστοποίησε πως, “Φέτος το αφιέρωμα στις προβολές είναι στις Βαλτικές Χώρες. Σε συνεργασία ενδεχομένως και με διπλωματικές αποστολές των χωρών Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία θα δείξουμε αυτή την πολύ ιδιαίτερη και πολύ δυναμική σκηνή του animation που πατά σε όλη την παρακαταθήκη που έχει αφήσει το Σοβιετικό παρελθόν τους με πολύ μεγάλη δεξιοτεχνία στις καλλιτεχνικές δράσεις, στον κινηματογράφο, στο σχέδιο και στο animation, αλλά και που πλέον είναι πολύ νεοτερικές, όπως η Εσθονία. Είναι η πρώτη χώρα στη δημόσια διοίκηση στην Ευρώπη.”. Σύμφωνα με τον ίδιον, “Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να δώσουμε κάποιες γεύσεις από αυτές τις πολύ διαφορετικές από τη δική μας, χώρες”.
Επιπρόσθετα μίλησε για τα διαγωνιστικά τμήματα, λέγοντας τα εξής: “Θα έχουμε τα σπουδαστικά τμήματα και το επίσημο όπου και απονέμεται το μεγάλο βραβείο, καθώς επίσης και το παιδικό τμήμα για δεύτερη χρονιά με παιδικές κριτικές επιτροπές”.
Ακόμη εξήγησε πως θα υπάρξει και φέτος η πολύ σημαντική ενότητα του Φεστιβάλ, Animapride, που όπως υπενθύμισε, “είναι ταινίες με ΛΟΑΤΚΙ θεματολογία”. Παρακάτω τόνισε πως, “Θα έχουμε ακόμη έναν διαγωνισμό που “τιτλοφορείται” ευρωπαϊκές αξίες, έναν ειδικό διαγωνισμό σε ελληνικό τμήμα που γίνεται για ελληνόφωνη ταινία” και που όπως διευκρίνισε, αυτό το τμήμα θα αφορά σε ταινίες που συνδέονται με Έλληνες, με Κύπριους, με Έλληνες της διασποράς, με ταινίες ξένων ανθρώπων που επέλεξαν την Ελλάδα ως χώρο δημιουργίας τους. Μάλιστα σημείωσε πως σε αυτή την κατηγορία απονέμεται και ειδικό χρηματικό βραβείο από το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου.
Εκπαιδευτικά εργαστήρια με σταθερές και νέες συνεργασίες
Πέραν των ανωτέρω, μίλησε αναλυτικά για τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του Φεστιβάλ, τα οποία αφορούν παιδιά και ενήλικες. Ο Βασίλης Καραμητσάνης εστίασε την αναφορά του στις σταθερές συνεργασίες του με το ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς και με τα ΚΑΠΗ, ενώ γνωστοποίησε και νέες συνεργασίες που αναμένεται να αναπτυχθούν με χαρά.
“Θα υπάρχει εργαστήριο για τα αγαπημένα παιδιά του ΚΔΑΠ και θα υπάρχει και το εργαστήριο για άτομα Τρίτης Ηλικίας σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ, με τακτικούς συμμετέχοντες”. Πρόκειται για ένα εργαστήριο που όπως πρόσθεσε, “βάζει τους γέροντες σε μία διαδικασία ψηφιακής δημιουργίας, με τη “γλώσσα” του animation.”
Στις νέες συνεργασίες ο ίδιος παρουσίασε τη συνύπαρξη με τα Εκπαιδευτήρια ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου, καθώς και με τον Σύλλογο Μικρασιατών Σύρου.
“Ένα από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια θα γίνει σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και γι αυτήν τη συνεργασία, όπως και με τον Σύλλογο Μικρασιατών Σύρου με φόντο τα επετειακά χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης για τη Μικρασιατική Καταστροφή” πρόσθεσε, εξηγώντας συνολικότερα πως, “Όλα τα εργαστήρια παράγουν μικρές ταινίες animation και παρουσιάζονται στην τελετή λήξης”.
Αγορά και περιφερειακές δράσεις
Για 8η συνεχή χρονιά συνεχίζεται και ο τρίτος πυλώνας του Φεστιβάλ που είναι η Αγορά. “Η Agora πια έχει εξελιχθεί στο σημαντικότερο γεγονός για τη βιομηχανία των κινουμένων σχεδίων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και ήταν και ένα από τα οράματά μας. να κάνουμε τη Σύρο, κέντρο αναφοράς για τα κινούμενα σχέδια όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά και για όμορες χώρες” σχολίασε ο κ. Καραμητσάνης, εξηγώντας επιπλέον πως, “Συνεχίζουμε την Αγορά που από πέρυσι έχει μία ενότητα που λέγεται MEDAnima με δημιουργούς από όλες τις πλευρές της Μεσογείου.
Θα γίνει όπως κάθε χρόνο σε συνεργασία με πολύ μεγάλους φορείς στον τομέα του animation, όπως το Pitching Forum”.
Ακόμη, ο ίδιος μίλησε και για τις περιφερειακές δράσεις στη Σύρο, τις οποίες έχει αγκαλιάσει ιδιαιτέρως το κοινό.
“Θα συνεχίζουμε της περιφερειακές μας δράσεις. Σίγουρα είναι επιβεβαιωμένος “σταθμός” μας ο Φοίνικας, η Ποσειδωνία, η Άνω Σύρος και συζητάμε και για άλλες περιοχές” πρόσθεσε σχετικά, τονίζοντας παρακάτω και τη συνεργασία με τον Melodia 99.2. “Φτιάχνουμε ουσιαστικά μέσα από έναν νέο animator, Έλληνα ή ξένο, μία ταινία για 90'' για έναν σημαντικό Έλληνα μουσικό. Πιστεύω να το κάνουμε και φέτος” δήλωσε με αισιοδοξία ο ίδιος, ευχαριστώντας τέλος όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που στηρίζουν το Φεστιβάλ σταθερά (Δήμος, Περιφέρεια, Διπλωματικές αποστολές, Πρεσβείες κ.α.).
Το Animasyros μέσα στην κοινωνία
Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο Βασίλης Καραμητσάνης έδωσε έμφαση στο γεγονός πως το Φεστιβάλ θέλει να παραμένει σταθερά μία διοργάνωση μέσα στην κοινωνία.
“Στόχος μας είναι όταν επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα να μπορούμε να κάνουμε και τις πολύ πετυχημένες κοινωνικές εκδηλώσεις (party, ειδικές θεματικές συναντήσεις κ.α.). Οι τελευταίες χρονιές δεν μας ευκόλυναν πολύ, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι αν όλα πάνε καλά, η 15η διοργάνωση θα είναι αρκετά πλούσια. Ένα από τα πράγματα που μας δίδαξε η πανδημία είναι ότι πρέπει να έχουμε και εναλλακτικά πλάνα και να υπάρχει μία ευελιξία, αν αλλάξουν οι συνθήκες. Ωστόσο, στην περίπτωση που η πανδημία επιμείνει θα έχουμε μία ακόμη ημέρα για να προβάλουμε ταινίες φέτος” ανέφερε ο ίδιος, λέγοντας τέλος πως, παράλληλα με τις δια ζώσης δράσεις που παραμένουν ο σκληρός πυρήνας του Φεστιβάλ, “έχουμε και το ψηφιακό “αδερφάκι” του ταυτόχρονα”.
Ο κ. Καραμητσάνης ολοκλήρωσε τη συνέντευξη, υπενθυμίζοντας πως η πρόσβαση στο Φεστιβάλ είναι δωρεάν για όλους “καθώς το φεστιβάλ λαμβάνει χρηματοδοτήσεις από σημαντικούς φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς”.
Στον επίλογο των δηλώσεών του, ο κ. Καραμητσάνης πρόσθεσε τα εξής: “Το Animasyros για 15η χρονιά θέλουμε να πιστεύουμε πως παραμένει μία μεγάλη και ανοικτή αγκαλιά για όλους, όπως είναι και η Σύρος. Η Σύρος είναι ένα νησί που μας χωράει όλους.”.
Ο κινηματογράφος ΕΡΜΗΣ περνά στο Animasyros
Μία πολύ σπουδαία εξέλιξη είναι πως προ ημερών, οπότε και ο Βασίλης Καραμητσάνης βρέθηκε στη Σύρο, έγινε η τελετή παράδοσης από τα Οπτικά Κοής και τον Σταύρο Κοή ενός ιστορικού κινηματογραφικού χώρου, που είναι ο παλιός κινηματογράφος ΕΡΜΗΣ, προς το Animasyros.
“Για έναν χρόνο παραχωρούν στο Animasyros για όποια χρήση πολιτιστική, τον χώρο ώστε να αναδείξει αυτό το κινηματογραφικό τοπόσημο” ανέφερε σύντομα ο ίδιος, δεσμευόμενος πως με τους συνεργάτες του θα δουλέψει δημιουργικά για την αξιοποίησή του. “Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε. Ευχόμαστε να κάνουμε κάποιες δράσεις το προσεχές διάστημα. Είναι ένας χώρος που βρίσκεται σε λιγότερο προβεβλημένη περιοχή και έχει σπουδαία κινηματογραφική ιστορία. Ευχαριστούμε τον Σύρο Κοή και όλη την ομάδα του.”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το Animasyros στηρίζει τους επαγγελματίες του ανιμέισον
1 Ιουν. 2022 - 16:19 - «Θέλουμε να πηγαίνουμε τη Σύρο ένα βήμα παραπέρα»
3 Αυγ. 2020 - 6:18 - "Πηγή" πολιτισμού και εξωστρέφειας
22 Οκτ. 2024 - 6:15 - Μαθητές στον παλμό του κινηματογράφου
7 Οκτ. 2024 - 6:16 - Έπεσε "αυλαία" στην μεγαλύτερη γιορτή του animation
30 Σεπ. 2024 - 6:16