“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Στα σχολεία δεν μεταδίδεται ο ιός

  • Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, 2020 - 06:27

Ο σχεδόν ένας μήνας λειτουργίας των σχολείων έχει δείξει πως, μέχρι στιγμής, τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού.

Το παραπάνω υποστηρίζει το Υπουργείο Παιδείας, ενώ αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που έχουμε στην Κρήτη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει κάτι το επόμενο διάστημα.

Το Υπουργείο ανέφερε χθες ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι τα κρούσματα στα σχολεία αντικατοπτρίζουν τη διασπορά στην κοινότητα. Διαβεβαιώθηκε, επίσης, ότι από το Υπουργείο παρακολουθείται «πολύ στενά» η εξέλιξη της πανδημίας και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων και είναι «σε συνεχή εγρήγορση για επικαιροποίηση των μέτρων αν χρειαστεί».

Ύστερα από τρεις εβδομάδες και πλέον λειτουργίας των σχολείων, όπως ανέφερε την περασμένη Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, οι μαθητές που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό είναι το 0,016% του συνόλου, οι εκπαιδευτικοί το 0,033%, τα τμήματα σχολείων που παραμένουν κλειστά για προληπτικούς λόγους είναι στο 0,33% του συνόλου των τμημάτων, και τα σχολεία που παραμένουν κλειστά για προληπτικούς λόγους στο 0,1% του συνόλου.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε, κατά την άτυπη ενημέρωση, ότι «δεν υπάρχει καμία τάση μεταφοράς του ιού από έναν μαθητή σε άλλον και δεν υπάρχει καμία ένδειξη διασποράς του ιού σε κανένα σχολείο». «Τα μέτρα στα σχολεία ακολουθούνται με υποδειγματικό τρόπο, με τα ελάχιστα κρούσματα να αντικατοπτρίζουν τη διασπορά στην κοινότητα, χωρίς να αποτελούν πηγή διασποράς», ανέφερε το Υπουργείο.

Προς το παρόν… ηρεμία

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μανώλης Καρτσωνάκης, ανέφερε στην «Π» ότι μέχρι σήμερα όλα κυλούν ομαλά και μακάρι να συνεχίσουμε έτσι. Κανένα μέχρι στιγμής παιδί δεν έχει βρεθεί θετικό στον ιό και όπου είχαμε κρούσμα αφορούσε σε εκπαιδευτικό ή γονέα και έγιναν αμέσως οι απαραίτητες ενέργειες. Αναφορικά με τα μέτρα, κυρίως τη μάσκα, υπάρχει ένας μικρός αριθμός ατόμων που αντιδρά και έχει εγγράφως γνωστοποιήσει στους εκπαιδευτικούς ότι δε θέλει να φοράνε μάσκα τα παιδιά.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, ανέφερε πως στα σχολεία εξακολουθεί να επικρατεί προβληματισμός και ανασφάλεια αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης των κρουσμάτων. Ο κλάδος ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν ώστε να γίνονται δωρεάν τεστ στη σχολική κοινότητα, όταν κρίνεται απαραίτητο.

Αναφορικά με τις μάσκες, λέει πως τα παιδιά εκπαιδεύονται και κατανοούν τις οδηγίες των δασκάλων, ωστόσο υπάρχουν στιγμές που δυσφορούν ενώ οι αποστάσεις στα διαλείμματα δεν είναι εύκολο να τηρηθούν. Τέλος, ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί στα σχολεία το προσωπικό καθαριότητας που θα έπρεπε.

Διαμαρτυρία στη ΔΥΠΕ

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, στις 2 το μεσημέρι, στην 7η ΥΠΕ (3ο χλμ. Εθνικής Οδού Ηρακλείου – Μοιρών) για να διεκδικήσει να γίνουν εδώ και τώρα τεστ στους συλλόγους διδασκόντων, στις οικογένειες των μαθητών και τουλάχιστον στα τμήματά τους.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «ούτε ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων, έχουμε συνεχή επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σχολεία του νομού μας, αυτή τη φορά μητέρες μαθητών δημοτικών σχολείων. Έντονη είναι η ανησυχία και η ανασφάλεια των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών αφού τα σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, χωρίς να έχει γίνει κανένα τεστ στους εκπαιδευτικούς και τουλάχιστον στους μαθητές των τμημάτων.

Γίνεται φανερό ότι η Κυβέρνηση δε διαθέτει ούτε ένα ευρώ για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων αφήνοντας έκθετους εκπαιδευτικούς, μαθητές και τις οικογένειές τους. Ενώ από την άλλη δίνει 70 δισ. για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Τα πρωτόκολλα – λάστιχο και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες Αρχές την κατάσταση δείχνουν πόσο ανεπαρκή είναι τα μέτρα ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια για την υγεία εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους. Αποδεικνύεται η ανάγκη να παρθούν ουσιαστικά μέτρα.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας έστω και τώρα να υιοθετήσει τις προτάσεις της εκπαιδευτικής, γονεϊκής και μαθητικής κοινότητας ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και ουσιαστική λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν σχολεία καθαρά με 15 μαθητές ανά τμήμα, νέες αίθουσες διδασκαλίας και πρόσληψη όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Επιπλέον προσωπικό στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στη καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την επαρκή προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (μέσα ατομική προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κλπ.).

Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.