Γιορτή λόγου και τέχνης
- Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2014 - 06:10
Την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα μυστικά επιτυχημένων συγγραφέων από όλο τον κόσμο, αλλά και να ξεναγηθούν στις σύγχρονες, φυσικές και καλλιτεχνικές ομορφιές της Τήνου, θα έχουν οι επισκέπτες του 4ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ Τήνου, το οποίο φιλοδοξεί να κάνει και φέτος πράξη το δίπολο “Πολιτισμός και Τουρισμός”.
Αντλώντας έμπνευση από τη δημιουργική πλευρά του κυκλαδίτικου νησιού, το οποίο συγκινεί και εγείρει την καλλιτεχνική έκφραση, το Φεστιβάλ επιχειρεί να αναδείξει την πολυδιάστατη ταυτότητα της Τήνου με άλλου είδους πολιτιστικές εκφάνσεις και δραστηριότητες.
Ανάπτυξη λογοτεχνικού-πνευματικού τουρισμού
Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Ντίνος Σιώτης, σε εποχής κρίσης όπως η σημερινή, ο πολιτισμός είναι ζωτικός παράγοντας για την κοινωνική συνοχή. Το 1ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου τον Ιούλιο του 2010 έθεσε τις βάσεις για τη σύνθεση μιας πολυεθνικής λογοτεχνικής γιορτής με απώτερο σκοπό και μακροπρόθεσμο στόχο να καταστεί η Τήνος, ο χώρος του Αιγαίου Πελάγους και συνεπακόλουθα η Ελλάδα, τόπος και προορισμός λογοτεχνικού-πνευματικού τουρισμού. Την πρώτη χρονιά μάλιστα συμμετείχαν συνολικά 27 συγγραφείς, με την Τήνο να υποδέχεται επισκέπτες από πολλά σημεία της Ελλάδας, όπως Καβάλα, Κρήτη και Ιωάννινα.
Το 4ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου διοργανώνεται από το Λογοτεχνικό Σωματείο “Η Κοινωνία των (δε)κάτων” στις 24, 25 και 26 Ιουλίου 2014, με τη συμμετοχή 19 συγγραφέων και ποιητών από δέκα χώρες, οι οποίοι διαβάζουν στη γλώσσα τους. Οι μεταφράσεις των κειμένων θα είναι διαθέσιμες τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά.
Συμμετοχή 19 συγγραφέων
Αντικείμενο του φεστιβάλ είναι η λογοτεχνία, με εισηγήσεις, αναγνώσεις, απαγγελίες, συνάντηση του κοινού με τους συγγραφείς σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, σε συνδυασμό με στοιχεία
τοπικού χαρακτήρα, όπως μουσική και χορευτικό συγκρότημα της Τήνου. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στη Χώρα ( Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού), στα Δυο Χωριά και στον Πύργο. Στη διοργάνωση εμπλέκονται ο Δήμος Τήνου, το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας και το
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.
Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν οι συγγραφείς: Μηνάς Βιντιάδης / Ελλάδα, Mindy Zhang / Κίνα, Enrique Servin Herrera / Μεξικό, Ardipa Jatru / Αλβανία, Λώρη Κέζα / Ελλάδα, Maja Klaric / Κροατία, Έλσα Κορνέτη / Ελλάδα, Κλεοπάτρα Λυμπέρη / Ελλάδα, Γιώργος Μπλάνας / Ελλάδα, Ξενοφών Μπρουντζάκης / Ελλάδα, Χρήστος Οικονόμου /Ελλάδα, Hiwa Panahi / Ιρανικό Κουρδιστάν, Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου / Κύπρος, Γιώργος Ρούβαλης / Ελλάδα, Natasa Svikart Zumer / Σλοβενία, Jeffrey Siger / ΗΠΑ, Nicolaj Stockholm / Δανία, Κλαίτη Σωτηριάδου / Ελλάδα, Στρατής Χαβιαράς / Ελλάδα.
Ανακάλυψη της εσωτερικής αλήθειας
Σύμφωνα με τον κ. Σιώτη, το Φεστιβάλ έχει ιδιαίτερη αξία όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, καθώς αποτελεί έναυσμα για τη διεθνή προβολή της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την περαιτέρω πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξή της.
“Στόχος μας είναι να μπορέσει ο κόσμος μέσω της λογοτεχνίας να δει τον εαυτό του, να σκεφτεί ποιος είναι, να δει την ιστορία του, να ερμηνεύσει ξανά τον κόσμο και να φτάσει στην προσωπική του αλήθεια και ειλικρίνεια”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην “Κοινή Γνώμη”, σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο η συμμετοχή του κόσμου είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. “Το κοινό ακούει τους συγγραφείς να διαβάζουν το έργο τους και λαμβάνει μέρος σε διαλογικές συζητήσεις”, εξηγεί.
Καθιστά δε γνωστό ότι η ιδέα του φεστιβάλ γεννήθηκε πριν από πολλά χρόνια, όταν βρέθηκε σε μία αντίστοιχη διοργάνωση σε ένα μικρό μέρος της Βραζιλίας. Αξιοποιώντας τον κύκλο γνωριμιών του με συγγραφείς πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας αλλά και την καλή σχέση του με τον Δήμαρχο Τήνου, ο κ. Σιώτης έκανε το όνειρό του πραγματικότητα το 2010.
Ωστόσο, διευκρινίζει ότι κάθε χρόνο οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι είναι ολοένα και λιγότεροι. “Αλλά άπαξ κι έχεις την απόφαση και θέληση να το κάνεις, δεν σε σταματάει τίποτα. Όσα λίγα χρήματα και να έχεις, θα καταφέρεις να το κάνεις. Διότι υπάρχουν οι επιχειρηματίες, ο δήμος, το Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας, και οι ιδιώτες, που βλέπουν ότι ο πολιτισμός μόνο καλό μπορεί να κάνει και στέκονται στο πλευρό μας όποτε τους χρειαστούμε”, υπογραμμίζει.
Περισυλλογή και εσωτερικότητα
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα βασικά χαρακτηριστικά του φεστιβάλ είναι η περισυλλογή και η εσωτερικότητα. “Αντί να διαβάσεις ένα βιβλίο, ακούς τον συγγραφέα να το κάνει. Ακούς τους ποιητές, ο καθένας να λέει τη δικιά του ιστορία, είτε είναι η προσωπική, είτε είναι συλλογική. Έχουμε και μυθιστοριογράφους και ποιητές, οπότε υπάρχει μια ποικιλία και ένα κράμα από θέματα”, εξηγεί. Προσθέτει ακόμα ότι παρόλο που φέτος τα ονόματα των συμμετεχόντων είναι λιγότερο γνωστά από τις προηγούμενες χρονιές, οι συγγραφείς είναι το ίδιο αξιόλογοι, ενώ καταλήγει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντίστοιχο λογοτεχνικό φεστιβάλ. “Συνήθως καλούν συγγραφείς και διαβάζουν αποσπάσματα των βιβλίων τους, αλλά φεστιβάλ με διάρκεια και τη συμμετοχή πλήθους συγγραφέων, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ”, επισημαίνει.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Θα μας "ταξιδέψει" στο διάστημα
13 Δεκ. 2024 - 6:16 - Χαρασσώνας
12 Δεκ. 2024 - 6:12 - “Ασκήσεις Τρυφερότητας”
11 Δεκ. 2024 - 10:56 - Πάρος: Χριστουγεννιάτικο Κυνήγι Θησαυρού από τον Ναυτικό Όμιλο "Ναϊάς"
10 Δεκ. 2024 - 10:07 - Βρέθηκε άγαλμα σε σκάμμα του φυσικού αερίου
9 Δεκ. 2024 - 19:49