Καλοκαίρι στη μεγάλη οθόνη
- Τετάρτη, 23 Ιουλίου, 2014 - 06:10
Μετά την επιτυχημένη γνωριμία του με το σινεφίλ κοινό το καλοκαίρι του 2013, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF) επιστρέφει ανανεωμένο από τις 26 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου για να κρατήσει συντροφιά στους θεατές μέσα από ιδιαίτερες προβολές, εκθέσεις και παράλληλες εκδηλώσεις.
Βασικός σκοπός του SIFF, το οποίο εμπνεύστηκαν και διευθύνουν η Κασσάνδρα Σελεστίν και ο Τζέικομπ Μόε είναι η προώθηση ταινιών που στερούνται εκπροσώπησης στα μεγάλα φεστιβάλ, η ένταξη του Ελληνικού και περιφερειακού κινηματογράφου σε ένα διεθνές περιβάλλον και η δημιουργία ενός καινούριου χώρου για τον κινηματογράφο στην Ελλάδα.
Τόσο η Κασσάνδρα, όσο και ο Τζέικομπ, αν και έχουν μεγαλώσει στη Νέα Υόρκη, συνδέονται και οι δύο με την Ελλάδα μέσω των οικογενειών τους. Η Κασσάνδρα έχει περάσει κάθε καλοκαίρι της ζωής της στη χώρα, καθώς η μητέρα της είναι Ελληνίδα, ενώ ο Τζέικομπ, έχει φοιτήσει σε Ελληνικό λύκειο για ένα εξάμηνο. Και οι δύο θεωρούν τη Σύρο δεύτερη πατρίδα τους, την οποία επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι. Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο, θέλουν να ασχοληθούν με τον κινηματογράφο, που αποτελεί ένα μεγάλο τους όνειρο.
Τα σύνορα στην έβδομη τέχνη
Επιθυμία των διοργανωτών είναι να φέρουν στη Σύρο έναν νέο, ανεξάρτητο κινηματογράφο σε χώρους αναμενόμενους και μη. Όπως υπογραμμίζουν, παρά την τεράστια πολιτισμική κληρονομιά του, το νησί δεν είχε -μέχρι και πέρυσι- ένα διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου για όλες τις κατηγορίες ταινιών, κάτι το οποίο είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν.
Συνεχίζοντας την εξερεύνηση θεματικών αξόνων, το φεστιβάλ διαπραγματεύεται φέτος το θέμα των συνόρων. Των γεωγραφικών συνόρων, των κοινωνικών συνόρων, των αλλαγών που βιώνει ο κινηματογράφος ως μέσο, των συνόρων που υπάρχουν ανάμεσα στις ταινίες και των άλλων ειδών τέχνης, των περιορισμών που υπάρχουν στην ίδια την παραγωγή των ταινιών, ακόμα και στις προσδοκίες σχετικά με το πώς πρέπει να είναι ένα φεστιβάλ κινηματογράφου.
Ανεξάρτητο χρώμα
Πολλές από τις ταινίες και τα παράλληλα προγράμματα που παρουσιάζονται στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου παίζουν με αυτές τις ιδέες. Στην ερώτηση αν η κάθε ταινία οφείλει να ακολουθεί αυτούς τους όρους, η ομάδα του SIFF εξηγεί ότι άλλες ταινίες που προβάλλονται στο φεστιβάλ, ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα μέσα από κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα. Με δεδομένο ότι στη σημερινή εποχή της εικόνας, ο κινηματογράφος είναι πιο διαδεδομένος και με μεγαλύτερη επιρροή από ποτέ, οι ίδιοι θέλουν να το εξετάσουν ως μορφή και να αναδείξουν το πιο συναρπαστικό πρόσωπό του.
Ωστόσο, σημειώνουν ότι το φεστιβάλ κινηματογράφου προσπαθεί να δώσει “φωνή” σε ταινίες που καταπιάνονται με αυτά τα θέματα. Επικεντρώνεται σε Ελληνικές και τοπικές ταινίες, έτσι ώστε να οριστεί ένα πλαίσιο: υπάρχει κάτι που μπορεί να λέγεται “Ελληνική ταινία” σήμερα; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της; Πόσο αποκλίνει ή ταυτίζεται ο σύγχρονος Ελληνικός κινηματογράφος με τον κινηματόγραφο της ευρύτερης εποχής;
Διαγωνιστικό τμήμα
Φέτος, υπάρχει διαγωνιστικό τμήμα για ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Τουρκία, το οποίο δίνει έμφαση στον ανερχόμενο και τοπικό κινηματογράφο. Στην κριτική επιτροπή θα συμμετέχουν ο Morritz Pfeiffer, editor-in-chief του διαδικτυακού περιοδικού East-European Film Bulletin, η σκηνοθέτις Πέννυ Παναγιωτοπούλου (“Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου”), η παραγωγός Μαρία Δρανδάκη και ο συγγραφέας-σεναριογράφος Θανάσης Βαλτινός.
Τον χειμώνα του 2014, τα πρώτα βραβεία του SIFF πήραν “σάρκα και οστά” και έγιναν γλυπτά από τον καλλιτέχνη Alex Lemis στο νησί της Τήνου. Το κάθε βραβείο έχει φιλοτεχνηθεί σε σχήμα κύβου με εσωτερικό κυκλικό κέντρο. Το βραβείο δίνεται σε δύο κατηγορίες: σε μια πρωτοεμφανιζόμενη μεγάλου μήκους ταινία και σε μία τοπική ταινία μικρού μήκους.
Μερικοί από τους χώρους όπου θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ είναι ο θερινός κινηματογράφος “Παλλάς”, το ναυπηγείο του Ταρσανά, το παραθαλάσσιο μπαρ “Αστέρια” και η Πινακοθήκη Κυκλάδων.
Το φετινό πρόγραμμα
Για την τελετή λήξης του Φεστιβάλ, ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός θα επιλέξει 4 μουσικά θέματα από ταινίες τα οποία θα αποδώσουν μέλη της Ορχήστρας των Κυκλάδων. Αμέσως μετά ακολουθεί η προβολή της βραβευμένης ταινίας μικρού μήκους και το Final Cut Ladies and Gentlemen του Gyorgy Palfi. Συνολικά θα προβληθούν περίπου 50 ταινίες.
Το φετινό πρόγραμμα του SIFF περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προβολές ταινιών του John Cassavetes και του Elia Kazan, με παράλληλα σεμινάρια από το φωτογράφο, και κάτοικο Σύρου, Πλάτωνα Ριβέλλη και workshop πάνω στο observational documentary με τη σκηνοθέτρια Εύα Στεφανή. Θα πραγματοποιηθεί επίσης προβολή τεσσάρων φιλμ σε επιμέλεια του Στέφανου Τσιβόπουλου (Ελληνικό Περίπτερο στη Μπιενάλε της Βενετίας 2013), ο οποίος θα συζητήσει ενώπιον του κοινού με τον ιστορικό Mark Mazower. Θα ακολουθήσουν προβολές avant-garde ελληνο-γαλλικών συμπαραγωγών σε επιμέλεια του κινηματογραφιστή Theo Deliyiannis, καθώς και προβολές βωβού κινηματογράφου με live συνοδεία του Βραζιλιάνου πιανίστα Fabio Luz. Το κοινό θα έχει ακόμα την ευκαιρία να απολαύσει την εικαστική έκθεση με έργα των Mona Hatoum, Adela Jušić, Silvia Kolbowski και Πάκυ Βλασσοπούλου, σε επιμέλεια του Κώστα Στασινόπουλου, αλλά και να παρακολουθήσει επιλεγμένες ταινίες που προβλήθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ το 2013-14.
Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Σημειώνεται επιπλέον, ότι το SIFF, το οποίο πραγματοποιείται για 2η χρονιά με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αναδεικνύει την πρωτεύουσα του νησιού, την Ερμούπολη, οργανώνοντας προβολές σε διαφορετικούς χώρους και καλλιεργώντας συνεργασίες με τοπικές ομάδες.
Πέρσι σε διάστημα τεσσάρων ημερών, προβλήθηκαν 24 ταινίες και φιλοξενήθηκαν συζητήσεις μεταξύ επαγγελματιών και φορέων από το χώρο του κινηματογράφου. Ανάμεσά τους ήταν και ο σκηνοθέτης του “Δεκαπενταύγουστου” Κωνσταντίνος Γιάνναρης, ο οποίος μάλιστα παραχώρησε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη” σχετικά με την ελληνική κρίση και το θέμα της μετανάστευσης. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν σημαντικές συνεργασίες, όπως εκείνη με το Cinedoc, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία του Φεστιβάλ στα ΜΜΕ με άρθρα/συνεντεύξεις στην Καθημερινή, τη LIFO, το FLIX και την International Herald Tribune.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το Hollywood επέστρεψε στη Σαντορίνη
4 Δεκ. 2024 - 6:16 - "Πηγή" πολιτισμού και εξωστρέφειας
22 Οκτ. 2024 - 6:15 - Μαθητές στον παλμό του κινηματογράφου
7 Οκτ. 2024 - 6:16 - Έπεσε "αυλαία" στην μεγαλύτερη γιορτή του animation
30 Σεπ. 2024 - 6:16 - Λαμπερή έναρξη του 17ου Φεστιβάλ
27 Σεπ. 2024 - 6:16