Στην κλίμακα ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα
- Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, 2014 - 06:10
Η επένδυση της χώρας στον τομέα τουρισμό μέσω των σύγχρονων και εναρμονισμένων με την εποχή δράσεων, αποτελεί έναν από τους κεντρικότερους πυλώνες του σχεδίου δράσης της, που όπως αποδεικνύεται και από Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Σειρά προτεραιότητας, όπως διαφαίνεται εκ του αποτελέσματος, είχε ο τουρισμός την φετινή σεζόν καθώς η προετοιμασία υποδοχής των τουριστών και οι υψηλές παροχές που προσέφερε η χώρα ικανοποίησαν στο έπακρον τους επισκέπτες της, δημιουργώντας ποσοστά αφίξεων πέρα του προσδοκώμενου. Ως αποτέλεσμα της φετινής τουριστικής σεζόν εμφανίζεται ειδικότερα, η «ανάβαση» της θέσης της Ελλάδας στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και σε μια γενικότερη εικόνα ,απόρροια των επιτυχημένων πρακτικών που εφάρμοσε η Ελλάδα, αποτέλεσε η ανάδειξη νέων μέσων αξιοποίησης των πόρων της όπως και νέοι τρόποι εφαρμογής τους. Ωστόσο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων παρατηρείται μια σταθερότητα στην προσπάθεια επιτάχυνσης των τουριστικών εξελίξεων.
Αναβαθμισμένη θέση
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η Ελλάδα«σκαρφαλώνει» στην 81η από την 91η θέση στη παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικού μοντέλου.«Οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν και αποδίδουν», αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση. Όπως δηλώνει το GlobalCompetitivenessReport 2014-2015 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, «οι βελτιώσεις στη λειτουργία της αγοράς προϊόντων με αυξημένα επίπεδα ανταγωνισμού και οι πιο ευέλικτες αγορές εργασίας, αν και παραμένουν αρκετά άκαμπτες, σε συνδυασμό με καλύτερες μακροοικονομικές επιδόσεις και μια σαφή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, οδήγησαν σε αυτή την πιο θετική αξιολόγηση, παρά το υψηλό επίπεδο του χρέους». Το γεγονός αποδεικνύει πως η υλοποίηση των αυστηρών μεταρρυθμίσεων που δέχθηκε η χώρα όπως και οι νέες τουριστικές πρωτοβουλίες που λήφθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ξεκίνησαν να αποδίδουν καρπούς για την οικονομία της.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται και στην έκθεση, η Ελλάδα παρουσιάζει ακόμη κάποια αδύναμα σημεία τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει στο όνομα της ανάπτυξης. Η «αδύναμη» λειτουργία των θεσμών, η χρηματοπιστωτική της αγορά και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση αποτελούν τα κατάλοιπα της οικονομικής κρίσης και τους προβληματικούς παράγοντες για το επιχειρείν της χώρας Οι αναφορές στην έκθεση προβάλλουν επίσης την δική τους προσέγγιση επί των ζητημάτων της Ελλάδας και τονίζουν :«Πέραν αυτών, προκειμένου να στηριχτεί η δομική αλλαγή της ελληνικής οικονομίας έτσι ώστε να μπορεί να κινηθεί προς πιο παραγωγικές και στηριγμένες στη γνώση δραστηριότητες, θα πρέπει να ενισχύσει την ικανότητα καινοτομίας Αυτό απαιτεί βελτιώσεις στην ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος καθώς επίσης μεγαλύτερες επενδύσεις σε δραστηριότητες που παράγουν γνώση».
Νέες δράσεις και πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται σύμφωνα με βρετανικό περιοδικό, οι οποίες συμβάλουν στην εξέλιξη της εικόνας της χώρας. Βασικό στοιχείο προσέγγισης αποτελεί η Αθήνα καθώς όπως αναφέρει το περιοδικό «Τα χρόνια της λιτότητας είχαν προκαλέσει πολιτικές αναταραχές, απεργίες, και ταραχές στο κέντρο της Αθήνας, γεγονότα που λειτούργησαν ως ανασταλτικός παράγοντας για τον τουρισμό. Παρά ταύτα, καθώς η Αθήνα βρίσκεται σε περίοδο ανάκαμψης η νεανική επιχειρηματικότητα κάνει σταθερά βήματα και εστιάζει σε νέα αυθεντικά και οικονομικά προϊόντα» ενώ παράλληλα τονίζεται πως το νέο κύμα νεανικής επιχειρηματικότητας δραστηριοποιείται δυναμικά και επαναφέρει τους επισκέπτες στο κέντρο της Αθήνας, με νέες ιδέες, μαγαζιά και χώρους ψυχαγωγίας.
Δυσανάλογη πορεία
Σε αντίθεση με την πρωτεύουσα της χώρας όπου η εικόνα του χάους αποκαθίσταται από καινοτόμες ενέργειες οι οποίες αναβαθμίζουν το status quo της Ελλάδας, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων «παλεύει» να συμβαδίσει με την εξελικτική πορεία που διανύει ο τουρισμού στα υπόλοιπα μέρη. Η Σύρος αποτελεί την μικρογραφία των κοινωνικό-πολιτικών δρώμενων της χώρας. Θέτει τους ίδιους αναπτυξιακούς στόχους αφού ο τουρισμός αποτελεί την μόνη πηγή ελπίδας και οικονομικής ευημερίας και τίθεται ως προτεραιότητα τόσο για το νησί όσο για την Ελλάδα. Η επένδυση στο διαδίκτυο, η δομή στρατηγικών αποφάσεων είναι κάποια από τα στοιχεία που απαιτούν άμεση διευθέτηση για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας και των τάσεων της αγοράς.
Σύμφωνα με την διαδικασία αξιολόγησης της ανταγωνιστικότητας ενός τόπου, οι οικονομολόγοι λαμβάνουν υπόψη μια σειρά από παράγοντες, οι οποίοι αφορούν την ποιότητα των θεσμών, τις υποδομές, το σύστημα υγείας, το εκπαιδευτικό σύστημα, το μέγεθος της εγχώριας αγοράς και το μακροοικονομικό περιβάλλον. Επιπλέον παράγοντες της οικονομίας απαντούν σε ένα ερωτηματολόγιο για την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια ως προς το έργο της κυβέρνησης. Βάση του συγκεκριμένου πλάνου κινήθηκε η χώρα και κατάφερε να αναβάθμιση την θέση της και την προβαλλόμενη εικόνα της ως προς το ανταγωνιστικό της μοντέλο και την οργάνωση της. Παρά τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν, η προσπάθεια για την «επούλωση» των πληγών που δημιούργησε η περίοδος κρίσης και η αποκατάσταση των λανθασμένων πρακτικών προς όφελος της ανάπτυξης, επέφεραν θετικά αποτελέσματα.
Η μόνη διαφορά που έγκειται μεταξύ της εν δυνάμει κοινής πορείας του νησιού και της υπόλοιπης Ελλάδας, είναι πως η χώρα απολαμβάνει πλέον τα αποτελέσματα των αποφασιστικών της κινήσεων ενώ το η Σύρος βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα. Επί του παρόντος, δεν έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες τουριστικές υποδομές και τα τουριστικά πακέτα που δύναται να αξιοποιηθούν για την προσέλκυση τουριστικής κίνησης και της δημιουργίας τουριστικής ταυτότητας του τόπου βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Αισιόδοξη αποτελεί η πραγματικότητα κατά την οποία το νησί θέτει πλέον κοινούς στόχους και επιδοκιμάζει νέες πρακτικές και μέσα εφαρμογής τους. Καινούργιες ιδέες έχουν προταθεί και οι συζητήσεις βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται η πίστωση του χρόνου που απαιτείται για την υλοποίηση των καινοτόμων ενεργειών φαντάζει μακροχρόνια ενώ παράλληλα προϋποθέτει την υπομονή των κατοίκων του νησιού μέχρι την τελική τους εφαρμογή.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων
6 Δεκ. 2024 - 8:58 - Επιβράβευση των Κυκλαδιτών παραγωγών
22 Οκτ. 2024 - 6:16 - Με περιορισμένο κονδύλι
8 Οκτ. 2024 - 6:20 - Σύρος: O Εμπορικός Σύλλογος γιορτάζει τη "Λευκή Νύχτα"
21 Αυγ. 2024 - 9:32 - Σύρος: Η Κωτσόβολος στηρίζει το Stoiximan AegeanBall Festival 2024
25 Ιουν. 2024 - 14:32