Βυθισμένα ταξίδια
- Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2014 - 07:35
Σε μία χώρα κατ’ εξοχήν θαλασσινή, την Ελλάδα μας με τις εκτεταμένες ακτές και τα χιλιάδες νησιά, έπρεπε να γεφυρωθούν οι θαλάσσιες αυτές αποστάσεις άλλοτε μακρύτερες και άλλοτε πιο κοντινές, έτσι αναπτύχθηκε η ναυσιπλοΐα από το απότατο ακόμα παρελθόν.
Οι Έλληνες από τότε, μέχρι σήμερα, δεν έπαψαν να διακρίνονται για την αγάπη και την προσήλωσή τους, για τις γνώσεις τους σε ότι έχει σχέση με το υγρό στοιχείο, δημιουργώντας θα λέγαμε ένα παγκόσμιο κατεστημένο, ώστε όταν κάποιος αναφέρεται στη ναυτιλία να εννοεί αμέσως την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ιδρύθηκε το 1976 και από τότε μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει ένα σπουδαίο ερευνητικό έργο στον τομέα της υποβρύχιας αρχαιολογίας. Η ερευνητική δράση στις Ελληνικές θάλασσες έχει να παρουσιάσει πλούσιο αρχαιολογικό υλικό από τους βυθούς μας. Το εύρος και ο πλούτος των αντικειμένων που προέρχονται από ολόκληρη την επικράτεια και καλύπτουν διαχρονικά τον Ελληνικό πολιτισμό, εκτείνεται από τους προϊστορικούς χρόνους και φθάνει έως τα νεότερα χρόνια. Έτσι η Ελλάδα, εκτός από τα σπουδαία ευρήματα της γης, η ενάλια αρχαιολογική έρευνα την καθιστά, επίσης, ένα δεύτερο αρχαιολογικό μουσείο σε διεθνές επίπεδο. Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι η Συριανή και αξιόλογη αρχαιολόγος Δρ. Αγγελική Σίμωση, ικανή και δραστήρια και επί αρκετά χρόνια καταδυόμενη στη θάλασσα του Αιγαίου. Όνειρό της, εδώ και χρόνια, ήταν η δημιουργία στην Ελλάδα ενός Μουσείου για να φιλοξενήσει την σημαντική πτυχή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που είναι συνυφασμένη με την μακραίωνη ναυτική παράδοση μας, η οποία αν και ιδιαίτερα ελκυστική, παραμένη άγνωστη στο ευρύ κοινό. Με την ιδιαίτερη φροντίδα της Αγγελικής και με τη βοήθεια της κ. Λίνας Μενδώνη (Γραμματέας Υ.Π.), σε λίγο διάστημα θα υπάρξει το πρώτο Μουσείο στην Ελλάδα, αποκλειστικά αφιερωμένο στα ευρήματα που αποκαλύπτονται από την ενάλια αρχαιολογική έρευνα. Θα μετατραπεί το κτίριο SILO στον Πειραιά σε ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ.
«Βυθισμένα ταξίδια Ανθρώπινες εξερευνήσεις…»
Με αυτό τον τίτλο και με την δραστηριότητα της Αγγελικής διοργανώθηκε η πρώτη έκθεση στο Φρούριο Πύλου σ’ έναν υπέροχο διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο των κτηρίων Πασά, που θυμίζει αρχαίο πλοίο. Η έκθεση (ναυάγια, βυθισμένα ταξίδια, ανθρώπινες εξερευνήσεις… κ.α.) σκοπεύει να μυήσει τον επισκέπτη στα μυστικά της θάλασσας, να τον γοητεύσει και να τον κάνει κοινωνό της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει η κ. Α. Σίμωση στους χορηγούς της έκθεσης αυτής, στην εταιρία ΤΕΜΕΣ ΑΕ, στον Δήμο Πύλου Νέστορος και στον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Καφαντάρη.
«Βυθισμένοι οικισμοί της Νότιας Πελοποννήσου»
Μαζί με την έκθεση «Βυθισμένα ταξίδια…» στο κτήριο Πασά παρουσιάζεται και η έκθεση των βυθισμένων οικισμών και αρχαίων πόλεων που ο καταποντισμός τους άλλοτε οφείλεται στην ανύψωση της στάθμης της θάλασσας ανά τους αιώνες, άλλοτε σε τεκτονικά φαινόμενα. Η Μεθώνη Μεσσηνίας, το Παυλοπέτρι Λακωνίας και η Πλύτρα Λακωνίας (αρχαία πόλη Ασωπός) είναι μερικά παραδείγματα αρχαίων βυθισμένων πόλεων και παρουσιάζονται πολύ παραστατικά στην έκθεση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των υποβρύχιων ερευνών της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων.
Το αρχαίο λιμάνι του Φοίνικα…υποβρύχια έρευνα 1998
Η Αγγελική Σίμωση έγραψε στο αρχαιολογικό Δελτίο: «…το καλοκαίρι του 1998, καταδυτικό κλιμάκιο της Ε.Ε.Α. διενήργησε υποβρύχια προκαταρκτική έρευνα στον θαλάσσιο χώρο του λιμανιού του Φοίνικα, με αποτέλεσμα να εντοπισθούν τέσσερις ακόμη συστάδες αγγείων καθώς και αρχαίο λιμενικό έργο (λιθορριπή)… Στο Ψαθονήσι, νοτιοδυτικά στα Κόκκινα, έχουμε σίγουρα αρχαίο ναυάγιο…» (από άρθρο της Κ.Γ. το 2007) Είναι πολλά τα ευρήματα στον όρμο του Φοίνικα και σήμερα βρίσκονται στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ερμούπολη. Άραγε θα μπορούσε να βρεθεί ένας χώρος στο νησί μας να εκτεθούν όλα αυτά τα σπουδαία ευρήματα; Μα… χρειάζονται χρήματα!! θα πείτε. Αν προσφερθούν χορηγοί;;; Πιστεύω ότι θα ήταν μια παρουσίαση εντυπωσιακή για τους επισκέπτες μας, αλλά και για μας τους Συριανούς. Αν ο Δήμος θα το ήθελε η Αγγελική Σίμωση θα χαιρόταν ιδιαίτερα να παρουσιάσει τα ευρήματα της αρχαίας πόλης μας.
Υ.Γ. Για τους μικρούς μαθητές. Η λέξη ενάλιος σημαίνει: αυτός που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, που ανήκει ή ζει σ’ αυτήν. Προέρχεται από το αλς, που σημαίνει θάλασσα (γενική = αλός) εν + άλιος = θαλασσινός
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Θα μας "ταξιδέψει" στο διάστημα
13 Δεκ. 2024 - 6:16 - Χαρασσώνας
12 Δεκ. 2024 - 6:12 - “Ασκήσεις Τρυφερότητας”
11 Δεκ. 2024 - 10:56 - Πάρος: Χριστουγεννιάτικο Κυνήγι Θησαυρού από τον Ναυτικό Όμιλο "Ναϊάς"
10 Δεκ. 2024 - 10:07 - Βρέθηκε άγαλμα σε σκάμμα του φυσικού αερίου
9 Δεκ. 2024 - 19:49