Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου

  • Πέμπτη, 4 Αυγούστου, 2016 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 4 Αυγ. 2016 - 7:28

 «Ένας από τους ωραίους και περίβλεπτους Ιερούς Ναούς που κοσμούν την Ιερά μας Μητρόπολη είναι και ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, Ποσειδωνίας Σύρου…». Είχε γράψει ο Μητροπολίτης μας κ. Δωρόθεος Β’ τον Απρίλιο του 2003 στο βιβλίο του Α. Λουϊζίδη που θέλησε να εκδώσει η οικογένειά του, στη μνήμη του.

Το ιστορικό του Ναού.

Στην Ποσειδωνία, που ήταν και είναι ένα από τα ωραιότερα προάστια της Σύρου, που από τον 19ο αιώνα είχε υποδεχθεί εύπορες Συριανές οικογένειες που οικοδόμησαν πανέμορφες επαύλεις θέλησαν να ανεγείρουν και ένα ναό για τις θρησκευτικές τους ανάγκες. Και φυσικά η επιθυμία τους έγινε αποδεκτή από τον Δήμο Σύρου και με δικές τους προσφορές και χορηγίες η Ποσειδωνία απέκτησε έναν περίβλεπτο Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Η ανέγερση του Ι. Ναού της αποκεφαλίσεως του Αγίου Ιωάννου, (όπως έγραψε ο αείμνηστος Αριστείδης Λουϊζίδης), άρχισε το 1868 και οφείλεται στην γενναία συνδρομή των αδελφών Ζαννή και Θεμιστοκλή Πετροκοκκίνου και του Γεωργίου Ε. Βέλτσου.

Παράλληλα πολλοί κάτοικοι της Ποσειδωνίας προσέφεραν τις δικές τους χρηματικές εισφορές. Τα εγκαίνια του Ναού έγιναν στις 26 Σεπτεμβρίου 1871. Είναι ο τρίτος ορθόδοξος Ναός που κτίστηκε σε οικισμό εκτός Ερμουπόλεως μετά το 1821.

Ο πρώτος είναι ο Ναός του Προφήτη Ηλία στο Πισκοπειό, 1845. ο δεύτερος είναι ο Ναός των Γενεθλίων της Θεοτόκου στα Χρούσσα, 1854.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 1872, ο Θεμιστοκλής Ζ. Πετροκόκκινος  με επιστολή τους προς τον Δήμαρχο Ερμούπολεως, δηλώνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Γεώργιος Βέλτσος: «….παραιτούνται πάσης επί του Ναού αξιώσεως δι’ όσα εδαπάνησαν και εκφράζουν την επιθυμία να τεθεί και ο Ναός αυτός υπό την ιδαιτέραν προστασίαν του Δήμου Ερμούπολεως». Αξίζει να πληροφορηθούμε, εμείς οι Συριανοί και όχι μόνο, ότι ο Θεμιστοκλής Πετροκόκκινος δεν σταμάτησε να ενισχύει οικονομικά τον Ναό. Από μια τοπική εφημερίδα του 1896 έγινε γνωστό ότι: «ο ερίτιμος συμπολίτης μας κ. Θεμιστοκλής Πετροκόκκινος  απέστειλεν εκ Παρισίων, όπου δοαμένει, τρισχίλια χρυσά φράγκα υπέρ του εξωραϊσμού του Ναού.»

Ο Θ. Πετροκόκκινος δεν σταμάτησε να ενισχύει οικονομικά τον Ναό. Από τοπική εφημερίδα του 1896 μπορούμε να πληροφορηθούμε ότι: «…ο ερίτιμος συμπολίτης μας κ. Θ. Πετροκόκκινος απέστειλεν εκ Παρισίων, όπου διαμένει, τρισχίλια χρυσά φράγκα υπέρ του Εξωραϊσμού του Ναού».

Ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος επιθυμούσε, ο Ναός να έχει πλήρη λειτουργική και εκκλησιαστική αυτάρκεια. Κατά την περίοδο 1907 – 1911 απέστειλε από την Αγία Πετρούπολη βαρύτιμα ιερά άμφια και πολύτιμα ιερά σκεύη και εκκλησιαστικά είδη ρωσικής προέλευσης.

Μεταξύ των κειμηλίων του Ναού είναι και εκδόσεις βιβλίων Βενετίας του έτους 1864. Ίσως, αξίζει κάποια στιγμή, εμείς οι απλοί άνθρωποι να ενημερωθούμε και να γνωρίσουμε όλες αυτές τις σημαντικές προσφορές του 19ου αιώνα.

Το πλέον σημαντικό είναι η ευεργεσία αυτού του σημαντικού ανθρώπου του Θ. Πετροκόκκινου συνεχίστηκε και μετά τον θάνατό του. Υπάρχει επιστολή των εκτελεστών της διαθήκης του, της Βιργινίας Σ. Κρίνου και Ι. Πετροκόκκινου που μεταξύ άλλων γράφουν: «….θα καταθέσωμεν παρά την Εθνική Τραπέζη της Ελλάδος το ποσόν των εξήκοντα χιλιάδων δραχμών επ’ ονόματι του Ναού επί διαρκή καταθέσει προς συντήρησιν αυτού…»

Προτομές των Κτητόρων.

Μέσα στο προαύλιο της εκκλησίας απέναντι από την είσοδο της επάνω σε κίονα που τον επιστέφει κορινθιακό κιονόκρανο, είναι τοποθετημένη η προτομή του Θεμιστοκλή Πετροκόκκινου με εγχάρακτη επιστολή: «Θεμιστοκλής Ζ. Πετροκόκκινος ο πλουσίως την σχολήν ιδρύσας, αϊδίω την μνήμην του». Στην πίσω πλευρά είναι το όνομα του καλλιτέχνη: «Γεώργιος Μπονάνος εποίη» 

Βορειοδυτικά του Ναού δεύτερη μαρμάρινη προτομή κοσμεί τον περίβολο του Ναού. Γλυπτό εξαιρετικής τέχνης με δημιουργό τον Γ. Βιτάλη. Εγχάρακτη επιγραφή αποκαλύπτει την ταυτότητα του: «Γεώργιος Βέλτσος κτήτωρ  του Ιερού Ναού 1810 – 1888».

Ο Θ. Πετροκόκκινος, μέγας ευεργέτης του Ναού μαζί την Αιμιλία Σαλβάγου, το 1896 προσέφεραν οικοπεδικής έκταση στην οποίαν με έξοδα του Θ. Πετροκοκκίνου κτίστηκε το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας.

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Ο ιερέας του Ναού π. Χριστόφορος Παπανικολάου αισθάνθηκε την ανάγκη, με την ευχή της εκκλησίας, να τιμήσει την μνήμη των κτητόρων και ευεργετών του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου Ποσειδωνίας.

Με ιδιαίτερη φροντίδα από τον ιερέα, έγινε το μνημόσυνο για τους μεγάλους ευεργέτες του Ναού: Ζαννής Α. Πετροκόκκινος, Γεώργιος Ε. Βέλτσος και Θεμιστοκλής Πετροκόκκινος. Αυτοί οι άνθρωποι  εργάστηκαν, αγάπησαν και προσέφεραν ώστε να δημιουργηθεί ο «Οίκος του Θεού και των Αγίων».

Υ.Γ: αϊδίω: αϊδιος ή αείδιος = αιώνιος – παντοτινός.

Οι πληροφορίες από το βιβλίο του Α. Λουϊζίδη «Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Ποσειδωνίας – Σύρου»

Ετικέτες: