Το ΦΕΚ… περιορίζει την αρωγή
- Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου, 2021 - 06:22
Ανατρεπτικά εξελίσσεται η αποζημίωση των πληγέντων του φονικού σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου, καθώς το ΦΕΚ που υπογράφηκε, άλλαξε δραστικά τα δεδομένα σε σχέση με το πλαίσιο των αποζημιώσεων. Όπως προκύπτει, οι σεισμόπληκτοι δικαιούνται να αποζημιωθούν μόνο για ένα κτίσμα και αν θέλουν να αποκαταστήσουν άλλες ιδιοκτησίες τους, θα πρέπει να διεκδικήσουν άτοκο δάνειο.
Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ενεργοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, και αφού πολλοί ιδιοκτήτες είχαν ήδη δηλώσει περισσότερα από ένα ακίνητα, με αποτέλεσμα να πιστωθούν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα που αντιστοιχούν στο σύνολο των ακινήτων που δήλωσαν. Οι άνθρωποι αυτοί, μόλις χθες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από το ΦΕΚ, ότι από το σύνολο των χρημάτων που εισέπραξαν, η αποζημίωση που θα τους διατεθεί αντιστοιχεί στη μια και μόνο ιδιοκτησία.
Τα επιπλέον χρήματα που τους πιστώθηκαν όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και φοροτεχνικός κ. Παύλος Μπαριτάκης θα θεωρηθούν ως άτοκο δάνειο με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο τις κατοικίες αλλά και την επαγγελματική στέγη. Το όλο θέμα έχει ήδη πυροδοτήσει τις αντιδράσεις των κομμάτων που κάνουν λόγο για «απίστευτο μπάχαλο και κοροϊδία». Την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος Μινώα τονίζει ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τα κυβερνητικά στελέχη καθώς έχουν ανακύψει σημαντικά ζητήματα με το θέμα των αποζημιώσεων.
Από τη χρηματοδότηση στο άτοκο δάνειο
«Αποδείχτηκε μεγάλο λάθος το γεγονός ότι άνοιξε η πλατφόρμα πριν από την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης διότι τώρα έχουν εγκλωβιστεί όσοι δήλωσαν το σύνολο των ιδιοκτησιών τους, και ξαφνικά βρέθηκαν χρωμένοι με άτοκα δάνεια». Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π»
ο κ. Παύλος Μπαριτάκης ο οποίος τονίζει ότι αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής είναι το γεγονός ότι δημιουργούνται σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα σε πολίτες οι οποίοι μπορεί να μην έχουν δυνατότητα διαχείρισης του δανείου. Το οποίο ναι μεν μπορεί να είναι άτοκο, αλλά δεν παύει να είναι δάνειο.
Ειδικότερα όπως εξηγεί ο κ. Μπαριτάκης, ενώ αρχικά είχε διαφανεί ότι είναι ανοικτή η διαδικασία της αποζημίωσης των πληγέντων για τις ιδιοκτησίες τους, το ΦΕΚ ήρθε να ξεκαθαρίσει ότι τίθεται αυστηρός περιορισμός.
Ο ίδιος εξηγεί ότι μια ακόμα κρίσιμη παράμετρος των αποζημιώσεων είναι και το γεγονός ότι δεν χρηματοδοτούνται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα για στεγαστική συνδρομή τα εγκαταλελειμμένα κτίσματα και γενικώς όσα κτίσματα δεν θεωρούνται λειτουργικά. Επίσης το νέο ΦΕΚ θέτει όρια και στο ύψος των στεγαστικών αποζημιώσεων, διευκρινίζοντας ότι χρηματοδοτεί σπίτια έως 150 τ.μ. και οριοθετεί συγκεκριμένο πλαφόν αποζημίωσης ανά τετραγωνικό μέτρο.
Ο κ. Μπαριτάκης τονίζει ότι οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν νέα δεδομένα σε σχέση με την εξέλιξη της οικιστικής δόμησης, αλλά και της επιχειρηματικής ανασυγκρότησης, αφού ανακόπτεται η δυναμική επιστροφή της. Μοναδική εξαίρεση από όλα τα παραπάνω είναι τα δημόσια κτήρια και οι ναοί των οποίων η αποκατάσταση χρηματοδοτείται χωρίς κανένα πρόβλημα στο σύνολο της η αποκατάσταση τους.
Πολλά ερωτηματικά
Η «Π» έθεσε στο Δήμαρχο Μινώα κ. Μ.Φραγκάκη τα νέα δεδομένα που ανακύπτουν μετά το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, ο ίδιος τόνισε ότι θα θέσει τα ζητήματα που ανοίγουν σε κυβερνητικά στελέχη και, όπως σημειώνει, εκτός από τα παραπάνω υπάρχουν και άλλα θέματα, τα οποία θα πρέπει να ξεκαθαριστούν για να μην περιπλακεί η αποζημίωση σε μια προβληματική γραφειοκρατία. Για παράδειγμα όπως αναφέρει, τίθενται ερωτήματα σε σχέση με την κατηγορία που θα πρέπει να δηλώνονται τα κτίσματα ανάλογα με το αν είναι χαρακτηρισμένα «κίτρινα», «πράσινα», «κόκκινα».
Παράλληλα τίθενται ερωτήματα σε σχέση με το τι θα γίνει με τον οικιακό εξοπλισμό των οικίσκων που είναι στον αέρα. Αντίστοιχα, έχουν ανοίξει θέματα με πολίτες που για διάφορους λόγους δεν έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς. Για παράδειγμα όπως εξηγεί ο Δήμαρχος, υπάρχει περίπτωση μιας κυρίας της οποίας ο σύζυγος έφυγε από τη ζωή πριν ένα μήνα και δεν έχει καταφέρει να κάνει ακόμα αποδοχή κληρονομιάς. Η γυναίκα αυτή έχασε το σπίτι της και ενώ προσπαθεί να μπει στην πλατφόρμα το σύστημα την «πετάει» έξω.
Απίστευτο μπάχαλο
Για απίστευτο επιτελικό μπάχαλο κάνει λόγο ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χ. Μαμουλάκης ο οποίος τονίζει χαρακτηριστικά : «Αυτός ο εμπαιγμός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτός. Άνθρωποι που έχασαν τα πάντα από τον σεισμό, φυσικά και δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις δανειακές απαιτήσεις που κάποιοι αποφάσισαν για λογαριασμό τους και μάλιστα εν κρυπτώ.
Καλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει άμεσα σε τροποποίηση του πλαισίου έτσι ώστε να ενισχυθούν οι σεισμοπαθείς επί της ουσίας και όχι με δάνεια, ενώ φέρνουμε το θέμα και στο Κοινοβούλιο, καλώντας τους αρμόδιους Υπουργούς να δώσουν εξηγήσεις για τα νέα τους κατορθώματα. Χαρακτηριστικό του μεγέθους της επιτελικής ανικανότητας, είναι και το ότι μέχρι αργά το μεσημέρι της Δευτέρας 11/10, στην πλατφόρμα arogi ήταν αναρτημένα παλαιότερα ΦΕΚ, τα οποία αναιρούνται από το χθεσινό!».
Στη Βουλή τα προβλήματα που ανέκυψαν με την πλατφόρμα της αρωγής
«Να διορθωθεί τώρα η απαράδεκτη διάταξη που προβλέπει ότι Δικαίωμα Κρατικής Συνδρομής έχουν οι σεισμόπληκτοι ιδιοκτήτες πολλών κτιρίων, μόνο για ένα απ’ αυτά» ζητά με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στο Υπουργείο Υποδομών, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος κάνει λόγο για απαράδεκτη διάταξη. Ειδικότερα όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «Με το υπ’αριθμ: 4646/7-10-21Β’ ΦΕΚ, αν και ορθώς τροποποιήθηκε όπως είχαμε ζητήσει και συμπεριελήφθησαν όλοι οι οικισμοί των πληγέντων Δήμων από τους σεισμούς στις διαδικασίες στεγαστικής συνδρομής, εισάγεται μια τεράστια αδικία για τους σεισμόπληκτους, η οποία πρέπει να διορθωθεί άμεσα.
Συγκεκριμένα, με την παράγραφο 3.5, για την στεγαστική συνδρομή ορίζεται ότι σε περίπτωση που στον ίδιο ιδιοκτήτη ή ιδιοκτήτρια ανήκουν περισσότερες της μια ιδιοκτησίας λειτουργικά ανεξάρτητες, δικαιούται δωρεάν κρατική αρωγή μόνο για μια από αυτές ενώ για τις υπόλοιπες προβλέπεται (ληστρικά!) χορήγηση άτοκου δανείου.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η φυσική καταστροφή έπληξε ανεπανόρθωτα τους πολίτες, οι οποίοι ζητούν εύλογα και δικαιούνται αρωγή και αποζημίωση για το σύνολο της περιουσίας τους. Με την άδικη και ανάλγητη αυτή διάταξη, ουσιαστικά ζητάτε από τους ιδιοκτήτες να ξαναπληρώσουν το σπίτι τους ή το κατάστημα τους και οι ιδιοκτήτες πολλών κατεστραμμένων κτιρίων χωρίς κρατική συνδρομή θα φορτωθούν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων».
Λίλιαν Δαφερμάκη
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΝΕΚΡΗ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΑ: Φονικοί βράχοι σε… ειδυλλιακά θέρετρα
1 Νοε. 2022 - 6:23 - Βιβλική καταστροφή στη Σητεία
18 Οκτ. 2022 - 6:24 - ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ: 1000 ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες επικίνδυνων ετοιμόρροπων
29 Σεπ. 2022 - 6:26 - «Συμμαχία» Εισαγγελίας – ΕΛΜΕΠΑ κατά της ενδοοικογενειακής βίας
9 Αυγ. 2022 - 6:22 - Στο μικροσκόπιο δύο «ύποπτοι» για την καταστροφική πυρκαγιά στο Ρέθυμνο
21 Ιουλ. 2022 - 6:23