Ιστιοπλοϊκή εκδρομή από τον ΝΟΣ σε Ρήνεια και Δήλο

  • Τρίτη, 23 Ιουνίου, 2020 - 15:19

Το Σαββατοκύριακο 20 & 21 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ιστιοπλοϊκή εκδρομή στα νησιά Ρήνεια & Δήλο, με επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου το πρωί της Κυριακής. 

Η δράση διοργανώθηκε από φίλους του Τμήματος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, με συμμετοχή 6 ιδιόκτητων ιστιοπλοϊκών σκαφών (εκ των οποίων το ένα ήταν το αγωνιστικό του Ν.Ο.Σ. κι ένα παραδοσιακό τρεχαντήρι) και 30 συμμετέχοντες (μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ενεργά μέλη του Ν.Ο.Σ, αθλητές, καθώς και παλιούς & νέους κατόχους διπλώματος skipper από τις Σχολές Ανοικτής Θαλάσσης του Ομίλου). 

Το πρωί του Σαββάτου, οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στο λιμανάκι του Φοίνικα, όπου μετά τη διανομή στα σκάφη και τις απαραίτητες προετοιμασίες, δόθηκε απόπλους με προορισμό τη Ρήνεια. 

Περνώντας από τον όρμο της Βάρης, τα σκάφη έκαναν μια μικρή παράκαμψη για να χαιρετίσουν τους μικρούς αθλητές των Optimist του Τμήματος Ιστιοπλοΐας Τριγώνου, που εκείνη τη στιγμή πραγματοποιούσαν για πρώτη φορά την προπόνησή τους στη Βάρη. 

Συνεχίζοντας το ταξίδι τους, τα σκάφη επιχείρησαν να «κάνουν πανιά», προσπάθεια που, όμως, σύντομα εγκαταλείφθηκε, λόγω της άπνοιας που επικράτησε στη συνέχεια. 

Η άφιξη στο νησί της Ρήνειας το μεσημεράκι έγινε εν μέσω καπνών και στάχτης από την πυρκαγιά που έκαιγε το νότιο μέρος του νησιού, αναγκάζοντας τους καπετάνιους να τροποποιήσουν το αρχικό σχέδιο και να κατευθύνουν την ομάδα σε βορινό λαγκόνι. Εκεί, τα σκάφη αγκυροβόλησαν και τα πληρώματα ετοιμάστηκαν για τη βουτιά τους στα καταγάλανα νερά (παρακολουθώντας για αρκετή ώρα το αεροπλάνο που επιχείρησε και, τελικά, κατέσβησε την πυρκαγιά). Καθώς πλησίαζε το σούρουπο, οι μεζέδες και η «καραβίσια» μακαρονάδα έκαναν την εμφάνισή τους, καθώς, ως γνωστόν, η θάλασσα ανοίγει την όρεξη.

Το πρωί της Κυριακής, τα πληρώματα σηκώθηκαν νωρίς και, μετά το απαραίτητο πρωινό, οι άγκυρες σηκώθηκαν και τα σκάφη κατευθύνθηκαν προς το στενό Ρήνειας-Δήλου με πανιά και μηχανές. Η αποβίβαση στη Δήλο έγινε με βαρκάκι (ναι, πήρε κάποια ώρα), αφού η προσέγγιση στο μώλο δεν ήταν δυνατή.

Ακολούθησε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του νησιού, από πιστοποιημένο Ξεναγό που έβαλε την ομάδα στο πνεύμα του ιερού για τους Αρχαίους Έλληνες τόπου, εξιστορώντας την ιστορία του ως γενέτειρα των θεών Απόλλωνα και Αρτέμιδος, τα χρόνια της μεγάλης θρησκευτικής & εμπορικής ανάπτυξης, που έκαναν το μικρό αυτό νησί να θεωρείται ο «Ομφαλός του Κόσμου», έως και τη στιγμή που εγκαταλείφθηκε λόγω της πειρατείας, για να ανακαλυφθεί αιώνες αργότερα ως μιαν άλλη «παιδική χαρά» για τους αρχαιολόγους! Κατάληξη της περιήγησης ήταν η επίσκεψη στο Μουσείο του νησιού, όπου φυλάσσονται σημαντικά ευρήματα.

Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιβίβασης στα σκάφη, τα πληρώματα είχαν την ευκαιρία για ένα γρήγορο σνακ κι έπειτα τα σκάφη απέπλευσαν με προορισμό το Φοίνικα, ιστιοπλοώντας αυτή τη φορά κανονικά, καθώς ο Αίολος είχε αρκετά κέφια!

Μετά τον ασφαλή κατάπλου στη Σύρο, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή σε μελλοντικές δράσεις., ενώ οι καπετάνιοι συμφώνησαν να αξιολογήσουν εκτενώς τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης, ώστε να διαπιστωθούν ευκαιρίες περαιτέρω βελτίωσης για παρόμοιες πρωτοβουλίες υπό τη σημαία και αιγίδα του Ναυτικού Ομίλου Σύρου. 

Ετικέτες: