Αλήθειες για το κληροδότημα Άννης Κουτσοδόντη και το “Κυκλαδικόν”

Σε 11 από 17 κληροδοτήματα της Σύρου συμμετέχει ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης - 2 από αυτά είναι ανενεργά
  • Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024 - 06:12
  • /   Eνημέρωση: 30 Απρ. 2024 - 7:33

Στη Σύρο υπάρχουν 17 Κληροδοτήματα. Στη Διαχειριστική – Διοικούσα Επιτροπή των 11 Κληροδοτημάτων από αυτά συμμετέχει ο εκάστοτε Δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος που έχει ορισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτά είναι τα εξής :  Αρτέμειο Κληροδότημα, ΄Ιδρυμα Σταμάτη Δ. Βαφειαδάκη, Ισιδώρειο Ορφανοτροφείο, Κληροδότημα ΄Αννης Κουτσοδόντη, Κληροδότημα Σταματίου Πρωϊου, Μπαμπαγιώτειο ΄Ιδρυμα, Κληροδότημα Δον Ιωάννου Στεφάνου, Φιλόπτωχος Εταιρεία Ερμούπολης (Κληροδότημα Νικολάου Ανδρουλή –Ιωάννου Παπίνη), Κληροδότημα Τριανταφύλλου, ΄Ιδρυμα Υποτροφιών Δημητρίου και Ευαγγελίας Δρίτσα και Επιστημονικό και Μορφωτικό΄Ιδρυμα Κυκλάδων. Ωστόσο, το «Ίδρυμα Υποτροφιών Δημητρίου και Ευαγγελίας Δρίτσα» καθώς και το «Επιστημονικό και Μορφωτικό Ίδρυμα Κυκλάδων», σύμφωνα με έγγραφο του Δήμου, είναι ανενεργά. Στο μεν πρώτο συμμετέχει ο Δήμος διά του εκπροσώπου του ως μέλος ενώ στο δεύτερο ο εκπρόσωπος του Δήμου συμμετέχει ως Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κληροδοτήματος.

Κληροδότημα Άννης Κουτσοδόντη

Τα ακίνητά του, οι μετοχές, ο κοινωφελής σκοπός του και η Διοικούσα - Διαχειριστική Επιτροπή του

Το Κληροδότημα Άννης Κουτσοδόντη (συστατική πράξη: Διάταγμα αριθμ.7 (ΦΕΚ 438/Α’/18-12-1940) διαθέτει τα εξής ακίνητα: το πρώην Ξενοδοχείο «ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ» με συνολικό εμβαδό 1.193,72 τ.μ. και συγκεκριμένα ισόγειο 404,50τ.μ., Α΄ όροφος 404,50τ.μ., Β΄ όροφος 291,00 τ.μ. και δώμα 93,72 τ.μ. και δύο (2) ακίνητα επί της οδού Απόλλωνος (δίπλα στο ξενοδοχείο Πλόες πάνω στη θάλασσα με θέα τα Βαπόρια) με εμβαδά αντίστοιχα 244,21 τ.μ. και 281, 91 τ.μ.

Το Κληροδότημα διατηρεί λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα με μηδενικά σχεδόν διαθέσιμα πλέον, ενώ διαθέτει επενδυτικά προϊόντα με συνολική αξία χαρτοφυλακίου 6.933 € (στοιχεία έτους 2018) καθώς και 472 μετοχές στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο σκοπός του σύμφωνα με την από 10.6.1920 ιδιόχειρη διαθήκη είναι η προίκιση απόρων ορφανών νεανίδων από την Ερμούπολη, από 16 έως 45 ετών.

Το Κληροδότημα διοικείται από τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, ως Πρόεδρο, τον Δ/ντή του Υποκαταστήματος Εθνικής Τράπεζας ως Αντιπρόεδρο και έναν δημοτικό σύμβουλο ο οποίος ορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο.

Στην παρούσα φάση εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων που ασκεί καθήκοντα Προέδρου από το 2014 έως σήμερα η νέα δημοτική αρχή έχει ορίσει την κα Καρτάνου και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, προφανώς στη θέση του παραιτηθέντος Διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας.  Αναπληρωτές δεν προβλέπονται.

Κληροδότημα Άννης Κουτσοδόντη – Ακίνητο πρώην ξενοδοχείο «ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ»

Μέχρι και το έτος 2013 είχαν πραγματοποιηθεί διαγωνισμοί αξιοποίησης του ακινήτου οι οποίοι απέβησαν άκαρποι. Το 2013 έγινε σύναψη σύμβασης με το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς για την εκπόνηση μελέτης η οποία έχει παραδοθεί στη Διοικούσα Επιτροπή και προβλέπει τη δημιουργία ξενοδοχείου 12 υπερπολυτελών δωματίων με καταστήματα στον ισόγειο χώρο. Έκτοτε δεν έχει γίνει κανένας διαγωνισμός για την αξιοποίησή του.

Οι καταρρεύσεις του 2013 και 2017

Η πρώτη έκθεση επικινδύνου εκδόθηκε το έτος 2013. Τέσσερα χρόνια μετά, το 2017 έγινε η δεύτερη κατάρρευση τμήματος στο εσωτερικό του κτιρίου, ώρα κατά την οποία ήταν σε λειτουργία το καφέ-μπαρ «Πειραματικό». Μετά τις καταρρεύσεις αυτές υπήρξαν σωστικές παρεμβάσεις αλλά όχι πλήρη αποκατάσταση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επικινδυνότητα του κτιρίου στην καρδιά της πόλης και της διερχόμενης κίνησης από πεζούς και οχήματα. Το 2017 η έκθεση αυτοψίας, μεταξύ άλλων κρίσιμων σημείων, ανέφερε ότι "η πρόσθετη επικάλυψη από κυματοειδή λαμαρίνα που είχε τοποθετηθεί για την προστασία υποκείμενης κεραμοσκεπής έχει απωλέσει την έδρασή της και ότι δεν υπήρχε δυνατότητα ασφαλούς πρόσβασης στο εσωτερικό της βόρειας πλευράς του κτιρίου (υπό την κυματοειδή λαμαρίνα)". Διαβάζοντας κάποιος το σημείο αυτό θα αναρωτιόταν εάν έχει απομακρυνθεί η άκρως επικίνδυνη λαμαρίνα. Δεν είναι μόνο αυτό βέβαια, ο κατάλογος των επικινδύνων σημείων είναι μεγάλος.

Καμία διαγωνιστική διαδικασία από το 2017 μέχρι σήμερα

Καμία ενημέρωση από τα οριζόμενα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

Στις δύο πρόσφατες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είχα ζητήσει να υπάρξει σαφής και έγκαιρη πληροφόρηση προς τους πολίτες για συγκεκριμένα ζητήματα του Κληροδοτήματος. Ωστόσο μέχρι σήμερα, 2 σχεδόν μήνες μετά, δεν έχω λάβει απάντηση. Απάντηση που να μην ακολουθείται από "προφανώς", "μάλλον", "ίσως", λέξεις πολύ δημοφιλείς από τη δημοτική αρχή στις συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής.

Ερώτημα 1ο

Στηριζόμενη στο έγγραφο (7 Μαρτίου 2018) του τμήματος ελέγχου κατασκευών του Δήμου μας που τονίζει ότι «μετά την εκτέλεση των εργασιών που αφορούσαν σε προσωρινά μέτρα ασφαλείας και όχι σε εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου και με δεδομένο ότι το κτίριο είναι μεγάλου ύψους και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και συνεπώς δεν μπορεί να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αρθεί οριστικά η επικινδυνότητά του και ότι τμήμα του κτιρίου έχει καταρρεύσει και οι υποδεικνυόμενες υποστυλώσεις και επισκευές δεν έχουν υλοποιηθεί, είναι βέβαιο ότι η στατική του επάρκεια έχει υποβαθμιστεί» ρώτησα εάν από το 2018 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες αποκατάστασης και το σημαντικότερο εάν έχει γίνει επανέλεγχος στο κτίριο από την αρμόδια υπηρεσία. Υπενθύμισα δε ότι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων είχε αναφέρει ότι ένα επικίνδυνο κτίριο σε 3-4 χρόνια θα παρουσιάσει εκ νέου επικινδυνότητα όταν δεν έχει αρθεί οριστικά η επικινδυνότητά του.

Ερώτημα 2ο

Γιατί δεν έχει να γίνει διαγωνιστική διαδικασία από το 2017 ; 6 χρόνια έχουν μεσολαβήσει, με δύο αποτυχημένες προσπάθειες που στηρίζονταν ξεκάθαρα σε απευθείας ανάθεση και επενδυτές που κρίθηκαν ανεπαρκείς, διαδικασία που δεν προβλέπεται στον νόμο. Αντί λοιπόν να καταριούνται τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις καλύτερα θα κάνουν να μελετήσουν τη διαδικασία που προβλέπουν οι διατάξεις. Έτσι θα είναι και αξιόπιστοι προς τους σοβαρούς επενδυτές. Κατά την άποψή μου πολύ ορθά η Αποκεντρωμένη δεν το ενέκρινε. Η διαδικασία μακροχρόνιας μίσθωσης έως 50 έτη είναι συγκεκριμένη και προβλέπει διαγωνιστική διαδικασία. Πριν λίγες μέρες διάβασα ότι επιτέλους θα το βγάλουν σε διαγωνιστική διαδικασία και είναι ένα πρώτο θετικό βήμα.

Ερώτημα 3ο

Το Κληροδότημα διαθέτει άλλα 2 ακίνητα υψηλής εμπορικής αξίας στην οδό Απόλλωνος. Γιατί για αυτά δεν μιλάει κανείς, δεν τους ενδιαφέρει η αξιοποίηση της περιουσίας του Κληροδοτήματος; Να μας πουν γιατί δεν έχει γίνει διαγωνιστική διαδικασία από το 2017, και να παρουσιάσουν στοιχεία για να πείσουν;

Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω ότι εξυπακούεται ότι η Διαχειριστική Επιτροπή, εδώ και αρκετά χρόνια, αδιαφορεί για μία σειρά άλλων θεμάτων όπως στο να υποβάλλει ετησίως προϋπολογισμό, απολογισμό και ισολογισμό, να μεταβάλει τον παρωχημένο σκοπό του Κληροδοτήματος, να τα εντάξει σε χρηματοδοτικές πολιτικές.

Αδιαφορία, έλλειψη πείρας ή γνώσεων; Κάτι από αυτά ευθύνεται και κάποιοι βεβαίως. Αυτοί και αυτά λοιπόν έχουν οδηγήσει το Κληροδότημα σε κακοδιαχείριση. Ελπίζω να τα καταφέρει το νέο σχήμα διοίκησης, θα αποτελέσει εξάλλου και δείκτη μέτρησης της ικανότητας τους!

Τέλος να μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται λεπτομερώς για τις κοινωφελείς περιουσίες που τους χάρισαν οι ευεργέτες τους για να δουν τον πλούτο των 17 Κληροδοτημάτων.

 

Μαρία Μαυρίκου

Δημοτική σύμβουλος Δήμου Σύρου Ερμούπολης

Μέλος Δημοτικής Επιτροπής