Συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΟΝΕΧ ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου που έχει θέμα την τουριστική αξιοποίηση της μαρίνας των Λαζαρέττων

Ξενοκώστας: Η δημοπράτηση της μαρίνας κλείνει το Νεώριο

Αντιπροσωπεία του Εργοστασιακού Σωματείου του ναυπηγείου θα ζητήσει να αποσυρθεί το θέμα

Απόφαση που “θα πλήξει ευθέως τη λειτουργία του Νεωρίου”, αλλά και “θα προκαλέσει το κλείσιμό του” αποτελεί η συζήτηση για τουριστική αξιοποίηση της μαρίνας της Ερμούπολης (Λαζαρέττα) στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Ομίλου ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, εξηγώντας πως οι δύο δραστηριότητες είναι απόλυτα ασύμβατες μεταξύ τους.

Ειδικότερα, ο κ. Ξενοκώστας αργά σήμερα το απόγευμα, επέλεξε μέσω των ΜΜΕ του νησιού να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για το τί θα συμβεί στο Νεώριο, αναφορικά με τις κινήσεις του Λιμενικού Ταμείου Σύρου και της προέδρου του, Κανδιώς Μαραγκού σχετικά με τη μαρίνα των Λαζαρέττων, στην περίπτωση που βγει στον αέρα διαγωνισμός και υπάρξει επενδυτής για την τουριστική λειτουργία της.

Κάνοντας λόγο για “μικροπολιτικές σκοπιμότητες”, αλλά και για εξυπηρέτηση ενδεχομένως συμφερόντων που θέλουν να πλήξουν το Νεώριο, τοποθετήθηκε καυστικά αναφορικά με τη στάση της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου να φέρει το θέμα της δημοπράτησης της μαρίνας στο προσκήνιο, σαράντα ημέρες μόλις, πριν τις δημοτικές εκλογές.

Πλαισιωμένος από τους νομικούς συμβούλους του, καθώς και από τον προσωρινό πρόεδρο του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου και εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, ο κ. Ξενοκώστας ξεκαθάρισε πως η τουριστική λειτουργία της μαρίνας και η άφιξη σκαφών, δεν μπορεί να χωρέσει στην ίδια λιμενολεκάνη με τη ναυπηγική δραστηριότητα και πως αν αυτό αποφασίσουν θεσμικά, οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας – που εν προκειμένω για τον συγκεκριμένο χώρο είναι το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Σύρου -, τότε για το Νεώριο θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος προς το λουκέτο. Αυτό δε, επεσήμανε πως θα φέρει και πολλούς εργαζόμενους στην ανεργία, κάτι που όταν ο ίδιος άρχισε την επένδυσή του, ως ONEX, ξεκαθάρισε πως δεν θα φανταζόταν ποτέ ξανά για τη Σύρο.

Ξεκάθαρη θέση προς την τοπική κοινωνία

Πιο αναλυτικά, ο Πάνος Ξενοκώστας τόνισε πως η θέση της ONEX σχετικά με τη δημοπράτηση της μαρίνας των Λαζαρέττων είναι σαφής, αφού υπενθύμισε πως έκανε την επένδυση στο Νεώριο για να μπορέσει να αναγεννηθεί η ναυπηγική βιομηχανία στον τόπο και να στηριχθεί η οικονομία του νησιού.

Επίσης, μίλησε για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και για εξυπηρέτηση συμφερόντων που θέλουν να χτυπήσουν το Νεώριο και δήλωσε πως η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου και η κ. Μαραγκού, ουδέποτε ζήτησε επίσημα τη θέση της ONEX αναφορικά με τη μαρίνα.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ξεκαθάρισε πως δεν τάσσεται ενάντια στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού, αφού όπως εξήγησε, υποστηρίζει και βρίσκει θετικό το σενάριο ανάπτυξης και λειτουργίας μαρίνας σε άλλες περιοχές της Σύρου, όπως ενδεικτικά στις Αγκαθωπές, στον Φοίνικα, στο Κίνι. Μάλιστα ο κ. Ξενοκώστας ανέφερε πως θα ήταν ο πρώτος που επενδυτικά θα έδειχνε ενδιαφέρον για τη λειτουργία μαρίνας σε άλλο σημείο, κάτι που τόνισε πως έχει αναφέρει προς το Λιμενικό Ταμείο Σύρου σε προφορικό επίπεδο.

Παράλληλα, επεσήμανε πως με τη δραστηριότητά της, η ONEX στο Νεώριο της Σύρου έχει συμβάλλει στην οικονομική πορεία του νησιού, τα τελευταία πέντε χρόνια, αφού όπως πρόσθεσε, πέρα από περίπου 600 θέσεις εργασίας, έχει στηρίξει και τα ξενοδοχεία και την εστίαση με πρόσωπα που υποδέχεται και φιλοξενεί.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, υπενθύμισε πως η ONEX θέλει να επενδύσει περαιτέρω στο Νεώριο και να κάνει θετικά βήματα προς την κατεύθυνση των νέων τεχνολογιών, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των εργαζομένων, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι έχει αποδείξει πως επιδιώκει την παραμονή της στο νησί, “πολεμώντας” προ καιρού, εσωτερικούς εχθρούς που ήθελαν να πλήξουν το Νεώριο.

Ακόμη, γνωστοποίησε πως με επιστολή του, προς τα αρμόδια Υπουργεία, τους βουλευτές των Κυκλάδων, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, έχει γνωστοποιήσει τις θέσεις του και την άποψη πως το Λιμενικό Ταμείο Σύρου πρέπει να αποσύρει την απόφασή του να συζητήσει για την εκκίνηση των διαδικασιών δημοπράτησης της μαρίνας.

Επίσης, ο πρόεδρος της ONEX, ξεκαθάρισε πως θα σεβαστεί την απόφαση που θα πάρει το Λιμενικό Ταμείο ως εκπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας, χωρίς να ανοίξει έναν δικαστικό πόλεμο, παρά μόνο αν η πλευρά του Ομίλου κρίνει ότι πρέπει σε επίπεδο εταιρείας να διεκδικήσει ό,τι επιβάλλεται για την οικονομική ζημία της.

Ακολούθως, παρέθεσε τον προβληματισμό του σχετικά με το αν οι υποψήφιοι του συνδυασμού του Άρη Ρώτα στον οποίον συμμετέχει και η Κανδιώ Μαραγκού, συναινούν στην τουριστική ανάπτυξη της μαρίνας, που επανέλαβε πως δεν θα είναι συμβατή με τη λειτουργία του Νεωρίου, ενώ σχολίασε πως από αυτή την κίνηση, ίσως εξυπηρετούνται και συμφέροντα ιδιωτών που έχουν ακίνητα πλησίον της μαρίνας.

Τέλος, δεν παρέλειψε να μιλήσει για τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών στην περίπτωση που προκληθεί πρόσκρουση ή ατύχημα μέσα στη θάλασσα, από τον παράλληλο κατάπλου σκαφών, θαλαμηγών, πλοίων του ναυπηγείου και της ακτοπλοΐας.

Ζητούν να αποσυρθεί το θέμα

Αναφορικά με τα παραπάνω και υποστηρίζοντας πως οι εργαζόμενοι του Νεωρίου δεν θα μείνουν ξανά άνεργοι, ο Μάρκος Βουτσίνος ως πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου αλλά και ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, γνωστοποίησε πως αύριο το πρωί θα γίνει η γενική συνέλευση των εργαζομένων του Νεωρίου και αντιπροσωπεία κάποιων ατόμων θα παραστεί στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου το μεσημέρι, πριν τη συνεδρίαση, ώστε να ζητήσει να αποσυρθεί το θέμα.