Επιθετική απάντηση του Συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Πάρου – Αντιπάρου προς τον Δήμαρχο Πάρου, Μ. Κωβαίο σχετικά με την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών με φόντο την πανδημία

Ανησυχία για την υγειονομική θωράκιση ενόψει καλοκαιριού

  • Τρίτη, 9 Μαρτίου, 2021 - 06:16

Με σαφή ερωτήματα σχετικά με την υγειονομική θωράκιση της Πάρου ενόψει και της θερινής περιόδου συνοδεύεται η αγωνία του Συλλόγου εργαζομένων των ΟΤΑ Πάρου – Αντιπάρου, όπως διαπιστώνεται στο περιεχόμενο ανακοίνωσης που εξέδωσαν τα μέλη του, χθες, με αφορμή δημόσια γραπτή τοποθέτηση του Δημάρχου Πάρου, Μάρκου Κωβαίου.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος θέλοντας να λειτουργήσει καθησυχαστικά προς τους δημότες Πάρου, σχετικά με τη διαπίστωση τριών κρουσμάτων κορωνοϊού στο νησί, τέλος της περασμένης εβδομάδας, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία υπογράμμιζε τις ενέργειες του Δήμου σε συνεργασία με άλλες πλευρές, όπως και τον ΕΟΔΥ, για τον συστηματικό έλεγχο σε προληπτικό επίπεδο, τόσο για τη μη διασπορά του ιού, όσο όμως και για τη διαχείριση θετικών – στον ιό – περιστατικών.

Σε απάντηση των ανωτέρω, ο Σύλλογος εργαζομένων θέτει μία σειρά ερωτήσεων, μέσω των οποίων καλεί τον Δήμαρχο, αλλά και κάθε αρμόδιο, να δώσουν σαφείς απαντήσεις για τον βαθμό υγειονομικής θωράκισης του νησιού.

Διαβεβαιώσεις Δημάρχου για ελέγχους και ιχνηλάτηση

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Δημάρχου Πάρου που προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων, έχει ως ακολούθως: “Mε αφορμή τα 3 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην Πάρο, σύμφωνα και με τη χθεσινή (σ.σ. 4/3) ενημέρωση του ΕΟΔΥ, θα ήθελα να επιστήσω στους δημότες αλλά και στους επισκέπτες στο νησί μας, την προσοχή τους για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων και την αποφυγή μετάδοσης και διασποράς του ιού. Από την πλευρά μας, κάνουμε όλες τις κατάλληλες ενέργειες, για να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όποτε παραστεί ανάγκη”.

Σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο, “Από την έναρξη της πανδημίας, έχουμε θωρακίσει το Κέντρο Υγείας Πάρου με τον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό, και είμαστε σε θέση να παρέχουμε μια ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα. Σε περίπτωση δε που εντοπιστεί κάποιο ύποπτο κρούσμα και απαιτείται μακροχρόνια νοσηλεία, το ΕΚΑΒ είναι σε ετοιμότητα, για να μπορεί να μεταφερθεί με ασφάλεια ο ασθενής που θα νοσήσει. Επίσης, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με έδρα το Κέντρο Υγείας Πάρου και με την καθοδήγηση του ιατρικού προσωπικού, πραγματοποιεί συνεχώς δειγματοληπτικούς ελέγχους και ιχνηλάτηση επαφών όπου χρειαστεί”.

Παράλληλα, τόνισε πως, “ο Δήμος μας προχωράει σε τακτά χρονικά διαστήματα σε προληπτική απολύμανση των Δημοτικών κτιρίων και οχημάτων του, και οι υπάλληλοί του υποβάλλονται συχνά σε έλεγχο με χρήση rapid test”.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, ο ίδιος επανέλαβε πως οι πολίτες οφείλουν να τηρούν τα μέτρα, καθώς ήδη το Σύστημα Υγείας έχει χτυπήσει “κόκκινο”.

“Επειδή ωστόσο η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας από τις καθημερινές εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό είναι μεγάλη αυτήν τη στιγμή, κάνουμε έκκληση προς όλους να εφαρμόζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν, για να προστατεύουν τους εαυτούς τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα”.

Ο κ. Κωβαίος εστιάζοντας και στο προσεχές άνοιγμα του τουρισμού, σημείωσε τέλος πως, “Δεδομένου ότι το νησί μας είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός όλον τον χρόνο, θα πρέπει να επιδεικνύουμε συνεχώς υπεύθυνη στάση.

Είμαστε λίγο πριν την αρχή του τέλους, όμως ακόμα δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό. Η ορθή συμπεριφορά μαζί με τον εμβολιασμό, δείχνουν τον δρόμο προς τη σωστή κατεύθυνση. Μια μικρή προσπάθεια ακόμα, θα φέρει μια μεγάλη νίκη. Εμείς, θα συνεχίσουμε να πράττουμε το καθήκον μας απέναντι σε όλους τους δημότες, καλώντας τους παράλληλα να επιδείξουν σοβαρότητα, αυτοσυγκράτηση και σύνεση”.

Για ποια θωράκιση μιλά ο Δήμαρχος (;)”

Με αφορμή τα ανωτέρω, ο Σύλλογος εξέδωσε χθες μία λιτή ανακοίνωση με το περιεχόμενο της οποίας, ζητά να πληροφορηθεί ο ίδιος, τα μέλη του, αλλά κυρίως όλοι οι πολίτες, για τον βαθμό στον οποίον παρουσιάζει ετοιμότητα απέναντι στον κορωνοϊό, το νησί της Πάρου. Η ανακοίνωση του Συλλόγου έχει ως εξής: “Δυστυχώς, για άλλη μια φορά αναγκαζόμαστε να απαντήσουμε σε ανακοίνωση του Δημάρχου και συγκεκριμένα σ’ αυτή που παραχώρησε για τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην Πάρο. Είναι απαράδεκτο, όταν η Δημοτική Αρχή απευθύνεται στους πολίτες της Πάρου για τήρηση των μέτρων που αφορούν την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, τη στιγμή που έχει σοβαρότατες ευθύνες για την έλλειψη βασικών ενεργειών που όφειλε και οφείλει να πράξει. Το χειρότερο όλων δε είναι, όταν λέει σωρεία ψεμάτων για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Μας είπε ότι έχει θωρακίσει το κέντρο υγείας. Για ποια θωράκιση μιλά ο Δήμαρχος; Εμείς καλούμε τη Διοικούσα Επιτροπή, η οποία πρέπει να πάρει άμεσα θέση σε σχέση με αυτή την ανακοίνωση, να μας απαντήσει: Ο θάλαμος αρνητικής πίεσης λειτουργεί; Γιατί δεν πραγματοποιούνται τεστ σε όλους; Το μηχάνημα για τα τεστ χρησιμοποιείται; Εμβόλια γίνονται και με τι ρυθμούς; Ειδικό ιατρείο κορωνοϊού υπάρχει και πώς διαχωρίζονται οι ασθενείς που έχουν ή δεν έχουν τον ιό; Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι εφοδιασμένοι με τα μέσα προστασίας που προβλέπονται; Επίσης ο Δήμαρχος μας λέει ότι από την πλευρά του κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Για ποιες ενέργειες μιλά; Πότε έγινε σοβαρή προληπτική απολύμανση στα δημοτικά κτήρια και οχήματα του Δήμου; Αν εννοεί ως απολύμανση ο Δήμαρχος το ψέκασμα με χλωρίνη και νερό, το οποίο κι αυτό έχει σταματήσει να γίνεται, προφανώς μιλάμε άλλη γλώσσα. Τα συχνά rapidtest, που ισχυρίζεται ότι κάνουν οι εργαζόμενοι, έγιναν δύο φορές ολόκληρη τη χρονιά πέρσι, σε μισούς και μισούς εργαζόμενους. Πότε προμηθεύτηκε μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους; Γιατί δε μας δίνει το πιστοποιητικό καταλληλότητας που του έχουμε ζητήσει για το αντισηπτικό; Γιατί δεν εφαρμόζει την εκ περιτροπής εργασία ή την τηλεργασία στο 100% της δύναμης του Δήμου; Γιατί δεν έχει συνεδριάσει ποτέ η επιτροπή κορονοϊού; Πού είναι το ιατρείο κορονοϊού και οι ιδιώτες γιατροί που θα το στήριζαν;”.

Ξεχάσαμε όσα πάθαμε πέρυσι”

Ο Σύλλογος αφού θέτει στο προσκήνιο και την αγωνία του για την ασφάλεια των εργαζομένων του Δήμου Πάρου, σημειώνει τέλος τα ακόλουθα για την τουριστική περίοδο: “Και ως καπάκι στη χύτρα έρχεται και πάλι ο τουριστικός προορισμός τον οποίο οφείλουμε ως πολίτες να διαφυλάξουμε. Ξεχάσαμε αυτά που πάθαμε πέρσι με την αθρόα εισβολή των τουριστών; Ξεχάσαμε πού ήμασταν και πού φτάσαμε; Κάποιοι από τους σοβαρούς επαγγελματίες του τουρισμού είχαν επισημάνει ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή για να χαθεί μόνο μια χρονιά. Και ποιοι ήταν αυτοί; Μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες. Όταν μπήκαν στο παιχνίδι οι μεγαλοξενοδόχοι και οι εφοπλιστές ανοίξανε όλα και χάθηκε πλήρως η ασφάλεια την οποία πληρώσαμε με υψηλό κόστος ζωής. Το καθήκον σας, Δήμαρχε, είναι να μας κρατήσετε ασφαλείς και ζωντανούς. Πράξτε το επιτέλους και σταματήστε να λέτε ψέματα στους πολίτες του Δήμου”.