Παράρτημα ΕΛΛΕΤ Θήρας: «Ώρα να φύγουν οι γερανοί από τη Βλυχάδα»

  • Δευτέρα, 18 Απριλίου, 2022 - 12:03

Πριν λίγες ημέρες  δημοσιοποιήθηκαν οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά με αριθμό 110/2022 και 111/2022 που αφορούν στην κατασκευή του ξενοδοχείου της εταιρείας ΜΑΡΜΑΡΙ Α.Ε. στην περιοχή της Βλυχάδας.   Το δικαστήριο ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ΑΚΥΡΩΝΕΙ την οικοδομική άδεια 173/24-2-2009 της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Θήρας μαζί με τις πράξεις αναθεώρησης, ως μη νόμιμες.

Η οικοδομική άδεια 173/24-2-2009 σύμφωνα με την απόφαση, εκδόθηκε χωρίς να τηρηθούν βασικοί κανόνες δόμησης της πολεοδομικής νομοθεσίας.  Το δικαστήριο έκρινε το μείζον: δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια σε μέρος όπου δεν υπάρχει επίσημος αναγνωρισμένος δρόμος.  Τα εκτός σχεδίου γήπεδα δεν κατοχυρώνουν δικαίωμα να χτίζονται επειδή συνορεύουν με ιδιωτικούς ή αγροτικούς δρόμους.

Η απόφαση αυτή αποτελεί σταθμό για τη Σαντορίνη, καθώς ουδέποτε υπήρξε τέτοια δικαίωση στην περιβαλλοντική  ιστορία του νησιού μας.  Τα ατράνταχτα επιχειρήματα της ΕΛΛΕΤ, τα οποία αναγνώρισε η δικαστική κρίση, οδήγησαν σε μια απόφαση που δικαιώνει τους κόπους, την αγωνία, την προσπάθεια, την επιμονή, τη συνέπεια, τη δύναμη όλων όσων συμμετείχαν για να φτάσουμε μέχρι εδώ. 

Η καταστροφή του μοναδικού φυσικού τοπίου της Βλυχάδας ήδη συντελείται, με αυτή την απόφαση όμως η εταιρεία δεν μπορεί να συνεχίσει την κατασκευή του ξενοδοχείου και ελπίζουμε ν ’ανοίξει ο δρόμος για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από την πολιτεία για την αποκατάσταση του τοπίου.

Με την απόφαση αυτή μπορούμε να αναλογισθούμε ότι ανοίγει ο δρόμος για την θεσμοθέτηση ζώνης απόλυτης προστασίας για την ευρύτερη περιοχή της Βλυχάδας στο υπό κατάρτιση Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο (ΕΧΣ) της Σαντορίνης.

Σε μια χρονική περίοδο όπου η κοινωνία σπανίως ενώνεται για να καταφέρει στόχους, το μήνυμα που επιθυμούμε να φτάσει σε κάθε έναν και κάθε μία, είναι πως αν θέλουμε κάτι ν ’αλλάξει πρέπει όλοι ΜΑΖΙ με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον του τόπου μας να κινηθούμε, να πιστέψουμε, να ελπίσουμε γιατί κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος.  Η συμμετοχή μας στην αλλαγή είναι προϋπόθεση για να επιτευχθεί οτιδήποτε, μικρό ή μεγάλο όσο δύσκολο και αν φαντάζει αυτό.

Το Τοπικό Παράρτημα Θήρας αφιερώνει αυτή τη νίκη στον πρόσφατα εκλιπόντα ιδρυτή της Ελληνικής Εταιρείας  Κώστα Καρρά.

 

Ετικέτες: