Συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με κατοίκους της περιοχής, στην οποία τέθηκε επί τάπητος το πολυσυζητημένο ζήτημα

Η Τήνος στην αναζήτηση λύσεων για τον βιολογικό

Για πολλοστή φορά το θέμα του βιολογικού της Τήνου και τον προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τη δυσλειτουργία του, ήρθε στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με τους πολίτες της Τήνου στη Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας (Μοσχούλα), την Πέμπτη, 25 Απριλίου.

Σε αυτή τη συζήτηση, υπήρξαν τοποθετήσεις από κατοίκους του νησιού αλλά και μία ιστορική αναδρομή από τον δήμαρχο, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του βιολογικού, από την μέρα που ξεκίνησε μέχρι και τη σημερινή λειτουργία του, που πλέον έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στο νησί. Παράλληλα, ο Παναγιώτης Κροντηράς, άκουσε τους πολίτες και απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις, ώστε να λυθούν κάποιες καίριες απορίες.

Μ. Παναγιωτάκης: "Αφήσαμε το πρόβλημα και κακοφόρμισε και πρέπει πλέον να βρεθεί η άμεσα μια λύση γιατί κινδυνεύει η υγεία μας"

Αρχικά τον λόγο, πήρε, ο μηχανικός και μέλος της επιτροπής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του βιολογικού, Μανώλης Παναγιωτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην σύμπνοια που πρέπει να υπάρξει από όλους τους κατοίκους της Τήνου, είτε είναι κοντά στο πρόβλημα, είτε όχι. Συγκεκριμένα, τόνισε, ότι, "θα ήθελα να στηλιτεύσω την νοοτροπία ορισμένων ανθρώπων, οι οποίοι θεωρούν ότι το πρόβλημα του βιολογικού δεν είναι δικό τους πρόβλημα γιατί δεν έχει φτάσει η μυρωδιά ακόμα στην αυλή τους. Το πρόβλημα του βιολογικού δεν είναι δικό τους, δεν είναι δικό μου, δεν είναι του δημάρχου, είναι πρόβλημα δικό μας, είναι πρόβλημα της Τήνου και αν δεν το δούμε έτσι, δεν θα λύσουμε ούτε αυτό ούτε κανένα άλλο πρόβλημα που θα προκύψει στο νησί μας. Στις συγκεντρώσεις δεν καλεί κανείς κανέναν, σήμερα μας καλεί η Τήνος και μας ζητάει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα μας προσκαλεί η ευθύνη."

Ο κ. Παναγιωτάκης, απευθυνόμενος στον δήμαρχο είπε, ότι "σας τιμάει το γεγονός, ότι παραδέχτηκε ότι οι κάτοικοι έχουν δίκιο και ότι στο λίγο χρόνο που είστε στη θέση σας έχετε κάνει πολλά προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν έχουμε καμία πρόθεση αντιπαράθεσης με τη Δημοτική Αρχή, αλλά έχουμε διάθεση συμπόρευσης και συστράτευσης. Αυτό που ήθελα να τονίσω, είναι ότι αφήσαμε το πρόβλημα και κακοφόρμισε και πρέπει πλέον να βρεθεί η άμεσα μια λύση γιατί κινδυνεύει η υγεία μας, κινδυνεύει η ποιότητα της ζωής μας, Κινδυνεύει η περιουσία μας. Σας έχουμε εμπιστοσύνη, κάντε υπομονή και θα κάνουμε υπομονή."

Π. Κροντηράς: "Παντού και όπου ρωτήθηκα είπα ότι υπάρχει το συγκεκριμένο πρόβλημα και ότι οι δημότες έχουν δίκιο"

Το λόγο μετά την πρώτη τοποθέτηση, πήρε ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, ο οποίος σε κλίμα συναίνεσης και συμπόρευσης με τους κατοίκους, τόνισε, ότι, “αρχικά να πω ότι δεν είναι κανένας αντίπαλος και πάντα λέω η ισχύς εν τη ενώσει. Σας θέλουμε στο πλευρό μας, θέλουμε την κριτική σας και θέλουμε να βγει το πρόβλημα και δεν το έχουμε κρύψει. Παντού και όπου ρωτήθηκα είπα ότι υπάρχει το συγκεκριμένο πρόβλημα και ότι οι δημότες έχουν δίκιο. Το ίδιο κάνω και σε κλειστές και σε ανοιχτές συσκέψεις και στον πρωθυπουργό, άνοιξα το ίδιο θέμα όταν συναντηθήκαμε, γιατί θεωρώ ότι αν δεν δημοσιοποιήσεις το θέμα, δεν το λύνεις. Όλοι μας αποδεχόμαστε ότι έχετε δίκιο και ότι είναι θέμα υγείας και το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού αυτή τη στιγμή. Με ενδιαφέρει με τη συζήτηση και τον προγραμματισμό, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα για να μειωθεί το πρόβλημα.”

Το ιστορικό της λειτουργίας του βιολογικού

Στη συνέχεια ο κ. Κροντηράς θέλησε να κάνει μία ιστορική αναδρομή και μίλησε για κάποια αρνητικά που είχε ο βιολογικός του νησιού, από την αρχή της δημιουργίας του. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι, “αρχικά η θέση του βιολογικού ήταν μία λάθος πολιτική απόφαση. Από τη στιγμή που η θέση, όμως, είχε χωροθετηθεί νόμιμα, από όλους τους φορείς του ελληνικού κράτους, καταλαβαίνετε ότι ήταν μία απόφαση η οποία ήταν σύννομη και δεν θα μπορούσε όσον αφορά τη θέση και την τοποθέτηση να αλλάξει. Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει τότε η Τήνος, ήταν να πει ξεχνάω τον βιολογικό, δεν μπαίνουμε σε χρηματοδότηση, χάνουμε όλα τα χρήματα, οπότε αναγκαστικά το έργο έγινε εκεί. Οπότε κλείνουμε το θέμα εκεί καθώς δεν μπορούμε να συζητάμε μετά από τόσα χρόνια για το σημείο που έγινε ο βιολογικός” και συνέχισε λέγοντας, “Το δεύτερο αρνητικό πρόβλημα για αυτό το έργο, είναι ότι τότε δημοπρατήθηκαν πρώτα τα δίκτυα και μετά από 1,5 χρόνο δημοπρατήθηκε η μονάδα του βιολογικού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν και να παραδοθούν τα δίκτυα και μετά να δημοπρατηθεί ο βιολογικός. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να μη δοκιμαστούν τα δίκτυα, γιατί δεν υπήρχε ακόμα το έργο του βιολογικού, για να δούμε αν υπήρχαν αστοχίες. Όταν δημιουργήθηκε ο βιολογικός, τότε αποδέχθηκε ότι υπήρχαν πρόβληματα και στα δύο.”

"Το πρόβλημα είναι η λειτουργία του βιολογικού και το πως έχει στηθεί να λειτουργήσει"

Ερχόμενος στο σήμερα, ο κ. Κροντηράς, μίλησε για τον τρόπο που λειτουργεί ο βιολογικός, τονίζοντας, ότι, "όσες εταιρείες έχουν έρθει να κάνουν αυτοψία και η ίδια η ΕΥΔΑΠ, καταλήγουν ότι ο βιολογικός σαν κατασκευή, είναι πολύ σύγχρονος και με πολύ καλά μηχανήματα, το θέμα όμως είναι ότι δεν δουλεύει σωστά. Το πρόβλημα είναι η λειτουργία του βιολογικού και το πως έχει στηθεί να λειτουργήσει, εκεί καταλήγουμε όλοι. Ότι και να λέγεται πλέον το έργο είναι στο Δήμο, τα δίκτυα παραδόθηκαν το 2016 και ο βιολογικός το 2021, με υπογραφές πλέον. Σε ένα έργο που δεν είναι δικό σου και δεν το έχεις παραλάβει, δεν μπορείς να βάλεις τέλος. Εμείς όταν αναλάβαμε, ξέραμε ότι είναι ένα μεγάλο θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είχαμε κάνει συσκέψεις, είχαμε κάνει μία επίσκεψη στον βιολογικό και η εταιρεία που είχε αναλάβει τη λειτουργία του, μας παρουσίασε διαφορετικά τα πράγματα από ότι ήταν. Ήταν λάθος η εκτίμηση που είχαν κάνει τότε. Από 1η Ιανουαρίου του 2024, κάναμε συναντήσεις και έχουμε ένα έγγραφο της ΕΥΔΑΠ, όπου υπάρχουν αναλυτικά όλα τα προβλήματα που έχει σήμερα ο βιολογικός."

Ο λόγος στους κατοίκους

Στη συνέχεια της συνάντησης, υπήρξαν πολλές ερωτήσεις από πολίτες της Τήνου, οι οποίοι κατοικούν πλησίον της περιοχής του βιολογικού καθαρισμού. Οι ίδιοι αναρωτήθηκαν, για το πως γίνεται να έχουν περάσει τόσα χρόνια, χωρίς να έχει γίνει τίποτα, ενώ ρωτούσαν εμμέσως τον δήμαρχο, για τις κινήσεις που είχε πραγματοποιήσει, όταν ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Το σημαντικό είναι ότι όλοι κατέληξαν ότι πρέπει να υπάρχει μία κοινή γραμμή για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και να αρχίσει να λειτουργεί σωστά ο βιολογικός του νησιού.