Προχωρά στην ενοικίαση μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, δυνατότητας παραγωγής 600 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού ανά ημέρα

Στην αναζήτηση λύσεων και η Πάρος λόγω λειψυδρίας

Στο φάσμα της λειψυδρίας κινείται και η Πάρος, ενόψει της τουριστικής περιόδου και των αυξημένων αναγκών. Για αυτό το λόγο, η ΔΕΥΑ Πάρου, διενεργεί ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την ανάθεση της δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών για την ενοικίαση μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού δυνατότητας παραγωγής 600 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού ανά ημέρα με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει της τιμής. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης θα ανέλθει στο ποσό των 204.600 ευρώ, ενώ η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε δέκα μήνες από την υπογραφή της.

Συνοπτική περιγραφή φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η παροχή υπηρεσιών με την ενοικίαση μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού δυναμικότητας 600 κυβικών μέτρων ποσίμου νερού ανά ημέρα, για διάστημα 9 μηνών, με εγκατάσταση στη θέση «Καμινάκι» της Τ.Κ. Μάρπησσας Πάρου. Δεδομένου ότι συντρέχει κατεπείγουσα ανάγκη άμεσης εξεύρεσης λύσης για την υδροδότηση των πολιτών εν όψει της αυξημένης ζήτησης τη θερινή περίοδο, η οποία μάλιστα οφείλεται σε γεγονότα απρόβλεπτα, η ΔΕΥΑ Πάρου αναζητά επειγόντως λύση για την επίλυση του οξύτατου προβλήματος της ανεπάρκειας πόσιμου νερού για τις ανάγκες της Δ.Κ. Μάρπησσας Πάρου και κατέληξε ότι η μοναδική επιλογή που διαθέτει είναι να προχωρήσει στην αναγκαία προμήθεια νερού μέσω μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 600 m3/ημέρα για την παραγωγή πόσιμου νερού, με το οποίο θα τροφοδοτείται το δίκτυο ύδρευσης για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της Τ.Κ. Μάρπησσας Πάρου για διάστημα 9 μηνών (Ιούνιο – Νοέμβριο 2024) με εγκατάσταση στη θέση «Καμινάκι» της Τ.Κ. Μάρπησσας Πάρου.

Τεχνικές προδιαγραφές μονάδας αφαλάτωσης

Ο εξοπλισμός θα παραδοθεί πλήρως προ εγκατεστημένος εντός δύο κατάλληλα διαμορφωμένων εμπορευματοκιβωτίων (Containers) και ο ανάδοχος θα μεριμνήσει για την πλήρη σύνδεσή τους με τις υπάρχουσες διατάξεις αποθήκευσης νερού. Η λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης θα περιλαμβάνει αναλυτικότερα τα εξής στάδια επεξεργασίας:

1) Προκατεργασία

Εκεί θα πραγματοποιείται αποθήκευση ακατέργαστου νερού σε δεξαμενή 10 m3, άντληση και τροφοδοσία ακατέργαστου θαλασσινού νερού μέσω οριζόντιας, φυγοκεντρικής αντλίας με παροχή 65 m3/h σε πίεση 3 bar, μεγάλης αντοχής στο θαλασσινό νερό, που θα ελέγχεται από ρυθμιστή στροφών (VFD), φίλτρανση θα συμβεί με τρία αυτόματα φίλτρα θολότητας δύο υλικών φίλτρανσης (πέραν των υποστρωμάτων) με μέγιστη ταχύτητα φίλτρανσης 14 m/hr, σύστημα προσθήκης αντικαθαλατωτικού και φίλτρανση με φίλτρα αντικαθιστομένων φυσιγγίων 20΄΄ και πορώδους 1μm.

2) Σύστημα αντίστροφης όσμωσης

Στο συγκεκριμένο σύστημα θα γίνεται, κατάθλιψη προεπεξεργασμένου νερού σε υψηλή πίεση προς τις μεμβράνες αντίστροφης όσμωσης μέσω κατάλληλης φυγοκεντρικής, αντλίας υψηλής πίεσης, κατασκευασμένη από 904L ή ανώτερο, που θα ελέγχεται από ρυθμιστή στροφών (VFD), αφαλάτωση θαλάσσιου ύδατος με διέλευση από μεμβράνες αντίστροφης όσμωσης (R.O.) Το σύστημα σωληνώσεων υψηλής πίεσης θα είναι κατασκευασμένο από DUPLEX SS. Παράλληλα, θα υπάρχει σύστημα ανάκτησης ενέργειας (energy recovery system) τύπου εναλλάκτη πίεσης (pressure exchanger) και μονάδα έκπλυσης των μεμβρανών το οποίο θα έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσει και σαν μονάδα χημικού καθαρισμού (ενιαίο σύστημα),

3) Μετακατεργασία

Τέλος στην μετακατεργασία θα γίνεται αύξηση σκληρότητας, αλκαλικότητας και διόρθωση του pH, μεταχλωρίωση παραγόμενου νερού και αποθήκευση παραγόμενου νερού σε δεξαμενή 10 m3.

Το σύνολο του προσφερόμενου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας θα είναι εργονομικά εγκατεστημένο, συνδεδεμένο υδραυλικά και ηλεκτρικά και έτοιμο για χρήση, μέσα σε τυποποιημένα κοντέινερ (ένα 20’ και ένα 40’) με τρόπο που θα εξασφαλίζει την άνετη μετακίνηση, τον έλεγχο και την εκτέλεση των εργασιών συντήρησης και επιδιόρθωσης βλαβών από το προσωπικό.

Διάταξη ανάκτησης ενέργειας

Η προσφερόμενη μονάδα θα διαθέτει διάταξη ανάκτησης ενέργειας, τύπου εναλλάκτη πίεσης, διάταξη η οποία θα εκμεταλλεύεται την υψηλή πίεση του απορριπτόμενου από τις μεμβράνες νερού (άλμη), προσδίδοντας επιπλέον ενέργεια στο σύστημα κατάθλιψης υψηλής πίεσης, με αποτέλεσμα την αύξησή της στα απαιτούμενα λειτουργικά επίπεδα και εξοικονόμηση επομένως σημαντικού ποσού ενέργειας.

Ο εναλλάκτης θα είναι κατασκευασμένος όσον αφορά το σώμα του από μη μεταλλικό υλικό, με αντοχή στην διάβρωση και την πίεση. Ο εναλλάκτης θα έχει στόμια υψηλής πίεσης κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα ανώτερης ποιότητας και στόμια χαμηλής πίεσης από πλαστικό υλικό που συνδέονται στο υπόλοιπο δίκτυο με ταχυσυνδέσμους ώστε να είναι εύκολη η απομάκρυνση του, χωρίς να αποσυναρμολογηθεί περαιτέρω τμήμα του υδραυλικού δικτύου πέραν της συσκευής. Το σύστημα ανάκτησης ενέργειας συμπληρώνεται με αντλία υποβοήθησης (booster) με ίδιες προδιαγραφές με αυτές της αντλίας υψηλής πίεσης. Το σύστημα ανάκτησης ενέργειας θα λειτουργεί εντελώς αυτόματα και θα αυτορυθμίζεται ανάλογα με τις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες.

Σύστημα αύξησης σκληρότητας και διόρθωση pH

Για να καταστεί το αφαλατωμένο νερό πόσιμο σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική διάταξη του Ελληνικού Κράτους, είναι απαραίτητο πλην της εξουδετέρωσης του pH, το οποίο έχει το αφαλατωμένο νερό και η οποία ούτως ή άλλως θα γινόταν, να γίνει και αύξηση της σκληρότητάς του καθώς επίσης και ανάλογη αύξηση της αλκαλικότητας, ώστε να φθάσουν σε επίπεδο τέτοιο, που το νερό δεν θα είναι διαβρωτικό. Οι δύο αυτές διεργασίες επιτυγχάνονται δια της διελεύσεως του αφαλατωμένου νερού μέσω ενός κλειστού δοχείου με υψηλή αντοχή σε χημικές ουσίες, πίεση και διάβρωση, το οποίο περιέχει CaCO3, που προοδευτικά διαλύεται καθώς περνά το νερό, αντιδρώντας με το περιεχόμενο σ' αυτό CO2, με συνέπεια την αύξηση της σκληρότητάς του και του pH. Επειδή όμως η αύξηση της σκληρότητας μ' αυτόν τον τρόπο δεν φθάνει στα επιθυμητά επίπεδα, γίνεται πριν την είσοδο στο δοχείο έγχυση ποσότητας θειικού οξέος όπως περιγράφεται ανωτέρω. Το θειικό οξύ αντιδρά με το ανθρακικό ασβέστιο και έτσι το νερό εξέρχεται από το φίλτρο με διορθωμένα στα προβλεπόμενα επίπεδα τα ως άνω χαρακτηριστικά.

Όργανα ελέγχου

Στη μονάδα αφαλάτωσης θα τοποθετηθούν τα απαραίτητα όργανα ελέγχου, που θα επιτηρούν πλήρως τις διαδικασίες προεπεξεργασίας του θαλασσινού νερού (πιέσεις, παράμετροι λειτουργίας φίλτρων, καθαρισμός αυτών, λειτουργία όλων των δοσομετρητών κ.ά.), μετεπεξεργασίας παραγόμενου νερού (έλεγχος ποιότητας και σύστασης, πιέσεις, παράμετροι λειτουργίας των διαφόρων διατάξεων, δοσομετρητές κ.ά.) και διαδικασίας αντίστροφης όσμωσης (πιέσεις, παράμετροι λειτουργίας συγκροτήματος υψηλής πίεσης και οσμωτικών μεμβρανών, απόπλυση μεμβρανών, χημικών καθαρισμών κ.ά.).

Κατά τη λειτουργία της μονάδας θα ελέγχονται η αγωγιμότητα παραγόμενου νερού, το pH πόσιμου νερού, REDOX, τροφοδοτούμενου θαλασσινού νερού, η παροχή παραγόμενου νερού, η παροχή απορριπτόμενης άλμης και η θερμοκρασία θαλασσινού νερού.