Ενημέρωση του προέδρου της ΔΕΥΑ Σύρου και εντεταλμένου του Τμήματος Επιχειρησιακού Προγραμματισμού, Ανδρέα Γιαλόγλου όσον αφορά σε κινήσεις και στόχους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Εξελίξεις για χρηματοδοτήσεις και έργα

Έμφαση στις υποδομές της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Σταθερός παρατηρητής των εξελίξεων σχετικά με ευκαιρίες χρηματοδοτήσεων για έργα παραμένει η σημερινή Δημοτική Αρχή, με τον εντεταλμένο του Τμήματος Προγραμματισμού και πρόεδρο της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέα Γιαλόγλου να γνωστοποιεί εξελίξεις όσον αφορά σε προτάσεις και στόχους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προς βελτίωση και ανάπτυξη των υποδομών του νησιού σε κάθε επίπεδο.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο ίδιος μίλησε για προτάσεις που έχουν υποβληθεί από πλευράς Δήμου σε χρηματοδοτικά προγράμματα που “τρέχουν”, ενώ γνωστοποίησε και τα βήματα που αναπτύσσονται σχετικά με έργα των οποίων η χρηματοδότηση έχει κατοχυρωθεί.

Στο πλαίσιο της πληροφόρησης που παρείχε προς τους δημοτικούς συμβούλους όλων των δημοτικών παρατάξεων έκανε μνεία στο έργο που παράγει και η πλευρά της ΔΕΥΑ Σύρου με το προσωπικό της, προκειμένου να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης στο νησί.

Προς οριστικοποίηση του αναδόχου για τη β΄ φάση της αποχέτευσης Βάρης

Ειδικότερα, ο Ανδρέας Γιαλόγλου αφού γνωστοποίησε αρχικά πως υπεβλήθη εγκαίρως και εμπρόθεσμα η πρόταση του Δήμου προς το Πράσινο Ταμείο για την ηλεκτροκίνηση και την απόκτηση μελέτης για τις θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, έδωσε έμφαση στην ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η ΔΕΥΑ Σύρου αναφορικά με τη διαγωνιστική διαδικασία για τη β΄ φάση του αποχετευτικού του οικισμού της Βάρης.

Άνοιξαν σήμερα (σ.σ. πορχθές) οι προσφορές για τη δεύτερη φάση της αποχέτευσης Βάρης και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Υπηρεσία για τις ταχύτατες ενέργειές της και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΣ γιατί αποτελεί ένα ρεκόρ ο χρόνος με τον οποίον προχώρησαν”.

Ο ίδιος υπενθυμίζοντας πως, “η εξασφάλιση της χρηματοδότησης έγινε Σεπτέμβριο – Οκτώβριο”, σημείωσε στα θετικά το γεγονός πως “σήμερα έχουμε ανοίξει τις προσφορές και έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία ως προς την οριστικοποίηση του αναδόχου”, προκειμένου όπως τόνισε, το έργο να προχωρήσει άμεσα.

Δεδομένων των ανωτέρω, εκτίμησε δε πως δεν αποκλείεται “σε κάποιο διάστημα να προχωρούν ταυτόχρονα και οι δύο φάσεις”, σημειώνοντας παράλληλα πως, “αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα μπορούν να απολαύσουν τα περιβαλλοντικά και λειτουργικά οφέλη της αποχέτευσης”.

Επιπλέον, ο ίδιος προέβη σε ενημέρωση και για το έργο του αποχετευτικού τριών ακόμη περιοχών της Σύρου, σημειώνοντας μάλιστα πως παρομοίως και γι αυτό η Υπηρεσία έδωσε τον καλύτερό της εαυτό.

“Έχουν ανοίξει οι προσφορές κι έχουμε προσωρινό μειοδότη για την εκπόνηση της μελέτης αποχέτευσης Φοίνικα – Ποσειδωνία – Γαλησσά. Υπήρξε αντίστοιχη ταχύτητα τόσο από την πλευρά της Υπηρεσίας, όσο και από την πλευρά του Συμβουλίου, το οποίο με αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του προχώρησε για να γίνουν τα επόμενα βήματα” σχολίασε εμφανώς ικανοποιημένος για την πρόοδο των απαραίτητων διαδικασιών μέχρι την ανάδειξη αναδόχου.

Ζουμ στις ευκαιρίες του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, γνωστοποίησε τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προκύπτουν από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

“Υποβάλαμε ήδη μία πρόταση από την πλευρά της ΔΕΥΑΣ στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ύψους 4.880.000 ευρώ. Αυτή αφορά σε τρία υποέργα. Ο γενικός τίτλος του έργου είναι “Επέκταση, Βελτίωση, Εκσυγχρονισμός και Ψηφιακή Διαχείριση υποδομών ύδρευσης νήσου Σύρου”” ανέφερε προλογικά εξηγώντας παρακάτω σε τι αφορά το κάθε υποέργο.

“Τα τρία υποέργα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω πρόταση είναι: α. Η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του οικισμού του Επισκοπειού, το οποίο είναι ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, με το οποίο θα υπογειοποιηθεί όλο το δίκτυο και θα γίνει σύγχρονης τεχνολογίας. β. Το δεύτερο αφορά στην προμήθεια κι εγκατάσταση μίας μονάδας αφαλάτωσης στην Ποσειδωνία, δυναμικότητας 600 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα και γ. Το τρίτο υποέργο αφορά στην προμήθεια κι εγκατάσταση 8.000 ψηφιακών υδρομετρητών και συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης του δικτύου διανομής πόσιμου νερού στη χαμηλή ζώνη της Ερμούπολης και στους οικισμούς Μάννα, Βάρης, Ποσειδωνίας και Φοίνικα”. Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, “επιλέχθηκαν αυτοί οι οικισμοί καθώς διαθέτουν από τα πιο σύγχρονα δίκτυα και είναι πλήρως αποτυπωμένα” και ως εκ τούτου, συμβατά με τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Όπως δήλωσε ο κ. Γιαλόγλου: “Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι και χαρούμενοι γι αυτήν την πρόταση καθώς η προθεσμία έληγε 31/12, έδωσαν παράταση και οι σχετικές προσκλήσεις δίνουν περιθώριο μέχρι και το τέλος Μαρτίου”. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, “Είμαστε από τους πρώτους που τήρησαν την αρχική προθεσμία και σε αυτές τις προσκλήσεις έχει σημασία πότε υποβάλλεις την πρόταση”.

Επιπλέον, στο ίδιο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” η ΔΕΥΑ Σύρου αποφάσισε να υποβάλει πρόταση για το έργο με τίτλο “Προμήθεια κι εγκατάσταση εξοπλισμού και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμηση ενέργειας στα δίκτυα λυμάτων της ΔΕΥΑ Σύρου”.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου “θα γίνει ένας πλήρης εκσυγχρονισμός και ενεργειακή αναβάθμιση του συνόλου των αντλιοστασίων σε 16 σταθμούς της ΔΕΥΑΣ με απώτερο σκοπό αφενός τη μείωση του κόστους κι αφετέρου την αναβάθμιση του συστήματος”.

Προσβασιμότητα

Τέλος, αφού έκανε σύντομη αναφορά την ένταξη του έργου για τη συντήρηση και ανάδειξη δύο παραδοσιακών μαγκανοπήγαδων στην περιοχή της Βάρης, εστίασε την ενημέρωσή του στο κομμάτι της προσβασιμότητας.

“Ήδη έχει περάσει θετικά στη β΄ φάση της αξιολόγησης το έργο προσβασιμότητας για την παραλία του Κινίου” σημείωσε, λέγοντας τέλος πως σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται να τοποθετηθεί σύστημα seatrac, αλλά επιπρόσθετα θα διαμορφωθούν και υποδομές για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ενώ θα αγορασθούν αναβατόρια, αλλά και οχήματα τρίκυκλα προκειμένου να μπορούν να μετακινούνται τόσο στην περιοχή του Κινίου, όσο και στην περιοχή της Ερμούπολης.