Ξεκίνησε η λειτουργία των καταστημάτων στη χώρα, με παράλληλη τήρηση μέτρων για να μην υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Επανεκκίνηση λιανικού εμπορίου μετά από επώδυνο λουκέτο

“Ανάσα” προσδοκούν οι τοπικές αγορές δεδομένης της επίσημης έναρξης και των χειμερινών εκπτώσεων

Τους καταναλωτές υποδέχονται από σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, η επαναλειτουργία των οποίων ανακοινώθηκε προ τριών ημερών, επισήμως, από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Ανάπτυξης, με τους εμπόρους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς αυτό, συμπίπτει με την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων.

Με θετικά λόγια μιλά στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου της πρωτεύουσας των Κυκλάδων σχετικά με το πλήρες άνοιγμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα, πως, έμποροι και καταναλωτές οφείλουν να τηρούν τα μέτρα της κυβέρνησης, προκειμένου να διατηρήσουν τη λειτουργία τους για μεγάλο διάστημα.

Μετά τις αναλυτικές ανακοινώσεις του Υπουργού, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος εξειδίκευσε τον τρόπο ανοίγματος της αγοράς σε δημόσιο μήνυμά του, καθίσταται σαφές πως η λειτουργία του λιανικού εμπορίου πρέπει να “πορευθεί” με υπευθυνότητα, προκειμένου – κυρίως στις νησιωτικές κοινωνίες – να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές άμεσα, αλλά και οι έμποροι να καταφέρουν να αποκομίσουν οικονομικό όφελος, μετά από ένα παρατεταμένο “λουκέτο”, το οποίο “μάτωσε” το ταμείο τους και απειλεί ευθέως τη μελλοντική επιβίωσή τους.

Ειδικότερα, μετά από τις επαφές της κυβέρνησης με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ανακοινώθηκε πως από σήμερα, 18 Ιανουαρίου ξεκινά η λειτουργία του λιανικού εμπορίου με κανόνες για αποστάσεις και διάρκεια των αγορών. Επίσης, αποφασίστηκε η επανεκκίνηση της δραστηριότητας των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής, των υπηρεσιών διαιτολογίας (με εξαίρεση την άσκηση) και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, καθώς και των ΚΤΕΟ, με ραντεβού.

Εξειδίκευση μέτρων: Επιλογή 2 με περιθώριο δύο ωρών

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ανάπτυξης προχώρησε στην εξειδίκευση των γενικών μέτρων, σημειώνοντας πως, ο χρόνος της επαναλειτουργίας του λιανικού εμπορίου, θα εξαρτηθεί απόλυτα, από τα στοιχεία και την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Ξεκαθάρισε δε, πως, στην περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν ανησυχητικά, τότε η κυβέρνηση θα πάρει – χωρίς καθυστέρηση - αυστηρότερα μέτρα.

Αναλυτικά τα μέτρα που αφορούν στο άνοιγμα του λιανικού εμπορίου όπως τα γνωστοποίησε ο αρμόδιος Υπουργός έχουν ως εξής: “Aπό την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ξεκινούν τα καταστήματα με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 07:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ. Η 8η νυχτερινή ορίστηκε ώστε να υπάρχει μια ώρα περιθώριο για να μπορούν να επιστρέψουν όλοι στα σπίτια τους.

Για να γίνει η μετακίνηση θα πρέπει να στέλνετε SMS στο γνωστό σας 13033 με την επιλογή 2, «μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ», ή με το έντυπο βεβαίωσης κίνησης, με χειρόγραφη βεβαίωσης κίνησης.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί στο κινητό του τηλέφωνο το μήνυμα του 13033 με την επιλογή 2 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης μετακίνησης του για ενδεχόμενο έλεγχο.

Η κάθε έγκριση θα έχει διάρκεια δυο ωρών, κατά τις οποίες θα μπορεί ο καταναλωτής ελεύθερα να πηγαίνει στο κατάστημα της επιλογής του και να κάνει τα ψώνια που επιθυμεί εντός του καταστήματος. Φυσικά, τηρώντας απόλυτα τους υγειονομικούς κανόνες. Δηλαδή, παντού υποχρεωτικά η χρήση μάσκας, η τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων. Στα καταστήματα έως 100 τετραγωνικά μέτρα θα επιτρέπονται έως τέσσερις πελάτες. Και για στα μεγαλύτερα καταστήματα, για κάθε επιπλέον 25 τετραγωνικά μέτρα ένας πελάτης.

Αυτό είναι αυστηρότερο από ότι είχαμε στο παρελθόν, τα 15 τετραγωνικά μέτρα ένα πελάτη. Τώρα αυξάνεται στα 25 τετραγωνικά μέτρα, ακριβώς γιατί είμαστε στον χειμώνα, ανησυχούμε για αυτά που συμβαίνουν από την Βόρεια Ευρώπη και θέλουμε να δείξουμε την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών και εντός των εμπορικών κέντρων –Mall, εκπτωτικών χωριών, εκπτωτικών καταστημάτων και λοιπά, τα οποία επίσης θα λειτουργούν, θα είναι ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα επιφανείας του κυρίως χώρου.

Δηλαδή, και στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα.

Στα ταμεία θα υπάρχει υποχρεωτική απόσταση δυο μέτρων και οι επιχειρήσεις καλόν είναι να έχουν φτιάξει ανάλογη σήμανση μπροστά στα ταμεία τους για να αποφεύγεται η παραβίαση αυτού του ορίου στον έλεγχο του οποίου θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί”.

Με “click away” στις κόκκινες περιοχές

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Υπουργός εξήγησε πως μόνον στις “κόκκινες” περιοχές, η λειτουργία του λιανικού εμπορίου θα πραγματοποιείται με τη μέθοδο “click away”.

Αναλυτικά, ανέφερε τα ακόλουθα: Στις περιοχές που είναι αυξημένου κινδύνου, περιοχές, δηλαδή, που έχουμε επιπλέον μέτρα καραντίνας, όπως για παράδειγμα η Δυτική Αττική, θα λειτουργεί η Παράδοση Εκτός (click away). Δηλαδή, η αγορά θα λειτουργήσει όπως είχε λειτουργήσει για την υπόλοιπη επικράτεια κατά την διάρκεια των εορτών: η Παράδοση Εκτός, δηλαδή, με τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά ραντεβού στο κατάστημα για την παραγγελία. Αυτό δεν ίσχυε μέχρι τώρα. Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε αυτές τις περιοχές”.

Υπηρεσίες με ραντεβού 

Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε μία σειρά άλλων δραστηριοτήτων που άνοιξαν ξανά από σήμερα. “Στις δραστηριότητες των κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής αλλά και στις διαιτολογικές υπηρεσίες θα έχουμε απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας 2 μέτρα το ελάχιστο.

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας του να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών ο οποίος θα πρέπει να επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι αν συμβεί ο,τιδήποτε, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα της ιχνηλάτισης.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας, λήψη μέτρων προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες παντού, ωράριο λειτουργίας προαιρετικό από τις 7:00 έως τις 20:00”.

Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή 24/1 

Εκ μέρους της κυβέρνησης, τονίσθηκε δε, πως, την επόμενη Κυριακή, η λειτουργία των καταστημάτων θα είναι προαιρετική, στην κατεύθυνση της αποφυγής συνωστισμού.

“Και για το λιανικό εμπόριο και για τις δραστηριότητες αυτές θεσπίζεται προαιρετική λειτουργία για την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Ο λόγος που βάζουμε την Κυριακή σε λειτουργία είναι γιατί θέλουμε να δώσουμε περισσότερο χρόνο για να μπορούν οι συμπολίτες μας να κάνουν τα ψώνια τους και οι επιχειρήσεις να οργανώσουν το πελατολόγιό τους, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι εικόνες του συνωστισμού” σημείωσε τέλος, ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Β. Αλεξανδρίδης: Θετική εξέλιξη για τον εμπορικό κόσμο το πλήρες άνοιγμα

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, τόνισε πως, ο τρόπος με τον οποίον ανοίγει η αγορά, θα βοηθήσει όχι μόνον τα καταστήματα, αλλά και τους καταναλωτές.

Αφήνοντας να εννοηθεί πως ο εμπορικός κόσμος ανέμενε άνοιγμα με “click away” ή στην καλύτερη περίπτωση με “click in shop”, ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, δήλωσε τα εξής: “Δεν περίμενα ότι θα ανακοινωθεί τόσο ελεύθερο ωράριο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι πάρα πολύ θετική και αυτό το είδα από πολλούς επαγγελματίες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως είναι πολύ σημαντική αυτή η απόφαση”.

Ο ίδιος σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, το βράδυ της Παρασκευής, πρόσθεσε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην τήρηση των μέτρων.

“Θα έχουμε αυξημένα μέτρα για την προάσπιση της υγείας. Επιβάλλεται να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Να τηρούμε τις αποστάσεις, τον αριθμό των ατόμων μέσα στα καταστήματα και να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας άμεσα. Μην ξεχνάμε ότι είναι χειμερινή περίοδος και οι συνθήκες δεν ευνοούν στην αναμονή των καταναλωτών έξω από τα καταστήματά μας” σημείωσε, λέγοντας πως, “πρέπει να βοηθήσουμε όλοι ώστε να δουλέψει η αγορά”.

Θετική συγκυρία οι χειμερινές εκπτώσεις

Παράλληλα με τα ανωτέρω, εξήγησε πως η απόφαση για πλήρες άνοιγμα έρχεται να συνυπάρξει με την έναρξη της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου, γεγονός που θα βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας ως έναν βαθμό. “Ξεκινούν οι εκπτώσεις. Είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για εμάς γιατί είμαστε κλειστά εδώ και δύο μήνες. Αν εξαιρέσουμε ότι λειτουργήσαμε ελάχιστα με τη μέθοδο click away στις γιορτές, το παράλληλο άνοιγμα με την εκπτωτική περίοδο είναι κάτι θετικό” εξήγησε ο πρόεδρος, λέγοντας ακόμη πως, “Εύχομαι να καταφέρουμε να λειτουργήσουμε μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και τελειώνει η εκπτωτική περίοδος του χειμώνα”.

Προτεινόμενο ωράριο για τη Σύρο

Διευκρινίσεις σχετικά με το προτεινόμενο ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου έδωσε παρακάτω ο πρόεδρός του, υπενθυμίζοντας τις κατευθύνσεις που συμπεριλήφθηκαν στη σχετική ανακοίνωση. “Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021. Προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στην Σύρο από τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου: Δευτέρα – Σάββατο 08.00-14.00. Τρίτη- Πέμπτη-Παρασκευή 17.30-20.00”.

Ειδικότερα, ο κ. Αλεξανδρίδης εξήγησε πως, “Ανακοινώσαμε και τα ωράριά μας, για να γνωρίζει ο κόσμος πότε είναι ανοικτά τα καταστήματα. Κι αυτό, επειδή, πλέον, δεν έχουμε το μέτρο με τα μηνύματα και τα ραντεβού αλλά οι καταναλωτές, έχουν στη διάθεσή τους δύο ώρες για τις αγορές τους”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου ενημέρωσε άμεσα τα μέλη του σχετικά με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, προκειμένου να προετοιμαστούν για το σημερινό άνοιγμα.

Η τήρηση των μέτρων, προϋπόθεση λειτουργίας

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος στις δηλώσεις του, ξεκαθάρισε πως θα πρέπει όλοι οι έμποροι και οι καταστηματάρχες να τηρούν τα μέτρα απόλυτα, προκειμένου να μην υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, η οποίας θα επιφέρει νέα αναστολή.

“Επισημαίνουμε στα μέλη μας, ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε καθώς το αν θα διατηρηθεί ανοικτή η αγορά, κρίνεται από βδομάδα σε βδομάδα και αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα” σχολίασε, υπογραμμίζοντας ακόμη πως, “Προσωπικά, μετά από τις ανακοινώσεις, θεωρώ ότι πρέπει να δείξουμε όλοι μεγάλη προσοχή, γιατί αν δεν δείξουμε ωριμότητα και συνέπεια απέναντι στα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενδεχομένως όλο αυτό, να το χάσουμε”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Τα καταστήματα έχουν ανάγκη να δουλέψουν για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να καλύψουν τα έξοδά τους, όπως επίσης για να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας”. Κατά συνέπεια, επανέλαβε πως, “από την πλευρά μας, πρέπει να δείξουμε προσοχή και να τηρήσουμε όλα τα μέτρα. Άλλωστε, δεν έχουμε την πολυτέλεια να φανούμε επιπόλαιοι και να μην είμαστε συνεπείς, κυρίως αν αναλογιστούμε πόσο δύσκολη είναι πλέον η οικονομική επιβίωσή μας”.

Άρα, υποστήριξε πως, “το ωράριο θα τηρείται και τα μέτρα και οι καταναλωτές θα μπορούν να εξυπηρετούνται πρωί και απόγευμα από τα καταστήματά της Σύρου”.

Έχουμε αδικηθεί. Σε τοπικό επίπεδο δεν είχαμε κρούσματα”

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, θέλησε να τονίσει πως οι νησιωτικές επιχειρήσεις κι εν προκειμένω τα καταστήματα, δυστυχώς, εντάχθηκαν στα μέτρα για το σύνολο του λιανικού εμπορίου στη χώρα, την ίδια στιγμή που σε τοπικό επίπεδο δεν υπήρχαν κρούσματα, που να δικαιολογούν ένα απόλυτο λουκέτο για μακρά περίοδο.

“Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, θεωρώ πως εμείς είμαστε αδικημένοι, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοινώνουν, δείχνουν πως στα νησιά και συγκεκριμένα, στη Σύρο, δεν είχαμε κάτι σοβαρό. Μπήκαμε στο ίδιο “καλάθι” με άλλους” ανέφερε ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί πως η αγορά θα μπορούσε σε τοπικό επίπεδο να λειτουργήσει.

Υψηλές εκπτώσεις για τους καταναλωτές

Τέλος, ερωτηθείς να εκτιμήσει αν αυτό το διάστημα και λόγω εκπτώσεων θα ωφελήσει τα καταστήματα, υπήρξε σαφής: “Προσωπικά διατηρώ την αισιοδοξία μου ότι θα δουλέψει η αγορά. Θα πάμε καλά. Τηρώντας τα μέτρα, το δίωρο για τη Σύρο είναι ένα χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο ο καταναλωτής μπορεί να κάνει τις αγορές του χωρίς άγχος” σχολίασε, απευθύνοντας εν κατακλείδι, το μήνυμά του προς τους καταναλωτές.

“Ο κόσμος να επισκεφθεί την αγορά. Να μπορέσει να κάνει τις αγορές του και με τις εκπτώσεις. Υπάρχουν καλές τιμές στα καταστήματα. Τα ποσοστά των εκπτώσεων αγγίζουν το 50% ήδη (σσ, από σήμερα) και πιστεύω ότι τα ποσοστά – όσο περνούν οι μέρες – θα είναι και υψηλότερα. Μην ξεχνάμε ότι και οι επαγγελματίες δεν θέλουν να στοκάρουν προϊόντα” δήλωσε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου προς τους πολίτες που στηρίζουν τα μαγαζιά της τοπικής αγοράς.

“Οι πολίτες έχουν στηρίξει την αγορά και νομίζω θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν. Θέλω για μία ακόμη φορά εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου να τους καλέσω να επιλέξουν τα καταστήματα του τόπου τους για τις αγορές τους και να στηρίξουν τον τόπο τους, αλλά και να τους ευχαριστήσω για τη μέχρι τώρα ανταπόκρισή τους σε κάθε δύσκολη περίοδο”.