Σαφή τα αιτήματα για το νησί της Σύρου, τα οποία θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση των τοπικών Αρχών και φορέων με τη Λίνα Μενδώνη, στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου

Αναμένουν λύσεις από την Υπουργό Πολιτισμού

Σαφείς απαντήσεις για θέματα και υποθέσεις που ταλαιπωρούν τη Σύρο εδώ και πολλά χρόνια, αναμένουν οι Αρχές του τόπου και οι εκπρόσωποι φορέων που θα συναντηθούν με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη το διήμερο 23 – 24 Σεπτεμβρίου, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Τη συγκεκριμένη συνάντηση απαιτούσαν τόσο η πλευρά του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, όσο και η πλευρά του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων καθώς είναι σε εκκρεμότητα άκρως σοβαρές υποθέσεις που δεν μπορούν να προχωρήσουν - αν προηγουμένως - δεν λάβουν εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η γνωστοποίηση της επίσκεψής της για το συγκεκριμένο διήμερο του Σεπτεμβρίου έγινε από την πλευρά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, μέσω λιτής ανακοίνωσής της προ ημερών, ενώ ο Δήμος και συγκεκριμένα η Οικονομική Επιτροπή εγκρίνει δαπάνη για τη φιλοξενία της Υπουργού.

Πρέπει να σημειωθεί πως τόσο η πλευρά του Δήμου, όσο και ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων είχαν θέσει επί τάπητος όλα τα θέματα που αφορούν τη Σύρο, τη διάσωση του κτιριακού πλούτου κ.α., στην τηλεδιάσκεψη που είχε γίνει αρχές του έτους με την κα Μενδώνη και ακολούθως είχαν παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας και ο πρόεδρος των Μηχανικών, Κώστας Μπουγιούρης στην έδρα της Περιφέρειας.

Σήμερα, Δήμος και Μηχανικοί ρωτήθηκαν να τοποθετηθούν σχετικά με τη σαφή ατζέντα που θα θέσουν στην Υπουργό, με τους κ.κ. Λειβαδάρα και Μπουγιούρη να εξηγούν πως στην προσεχή συνάντηση, δεν θα επιδιώξουν μία ακόμη συζήτηση ίδιου περιεχομένου με τις προηγούμενες, αλλά θα ζητήσουν σαφείς λύσεις, απαντήσεις και δεσμεύσεις.

Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητο να σημειωθεί πως η επίσκεψη της Λίνας Μενδώνη στη Σύρο θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στην περίπτωση που δεν αναβληθεί, όπως είχε συμβεί παλαιότερα και στην περίπτωση που η ίδια διατηρηθεί στη θέση της, καθώς επίκειται κυβερνητικός ανασχηματισμός. Στο απευκταίο σενάριο που η ίδια απομακρυνθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, οι σοβαρές υποθέσεις της Σύρου και οι όποιες λύσεις σε αυτές, δυστυχώς, θα μετατεθούν χρονικά.

Ξεχωριστή συνάντηση για θέματα του Δήμου

Στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο Δήμαρχος Νίκος Λειβαδάρας υπενθύμισε εξ αρχής τις συνεχείς προσπάθειες του Δήμου για προγραμματισμό ραντεβού με την Υπουργό Πολιτισμού, η οποία κατά την καλοκαιρινή περιοδεία της στις Κυκλάδες, εξαίρεσε τη Σύρο.

“Ανακοίνωσε το ραντεβού στον Αντιπεριφερειάρχη στη Σαντορίνη, ωστόσο, είχαμε ζητήσει με επιμονή νέο ραντεβού όχι μόνον προφορικά αλλά και εγγράφως” δήλωσε ο Δήμαρχος, σε συνέχεια και σχετικών αναφορών του στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ πρόσθεσε πως, για μία ακόμη φορά “πηγαίνουμε με συγκεκριμένη ατζέντα και σαφώς ζητάμε ξεχωριστή συνάντηση στη Σύρο για τα θέματα του Δήμου”.

“Θέλουμε να συμμετέχουν σε αυτήν πέραν από τους πολιτικούς παράγοντες και όλα τα πρόσωπα που απαιτείται να είναι από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και την Πολεοδομία” εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας πως, “έχουμε μία σειρά θεμάτων σοβαρών και πρέπει να λάβουμε απαντήσεις”.

Ερωτηθείς να αναφέρει επιγραμματικά τα βασικά θέματα του Δήμου, υπήρξε σαφής: “Σαφώς είναι η άδεια για τις όψεις του Δημαρχιακού Μεγάρου. Εδώ και 13 – 14 μήνες δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση (σ.σ. για τη μελέτη). Είναι η ανάπλαση της πλατείας Ρεθύμνη στην Αστυνομία και η αντικατάσταση του πλακόστρωτου που είναι σε κάκιστη κατάσταση. Επίσης, έχουμε μεγάλο θέμα με τον φωτισμό της Ερμούπολης και για τα φωτιστικά πρέπει να έχουμε την έγκριση. Είμαστε σε αναμονή εδώ και πάρα πολλούς μήνες και γι αυτό το θέμα” δήλωσε ο Δήμαρχος, λέγοντας παρακάτω πως η Υπουργός είναι απαραίτητο να δώσει δεσμεύσεις.

“Για όλα τα θέματα που θα θέσουμε θέλουμε σαφείς απαντήσεις. Θεωρώ πως θα το κάνει η Υπουργός, καθώς μας ζήτησαν να προωθήσουμε συγκεκριμένη ατζέντα με τα θέματα που θα αναπτύξουμε” σχολίασε ο Νίκος Λειβαδάρας, λέγοντας τέλος πως, “Θέλουμε πλέον συγκεκριμένες δεσμεύσεις για να προχωρήσουμε όλες τις υποθέσεις που έχουν “κολλήσει” μέχρι στιγμής στο συγκεκριμένο Υπουργείο.

Αυτή τη φορά να γίνει η συνάντηση”

Σε ανάλογο τόνο τοποθετήθηκε και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής, επισημαίνοντας σε δηλώσεις του, τα ακόλουθα: “Έχουμε ζητήσει συνάντηση με την κα Μενδώνη και θέλουμε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να ξέρουμε πότε ακριβώς θα προχωρήσουν όλα. Θα απαιτήσουμε ξεχωριστή συζήτηση και συνάντηση γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Θέλουμε δεσμεύσεις και εξελίξεις. Περιμένουμε αυτή τη φορά να γίνει η συνάντηση”.

Μηχανικοί: Γνωστά τα αιτήματα. Αναμένουμε πλέον λύσεις

Απαντήσεις για συγκεκριμένα θέματα αναμένουν με τη σειρά τους και οι μηχανικοί, σύμφωνα με τον πρόεδρό τους, Μηνά Μπουγιούρη.

“Μας έχει σταλεί η πρόσκληση. Η θέση μας είναι πάγια και ξεκάθαρη. Θέλουμε λύση ως προς το διαδικαστικό των αδειοδοτήσεων εντός ιστορικού τόπου Ερμούπολης. Αναμένουμε τις λύσεις για τις οποίες είχε δεσμευθεί η ίδια από την προηγούμενη συνάντηση” υπενθύμισε ο πρόεδρος, σημειώνοντας πιο αναλυτικά πως, η κα Μενδώνη είχε δεσμευθεί τον περασμένο Ιανουάριο για την προώθηση δύο νομοθετικών ρυθμίσεων σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, προκειμένου: α. Να περάσουν άμεσα οι υποθέσεις για τα επικίνδυνα κι ετοιμόρροπα κτίρια στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και β. Να δημιουργηθεί πιλοτικά μία Επιτροπή “μίας στάσης”, η οποία άμεσα θα γνωμοδοτεί επί των των αρχιτεκτονικών μελετών σε ιστορικούς και προστατευόμενους τόπους, όπως η Ερμούπολη.

Όπως είχε γίνει γνωστό τον περασμένο Μάρτιο, μετά από ανακοίνωση του Υπ. Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, το πρώτο θέμα δρομολογήθηκε καθώς με νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε θεσμοθετήθηκαν τρεις Ειδικές Επιτροπές Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ) σε Σύρο, Ρόδο και Μυτιλήνη.

Ως εκ τούτου, απομένει το βασικό θέμα της ανταπόκρισης του Υπουργείου στο αίτημα περί δημιουργίας μία Επιτροπής “μίας στάσης”, που θα γνωμοδοτεί τάχιστα για μελέτες σε κτίρια εντός ιστορικών τόπων.

“Θα στείλουμε ένα έγγραφο στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου που ήταν οι άλλοι δύο φορείς που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη ώστε να μας καθορίσουν το πλαίσιο της νέας συνάντησης. Πότε θα γίνει η συνάντηση, σε ποιο μέρος και ποια ώρα αναφορικά με το σοβαρό θέμα” ανέφερε ο κ. Μπουγιούρης, λέγοντας τέλος πως, “Εμείς αναμένουμε λύσεις. Η πόλη δεν είναι δική μας. Πρέπει όλοι να φροντίσουμε για την προστασία της”. Γνωστοποίησε δε, πως, “Μέχρι να έρθει η Υπουργός θα έχουμε ολοκληρώσει και τη δωρεά της καταγραφής όλων των επικινδύνων στην Ερμούπολη”.