Αντιπροσωπεία Εργοστασιακού Σωματείου Νεωρίου και Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων στον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης

Λειβαδάρας: Συνύπαρξη Νεωρίου και μαρίνας στην Ερμούπολη

Τη θέση της Δημοτικής Αρχής για τη δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας στη λιμενολεκάνη της Ερμούπολης τόσο του Νεωρίου, όσο και της μαρίνας στη θέση Πηδάλι (Λαζαρέττα), εξέφρασε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας στη συνάντηση που δέχθηκε να πραγματοποιήσει με την αντιπροσωπεία του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου και του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο.

Η συγκεκριμένη συνάντηση έγινε σε συνέχεια της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων του ναυπηγείου που πραγματοποιήθηκε στις 9 το πρωί στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου, με βασικό θέμα την προώθηση των διαδικασιών από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου για την τουριστική αξιοποίηση της μαρίνας. Για μία ακόμη φορά ο προσωρινός πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου και πρόεδρος του Εργατικού, Μάρκος Βουτσίνος τόνισε πως οι εργαζόμενοι τάσσονται κατά της δημοπράτησης της μαρίνας, καθώς όπως επεσήμαναν δεν είναι συμβατή ως λειτουργία με εκείνη του Νεωρίου. Σε ήρεμο τόνο, αμέσως μετά ο πρόεδρος του Ομίλου της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας επανέλαβε τη θέση του για το θέμα, όπως τη διατύπωσε αναλυτικά στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι η δημοπράτηση θα πλήξει το Νεώριο, αφού δεν μπορούν να συνυπάρχουν σκάφη και θαλαμηγοί σε κοντινή απόσταση με πλοία που υποδέχεται το Νεώριο για επισκευαστικές εργασίες.

Ο ίδιος, αν και αρχικά τόνισε πως η πλευρά του Νεωρίου θα κρατήσει χαμηλούς τόνους, ωστόσο, με αφορμή την έκδοση ανακοίνωσης από την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού εκείνη τη στιγμή, - που έκανε λόγο για εκφοβισμό που δέχθηκε και απειλές για τη σωματική ακεραιότητά της -, υποστήριξε σε απόλυτο τόνο πως θα στείλει εξώδικο στην ίδια γιατί αυτά που ανέφερε στην ανακοίνωση είναι συκοφαντικά.

Αμέσως μετά, η αντιπροσωπεία της πλευράς του Νεωρίου ζήτησε συνάντηση με τον δήμαρχο, με τον δεύτερο να αποδέχεται το αίτημά τους.

Ο κ. Λειβαδάρας εξήγησε μεταξύ άλλων πως η απόφαση για προσπάθειες δημοπράτησης της μαρίνας από το Λιμενικό Ταμείο είναι γνωστή από την αρχή της θητείας του (2019), ποτέ νωρίτερα ο κ. Ξενοκώστας δεν τοποθετήθηκε για το θέμα και δεν εξέθεσε τα προβλήματα που επικαλείται πως θα προκληθούν με την παράλληλη λειτουργία της, ενώ τέλος, διευκρίνισε πως το θέμα της αξιοποίησής της έρχεται τώρα, επειδή αυτό το διάστημα ωρίμασαν οι προϋποθέσεις για να βγει ο διαγωνισμός (τελευταίες εγκρίσεις Μάιος 2023).

Σημειώνεται πως η πλευρά του Νεωρίου επανέλαβε πως δεν θα επιτρέψει αυτές τις εξελίξεις και θα εναντιωθεί για να μην κλείσει το ναυπηγείο και υπάρξει ανεργία στη Σύρο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Παναγιώτης Κουταβάς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Κεράνης. 

Πλήρες ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση.