Καταψηφίστηκε η πρόταση της παράταξης “Σύρος εξ αρχής” να δημιουργηθεί μία τετραμελής Επιτροπή στον Δήμο, “που θα διερευνήσει εντός ενός μήνα όλες τις πτυχές του θέματος και θα κάνει προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης”

Η υπόθεση της αμμοβολής στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. θα καλέσει τον πρόεδρο της ONEX, Π. Ξενοκώστα να παραστεί αν επιθυμεί, σε επόμενη συνεδρίαση ώστε να ενημερώσει για τις περιβαλλοντικές επενδύσεις στο Νεώριο

Το θέμα της αμμοβολής και της εικόνας που αντίκρισαν πολίτες της Σύρου τις τελευταίες ημέρες στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου, μεταφέρθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από τις τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες αρχικά ζήτησαν να υπάρξει ενημέρωση από τον δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου για την κατάσταση που επικράτησε και για το αν αυτή πλέον θα βελτιωθεί, στην περίπτωση που γνώριζε από την πλευρά της επιχείρησης.

Ειδικότερα, οι επικεφαλής της παράταξης “Με σχέδιο για τη Σύρο”, Άρης Ρώτας και της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου – Ερμούπολης, Νικόλας Καΐλης έκαναν σχετικές ερωτήσεις πριν τη συζήτηση των θεμάτων όπως προβλέπεται να τις καταθέσουν από τον κανονισμό, ενώ ο επικεφαλής της παράτασης “Σύρος εξ αρχής”, Νίκος Αλμπανόπουλος έθεσε προς συζήτηση – στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα – την πρόταση να δημιουργηθεί μια τετραμελής Επιτροπή στον Δήμο με συγκεκριμένη αποστολή. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, αυτή η Επιτροπή – μέλη της οποίας ζήτησε να είναι ο δήμαρχος και οι τρεις επικεφαλής παρατάξεων -, θα είχε σκοπό τη διερεύνηση όλων των πτυχών του θέματος και την κατάθεση προτάσεων για τη βελτίωση της κατάστασης. Ο κ. Αλμπανόπουλος, μάλιστα, πρότεινε η Επιτροπή να ολοκλήρωνε το έργο της εντός ενός μήνα.

Με το κύριο επιχείρημα των περισσοτέρων εκ των δημοτικών συμβούλων, πως ούτε ο Δήμος, ούτε καμία άλλη Επιτροπή δεν μπορούν και δεν έχουν αρμοδιότητα, αλλά το κυριότερο δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις πλευρές που είναι επιφορτισμένες με τον ελεγκτικό ρόλο, όπως το Λιμεναρχείο και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου (Τμήμα Περιβάλλοντος), καταψήφισαν την πρόταση της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”.

Αναλυτική τοποθέτηση έκανε και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος γνωστοποίησε πως εκ της θέσεώς του έχει επιλέξει να έχει επικοινωνία με τον πρόεδρο της ONEX, Πάνο Ξενοκώστα γιατί το ναυπηγείο αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση του τόπου και όπως πρόσθεσε, γνωρίζει ότι ο Όμιλος έχει προγραμματίσει ένα επενδυτικό πλάνο 5ετιας που θα αφορά σε βελτιώσεις για το περιβάλλον, στον άνθρωπο και στην ασφάλεια. Δεν παρέλειψε μάλιστα, να σημειώσει προς τους αιρετούς πως τα “βουνά” αμμοβολής που ήταν συσσωρευμένα στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης, κατάφερε και τα απομάκρυνε με “περιβαλλοντικά ορθό τρόπο”, η ONEX.

Δεδομένου πως ζητήθηκε και αναλυτική ενημέρωση για το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου σχετικά με το Νεώριο Σύρου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μάνθος Μανθόπουλος, γνωστοποίησε προς το σώμα, πως ακόμη κι αν δεν το ζητήσει κάποιος άλλος αιρετός, ο ίδιος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να προσκαλέσει σε επόμενη συνεδρίαση τον Πάνο Ξενοκώστα, ώστε αν επιθυμεί, να πληροφορήσει σχετικώς το Δημοτικό Συμβούλιο και κατ΄ επέκταση και την τοπική κοινωνία.

Η συζήτηση του θέματος διήρκησε σχεδόν δύο ώρες και τη συνεδρίαση παρακολούθησαν με ηρεμία και χωρίς καμία ένταση, περίπου 50 εργαζόμενοι του Νεωρίου και ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου του ναυπηγείου, Μάρκος Βουτσίνος, καθώς και ορισμένα μέλη του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και ο πρόεδρός του, Ιάσονας Μίχος.

Πρέπει να επισημανθεί το γεγονός πως το Νεώριο με διοίκηση την ONEX, όπως έχει επισημανθεί και κατά το παρελθόν, έχει αυξήσει σημαντικά τη μέθοδο της υδροβολής στις εργασίες που κάνει, περιορίζοντας στο ελάχιστο την αμμοβολή. Πρόκειται για κατάσταση που δεν μπορεί να συγκριθεί με ό,τι καταγραφόταν στο παρελθόν στη Σύρο και συγκεκριμένα στην Ερμούπολη, όπως μπορεί να διαπιστώσει ο κάθε πολίτης.

Νικόλας Καΐλης: “Κρατάμε την αποπνικτική ατμόσφαιρα”

Πρώτος ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, προέβη σε σχετικό ερώτημα, τονίζοντας πως η παρέμβασή του “πυροδοτείται” από παράπονα που έχουν μεταφέρει απλοί πολίτες, για την κατάσταση που υπήρξε το τελευταίο διάστημα στο Νεώριο.

“Η ερώτηση έχει να κάνει με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στο νησί όσον αφορά το “σύννεφο” της αμμοβολής που έχει προκύψει από την ένταση των εργασιών στο ναυπηγείο και λόγω των καιρικών συνθηκών. Ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει πολύ κόσμο στο νησί. Ένα θέμα για το οποίο εμάς μας έχει “πιάσει” πολύς κόσμος και όχι από αυτούς που τους χαρακτηρίζουν κάποιοι “εχθρούς του ναυπηγείου””, διευκρίνισε αρχικά, επισημαίνοντας πως, ως παράταξη “δεν θέλουμε αυτή τη στιγμή να μπούμε στη λογική των ελέγχων κλπ.. Ξέρουμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες του Δήμου”. Ωστόσο, υπογράμμισε πως, “αυτό που κρατάμε εμείς είναι η αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται εδώ και πολύ καιρό και έχει δημιουργηθεί και στο παρελθόν”, για την οποία διευκρίνισε πως, “θεωρούμε ότι μπορεί να μην είναι τυπική αρμοδιότητα του Δήμου, όμως θέλουμε να τοποθετηθεί ο Δήμος ως προς το εξής: Αν έχει γνώση του ζητήματος και της κατάστασης και ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει η Δημοτική Αρχή ώστε να πιέσει να μην επαναληφθεί αυτή η έντονη ρυπογόνος κατάσταση που ζήσαμε”. Ο κ. Καΐλης ζήτησε να πληροφορηθεί ακόμη και για το αν κατά τη διαβούλευση για τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του ναυπηγείου, ο Δήμος είχε δικαίωμα να καταθέσει προτάσεις.

Άρης Ρώτας: “Να δώσουν χρονοδιάγραμμα για τις περιβαλλοντικές επενδύσεις”

Αμέσως μετά, ο επικεφαλής της παράταξης “Με σχέδιο για τη Σύρο”, Άρης Ρώτας, σε συνέχεια της παρέμβασης της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζήτησε να πληροφορηθεί για το αν ο δήμαρχος έχει ενημέρωση για το επενδυτικό πλάνο της επιχείρησης, το οποίο υπενθύμισε πως ο ίδιος ο κ. Ξενοκώστας έχει πει ότι θα “τρέξει” για το Νεώριο.

“Μιας και το ανέδειξε ο κ. Καΐλης το θέμα και έχουμε δει όλοι τα θέματα που γίνονται στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με την ένταση των εργασιών του ναυπηγείου, μήπως θα ήταν μία καλή ιδέα να επικοινωνήσει ο Δήμος και η Δημοτική Αρχή με τη διοίκηση του ναυπηγείου, να μας πει για ποιον λόγο έχει δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση και μήπως να μας δώσουν και ένα χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου το ναυπηγείο θα κάνει τις επενδύσεις που αφορούν στο περιβάλλον που έχει η ίδια η διοίκηση αναγγείλει”, δήλωσε συγκεκριμένα.

Νίκος Αλμπανόπουλος: “Τετραμελής Επιτροπή και Νεώριο ανοικτό σεβόμενο τη νομιμότητα”

Στη συνεδρίαση το θέμα που συζητήθηκε τέθηκε από τον κ. Αλμπανόπουλο, επικεφαλής της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”. Ο ίδιος εξήγησε πως προτείνει τη δημιουργία μίας τετραμελούς Επιτροπής που θα αναλάβει συγκεκριμένο έργο. Επισημαίνοντας πως το θέμα το “ανοίγει”, γιατί “το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι της Σύρου παρακολουθούν όλο και περισσότερα επεισόδια ατμοσφαιρικής, θαλάσσιας και ηχητικής ρύπανσης από τα ναυπηγεία”, πρόσθεσε πως, επειδή “είναι σαφές ότι με την αδυναμία άλλων δημόσιων φορέων να ενημερώσουν το κοινό και να παρέμβουν αποτελεσματικά, αποτελεί πλέον καθήκον του Δήμου η ανάληψη μιας δραστικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης”.

Σε αυτή την κατεύθυνση, πρότεινε τα παρακάτω: “Προτείνουμε σήμερα να δημιουργηθεί τετραμελής επιτροπή υψηλού επιπέδου, αποτελούμενη από το δήμαρχο και τον επικεφαλής κάθε παράταξης της αντιπολίτευσης, η οποία θα πάρει σήμερα την ακόλουθη εντολή από το Δημοτικό Συμβούλιο: α. σε διάστημα ενός μήνα, να διερευνήσει όλες τις πτυχές του ζητήματος, ερχόμενη σε επαφή με τα ναυπηγεία, με κάθε αρμόδια δημόσια υπηρεσία και κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή πολίτη. Παράλληλα, να εξετάσει όλες τις αναφορές ρύπανσης το τελευταίο διάστημα που θα τεθούν υπόψη της. Και β. να αναζητήσει και να καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για την ταχύτατη βελτίωση της κατάστασης”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, επεσήμανε πως η θέση της παράταξής του είναι: “Νεώριο ανοιχτό, που λειτουργεί σεβόμενο τη νομιμότητα σε κάθε τι, (περιβάλλον, υγεία, εργασία όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στο νησί)”. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, πρόσθεσε πως αν το Δ.Σ. αποδεχόταν την πρόταση για την Επιτροπή “ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με την κατάλληλη βούληση, γνώση, επενδύσεις. Αρκεί βέβαια να το επιθυμούν πράγματι όλες οι πλευρές”.

Αλέξης Αθανασίου: “Η ONEX παρέλαβε περιβαλλοντική βόμβα και απομάκρυνε τόνους αμμοβολής”

Από την πλευρά του, ο κ. Αθανασίου έδειξε ότι ήταν προετοιμασμένος να δεχθεί τις ερωτήσεις για το θέμα της αμμοβολής, αποδεχόμενος να συζητηθεί αυτό που πρότεινε ο Νίκος Αλμπανόπουλος και έθεσαν οι δύο επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, ξεκαθαρίζοντας πως, ο ίδιος δεν έχει να φοβηθεί κάτι, ούτε και να κρυφτεί.

Αρχικά, τόνισε πως δεν μπορεί να μην είναι σεβαστή η όποια αγωνία υπάρχει σε πλευρά εργαζομένων για την προάσπιση της δουλειάς τους, τονίζοντας πως στην ουσία του θέματος και για την πολυσυζητημένη “όχληση”, “κατ΄ εμέ το ερώτημα που πρέπει να θέτει κάθε καλοπροαίρετος πολίτης, είναι αν όντως υπάρχει πρόβλημα”.

Αναφορικά με τα παραπάνω, υπήρξε συγκεκριμένος λέγοντας πως, “πράγματι, σε ελάχιστες περιπτώσεις, ναι, μπορεί και να προκύπτει όχληση, όπως πρόσφατα”. Ωστόσο για τη στάση της Δημοτικής Αρχής επεσήμανε πως, “επιλέξαμε όμως να πολιτευτούμε με σύνεση κι ενότητα ως παράταξη με στόχο τη συνοχή της συριανής κοινωνίας”. Σε αυτό το πλαίσιο συμπλήρωσε πως και προεκλογικά, “αναλύσαμε διεξοδικά στο εκλογικό σώμα ότι είναι ηλίου φαεινότερο ότι στον τόπο μας τον ευλογημένο, αλλά και πυκνοκατοικημένο, είναι μονόδρομος να συνυπάρχουν πολλές δραστηριότητες της οικονομίας”. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως, “δεν υπάρχει Σύρος με μονοδιάστατες οικονομίες τύπου “σκέτος τουρισμός”” και όπως εξήγησε, “και η βιομηχανία, λοιπόν, και η ανάπτυξη του τουρισμού και η οικοδομική δραστηριότητα και το εμπόριο και οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Αν σπάσει ο ένας κρίκος, οι συνέπειες μας αφορούν όλους”.

Εμμένοντας στο θέμα της όχλησης, πρόσθεσε δε, πως, “οφείλουμε όλοι(!) να παραδεχτούμε, ότι αυτό δεν είναι και το μοναδικό πρόβλημα όχλησης που δημιουργείται στους πολίτες. Τα παραδείγματα είναι δεκάδες και δεν είναι της παρούσης”. Άρα, επεσήμανε πως, “όταν προτείνεται η λήψη μέτρων για κάποιες οχλήσεις, που μάλιστα αυτές συνδέονται με την επιβίωση των οικογενειών ολόκληρων επαγγελματικών κλάδων και ξεχνούν τις άλλες (οχλήσεις), τότε σημαίνει ότι λειτουργούμε σαν τους πειρατές που βλέπουν μόνο από το ένα μάτι”.

Ο κ. Αθανασίου επανέλαβε πως ο Δήμος οφείλει να ενώνει τον τόπο και σε αυτή την κατεύθυνση, γνωστοποίησε πως, “συνδιαλεγόμαστε ισότιμα με τον Όμιλο ONEX, όπως και με όλη τη συριανή επιχειρηματική κοινότητα και ζητάμε αυτό που και η ίδια του η ηγεσία του Ομίλου έχει κατά κόρον δεσμευτεί ότι θα πράξει. Ειδικά σε σχέση με το περιβάλλον, είναι γεγονός ότι παρέλαβε μια κατάσταση περιβαλλοντικής βόμβας όπως βουνά σκουπιδιών, αμμοβολής, υγρά απόβλητα, λάσπη, κλπ και σε παρά πολλές περιπτώσεις επένδυσε και απέσυρε αυτά με νόμιμο και περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο”.

Άνοιξε νέο κύκλο επενδύσεων ο Όμιλος”

Ο δήμαρχος επεσήμανε ξανά πως η ONEX απομάκρυνε τόνους αμμοβολής που παρέμεναν για χρόνια στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου με ευθύνη παλαιάς διοίκησης. Πρόσθεσε, βέβαια, πως “υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα από τον Όμιλο, όπως η ίδια η εταιρεία δεσμεύεται, καθώς έχει ήδη ανοίξει τον νέο κύκλο πενταετούς της ανάπτυξης και βελτίωσης με νέες επενδύσεις πάνω στο τρίπτυχο: άνθρωπος – περιβάλλον - ασφάλεια με στόχο το ναυπηγείο, μέσα στην πενταετία να είναι ακόμα καλύτερο σε κάθε τομέα, πιο “πράσινο”, με νέες μεθοδολογίες εργασιών πιο φιλικές για το περιβάλλον”.

Καμία ελεγκτική αρμοδιότητα ο Δήμος”

Σχετικά με την πρόταση του κ. Αλμπανόπουλου, ο δήμαρχος τόνισε πως δεν βρίσκει λόγο για να αποδεχθεί τη δημιουργία Επιτροπής, υπογραμμίζοντας πως οι αιρετοί δεν πρέπει να ξεχνούν πως ο Δήμος δεν έχει καμία ελεγκτική αρμοδιότητα. “Όσον αφορά στις επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτές συστήνονται ως γνωστόν από το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι γνωμοδοτικές και υποβοηθούν το έργο του Δημοτικού Συμβουλίου. Δε δημιουργούνται για να υποκαθιστούν πτυχές της εκτελεστικής εξουσίας του Δήμου (όπως είναι ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι, οι πρόεδροι Νομικών Προσώπων, κλπ). Με την έννοια αυτή, όπως δεν υπάρχει κανένα νόημα να δημιουργηθούν επιτροπές στη Διοίκηση, στα Οικονομικά ή στα Τεχνικά Έργα, αντίστοιχα δεν υπάρχει κανένα νόημα να δημιουργηθεί επιτροπή Περιβάλλοντος από τη στιγμή που υπάρχει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος – η οποία παρεμπιπτόντως είναι η μεγαλύτερη του Δήμου – με αρμόδιο αντιδήμαρχο τον Πέτρο Μώτο. Τέλος, δεν μπορεί να ζητείται από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου που έχει συγκεκριμένες εκ του νόμου αρμοδιότητες να υποκαταστήσει άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς που υπάρχουν για τέτοιες υποθέσεις”.

Σχόλια, καυστικές αναφορές και υπεράσπιση

Με τη συγκεκριμένη παρατήρηση, συμφώνησαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν, ασχέτως αν καταψήφισαν ή υπερψήφισαν την πρόταση του κ. Αλμπανόπουλου. Συγκεκριμένα, οι Άρης Ρώτας και Νικόλας Καΐλης τόνισαν πως οι αρμόδιες πλευρές όπως του Λιμεναρχείου και της Περιφέρειας οφείλουν να ανταποκρίνονται στον ρόλο τους, ωστόσο, χρήσιμο είναι ο Δήμος να ζητήσει απαντήσεις για το πλάνο του Ομίλου σε σχέση με το περιβάλλον. Χαρακτηριστικά ο κ. Ρώτας τόνισε πως η κατάσταση μπορεί και είναι μετρήσιμη, δεδομένου πως ο Όμιλος έχει προμηθευτεί σχετικό μηχάνημα και άρα, μπορεί η τοπική κοινωνία να γνωρίζει αν υπάρχει ρύπανση ή όχι. Μάλιστα υπογράμμισε πως αν δεν υπάρχει πρόβλημα, η ONEX δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Σε παρόμοιο τόνο με την τοποθέτηση πως ο Δήμος δεν μπορεί να έχει ελεγκτική αρμοδιότητα, κινήθηκε ο Γιάννης Κεράνης από τη μείζονα μειοψηφία, αλλά και ο Δημήτρης Κοσμάς από τη Δημοτική Αρχή, ενώ ο Γιάννης Βουτσίνος από την παράταξη του Αλέξη Αθανασίου σημείωσε πως δεν μπορεί να έρχεται τέτοιο θέμα προς συζήτηση στο Δ.Σ. κάθε φορά που υπάρχει ένα σύννεφο σκόνης και άρα ο Δήμος να έχει ρόλο ντετέκτιβ. Παρακάτω, ο Παύλος Χρυσαφίδης από τη Λαϊκή Συσπείρωση – ο μόνος σύμβουλος που κινήθηκε σε καυστικό - ειρωνικό τόνο - ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την επάξια εκπροσώπηση του Ομίλου στη συνεδρίαση, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, με τον κ. Αθανασίου να ανταπαντά πως αναφέρει βαριές κουβέντες και καλό είναι αυτά να μη λέγονται.

Υπερασπιστικά προς τον δήμαρχο, η Θωμαή Μενδρινού σημείωσε πως η ουσία δεν πρέπει να είναι πώς κάποιοι θα στοχοποιήσουν τον Αλέξη Αθανασίου.

Τέλος, ο Νίκος Αλμπανόπουλος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την καταψήφιση της πρότασής του, λέγοντας πως, η συγκεκριμένη μέρα “αποτέλεσε μία χαμένη ευκαιρία για τον Δήμο. Όχι όμως μόνο για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον. Είναι επίσης χαμένη ευκαιρία για το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο ρόλος του ως ανώτατο αιρετό όργανο του νησιού: να πάρει σε μια κρίσιμη συγκυρία, αυτό το μεγάλο ζήτημα πάνω του”.

Σημειώνεται πως στη συνεδρίαση δεν συμμετείχαν με ψήφο και τοποθετήσεις οι δημοτικοί σύμβουλοι Δώρα Καρτάνου και Ιωσήφ Ρούσσος λόγω κωλύματος και σύνδεσης με τον Όμιλο.

Την πρόταση του κ. Αλμπανόπουλου υπερψήφισαν μόνο έξι στους 27 δημοτικούς συμβούλους. “Σύρος Εξ Αρχής” - Νίκος Αλμπανόπουλος και Αγγελική Ψιλοπούλου, “Με σχέδιο για τη Σύρο” - Άρης Ρώτας και Κανδιώ Μαραγκού, Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου – Ερμούπολης: Νικόλας Καΐλης και Παύλος Χρυσαφίδης.