Αγώνας "δρόμου" αναζήτησης νέου χώρου για την μετεγκατάσταση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου από τη Δημοτική Αρχή

"Αυτό το θέμα μας στοιχειώνει πρώτα από όλα κοινωνικά"

Αλέξης Αθανασίου: "Είναι αδιανόητο τα παιδιά να πρέπει να διαβιούν σε ένα τέτοιο κτήριο"

Ως άμεση, χαρακτηρίζεται από τον δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου, η ανάγκη μετεγκατάστασης ή και ακόμα δημιουργίας νέου χώρου για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης Σύρου.

Μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη" με αφορμή τα σημαντικά προβλήματα που ανέδειξε η εφημερίδα σε σχετικό ρεπορτάζ, ο δήμαρχος δηλώνει ότι η συγκεκριμένη σχολική μονάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της Δημοτικής Αρχής, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως ένα μείζον κοινωνικό θέμα.

"Είναι ένα θέμα που μας είχε απασχολήσει και προεκλογικά"

"Όπως είχα κάνει γνωστό και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, συνεχίζω να δηλώνω ότι ως δήμαρχος, αλλά και ως Δημοτική Αρχή συνεχίζουμε να αναζητούμε χώρους για να μεταστεγαστεί το Ειδικό Σχολείο", επισημαίνει στην "Κοινή Γνώμη" ο Αλέξης Αθανασίου, παρουσιάζοντας τις ενέργειες τις οποίες γίνονται προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα ζήτημα κυρίως κοινωνικό όπως τονίζει.

Απαντώντας σε ερωτήματα που ανέκυψαν έπειτα και από τη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα η διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου, Ιωάννα Μεσίδου, σχετικά με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ωφελούμενοι, καθώς και οι εργαζόμενοι της δομής, λόγω κυρίως της ακαταλληλότητας του κτηρίου, ο κ. Αθανασίου επισημαίνει ότι βρίσκονται στη διαδικασία εντοπισμού χώρων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

"Έχουμε επιλέξει κάποιους χώρους προκειμένου να τους ενοικιάσουμε. Δυστυχώς οι συγκεκριμένοι παρουσιάζουν κάποια οικονομικά και ιδιοκτησιακά προβλήματα. Τα κτήρια αυτά που βρίσκονται στην περιοχή του Καρνάγιου. δεν έχουμε καταφέρει παρ' όλες τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει τόσο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, όσο και ο εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας, Ιωσήφ Ρούσσος, να έχουμε καταλήξει σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, λόγω των προβλημάτων που προανέφερα", σημειώνει.

Όπως λέει, υπήρχε και μία δεύτερη πρόταση, η οποία μάλιστα είχε ενσωματωθεί και στις προεκλογικές δεσμεύσεις του συνδυασμού, για τη δημιουργία νέου κτηρίου στο υπόλοιπο δόμησης του νέου οικοπέδου στη Λαλακιά, το οποίο αγοράστηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αλλά και αυτή βρίσκει "τοίχο" λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας περί ανέγερσης νέων σχολικών κτηρίων.

"Μία δεύτερη σκέψη, η οποία αποτελούσε και πρότασή μας, κάτι που υπάρχει και στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, ήταν η δημιουργία νέου Ειδικού Σχολείου στο υπόλοιπο δόμησης του νέου οικοπέδου στη Λαλακιά. αλλά παρόλο που βρίσκεται μέσα στον ιστό της πόλη, δυστυχώς είναι εκτός δόμησης. Άρα αυτό σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις έως και 200 τ.μ, αλλά μία νέα σχολική μονάδα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν επιτρέπεται να είναι κάτω 1.000 τ.μ", υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

"Χάθηκε και η χρηματοδότηση για τη βελτίωση και αναβάθμισης των χώρων"

Εκτός από το "βραχνά" για την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης νέου χώρου, ο δήμαρχος προσθέτει και ένα επιπλέον ζήτημα, της αξιοποίησης δηλαδή της χρηματοδότησης ύψους 60 χιλ. ευρώ για το σχολικό κτίριο μέσω του προγράμματος "ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ", η οποία χάθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης τετραετίας.

"Επιπλέον, πρέπει να επισημάνουμε ότι στο όλο θέμα έρχεται να προστεθεί και η μη τελικά αξιοποίηση, λόγω μη ύπαρξης εργολαβικού ενδιαφέροντος, της χρηματοδότησης ύψους 60 χιλ. ευρώ για το σχολικό κτήριο μέσω του προγράμματος "ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ". Το συγκεκριμένο έργο πρέπει να σημειωθεί ότι είχε ενταχθεί το 2018 μετά από ενέργειες του κ. Βακόνδιου, αλλά και προσωπικές μου. Να τονίσω επίσης, ότι κινδυνεύει να χαθεί και το έργο της χρηματοδότησης για τη συντήρηση και την επισκευή των σχολικών μονάδων, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να σημειώσω και το οποίο αποτελεί για εμάς κομβικό σημείο", υποστηρίζει.

"Είναι ντροπή όλων μας"

Ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, χαρακτηρίζει ως "ντροπή" για μία σύγχρονη κοινωνία με ευαισθησίες και κανόνες, να υπάρχει μία τέτοια σχολική δομή, όπως είναι αυτή τη στιγμή το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο.

Μάλιστα δηλώνει ότι είναι ένα θέμα που τους "στοιχειώνει", τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά, τονίζοντας ότι επιβάλλεται και πρέπει να βρεθεί μία λύση για τα 15 παιδιά με ιδιαιτερότητες που φοιτούν σε ένα ακατάλληλο χώρο.

"Όπως είχα κάνει γνωστό και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, συνεχίζω να δηλώνω ότι ως δήμαρχος, αλλά και ως Δημοτική Αρχή συνεχίζουμε να αναζητούμε χώρους για να μεταστεγαστεί το Ειδικό Σχολείο. Πρώτον με ενοίκιο και ακολούθως να θέσουμε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για τη δημιουργία μίας νέας δομής", υπογραμμίζει, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητές του.

"Το θέμα του Ειδικού Σχολείου είναι στα θέματα άμεσης προτεραιότητας που έχουμε θέσει από τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και συνεχίζει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Επιβάλλεται να λυθεί αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά και με την ασφάλειά τους, αλλά και με την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Είναι ένα ζητούμενο για το οποίο αναζητούμε λύσεις όχι από την 1 Ιανουαρίου, αλλά και πολύ πριν από την ανάληψη των καθηκόντων μας".

Ο κ. Αθανασίου κλείνοντας λέει ότι το συγκεκριμένο είναι ένα ζήτημα που στοιχειώνει κυρίως την κοινωνία και δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση τις ευαισθησίες τις οποίες αναδεικνύει στα συγκεκριμένα θέματα.

"Αυτό το θέμα μας στοιχειώνει πρώτα από όλα κοινωνικά και δευτερεύοντα πολιτικά. Είναι αδιανόητο τα παιδιά να πρέπει να διαβιούν σε ένα τέτοιο κτήριο. Ως κοινωνία έχουμε ευαισθησίες και το δείχνουμε με κάθε τρόπο και δυστυχώς αυτά, δεν αντικατοπτρίζονται με την εικόνα που παρουσιάζει το Ειδικό Σχολείο. Είναι ντροπή όλων μας και μεγάλη ανάγκη να βρεθεί χώρος για να μεταφερθούν τα παιδιά μας", καταλήγει χαρακτηριστικά.