Συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας ενόψει Πάσχα και καλοκαιρινής σεζόν

“Βραχνάς” η καθαριότητα στην παραλία της Ερμούπολης

Επικρατέστερη η πρόταση για μετακίνηση ενός μικρού ανοικτού φορτηγού στη θέση του παλιού κοντέινερ, καθημερινά, τα ξημερώματα, για εναπόθεση των απορριμμάτων

Σε σοβαρό πρόβλημα έχει εξελιχθεί δυστυχώς η καθαριότητα στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης καθώς, ορισμένοι επιχειρηματίες της εστίασης αντιμετωπίζοντας πρόβλημα με την εναπόθεση απορριμμάτων, ανακύκλωσης και γυαλιού στους διαθέσιμους κάδους και τα υπόγεια συστήματα, ζήτησαν την επιστροφή… του ακαλαίσθητου και ογκώδους κοντέινερ, στην παλιά θέση που βρισκόταν, στην πλευρά της θάλασσας, απέναντι από το κατάστημα “Ροδιά”.

Πρόκειται για μία πρόταση στην οποία αντιστέκεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και ορθώς, καθώς η ικανοποίησή της, θα αποτελούσε μεγάλο πισωγύρισμα για την εικόνα της πόλης και της παραλιακής ζώνης, ενόψει Πάσχα αλλά και θερινής σεζόν, οπότε και το νησί γεμίζει από κόσμο και επισκέπτες.

Για το θέμα της καθαριότητας, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί συνάντηση των αντιδημάρχων Καθαριότητας και Μικρών Έργων, Πέτρου Μώτου και Γιάννη Μαραγκού αντίστοιχα, καθώς και του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κώστα Γαβιώτη με τους επιχειρηματίες της εστίασης και του εμπορικού κόσμου, ώστε να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση προς εφαρμογή.

Με δεδομένο πως η “βιτρίνα” του τόπου δεν μπορεί να συνεχίσει να παρουσιάζει την κάκιστη εικόνα που συναντά κανείς τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, με τεράστιες σακούλες με απορρίμματα έξω από τα συστήματα βυθιζόμενων κάδων, οι δύο πλευρές συζήτησαν για μία νέα λύση.

Επί τάπητος τέθηκαν κάποια σενάρια, ωστόσο, το επικρατέστερο είναι να μετακινείται καθημερινά στη 1 το βράδυ, ένα μικρό φορτηγό όχημα με ανοικτή καρότσα στη θέση του παλιού κοντέινερ, προκειμένου οι επιχειρηματίες να εναποθέτουν τις σακούλες σε αυτό και τα ξημερώματα, ο οδηγός να το απομακρύνει.

Σήμερα, αναμένεται να εξετάσει στις λεπτομέρειές του ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αυτή τη λύση, ώστε στο πλαίσιο της νομιμότητας να καταλήξει αν είναι εφικτή η πρόταση στην εφαρμογή της.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης”, Δημήτρης Αρβανίτης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης. Πρέπει να τονισθεί πως συγκριτικά με το παραλιακό μέτωπο, η εμπορική κοινότητα στους κεντρικούς πεζόδρομους και στο πρώτο τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου έχει καταφέρει να τηρεί τα συμφωνηθέντα με τον Δήμο και ως εκ τούτου, το εμπορικό κομμάτι παραμένει πεντακάθαρο σε καθημερινή βάση, κατά κοινή ομολογία.

Συνάντηση για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση

Ειδικότερα, τα προβλήματα των επιχειρηματιών της εστίασης αφορούν στο γεγονός πως τα ξημερώματα οι εργαζόμενοί τους δεν μπορούν να περιμένουν να συμπιέσει τα απορρίμματα το σύστημα βυθιζόμενων κάδων, ενώ εντοπίζουν πως τα στόμια σε αυτό τον εξοπλισμό είναι μικρά για το μέγεθος των σακουλών που χρησιμοποιούν.

Επιπλέον, έχουν αναφέρει πως αυτή η κατάσταση δημιουργεί πρόβλημα σε εκείνους λόγω του όγκου των απορριμμάτων και δυστυχώς, αποτέλεσμα είναι να “θάβονται” τα συστήματα, από σακούλες που αφήνονται χύμα στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης.

Αναξιοποίητο δε, φαίνεται να μένει και το κοντέινερ στη θέση της ΑΕΝ Σύρου, αφού οι επιχειρηματίες δεν μεταφέρουν τις σακούλες εκεί, αν δεν προτιμήσουν να περιμένουν να δουλέψει το σύστημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, από την πλευρά της εστίασης προτάθηκε να επιστρέψει το παλιό κοντέινερ στην παραλία. Πρόκειται για μία πρόταση που η Δημοτική Αρχή δεν εξετάζει με θετική ματιά, αντιπροτείνοντας ένα άλλο σενάριο, αφού ορισμένοι επιχειρηματίες του κλάδου, δυστυχώς, δεν συμμορφώνονται με τα αυτονόητα.

Συγκεκριμένα, προτάθηκε η μετακίνηση ενός μικρού ανοικτού οχήματος από τη 1 το βράδυ μέχρι το ξημέρωμα, το οποίο θα σταθμεύει στο ίδιο σημείο, ώστε να αφήνονται οι μεγάλες σακούλες στην καρότσα του. Το σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής είναι πως ο οδηγός του Δήμου το πρωί θα το απομακρύνει και με αυτό τον τρόπο σε περιόδους αιχμής, θα διευκολύνονται οι επιχειρηματίες και η εικόνα της πόλης δεν θα υποβαθμίζεται.

Στην περίπτωση που εφαρμοστεί αυτή η λύση – κάτι για το οποίο θα αποφασίσει σήμερα η Δημοτική Αρχή -, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν πως το διάστημα του Πάσχα, θα αποτελέσει μία δοκιμαστική περίοδο για τη διαχείριση του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο Δήμος, όσο όμως και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους, αφού το νησί αυτό το διάστημα αναμένεται να υποδεχθεί μεγάλη επισκεψιμότητα.

Άμεσα ο εργολάβος και προσθήκη 25 συμβασιούχων

Επιπρόσθετα, χθες στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, τα μέλη αποφάσισαν να βγει ο διαγωνισμός για το πέρασμα της καθαριότητας των χωριών και των παραλιών σε εργολάβο, δεδομένης της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Για το θέμα, ο πρόεδρος, Δημήτρης Κοσμάς υπενθύμισε πως το νησί δεν θα μπορέσει να καλυφθεί στις μεγάλες ανάγκες του χωρίς εργολάβο, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά, η Υπηρεσία είχε μείνει με 25 άτομα, ενώ προ πενταετίας είχε 60 εργάτες. Μάλιστα, από χθες, αν και ενισχύθηκε με 25 εργάτες με συμβάσεις 6μηνου, τονίστηκε πως οι ανάγκες είναι σε τέτοιο βαθμό, που το επόμενο διάστημα, ο ιδιώτης θα συνδράμει. Ως εκ τούτου, προχωρά ο διαγωνισμός προχωρά με το ποσό των 128.541 ευρώ. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, στο φουλ της σεζόν, το νησί χρειάζεται 74 άτομα και σήμερα ο Δήμος διαθέτει μόλις 25 εργάτες για εξωτερικούς χώρους. Με τα παραπάνω και δεδομένης της ενίσχυσης του Δήμου με 25 συμβασιούχους, διαφώνησαν – χωρίς να έχουν δικαίωμα ψήφου – οι επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”, Νικόλας Καΐλης και Νίκος Αλμπανόπουλος. Βασικό επιχείρημά τους ήταν πως ο Δήμος θα πρέπει να φροντίσει για τη στελέχωσή των Υπηρεσιών του με μόνιμο προσωπικό ώστε να ελέγχει καλύτερα τις εργασίες προς όφελος του τόπου.