Απαντήσεις του διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρη Αθανασούλη για το στάδιο που βρίσκεται η προσπάθεια

Προϋπόθεση οι μελέτες για την επέκταση του Αρχαιολογικού μουσείου Σύρου

Με αργούς ρυθμούς η προώθηση του έργου, για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, δεδομένου πως έχουν παραχωρηθεί δημοτικοί χώροι εδώ και δύο χρόνια

Με σημαντικές καθυστερήσεις προχωρά η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Σύρου, καθώς αν και προ διετίας παραχωρήθηκαν επιπλέον δημοτικοί χώροι για την υλοποίηση του έργου, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής και υπεύθυνος για τη Βιβλιοθήκη με σημαντική γνώση για το συγκεκριμένο μουσείο και την ιστορία του νησιού, Δομένικος Σαγκινέτος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την ανυπαρξία εξέλιξης, όλο αυτό το διάστημα, τονίζοντας πως, θα πρέπει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Υπ. Πολιτισμού να ενεργοποιηθούν και να “τρέξουν” την επέκτασή του.

Απαντήσεις για το αν παραμένει ο στόχος της Εφορείας σχετικά με την επέκτασή του, έδωσε μέσω της “Κοινής Γνώμης”, ο διευθυντής της, Δημήτρης Αθανασούλης. Ο ίδιος γνωστοποίησε πως, πρώτο στάδιο είναι η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, εκτιμώντας πως χρονικά θα είναι έτοιμες εντός του 2024. Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως θα χρειαστεί να εξασφαλιστεί και μία χρηματοδότηση, σε συνεννόηση πάντα με το Υπ. Πολιτισμού.

Ως φαίνεται από τα παραπάνω, όλα δείχνουν πως η επέκταση του Αρχαιολογικού μουσείου Σύρου, στην καλύτερη περίπτωση θα επιτευχθεί εντός του 2025.

Υπενθυμίζεται πως το Αρχαιολογικό Μουσείο σήμερα λειτουργεί εντός του Δημαρχιακού Μεγάρου, με αυτόνομη είσοδο.

Παραχωρήσεις χώρων από το 2022

Σχετικά με τις παραχωρήσεις χώρων για την επέκτασή του, με στόχο να εκτεθούν ευρήματα για τη Σύρο, από το Καστρί και τη Χαλανδριανή, τα οποία σήμερα φυλάσσονται στις αποθήκες του, ο Δήμος είχε πάρει σχετικές αποφάσεις από το 2022.

“Έχουν παραχωρηθεί επιπλέον χώροι για την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Ο ένας ήταν εκείνος που είχαν υποδείξει και μεταφέραμε τον Σύλλογο Πολυτέκνων σε άλλο σημείο του Δήμου και ένας ακόμη ήταν μία αποθήκη των Δικαστηρίων, του Πρωτοδικείου. Εκεί έχουν αφήσει κάποια πράγματα αλλά θα καθαριστεί. Επίσης, μία αποθήκη που είχαμε για υλικά του Δήμου. Άρα, πρακτικά είναι τρεις οι χώροι του Δήμου που παραχωρήθηκαν”, υπενθύμισε ο κ. Σαγκινέτος.

Για το τι ακολουθεί, επεσήμανε τα εξής: “Περιμέναμε να βγουν τα σχέδια του νέου Μουσείου, να γίνουν οι διαμορφώσεις και να λειτουργήσει. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι”.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως, ο σκοπός είναι “τα ευρήματα που υπάρχουν στις αποθήκες να εκτεθούν και να έρθουν και άλλα που είναι στην Αθήνα”. Υπογράμμισε μάλιστα πως, στόχος του Δήμου είναι “να γίνει ένα μουσείο πιο ελκυστικό για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων”, σχολιάζοντας πως τα ευρήματα πρέπει να βγουν από τις αποθήκες. “Είναι κρίμα να πηγαίνεις στο Βερολίνο και η μία αίθουσα να είναι Σύρος – Κέρος και στη Νέα Υόρκη όπως και στο Λούβρο το ίδιο. Τα εκθέματα από το Καστρί είναι στα μεγαλύτερα μουσεία. Πρέπει και στη Σύρο να “τρέξει” αυτό. Αν δεν υπάρξει άμεσα εξέλιξη, θα κάνουμε ως Δήμος επιστολή και όχληση”.

Δ. Αθανασούλης: Επί τάπητος οι μελέτες που θα οδηγήσουν στην επανέκθεση

Αναλυτικά απάντησε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, εξηγώντας πως πρέπει να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες. “Μας είχε παραχωρηθεί ο χώρος. Είχε γίνει δεκτό το αίτημα της παραχώρησης μίας αίθουσας επιπλέον από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης κι εμείς τώρα ετοιμάζουμε τη μουσειογραφική και τη μουσειολογική μελέτη καθώς και την κτηριολογική για την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου στο νέο χώρο, η οποία θα επισύρει και την επανέκθεση όλου του Μουσείου με έμφαση να βγει νέο υλικό από τη Σύρο”, ανέφερε αρχικά, εξηγώντας πως, αυτό το υλικό, θα προέλθει “κυρίως από το υλικό το οποίο δεν υπάρχει σήμερα στο Μουσείο και είναι στις αποθήκες. Αυτό είναι από τις ανασκαφές στο Καστρί και στη Χαλανδριανή και κάποια άλλα εκ παραδόσεως αντικείμενα που υπάρχουν, είτε κλασικά, είτε βυζαντινά”. Επεσήμανε δε, πως, “το κυρίως υλικό θα είναι από τις προϊστορικές ανασκαφές της πρωτοκυκλαδικής τέχνης”.

Ακολουθεί αναζήτηση χρηματοδότησης

Ερωτηθείς χρονικά πότε θα είναι έτοιμες οι μελέτες, διευκρίνισε: “Η μελέτη υποθέτω θα είναι έτοιμη μέσα στο 2024. Απλώς δεν έχει βρεθεί και χρηματοδότηση για την υλοποίησή του. Αν δεν βρεθεί άλλη χρηματοδότηση, θα πάμε μετά στο Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να χρηματοδοτηθεί από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων”.

Σημείωσε μάλιστα πως, το ποσό που θα απαιτηθεί είναι σημαντικό. “Δεν απαιτείται ένα πολύ μεγάλο ποσό. Σίγουρα όμως δεν είναι και μικρό. Δεν θέλουμε 1 εκατ. ευρώ αλλά ούτε και 50.000 ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για επανέκθεση και χρειάζονται νέες προθήκες, φωτισμοί και γενικά είναι μία δουλειά αρκετά μεγάλη”, σημείωσε, λέγοντας πως, “μπορεί να φτάσει στα 300 χιλ. ευρώ, κατ΄ εκτίμηση, αλλά αυτή τη στιγμή τον ακριβή προϋπολογισμό δεν μπορούμε να τον πούμε”.

Ο κ. Αθανασούλης έδωσε παραπάνω διευκρινίσεις για το τι θα αφορά η κάθε μελέτη. “Είναι σημαντικό ότι ο Δήμος έχει καθαρίσει τους χώρους. Επισκέφθηκαν ξανά και οι αρχιτέκτονες από εμάς, γιατί έχει τρία στάδια η μελέτη. Το κτηριολογικό, δηλαδή πώς θα γίνει η ενότητα και η ενοποίηση των χώρων, το μουσειολογικό που θα αφορά στην επιλογή των αντικειμένων και το μουσειογραφικό που είναι το στήσιμο της έκθεσης μέσα στους χώρους. Αυτές είναι οι τρεις μελέτες προς υλοποίηση”.

Έμφαση στην ιστορία της Σύρου

Βάσει των ανωτέρω, διευκρίνισε πως, παραμένει ο στόχος της επέκτασής του. “Για εμάς είναι σημαντικό γιατί η Ερμούπολη που είναι και η πρωτεύουσα των Κυκλάδων χρειάζεται να έχει ένα μουσείο αντάξιο της  σημασίας της και σίγουρα αυτό δεν είναι το τέλειο. Δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχουμε σήμερα”, τόνισε, λέγοντας ακόμη πως, “ενώ σήμερα υπάρχουν πολλά εκθέματα από άλλα νησιά, στόχος μας είναι στο νέο Μουσείο να δοθεί έμφαση στην ιστορία της Σύρου”.

Τέλος, ερωτηθείς για την καθυστέρηση με την οποία προχωρά το έργο, διευκρίνισε: “Υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις, οι οποίες είχαν να κάνουν και από την έγκριση του Δήμου και μετά όταν μας παραχώρησε τους χώρους έπρεπε να πάει η απόφαση στο Υπουργείο και να εγκριθεί από εκεί. Άρα, είναι κάποιες διαδικασίες που δυστυχώς είναι χρονοβόρες και δεν εξαρτώνται από εμάς. Αλλά αυτά πλέον έχουν τελειώσει”.