Εγκρίθηκαν από τη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης οι επιχορηγήσεις για τη διεξαγωγή τους

Αντίστροφη μέτρηση για τα 19+1 Φεστιβάλ

Θωμαή Μενδρινού: "Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε μεγάλες εκδηλώσεις, αλλά και νέα Φεστιβάλ που θα πλαισιώσουν το "Σύρος-Πολιτισμός"

Το "πράσινο" φως για τη έγκριση των χρηματοδοτήσεων για τη διεξαγωγή των Φεστιβάλ του "Σύρος-Πολιτισμός", έδωσαν τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Πρόκειται για 19 διοργανώσεις που θα πλαισιώσουν τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια και την ανάδειξη της πολιτιστικής ιστορίας του νησιού.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, οι εκδηλώσεις αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί η διεξαγωγή ενός νέου Φεστιβάλ, αφιερωμένο στα παιδιά.

Οι νέες προσθήκες

Αναφερόμενη στον μακρύ κατάλογο των φετινών Φεστιβάλ, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται, η κα. Μενδρινού, τόνισε μέσω της "Κοινής Γνώμης", ότι η Δημοτική Αρχή έχει θέσει ως προτεραιότητά της ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάδειξη της Σύρου.

"Να θυμίσω ότι τα Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν στον πλαίσιο των καλοκαιρινών πολιτιστικών μας εκδηλώσεων, ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο, λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα η Δημοτική Αρχή, σηματοδοτώντας την προτεραιότητα που έχουμε δώσει στον τομέα της εξωστρέφειας του νησιού μας", σημείωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι "προσπαθούμε μέσα από τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις να υπάρχει ένα ανταποδοτικό όφελος στην κοινωνία, δηλαδή η προβολή, η διάδοση και η προώθηση του πολιτισμού μας, καθώς επίσης και η οικονομική ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων. Γνωρίζουμε όλοι, ότι μέσα από τη διεξαγωγή τέτοιου είδους μεγάλου βεληνεκούς Φεστιβάλ, εκτός από το πολιτιστικό κομμάτι, προσφέρουν και μία μεγάλη οικονομική βοήθεια στα ταμεία των επιχειρήσεων".

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού αναφέρθηκε στις νέες προσθήκες στη λίστα "Φεστιβάλ" των πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως είναι το "CINEμάθεια" και το το "Αειforever".

"Τα Φεστιβάλ αποτελούν το 80% του πολιτιστικού προγράμματος του "Σύρου - Πολιτισμός" και αξίζει να αναφέρουμε ότι φέτος έχουμε και νέες προσθήκες όπως είναι το "CINEμάθεια", ένα διανησιωτικό κινηματογραφικό Φεστιβάλ που απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα-Φεστιβάλ διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και μέσω της υπεύθυνης Δρ. Θεατρολογίας, Στέλλας Τσιροπινά θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Σύρο, σε συνεργασία και με το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Σύρου - Ερμούπολης (ΚΕΠΕΑ)", υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας με τις νέες προσθήκες, η κα. Μενδρινού αναφέρθηκε και στη δράση "Αειforever," που θα πραγματοποιηθεί και πάλι σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ, όπως επίσης και στο Φεστιβάλ "Παραμυθιού".

"Στόχος μας πάντα είναι η εξωστρέφεια και αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η διεξαγωγή αυτών των εκδηλώσεων - Φεστιβάλ χρειάζονται μεγάλη προετοιμασία και δουλειά από τους διοργανωτές και ο Δήμος προσπαθεί από την πλευρά του στο μέγιστο των δυνατοτήτων του να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια", αποκαλύπτοντας στη συνέχεια ότι βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας, μίας νέας δράσης αφιερωμένη αποκλειστικά στα παιδιά.

"Τέλος, να σημειώσω ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία συζητήσεων για ένα ακόμη Φεστιβάλ για τα παιδιά, οι ανακοινώσεις του οποίου θα γίνουν τις επόμενες ημέρες", είπε χαρακτηριστικά.

Οι επιχορηγήσεις των Φεστιβάλ

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο καταρτίζονται οι επιχορηγήσεις των Φεστιβάλ, θέμα το οποίο τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της δημοτικής επιτροπής, από τα μέλη της μειοψηφίας και συγκεκριμένα από τον Νίκο Καϊλη.

"Οι επιχορηγήσεις των Φεστιβάλ βγαίνουν βάση κριτηρίων, π.χ πόσα εισιτήρια έχει μία εκδήλωση στο θέατρο Απόλλων, τη συμμετοχή του κοινού, την εξωστρέφεια που έχει, αλλά και πόσος κόσμος αγκαλιάζει και συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια. Αυτοί είναι οι κύριοι παράγοντες για τη χρηματοδότησή τους. Δυστυχώς το ποσό είναι συγκεκριμένο και δεν έχουμε τη δυνατότητα να πούμε ότι χρηματοδοτούμε εξ ολοκλήρου τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, που πρέπει να πούμε ότι κάποιες από αυτές βρίσκονται κάτω από την οικονμική "ομπρέλα" Υπουργείων, αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου".

Τέλος, η κα. Μενδρινού απαντώντας και στην ερώτηση που κατέθεσε η Μαρία Μαυρίκου για την απουσία χρηματοδότησης ορισμένων Φεστιβάλ, όπως αυτό του "ΆΝΩ", σημείωσεχαρακτηριστικά ότι "οι επιχορηγήσεις τόσο για το Φεστιβάλ "ΑΝΩ", το "Συριανοπατώ", όσο και για το "Meet the violins", θα περάσουν σε δεύτερο χρόνο από τη δημοτική επιτροπή, καθώς αυτές βγαίνουν από άλλο κωδικό. Είναι ένα καθαρά διαδικαστικό θέμα".

"Η Σύρος είναι το νησί των Φεστιβάλ"

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και αναφερόμενη στα 19 σπουδαία, όπως είπε, Φεστιβάλ, πανελλήνιας και διεθνούς ακτινοβολίας, τόνισε ότι "πρόκειται για πολυάριθμες εκδηλώσεις, με άρτια οργάνωση, ποιότητα και αισθητική που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους του νησιού μας και κυρίως στο Θέατρο Απόλλων, το θέατρο – έμβλημα της Σύρου και της ιστορίας της, το οποίο φέτος κλείνει τα 160 χρόνια λειτουργίας του. Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η Σύρος είναι το νησί των Φεστιβάλ", τόνισε κλείνοντας η κα. Μενδρινού.

Ο κατάλογος των Φεστιβάλ

- 2nd Syros Heritage Festival: 24-26/5

- Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης: 31/5-2/6

- 2ο Αειforever 2024: 15-16/6

- 6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «συριανοπατώ»: 20-23/6

- «CINEμάθεια, 2023-2024»

- 30ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης: 2-6/7

- 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών “Akropoditi DanceFest”: 11-21/7

- Syroskidz: 13-14/7

- 18ο Φεστιβάλ Αιγαίου: 15-31/7

- 15ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Ροκ Ερμούπολης: 2-3/8

- 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων: 10-18/8

- Φεστιβάλ ΑΝΩ Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου: 19-24/8

- 8ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου: 28-31/8

- Eye’s Walk Digital Festival: 5-8/9

- Stray Art Festival 2024: 13-15/9

- 12ο Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου: 19-21/9

- ANIMASYROS 2024: 23-29/9

- 2ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Παραμυθιού Σύρου: 16-20/10

- Meet the violins: 19-24/11