Διεκδικούν μόνιμη κάλυψη για τις αεροδιακομιδές ασθενών οι νησιώτες των Κυκλάδων

Αδιαπραγμάτευτη η σταθερή παρουσία ελικοπτέρου στη Σύρο

Χωρίς πτητικό μέσο ξανά η βάση του ΕΚΑΒ, το τελευταίο δεκαήμερο

Μέτωπο υπεράσπισης της ομαλής λειτουργίας της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο διατηρούν σταθερά οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Σύρου, οι εκπρόσωποι τοπικών Αρχών του νησιού και των Κυκλάδων, αλλά και εκπρόσωποι φορέων του νομού, με φόντο την δεκαήμερη απουσία ελικοπτέρου -ξανά - από το νησί και την κάλυψη των αεροδιακομιδών από την Ελευσίνα.

Χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση από το ΕΚΑΒ – ασχέτως αν τα πτητικά μέσα δεν του ανήκουν – παρέμειναν ξανά το Νοσοκομείο Σύρου, αλλά και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, αναφορικά με την ανυπαρξία ελικοπτέρου στην πτητική βάση της Σύρου, από την περασμένη εβδομάδα μέχρι και σήμερα.

Η αγωνία στους κατοίκους της πρωτεύουσας του νομού, αλλά και των Κυκλάδων, παρουσιάζεται στο προσκήνιο εύλογα, αλλά και με έντονο τρόπο, καθώς, ζητούν να μην είναι πολίτες β΄ κατηγορίας στη χώρα. Το πρόβλημα εστιάζεται αφενός στις μικρές καθυστερήσεις των αεροδιακομιδών, οι οποίες μπορεί για κάποιο περιστατικό να αποβούν έως και μοιραίες και αφετέρου, στη μεγάλη ταλαιπωρία των ιατρών και των πληρωμάτων που συνοδεύουν τον ασθενή και οι οποίοι επιστρέφουν την επόμενη ημέρα στη Σύρο, ακτοπλοϊκώς, με όλο τον εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό και στο “Βαρδάκειο και Πρώιο”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, τα ελικόπτερα που κάλυπταν τη Σύρο συμπλήρωσαν ώρες πτήσεις και χρειάστηκε επισκευή και συντήρησή τους και δυστυχώς, δεν εστάλη άλλο πτητικό μέσο και άρα, αυτό το διάστημα προέκυψε κενό στην πτητική βάση. Να υπενθυμιστεί πως πλέον, οι αεροδιακομιδές στην πτητική βάση της Σύρου καλύπτονται εκ περιτροπής ανά μήνα, με ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και της  Αεροπορίας Στρατού.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” η πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου, Κατερίνα Καλογεράκη, η οποία αναφέρθηκε και στο πολυσυζητημένο ραντεβού με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για το οποίο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος επιβεβαίωσε πως μετατέθηκε τελικά για τις 27 Μαΐου στη Σύρο.

Σταθερά υπέρ της ομαλής και απρόσκοπτης κάλυψης των νησιών από την πτητική βάση του ΕΚΑΒ στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων τάσσονται με δηλώσεις τους στην εφημερίδα, ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης.

Κ. Καλογεράκη: SOS για υποστελέχωση Νοσοκομείου και ελικόπτερο

Σαφής υπήρξε η κ. Καλογεράκη αναφορικά  με το ραντεβού στη Σύρο με τον υπουργό Υγείας, επισημαίνοντας πως έχει καθυστερήσει αρκετά, μετατίθεται χρονικά, ενώ τα νησιά βρίσκονται μία ανάσα πριν το καλοκαίρι και η υποστελέχωση χτυπά “κόκκινο”.

“Εμείς με τον Σύλλογο ακριβώς επειδή μπορεί να είχαμε οργανώσει όλη αυτή τη συνάντηση με το Επιμελητήριο γιατί ήταν πολύ καυτά τα θέματα τόσο του νομαρχιακού δευτεροβάθμιου Νοσοκομείου, όσο και της επιστροφής του ελικοπτέρου, η πρόταση του κ. Ρούσσου μας βρήκε σύμφωνους. Ανέλαβε ο ίδιος να συντονίσει τη συνάντηση μαζί με τους δημάρχους των υπολοίπων νησιών, γιατί το Νοσοκομείο της Σύρου και το ελικόπτερο αφορά όλες τις Κυκλάδες. Άλλαξε ο υπουργός Υγείας ο κ. Χρυσοχοΐδης, περιμέναμε πότε θα κανονιστεί το ραντεβού με τον νέο υπουργό Υγείας. Φτάσαμε μία ανάσα πριν το Πάσχα που θα γίνει το πρώτο κρας τεστ λόγω της επισκεψιμότητας στα νησιά των Κυκλάδων και στη Σύρο”, παρατήρησε αρχικά, μεταφέροντας την αγωνία και την αγανάκτηση όσων μένουν να εργάζονται στο “Βαρδάκειο και Πρώιο”, αφού η επισκεψιμότητα θα αυξήσει τα περιστατικά προς κάλυψη.

“Έτοιμοι είμαστε να ανταποκριθούμε, όμως λόγω υποστελέχωσης θα δούμε πώς θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Το Νοσοκομείο αυτή τη στιγμή έχει σοβαρό θέμα υποστελέχωσης.

Φτάσαμε για τις 10 Μαΐου και ενημερωθήκαμε πως η συνάντηση αναβλήθηκε και θα γίνει στις 27 Μαΐου”, πρόσθεσε, εκφράζοντας την αγωνία της για το αν θα γίνει η συνάντηση τέλος Μαΐου.

“Αναρωτιέμαι ενόψει επικείμενων εκλογών αν θα πραγματοποιηθεί τελικά και στις 27 Μαΐου και εν πάση περιπτώσει, πρέπει σίγουρα να γίνει μία κίνηση άμεσα, πριν τη συνάντηση εδώ, ώστε να γίνει ένα ραντεβού στο Υπουργείο Υγείας με μία επιτροπή από τον δήμαρχο, κάποιους φορείς του νησιού, τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου γιατί πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα για την καλοκαιρινή σεζόν. Δεν θα αντέξουμε”, ξεκαθαρίζει η πρόεδρος, λέγοντας πως, “επιβάλλεται να πάμε και στην Αθήνα και αναμένουμε τον υπουργό στη Σύρο”.

Επιπλέον, για το ελικόπτερο, τόνισε πως δεν έλαβε καμία ενημέρωση. “Ενημερώθηκα προχθές τελείως τυχαία ότι το ελικόπτερο απουσιάζει εδώ και επτά ημέρες. Και ότι τα περιστατικά φθάνουν με τον γιατρό και το πλήρωμα του ΕΚΑΒ στην Αθήνα και επιστρέφουν πάλι πίσω με το πλοίο της γραμμής. Επικοινώνησα με τον δήμαρχο και ούτε εκείνος εξ αρχής γνώριζε ότι απουσιάζει το ελικόπτερο. Αυτό εμένα μου δηλώνει κάτι. Μας έχουν τελείως απαξιωμένους. Μαθαίνουμε τυχαία ότι λείπει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην καθυστέρηση μεταφοράς ασθενούς. Έχουν καταλάβει οι κυβερνώντες ότι δεν είμαστε πολίτες β΄ διαλογής; Αν η δικαιολογία είναι ότι συμπλήρωσε ώρες πτήσεις, να μας φέρουν άλλο”.

Δεν αποκλείεται αποστολή της Σύρου στην Αθήνα πριν την άφιξη Γεωργιάδη

Καταλήγοντας η κ. Καλογεράκη σημείωσε πως τα αιτήματα του Συλλόγου και οι διεκδικήσεις είναι συγκεκριμένες: “Εμείς ζητάμε σταθερά την παρουσία του ελικοπτέρου, ζητάμε την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου με επικουρικό προσωπικό για να ανταπεξέλθουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, αναμένουμε την άφιξη του υπουργού στη Σύρο και θα εξετάσουμε να μεταβεί μία αντιπροσωπεία στην Αθήνα”.

Γ. Ρούσσος: Από 1η Μαΐου ξανά ελικόπτερο

Για την αλλαγή του χρόνου της συνάντησης με τον υπουργό Υγείας μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. “Ως προς τη συνάντηση η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 10 Μαΐου και που το Επιμελητήριο είχε αναλάβει τον συντονισμό, μετατέθηκε για 27 Μαΐου και έχουμε ενημερώσει όλους τους αποδέκτες της συνάντησης”, εξήγησε, σημειώνοντας πως για το ελικόπτερο και την επιστροφή του, η πληροφόρησή του από τον κ. Γεωργιάδη είναι πως θα επανέλθει την 1η Μαΐου.

“Σχετικά με το ελικόπτερο και την εύλογη ανησυχία που δημιουργήθηκε για άλλη μία φορά από την απομάκρυνσή του, επικοινώνησα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και μου είπε πως 1η Μαΐου θα γυρίσει το ελικόπτερο”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Αλ. Αθανασίου: Να έχουμε ενημέρωση από το ΕΚΑΒ

Στην κατεύθυνση που κινήθηκε η κ. Καλογεράκη μίλησε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας πως το ελικόπτερο, βάσει πληροφόρησης που είχε, θα επιστρέψει 1η Μαΐου. “Η βάση αεροδιακομιδών Σύρου εξυπηρετείται ανά μήνα, εναλλάξ από την Αεροπορία Στρατού και την Πολεμική Αεροπορία. Αυτόν τον μήνα την εξυπηρετούσε η Αεροπορία Στρατού και το συγκεκριμένο ελικόπτερο λόγω των αεροδιακομιδών, κατέγραψε τις παραπάνω ώρες που κατέγραψε και έπρεπε να πάει για επισκευή. Επειδή και το άλλο ελικόπτερο το NH-90 της Αεροπορίας Στρατού ήταν ήδη σε συντήρηση, συνεπώς, μαθαίνουμε ότι εξυπηρετούμαστε από την Ελευσίνα εδώ και μία εβδομάδα”. Μιλώντας για την απουσία ενημέρωσης, ο κ. Αθανασίου συμπλήρωσε: “Αυτό που με στεναχωρεί είναι αυτό που έχω ζητήσει εξ αρχής και δεν γίνεται. Είτε εμείς, είτε το Νοσοκομείο θα έπρεπε να είχαμε μία ενημέρωση από το ίδιο το ΕΚΑΒ. Αυτό ζητάμε. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε το ΕΚΑΒ σε όλες τις ανάγκες του και για τα πληρώματα και για τη διαμονή τους και έχουμε κάνει προσπάθειες. Θέλουμε λοιπόν μία ενημέρωση ώστε να μην αιφνιδιάζεται η τοπική κοινωνία και δημιουργείται ανησυχία στον κόσμο”. Έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως, “το δεδομένο είναι πως 1η Μαΐου που αναλαμβάνει η Πολεμική Αεροπορία με το κίτρινο ελικόπτερο, θα επιστρέψει στη βάση του, το ελικόπτερο”, αλλά και συναινώντας με την πρόεδρο πως είναι καλή η πρωτοβουλία για συνάντηση και στην Αθήνα, το ταχύτερο.

“Συμφωνώ απόλυτα μαζί της γιατί έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ καιρό. Από τον περασμένο Οκτώβριο οργανώνεται αυτό. Θα θυμάστε ότι άλλαξε ο υπουργός και υπήρξε ανασχηματισμός. Γνωστά όλα τα θέματα, όμως πρέπει να υπάρξει η συνάντηση για την ετοιμότητα του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου για την καλοκαιρινή περίοδο”, ανέφερε ο ίδιος.

Γ. Λεονταρίτης: Να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ στα νησιά

Να καλύπτεται σταθερά η Σύρος και να υπάρχει μόνιμη παρουσία ελικοπτέρου, ζητά και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων. “Θεωρώ απαραίτητο να υπάρχει σταθερά ελικόπτερο στην πτητική βάση της Σύρου, όπως πάντα πίστευα και ήμουν οπαδός της άποψης ότι το ΕΚΑΒ πρέπει να ενισχυθεί πάρα πολύ στα νησιά μας και είναι ένας καλός τρόπος για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των νησιωτών αλλά και για να έχουμε καλύτερες παροχές στο θέμα της υγείας”, σημείωσε αρχικά ο κ. Λεονταρίτης, λέγοντας πως, “με δεδομένη τη δυσκολία στελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου που τη διαπιστώνουμε διαχρονικά και σήμερα είναι πιο έντονη, γι' αυτόν τον λόγο το ΕΚΑΒ μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Δεν αρκεί απλά ένα ελικόπτερο, πρέπει να οργανωθεί μία βάση πολύ ενισχυμένη σε όλα τα επίπεδα. Και στα πτητικά μέσα και στο ανθρώπινο δυναμικό. Θα είναι καλό για όλα τα νησιά και στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα”.