Το έργο αφορά στην ολική αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Αρχιλόχου, με προϋπολογισμό 5.056.700 ευρώ

Νέοι αγωγοί 27,5 χλμ στο δίκτυο ύδρευσης της Πάρου

Σημαντική αναβάθμιση για το δίκτυο ύδρευσης της Πάρου, καθώς βρίσκεται προ των πυλών το έργο, με συνολική δημόσια δαπάνη 5.056.700 ευρώ, για τη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης του νησιού, το οποίο εντάσσεται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021-2027», στην προτεραιότητα «Αειφορική ανάπτυξη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων». Το συγκεκριμένο έργο, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Με την ολοκλήρωσή του το νησί της Πάρου θα διαθέτει πλήρως λειτουργική μονάδα αφαλάτωσης, δυναμικότητας 2.500 μ3/την ημέρα και πλήρως λειτουργικό νέο δίκτυο ύδρευσης, μήκους αγωγών 27,5 χλμ στην Δημοτική Κοινότητα Αρχιλόχου (οικισμοί Προδρόμου, Μαρμάρων και Μώλου).

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο αφορά στην ολική αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Αρχιλόχου. Πρόκειται για την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου δικτύου ύδρευσης, μήκους αγωγών σχεδόν 27,5 χλμ στην Δημοτική Κοινότητα Αρχιλόχου (οικισμοί Προδρόμου, Μαρμάρων και Μώλου). Θα εξασφαλίσει τον εκμηδενισμό των βλαβών που παρουσιαζόταν στις παλαιές σωληνώσεις, εξοικονομώντας χιλιάδες κυβικά νερού που χανόταν σε αφανείς διαρροές στην περιοχή, ενώ θα διασφαλίσει την διανομή με σωστή πίεση και ποιότητα, όπως προβλέπει η Νομοθεσία. Η εγκατάσταση της μονάδας θα γίνει σε ιδιόκτητο οικόπεδο του δήμου Πάρου, στον Παρασπόρο, ενώ στο ίδιο οικόπεδο λειτουργούν οι ήδη υπάρχουσες μονάδες αφαλάτωσης, δυναμικότητας 2×1.150 m3/ημέρα και οι υποστηρικτικές τους εγκαταστάσεις.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο, περιλαμβάνει, δύο βασικά υποέργα,

Α) Το πρώτο αφορά στην προμήθεια, τοποθέτηση και παράδοση σε λειτουργία, εντός μεταλλικού κτηρίου, συστήματος αφαλάτωσης θαλασσινού νερού με τη μέθοδο της αντίστροφης ώσμωσης (Reverse Osmosis, RO) με ελάχιστη δυναμικότητα παραγωγής πόσιμου νερού 2.500 m3/ημέρα. Η εγκατάσταση της μονάδας θα γίνει σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου Πάρου, στον Παρασπόρο Παροικίας. Στο ίδιο οικόπεδο λειτουργούν οι ήδη υπάρχουσες μονάδες αφαλάτωσης δυναμικότητας 2x1.250 m3/ημέρα και οι υποστηρικτικές τους εγκαταστάσεις.

Στο φυσικό αντικείμενο της προμήθειας περιλαμβάνονται νέο αντλιοστάσιο θαλασσινού νερού και νέος αγωγός μεταφοράς του στον χώρο της μονάδας, νέα δεξαμενή άλμης, αντλιοστάσιο άλμης και οι αγωγοί του, κατασκευή της βάσης έδρασης από σκυρόδεμα των μονάδων και του μεταλλικού κτιρίου για κάλυψη του εξοπλισμού, υποσταθμός ΜΤ/ΧΤ, ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (Η/Ζ), κατάλληλης ισχύος, μικρό Φ/Β σύστημα επί του μεταλλικού κτηρίου (κατ’ ελάχιστον 99 kW), βοηθητικός εξοπλισμός, όπως αυτός περιγράφεται στο σχετικό άρθρο των τεχνικών προδιαγραφών και οι απαιτούμενες σωληνώσεις και εξαρτήματα για την διασύνδεση των τμημάτων μεταξύ τους και με τις παροχές τροφοδοσίας και εξόδων της μονάδας, ώστε να επιτυγχάνεται η καλή λειτουργία της.

Β) Το δεύτερο αφορά στην αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Αρχιλόχου. Στο εν λόγω έργο περιλαμβάνονται συνοπτικά οι εξής εργασίες:

  • Πλήρης αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Δ.Κ. Αρχίλοχου με σωλήνες πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας (HDPE) κατάλληλων διαμέτρων, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής παροχή και πίεση σε όλα τα σημεία του δικτύου.

  • Εγκατάσταση του απαραίτητου σύγχρονου εξοπλισμού (φρεάτια, δικλίδες, αερεξαγωγοί, εκκενωτές, κ.λπ.) που θα δίνει τη δυνατότητα της ευχερούς παρακολούθησης της λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου,

  • Σύνδεση όλων των υφιστάμενων φρεατίων υδρομετρητών στο νέο δίκτυο ύδρευσης,

  • Κατασκευή νέων καταθλιπτικών αγωγών υδροδότησης της υφιστάμενης δεξαμενής αποθήκευσης νερού από τις υφιστάμενες γεωτρήσεις της περιοχής,

  • Κατασκευή νέων συνδέσεων παροχών υδροδότησης και αντικαταστάσεις (μετακινήσεις) των υφιστάμενων συνδέσεων και

  • Τοποθέτηση νέων πυροσβεστικών κρουνών και σύνδεση τους με το νέο δίκτυο ύδρευσης.

  • Το συνολικό μήκος των προς κατασκευή αγωγών εκτιμάται σε 27.500 μ.

Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης και υποέργο υπηρεσιών βασικού μελετητή.

Παραδοτέα του έργου και προϋπολογισμός

Τα παραδοτέα του έργου αποτελούν μία πλήρως λειτουργική νέα μονάδα αφαλάτωσης δυναμικότητας 2.500 m3/ημέρα και ένα πλήρως λειτουργικό νέο δίκτυο ύδρευσης μήκους αγωγών 27,5 χλμ στην Δ.Κ. Αρχιλόχου (οικισμοί Προδρόμου, Μαρμάρων και Μώλου).

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της στήριξης της Ένωσης ανέρχεται σε 5.056.700 ευρώ. H πληρωμή της πράξης γίνεται με άμεση πληρωμή και το είδος πληρωμής καθίσταται δεσμευτικό για όλες τις σχετιζόμενες πληρωμές της πράξης. Η ημερομηνία έναρξης του έργου ορίζεται η 10η Ιανουαρίου 2025, η ημερομηνία λήξης του έργου ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2026 και τέλος η ανάληψη της υποχρέωσης για τα κρίσιμα υποέργα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και τις 10 Ιανουαρίου 2025.

Γ. Μπαφίτης: "Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διανομή του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία"

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πάρου, Γιώργος Μπαφίτης, είχε μιλήσει πρόσφατα στην "Κοινή Γνώμη" με αφορμή την επέκταση του δικτύου ύδρευσης αλλά και την ανανέωση των παλιών σωληνώσεων και είχε τονίσει, ότι, "είναι πολύ σημαντικό και ειδικά τώρα που η Πάρος βρίσκεται σε μία μεγάλη αναπτυξιακή τροχιά και χτίζονται πολλά νέα κτήρια, είτε ξενοδοχειακά καταλύματα, είτε βίλες, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διανομή του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθούμε κάθε φορά να εντάσσουμε είτε μέσα από προγράμματα, είτε μέσα από ιδίους πόρους, την υλοποίηση αυτών των διαδικασιών. Η επέκταση αφορά και αντικατάσταση του δικτύου. Πλέον δεν υπάρχει σωλήνας αμιάντου στην Πάρο και αυτό είναι πολύ σημαντικό και όσες σωληνώσεις πρόκειται να αντικατασταθούν, θα γίνουν λόγω παλαιότητας για να αποφευχθούν προβλήματα διαρροών."

"Να βρούμε νερό για να το διοχετεύσουμε στις αυξημένες ανάγκες"

Παράλληλα, ο κ. Μπαφίτης είχε αναφερθεί στα προβλήματα λειψυδρίας, τονίζοντας ότι, "το πρόβλημα όμως, στο οποίο θα ήθελα να σταθώ κυρίως και να δώσω ιδιαίτερη προσοχή, είναι το πρόβλημα της λειψυδρίας, που έχουμε ειδικά φέτος. Σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε, μέσα από διάφορες ενέργειες, είτε είναι αυτές κάποιες μικρές γεωτρήσεις ή κάποιες νέων μορφών αφαλατώσεις, να βρούμε νερό για να το διοχετεύσουμε στις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται και κάθε χρόνο είναι και περισσότερες. Εκεί λοιπόν εστιάζουμε, στο να καταφύγουμε σε περισσότερες αφαλατώσεις για να καλυφθεί το έλλειμμα βροχοπτώσεων που υπάρχουν στα νησιά μας και κυρίως στις Κυκλάδες. Στο πλαίσιο αυτό, υποχρεώνουμε όσους έχουν πισίνα να χρησιμοποιούν είτε θαλασσινό νερό, είτε νερό αφαλάτωσης."