Νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου

"Αποχρώσεις από τα βάθη"

Άννα Μαρία Παπαπδημητρίου: "Η ζωγραφική για εμένα δεν είναι μία απλή διαδικασία παρατήρησης, αλλά μία εσωτερική ενδοσκόπηση"

"Αποχρώσεις από τα βάθη" είναι το θέμα της νέας ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της Άννας Μαρία Παπαδημητρίου, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 26 Απριλίου Αίθουσα Τέχνης "Αστρολάβος" στην Αθήνα.

Πρόκειται για μία παρουσίαση έργων με πρωταρχικό στοιχείο τα ελεύθερα χρώματα, μέσα από μία εσωτερική αναζήτηση.

"Πρόκειται για σχετικά αφηρημένα έργα ζωγραφικής, με ένα ιδιαίτερο είδος, όπου τα χρώματα κυριαρχούν ελεύθερα", δηλώνει στην Κοινή Γνώμη, η ζωγράφος κα. Παπαδημητρίου.

Ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός σε συνδυασμό με το προσωπικό ζωγραφικό ιδίωμα"

Την Παρασκευή 26 Απριλίου, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος - δεξαμενή», η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου, με τίτλο “Shades from the deep", δηλαδή "Αποχρώσεις από τα βάθη".

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση κινούνται στο ευρύτερο πλαίσιο του αφηρημένου εξπρεσσιονισμού με ένα πολύ προσωπικό ζωγραφικό ιδίωμα που προσεγγίζει την ποιητική αφαίρεση.

"Η καλλιτέχνης δίνει τους δικούς της τίτλους στα έργα, αλλά οι εικόνες ή η προσέγγιση που θα έχει τελικά ο θεατής και η αίσθηση που θα αποκομίσει στην θέαση των έργων ενδέχεται να ποικίλει. Οι διαφορετικές αναγνώσεις είναι απολύτως θεμιτές και ο θεατής τελικά γίνεται συμμέτοχος και συνδημιουργός. Αυτός είναι και ο λόγος που τα έργα παραμένουν ενεργειακά ζωντανά όσες φορές κι αν τα δούμε και εξελίσσονται ταυτόχρονα με εμάς δημιουργώντας αφορμές για νέες εσωτερικές συζητήσεις", αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα της γκαλερί "Αστρολάβος".

"Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση κινούνται στο ευρύτερο πλαίσιο του αφηρημένου εξπρεσσιονισμού με ένα πολύ προσωπικό ζωγραφικό ιδίωμα που προσεγγίζει την ποιητική αφαίρεση. Οι συνδυασμοί των χρωμάτων αλλού αντιθετικοί μεταξύ τους και αλλού σε παρεμφερείς τονικότητες, λαμπεροί ή πιο σκοτεινοί, προξενούν ιδιαίτερη αίσθηση στο βλέμμα εγείροντας συναισθήματα στον θεατή", υπογραμμίζεται σε άλλο σημείο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι "οι διαφορετικές ματιέρες που εναλλάσσουν το άγριο με το μαλακό της ύλης του λαδιού, το ανάγλυφο με πολλές επάλληλες επιστρώσεις χρώματος και σε κάποια σημεία το διάφανο, κινούν το ενδιαφέρον του θεατή σε σχέση με τις ζωγραφικές τους αξίες και τον οδηγούν σε συγκινησιακά ταξίδια".

Για τα έργα της κα. Παπαδημητρίου, ο ιστορικός τέχνης Δρ. Θοδωρής Κουτσογιάννης αναφέρει ότι “οι αποχρώσεις της Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου μπορούν να ιδωθούν ως απόκοσμα, σχεδόν ονειρικά, υπερβατικά «τοπία». Οι ζωγραφικές δημιουργίες της Παπαδημητρίου καλούν τον θεατή να περιπλανηθεί, εικονικά, σε «αχαρτογράφητα νερά», στο ασυνείδητο, στον κόσμο που υπάρχει πέρα από τις αισθήσεις μας. Οι νοητικές συνάψεις και οι αισθητηριακές εκλάμψεις που δυνητικά προκαλούν οι Αποχρώσεις της ζωγράφου μας φτάνουν μέχρι του σημείου της εκστατικής αυτοσυνείδησης”.

Ο κ. Κουτσογιάννης αποκαλεί την έκθεση "Αποχρώσεις από τα βάθη", ως μία εικαστική απόλαυση. "Αξίζει κανείς να περιδιαβεί στις αποχρώσεις από τα βάθη της Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου, ως εικαστική απόλαυση, αλλά και να τις εγκοπλωθεί εικαστικά, ως προσωπικές ερμηνείες του αδιευρύνητου κόσμου μας.

"Τα χρώματα να κυριαρχούν ελεύθερα"

"Μιλάμε για σχετικά αφηρημένα έργα ζωγραφικής, με ένα ιδιαίτερο είδος, όπου τα χρώματα να κυριαρχούν ελεύθερα. Η επιθυμία μου τα τελευταία χρόνια είναι τα χρώματα να ξεπερνούν τα όρια τις περισσότερες φορές, σε μία απόπειρα τα έργα να εξελίσσονται σε κατευθύνσεις που μπορεί να μη τις ελέγχω πάντα. Να περνούν στα πειραματικά, ελεύθερα και άγνωστα πεδία", αναφέρει η κα. Παπαδημητρίου σε μία προσπάθεια να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα εικαστικά της έργα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνει και εμβαθύνει τη ζωγραφική της έμπνευση.

"Όσο ζωγραφίζω έχω την αίσθηση ότι εξερευνώ ακαθόριστα εσωτερικά τοπία στα όρια βυθών αρχετυπικών. Στη διαδρομή συναντώ και καταγράφω στοιχεία, ευρήματα, μικρές αλήθειες σε αναμονή", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση τι είναι για εκείνη η ζωγραφική, δηλώνει απερίφραστα ότι δεν πρόκειται για μία απλή διαδικασία παρατήρησης, αλλά για μία εσωτερική ενδοσκόπηση. "Αρχίζει μέσα σε άγνωστα νερά και σε μέρη που ενεργοποιούν το κομμάτι του εαυτού μας που αναρωτιέται. Που του αρέσει η έρευνα", σημειώνοντας ότι είναι ένας τρόπος ζωής και σκέψης.

Να σημειωθεί ότι η Άννα Μαρία Παπαδημητρίου διδάσκει σχέδιο στο Πρότυπο ΕΠΑΛ Σύρου με την ίδια να τονίζει ότι μέσα από αυτό το μάθημα, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν και να αποτυπώσουν τον προσωπικό τους χαρακτήρα στο χαρτί. "Βγαίνει στο χαρτί αυτή η διαφορετικότητα της έκφρασης που έχουν τα παιδιά", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναμένεται τον Σεπτέμβριο η παρουσίαση ανάλογης έκθεσης ζωγραφικής και στη Σύρο και πιο συγκεκριμένα στην Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη, στην Ερμούπολη.

Σύντομο βιογραφικό της Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου

Η Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών,με καθηγητές του Γιάννη Βαλαβανίδη και Μιχάλη Μανουσάκη από όπου και αποφοίτησε το 2005.

Προηγούμενες σπουδές έχει κάνει στο τμήμα διακόσμησης, της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών.

Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε αρκετές εκθέσεις. Η πρώτη προσωπική της δουλειά παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών της το 2001 και ακολούθησαν δεκάδες άλλες και μπιενάλε νέων καλλιτεχνών.

Η πρώτη ατομικής της έκθεση στην Αθήνα παρουσιάστηκε το 2010, ενώ το 2014 διακρίθηκε σε διεθνή διαγωνισμό διοργανωμένο από τον εικαστικό διαδικτυακό ιστότοπο Culturelnside με έδρα τη Νέα Υόρκη και το Λουξεμβούργο, όπου και εξέθεσε τα έργα της. από το 2017 συμμετέχει στην ετήσια Art Athina.

Έργα της βρίσκονται σήμερα σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε κάθε ήπειρο.