Ο "Μπαστιάς" με το έργο "Κλεοπάτρα - Εσμεράλδα", στο θέατρο Απόλλων

Ο απόλυτος έρωτας πρωταρχικό στοιχείο των δύο ιστοριών

Ανδρέας Τζίνης: "Το έργο παίζεται με επίκεντρο τον απόλυτο έρωτα που καταλήγει στην απόλυτη μοίρα"

Η Θεατρική Ομάδα «Μπαστιάς» του Πολιτιστικού Κέντρου Δημοσίων Υπαλλήλων Σύρου, μετά τα "Μικρά συζυγικά εγκλήματα" τον Απρίλιο του 2023, επανέρχεται στο θέατρο "Απόλλων", παρουσιάζοντας το έργο "Κλεοπάτρα – Εσμεράλδα: Ο απόλυτος έρωτας, η απόλυτη μοίρα".

Πρόκειται για δύο διαφορετικές διαχρονικές ιστορίες, που τις συνδέουν όμως τα στοιχεία του έρωτα και της αγάπης, παρουσιασμένες μέσα από την σκηνοθετική ματιά του Ανδρέα Τζίνη.

Οι παραστάσεις αρχίζουν σήμερα στις 9 το βράδυ και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 28 Απριλίου.

Ένα σπονδυλωτό έργο με δύο διαφορετικές ιστορίες

"Το θεατρικό "Κλεοπάτρα – Εσμεράλδα: Ο απόλυτος έρωτας, η απόλυτη μοίρα", αφορά ένα διαχρονικό ερωτικό αστυνομικό θρίλερ, με δύο ιστορίες, την αρχαία Αίγυπτο και την μεσαιωνική Γαλλία που τις συνέχει ο απόλυτος έρωτας", δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη" με αφορμή τις παραστάσεις στο θέατρο "Απόλλων", ο Ανδρέας Τζίνης, υπεύθυνος της σκηνοθεσίας, αλλά και των κειμένων του έργου.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του έργου, σημειώνει ότι ουσιαστικά οι θεατές μεταφέρονται στο Λονδίνο του 1976, όπου ο θίασος το “θέατρο του Σύμπαντος” παρουσιάζει στην τελική ανοιχτή για τους θεατές πρόβα, το διαχρονικό αυτό ερωτικό θρίλερ του συγγραφέα Κάσινγκ.

"Το έργο παίζεται με επίκεντρο τον απόλυτο έρωτα που καταλήγει στην απόλυτη μοίρα", δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τζίνης, εκβαθύνοντας στη συνέχεια στην υπόθεση του έργου, το οποίο αποτελείται από πρωτότυπα κείμενα γραμμένα από το ίδιο.

"Στην “Κλεοπάτρα”, τη θρυλική σαγηνευτική βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου, καταφθάνει ο Ρωμαίος στρατάρχης της τριανδρίας Αντώνιος στο παλάτι της στην Αλεξάνδρεια για να υποτάξει και αυτήν και τη χώρα. Όμως την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά, όπως κι εκείνη. Ο τρισμέγιστος έρωτάς τους, με σκηνές εναλλασσόμενες, θα αποδειχθεί αθάνατος ως το τέλος. Στην “Εσμεράλντα”, εμπρός στην Παρισινή “Παναγία των Παρισίων”, η άκρως ερωτική κι ολότελα αθώα, πανέμορφη αλλά πάμφτωχη Τσιγγάνα Εσμεράλντα χορεύει δημόσια για να επιβιώσει, ελκύοντας αθέλητα τον πόθο των αντρών", καταλήγει ο κ. Τζίνης, τονίζοντας παράλληλα ότι οι δύο ιστορίες είναι "ντυμένες" με κωμικές και δραματικές σκηνές.

'Όπως αναφέρει, το βασικό μήνυμα που θέλει να στείλει στους θεατές μέσω των συγκεκριμένων παραστάσεων είναι ο έρωτας, αλλά και όλα τα άλλα συναισθήματα που πηγάζουν από αυτόν, πολλώ δε μάλλον σε μία εποχή, όπως τη δική μας, όπου όλα αυτά βάλλονται και περνούν σε φάση απαξίωσης και περιθωριοποίησης.

"Οι ανθρώπινες αξίες, όπως είναι και ο έρωτας και όλα τα άλλα συναισθήματα και συμπεριφορές είναι πανανθρώπινα, τωρινά,, αλλά και μελλοντικά, οπότε εκεί επικεντρώνεται το έργο. Στον απόλυτο έρωτα και γι' αυτό είναι και δραματικό"΄, κατέληξε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι

"δε θα αναφερθώ στην ποιοτική ουσία του έργου, αφού το έγραψα εγώ. Το αφήνω στην κρίση των θεατών. Το ποιοι ήταν οι στόχοι μου το λέει ο συγγραφέας του έργου ο Κάσινγκ μέσα στην παράσταση. Αναφέρω μόνο αυτό που λέει ο ίδιος, δηλαδή “να ευχαριστήσω και όλους τους συντελεστές της παράστασης. Ιδίως όμως την κυρία Λωρήν Χαίηγουορθ, την πρωταγωνίστρια και βοηθό σκηνοθέτη, καθώς εμπνεύστηκα από αυτήν. Βλέπετε κι ο πιο ασήμαντος δημιουργός πυροδοτείται από τη Μούσα του, την ηγερία του".

Τέλος να σημειωθεί ότι η Θεατρική Ομάδα «Μπαστιάς» του Πολιτιστικού Κέντρου Δημοσίων Υπαλλήλων Σύρου, θα επανέλθει με νέες θεατρικές παραστάσεις κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Εννέα νέοι και παλαιότεροι ηθοποιοί

Στις θεατρικές παραστάσεις που αρχίζουν σήμερα και θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή, συμμετέχουν εννέα ηθοποιοί, ανάμεσά τους και νέα παιδιά που ενσωματώθηκαν στον "Μπαστιά".

Συγκεκριμένα, στο έργο "Κλεοπάτρα – Εσμεράλδα: Ο απόλυτος έρωτας, η απόλυτη μοίρα", παίζουν οι ηθοποιοί Αντωνία Καπέλλα, η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι είναι και σκηνοθέτης της παραστασηςΣταμάτης Κεράνης, Άντζυ Κόκκαλη, Λουκάς Παππής, Παναγιώτης Τριαντάφυλλος, Κατερίνα Παππή, Δέσποινα Χαλιεπλόγου και Ζωγραφιά Δόγου.

Η διάρκεια τη παράστασης, η οποία είναι κατάλληλα για παιδιά άνω των οκτώ ετών, είναι μία ώρα και 30 λεπτά.

Το θεατρικό βιογραφικό του "Μπαστιά"

Η Θεατρική Ομάδα «Μπαστιάς» του Πολιτιστικού Κέντρου Δημοσίων Υπαλλήλων Σύρου έχει παρουσιάσει πληθώρα παραστάσεων κυρίως στο κοινό της Σύρου, αρχής γενομένης από το 2001.

Το παραστασιολόγιο, καταγράφει μία πλούσια δράση με έργα σημαντικών θεατρικών συγγραφέων.

Η θεατρική παρουσία αρχίζει το 2001 με το έργο «Κούκου» του Ζωρζ Φεντώ και ακολουθούν, το 2002 με το "Ζητείται ψεύτης" του Δημήτρη Ψαθά, "Υπηρέτης δύο αφεντάδων", "Η γαλάζια χελώνα" και "Ο νευρικός κύριος", επίσης του Δημήτρη Ψαθά.

Το 2003 ανεβάζει την "κόμισσα της φάμπρικας" των Α. Γιαλαμά – Κ. Πρετεντέρη, καθώς και το "Τρικυμία" του Σαίξπηρ", το 2004 "Οι μάγισσες του Σάλεμ" του Άρθουρ Μίλερ, το 2005 το "λουμπάγκο" του Μ. Κορρέ και το "Μια στιγμή πριν" του Σ. Μπελμπέλ.

Το 2006 παρουσιάζει το "Με δύναμη από την Κηφισιά" των Δ. Κεχαΐδη – Ε. Χαβιαρά και οι "Οι τρελοί της Βαλένθια" του Λόπε ντε Βέγκα. Το 2006 επανέρχεται με τα έργο "Με δύναμη από την Κηφισιά" και

"Οι τρελοί της Βαλένθια". Το 2007 παρουσιάζει δύο θεατρικές παραστάσεις με το έργο "Ένας ιδανικός σύζυγος" του Ο. Ουάιλντ και με το μονόπρακτο η "Ροζαλία" του Μαξ Μωραί. Το 2008 οι "Δέκα μικροί νέγροι" της Αγκάθα Κρίστι και το "Όπως σας αρέσει". του Σαίξπηρ.

Την επόμενη χρονιά και συγκεκριμένα το 2009 παρουσιάζει το έργο "8 γυναίκες κατηγορούνται" του Ρομπέρ Τομά και το 2010 τον "βυσσινόκηπο" του Άντον Τσέχωφ.

Το 2011 ο Μπαστιάς παρουσιάζει το θεατρικό του Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου "Υπάρχει και φιλότιμο", ενώ το 2012 ανεβάζει τον "Φρεναπάτη" του Τόνι Κούσνερ.

Το 2013 παρουσίασε "Το δωμάτιο με τους Μανδαρίνους" του Ρομπέρ Τομά και το 2014 τα "Ερωτικά σφυρίγματα" των Εζέν Λαμπίς και Μαρκ Μισέλ

Το έτος 2015 παρουσιάζει το έργο του Άλεκ Κόππελ "Που να κρύψετε ένα πτώμα", ενώ την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2016 παρουσιάζει το θεατρικό των Α. Γιαλαμά και Κ. Πρεντεντέρη "Δεσποινίς Διευθυντής".

To 2017 παρουσιάζει δύο παραστάσεις το "Ήρθες και θα μείνεις!…" των Ρενέ Τέιλορ και Τζόζεφ Μπολόνια και την "Ποντικοπαγίδα" της Αγκάθα Κρίστι, αντίστοιχα.

Το 2018 ανεβάζει τον "Άμλετ" του Ουίλιαμ Σέξπηρ και ένα το 2019 "Η γυναίκα μου φάντασμα!…" του Νόελ Κάουαρντ. Το 2021 παρουσιάζει τα θεατροποιημένα παραμύθια του λευκώματος της Αικατερίνης Ι. Γιαννακά "Τση νεραϊδένιας" και τέλος το 2023 τα "Μικρά συζυγικά εγκλήματα".