One Trump Syros Show ( ; )

Η ανεπάρκεια πολιτικών αντιπάλων, η ανυπαρξία πολιτικού κριτηρίου, αλλά ακόμη και η πόλωση πριν την κάλπη μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα άκρως ανησυχητικά κι επικίνδυνα για τις κοινωνίες, δηλαδή στην ανάδειξη του “τίποτα” και στην εκλογή προσώπων σαν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

“Ποιο είναι το λάθος με εσένα ανθρωπότητα;” υπήρξε το πιο ουσιαστικό και λακωνικό σχόλιο που διάβασα σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, που ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, είναι το πρώτο θέμα της επικαιρότητας και της ειδησεογραφίας, καθώς οι συνέπειες προμηνύονται... ολέθριες και μάλιστα άμεσα σε διεθνές επίπεδο!

Ωστόσο, στρέφοντας τον φακό στα του οικού μας και κάνοντας προβολή του προβλήματος στη δική μας κοινωνία, θέλω να εκφράσω πως, δεν με τρομάζει... τίποτα περισσότερο από την ανάδειξη τέτοιων ανθρώπων - με παρόμοιο πολιτικό(;) προφίλ, ελαφρώς καλύτερο, αλλά όμως και χειρότερο σε κάποιες περιπτώσεις -, σε αυτοδιοικητικό επίπεδο!

Απόψεις ρατσιστικές προς πάσα κατεύθυνση και σε κάθε επίπεδο, αντιλήψεις ξενοφοβικές, σεξιστικές ή και ομοφοβικές, ακραίες θέσεις περί βίας που προδίδουν έλλειψη ικανότητας διαλόγου κι επικοινωνίας, αποφάσεις που εφαρμόζονται χωρίς τεκμήρια και στοιχεία που να αποδεικνύουν την αναγκαιότητά τους και αποτελούν “βασανιστήρια” για τους πολίτες, καθώς επίσης πράξεις – υπόγειες – αλληλοσπαραγμού για την τελική επικράτηση, έχουν “κοσμήσει” πολλάκις την τοπική και θλιβερή πραγματικότητά μας, οδηγώντας με βεβαιότητα στο συμπέρασμα (μετά και από αρκετούς μήνες εμπειρίας) πως, μικροί Τραμπ υπάρχουν παντού!

Δεν είναι μόνον ο νέος πλέον πλανητάρχης και τα όσα έχει εκστομίσει κατά καιρούς που έρχονται να προβληματίσουν σοβαρά σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τα κριτήρια και τις αποφάσεις του κόσμου που προσέρχεται στις κάλπες να ψηφίσει, αλλά είναι και αυτοί οι άτιμοι συνειρμοί που γεννώνται όχι μόνο αβίαστα, μα κυρίως καταρρακτωδώς, για τη δική μας “γειτονιά” και δη για τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν... ή θέλουν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτήν, έχοντας δείξει ήδη το δικό τους ανησυχητικά επικίνδυνο προφίλ.

Σαφώς και δεν είναι παραγωγικό να παρελθοντολογούμε, πολλώ δε μάλλον όταν έχουν υπάρξει ρήξεις ανάμεσα σε πρόσωπα που κατέχουν θέσεις κι έχουν επέλθει αλλαγές στα αυτοδιοικητικά δεδομένα, ωστόσο, είναι δημιουργικό και κυρίως διαφωτιστικό να μην λησμονούμε ενέργειες επί σκηνής..., αλλά και παρασκηνιακές, θεσμικές κι εξωθεσμικές, που έχουν ωθήσει στην πρώτη γραμμή μικρούς Τραμπ που νομίζουν – σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα πάντα – πως είναι μικροί Θεοί.

Δημόσια κατακραυγή της όποιας αντίθετης άποψης, στοχοποίηση με κάκιστο, προσβλητικό αλλά και ρατσιστικό τρόπο όσων οφείλουν κι εξ επαγγέλματος να στηλιτεύουν τα κακώς κείμενα, ακόμη όμως και απλών συμπολιτών μας που εκφράζονται ελεύθερα καθώς κρίνουν κι αξιολογούν, δημόσιες συμπεριφορές αυταρχισμού και τιμωρητικές στάσεις, αλλά επίσης, απειλές και προσπάθειες τρομοκράτησης, με παράλληλη συστηματική ανάπτυξη λαϊκίστικων λόγων παρατηρούνται εντονότατα, προδίδοντας την ένδεια της σημερινής πολιτικής σε όποιο επίπεδο και κατ΄ επέκταση των ανθρώπων που την εξυπηρετούν προθύμως, με συνέπεια και ματαιόδοξα! Άνθρωποι με εμμονές που δημοσίως επιβεβαιώνουν την αυταπάτη τους πως είναι “βασιλικότεροι του βασιλέως” προβαίνοντας και σε αναρτήσεις για να πείσουν σχετικά με την – δήθεν – πρόθεση ανιδιοτελούς προσφοράς στα κοινά, επιχειρώντας να παραπλανήσουν τους πολίτες για την ταπεινότητά... τους, την οποία και παρομοιάζουν με τη δράση ακόμη και πριγκίπισσας, συνεχίζουν και θα εξακολουθούν να προσπαθούν να μολύνουν το αυτοδιοικητικό τοπίο!

Η άνοδος της σάπιας πολιτικής και η γιγάντωσή της, η αύξηση των απολυταρχικών “λογικών”, ναι, μόνον τυχαία γεγονότα δεν είναι! Ωστόσο, αν θέλουμε να αναρωτηθούμε για το λάθος της ανθρωπότητας συνολικά, που οδηγεί σε επικίνδυνες επιλογές, θα πρέπει να καταπιαστούμε πρωτίστως και με τα δικά μας κριτήρια βάσει των οποίων στηρίζουμε συγκεκριμένη κάστα ανθρώπων, που παραπέμπει σε πρόσωπα με απόψεις και θέσεις όπως ο Ντόναλντ Τράμπ.

Ευθύνη δε, φέρει σε μεγάλο βαθμό και η απουσία ισχυρού αντιπολιτευτικού λόγου, ο οποίος ενισχύει την άνοδο του λαϊκισμού. Εν κατακλείδι και για να μπορέσουμε ίσως να απαντήσουμε στην ερώτηση σχετικά με το λάθος της ανθρωπότητας, χρήσιμο θα είναι να σκεφθούμε πρωτίστως, με ποιούς συντασσόμαστε και αν βοηθάμε στο να εκκολαφθεί ή και να επαναληφθεί κάθε δράμα όπως το “One Trump Syros Show”.

YΓ. Οι συνειρμοί για τον ή τους τοπικούς Τραμπ, δικοί σας...

Ετικέτες: