Γυναικεία υπόθεση

Αυτή η θητεία θα είναι διαφορετική, για τους φορείς της αυτοδιοίκησης στις Κυκλάδες, όπως όλα δείχνουν.

Η αλλαγή της νομοθεσίας, η οποία, ουσιαστικά, επέβαλλε η σύνθεση των δημοτικών και περιφερειακών ψηφοδελτίων να φέρει περισσότερα γυναικεία ονόματα, φαίνεται να έφερε στο προσκήνιο αρκετές ικανές κυρίες στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίες είτε ηγήθηκαν συνδυασμών, είτε έχουν πλέον κερδίσει την εμπιστοσύνη των επικεφαλής τους και ανέλαβαν πρόσφατα ιδιαίτερα σημαντικά πόστα σε τομείς της διοίκησης.

Σε αυτή τη θητεία, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχουμε περισσότερες γυναίκες Δημάρχους – συγκεκριμένα σε Κέα, Σίφνο και Φολέγανδρο – όπως επίσης και πολλές περισσότερες γυναίκες Αντιδημάρχους, προέδρους ή μέλη του προεδρείου Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, γυναίκες σε θέσεις ευθύνης και ουσίας.

Δεδομένης αυτής της μικρής αλλαγής στη μέχρι πρότινος κυρίως ανδροκρατούμενη “συνταγή” της σύνθεσης των μελών των αυτοδιοικητικών οργάνων, ευχής έργον θα είναι να γίνουμε μάρτυρες και μίας θετικής αλλαγής και σε πολιτικό επίπεδο, στον πολιτικό διάλογο, στις αποφάσεις και την αποφασιστική διαδικασία, στον τρόπο λειτουργίας των οργάνων αυτών, όπως επίσης και σε ανθρώπινο επίπεδο.

Στο παρελθόν, η πολιτική ήταν ένα – σε συντριπτικό ποσοστό – “σπορ” για κυρίους και ως εκ τούτου οι επιφανείς άνδρες των προηγούμενων δεκαετιών υπαγόρευσαν και το status quo, το οποίο συνεχίζει έως και σήμερα σε πολλούς τομείς, να κυριαρχεί. Ένα σύνολο αναχρονιστικών σε αρκετές περιπτώσεις αξιών, το οποίο, όσο η κοινωνία προοδεύει, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα όσον αφορά στην προοδευτικότητα των συλλογικών πολιτικών οργάνων.

Ανεξάρτητα από την ιδεολογική προέλευση της κάθε αιρετής, η ηγεσία τους, η κατεύθυνσή τους, η ισχυρή παρουσία τους στα τοπικά κέντρα λήψης αποφάσεων είναι βέβαιο, ότι θα ταράξει τα νερά στην τοπική πολιτική σκηνή.

Φυσικά, ήδη η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και η ανάληψη θέσεων ευθύνης είχε αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, όχι τόσο ισχυρή, ώστε να σταθεί ισάξια με την ανδρική. Παρ' όλα αυτά, ακόμη και με δύο ή τρεις γυναίκες, σε ένα συμβούλιο απαρτιζόμενο από σχεδόν 30 άτομα, ή μία γυναίκα σε ένα συμβούλιο των 15 και πάλι το στίγμα – αν και ισχνό – γινόταν αντιληπτό και αισθητό.

Πόσω δε μάλλον σε αυτή τη θητεία, που οι γυναίκες στα κοινά είναι περισσότερες, ενθουσιώδεις, δραστήριες και – ας μου επιτραπεί η έκφραση – ένα “τσακ” περισσότερο αποφασισμένες να αφήσουν το αποτύπωμά τους, η κάθε μία στον τόπο της και τον τομέα της.

Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, πως αυτόματα κάθε γυναίκα αιρετή λαμβάνει άφεση αμαρτιών και χρίζεται αβλεπεί ικανή. Κάθε κυρία και δεσποινίς των δημοτικών και περιφερειακών οργάνων θα πρέπει, όπως και κάθε αιρετός, να αποδείξει στην πράξη τις ικανότητές της, να κριθεί από τους ίδιους πολίτες, που χάρισαν την εμπιστοσύνη τους στα άτομα αυτά.

Παρ' όλα αυτά, πρόκειται για μία ευτυχή τροπή, αλλά και μία τεράστια ευκαιρία για τις γυναίκες στα κοινά των Κυκλάδων, να αποδείξουν πόσο απαραίτητες είναι στη διοίκηση, στη λήψη αποφάσεων, στη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων της καθημερινότητας, αλλά και να επιβεβαιώσουν, ότι η γένους θηλυκού επιρροή στην αυτοδιοίκηση θα δώσει μία φρέσκια και αναζωογονητική “ανάσα” σε επίπεδο νοοτροπίας και θα ξεκινήσει να καταργεί τετριμμένα στεγανά.

Καλή θητεία σε όλες και όλους!

Διαβάστε ακόμα