Δεν είναι αυτό που νομίζετε

Αχ, αγάπη μου, είστε κι εσείς οι πτωχοί, που δεν καταλαβαίνετε τις αγαθές και αλτρουιστικές προθέσεις των πελουσίων και των καλοστεκούμενων αυτής της κοινωνίας, που σας παρέχουν λύσεις και σας σώζουν από το κακό και το άδικο που σας έχει βρει, να κουβαλάτε αυτή τη φτώχεια και την εξ αυτής εκπορευόμενη νοοτροπία, ες αεί.

Τι να την κάνετε, μαντάμ, τη βουνοπλαγιά την άχτιστη, την άχρηστη, που δεν φαίνεται καν από το δρόμο; Πώς θα πάτε εκεί; Λεφτά να πάρετε ένα τζιπ 4x4 (και άλλα 4 ρεζέρβα) δεν έχετε. Βενζίνες να γεμίσετε το ταπεινό τετράθυρό σας, δεν σας βγαίνουν τα ψιλά (φτου, κακά) να βάλετε. Ένα ιδιωτικό σκάφος δεν διαθέτετε (Χριστέ μου, τι ντεκαντάνς...).

Και τώρα ζητάτε, τι; Να μην πάει ο επενδυτής, ο εγκζέκιουτιβ εκονόμικς εντ ριαλεστέιτ μάνατζερ (Αχ, ναι!) να χτίσει μία – δύο – τρεις – πέντε – εκατό βιλίτσες; Σας ενοχλεί, λέτε, που θα χτίσει το παρθένο τοπίο; Και τι θα το κάνετε το παρθένο εσείς, μεντάμζ ε μενσιού; Θα του κάνετε κάτι να το απαλλάξετε από την κατάστασή του αυτή; Μήπως έχετε τίποτε χρήματα φυλαγμένα στην τράπεζα (Χαχαχα...) να πάτε να το αγοράσετε;

Δεν μπορεί, χρυσό μου, ο επενδυτής ο σωστός, ο διεθνής να κάνει στην μπάντα, για να έχετε εσείς τα φτωχαδάκια το βουνό, τον κάμπο, τη χερσόνησο – το όποιο μέρος με επενδυτικό ενδιαφέρον, ενιγουέι – “παρθένο”, να κάθεται ανεπένδυτο, για να πηγαίνετε να μαζεύετε βρούβες, να έχετε σαλάτα στο μεσημεριανό σας.

Εν πάση περιπτώσει όμως, επειδή (τα έχουμε ξαναπεί αυτά και μάλιστα μέσω άξιων εκπροσώπων της αστικής και μεγαλοαστικής τάξεως) εσείς δεν ξέρετε να αποφασίζετε για το καλό σας, επειδή είστε φτωχοί και το IQ μας φτάνει μέχρι εκεί που φτάνει ο λογαριασμός τραπέζης μας (όλοι το ξέρουν αυτό), ευτυχώς να λέτε, που υπάρχουμε κι εμείς, οι κάπως πιο εύποροι, κάπως πιο έξυπνοι και κάπως πιο υπέρ της ανάπτυξης, για να σας έχουμε στα ώπα-ώπα.

Διότι, που λέτε κυρίες και κύριοι πτωχοί, ο επενδυτής θα πάρει τη βουνοπλαγιά, θα χτίσει εκατό βιλίτσες, αλλά θα τις χτίσει κουκλίστικες, καλαίσθητες, εναρμονισμένες με τα ήθη και τα έθιμά σας (στο πιο γκράντε τους, ρουστίκ σε στυλ rich & famous) και εκτός αυτού, θα μένουν μέσα πλούσιοι, θα έρχονται με τα αεροπλάνα τα δικά τους, ή με τα γιοτ τους και καθόλου δεν θα σας ενοχλούν.

Επίσης, ο επενδυτής, δεδομένου ότι θα θελήσει να έχει μπόλικο δουλικ... ε... προσωπικό, για να εξυπηρετεί μέρα νύχτα τους πλούσιους, θα σας προσλάβει, αφενός να φανείτε χρήσιμοι και αφετέρου να πληρωθείτε κι εσείς όσο κάνει μισό φιλέτο σολομού σενιάν τυλιγμένο με μπέικον, κόκκινο λάχανο μπρεζέ, πουρέ μήλου και σιρόπι Port σε ένα εστιατόριο της τάξεώς μας, και θα λαδώσει κι εσάς τ' αντεράκι σας.

Ίδιο είναι τώρα, να κάθεται να αραχνιάζει ο τόπος με ξερόχορτα, αγκάθια και θυμάρια (Τι είμαστε; Νεάντερταλ;) και ίδιο να πάει η μπουλντόζα να το ισιώσει, να το ξεχορταριάσει, να το πατήσει, να πεταχτούν δύο – τρεις – πέντε δρόμοι, εκατό-διακόσιοι κοκοφοίνικες και να ξεφυτρώσουν μικρές πάλλευκες παραδοσιακές γειτονίτσες, όπως τα παλιά τα χρόνια (αλλά για πλούσιους: όπου χαμόσπιτο, αντικαθίσταται πάραυτα με βίλα);

Και η παραλία; Δική σας! Δεν τη θέλουμε! Να βάλετε όλοι μαζί ρεφενέ πετρέλαιο στη σκούνα του παππού (διότι η είσοδος από ξηράς θα περνά μέσα από την επένδυση) και να έρθετε να κάνετε το μπάνιο σας, εμείς ουδέν πρόβλημα έχουμε! Η προσωπική ασφάλεια του κάθε πλουσίου, που θα απολαμβάνει τον ήλιο στην άμμο, όσο ο πλούσιος θα παίρνει το μπάνιο του, δεν ξέρω κατά πόσο θα σας αφήσει, αλλά αυτό επίσης δεν είναι πρόβλημά μας. Τώρα, αν σας μαζέψουν και σας πετούν στη θάλασσα έναν-έναν για να μην έρθετε σε στενή επαφή με τον πλούσιο και του μεταδώσετε αυτή τη χρόνια... φτωχίτιδά σας (ας κάνω κι εγώ μία πλύση με antibacterial, καλού κακού), δεν το γνωρίζουμε. Πάντως, από μας, που θα δώσουμε το ΟΚ να χτιστεί και πριν στεγνώσει το μελάνι της τζίφρας θα έχουμε ήδη φύγει, έχετε το ελεύθερο.

Έχετε πρόβλημα και με το περιβάλλον. Σιγά! Όλοι ξέρουμε, ότι η κλιματική αλλαγή και η εξαφάνιση των ειδών είναι ένα ψέμα, που κατασκεύασαν οι εχθροί του συστήματος, για να σταματήσουν την ανάπτυξη. Τίποτα δεν παθαίνει το περιβάλλον, μη σας πω, ότι θα σας βρω και έρευνα, που λέει ότι το μπετό βοηθάει τον πλανήτη. Δεν την έχω τώρα πρόχειρη, αλλά έχω έναν βραβευμένο επιστήμονα, που εκπαιδεύει τα διαστημόπλοια της ΝΑΣΑ να πετάνε (γιατί από μόνα τους δε νογάνε), με απολυτήριο λυκείου λίαν καλώς 15,6 που μπορεί να σας το πιστοποιήσει.

Είδατε, λοιπόν, χρυσά μου; Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και όλα τα φταίει το γεγονός ότι δεν έχετε στο φτωχικό μυαλό σας αυτή την κουλτούρα, αυτό το αβάν-γκαρντ, αυτό το επιχειρηματικό δαιμόνιο και αυτή την πελώρια λαχτάρα για την ανάπτυξη αυτού του τόπου, επειδή είστε χαμηλότερης οικονομικής στάθμης και ως εκ τούτου δεν γνωρίζετε πώς να παίρνετε τις σωστές αποφάσεις για το δικό σας συμφέρον.

Σωπάστε τώρα και αγαλλιάστε, λαουτζίκε! Εμείς, εσάς σκεφτόμαστε, σας φέρνουμε την ανάπτυξη από το χεράκι και σας την παραδίδουμε στην πόρτα σας.

 

Διαβάστε ακόμα