Μα τόσο κλισέ!

Φράσεις κλισέ. Λόγια που αναπαράγονται κοπιαρισμένα, αναλόγως την περίπτωση ή από συγκεκριμένες κάστες ανθρώπων.

Είναι οι φράσεις που πολλοί αγαπούν να επαναλαμβάνουν και οι φράσεις που έχουν καταντήσει τόσο τετριμμένες, προκαλώντας εκνευρισμό. Φράσεις που όλοι ακούσαμε, είπαμε, σχολιάσαμε, αρνηθήκαμε ή αποδεχτήκαμε.

Οι φράσεις των πολιτικών, που αγαπούν το «παραλάβαμε καμένη γη, αλλά θα φτάσουμε το μαχαίρι στο κόκαλο. Άλλωστε ο λαός μας έδωσε καθαρή εντολή για να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Οι όποιες προσπάθειες γίνονται για την ανάκαμψη της οικονομίας και προς όφελος της χώρας. Σε κάθε περίπτωση έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Κατόπιν παρεμβάσεων μου υπήρξε υπουργικό ενδιαφέρον για την επίλυση του θέματος».

Οι φράσεις της δημοσιογραφίας, με το χαρακτηριστικό «εικόνες βιβλικής καταστροφής άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, υπάρχουν φόβοι ότι θα θρηνήσουμε και άλλα θύματα, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Πάντως ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν την εξαπόλυση ανθρωποκυνηγητού για την σύλληψη των δραστών, παρά τη θύελλα αντιδράσεων για την χρήση τυφλής βίας από την αστυνομία».

Οι ιατρικές φράσεις, όπως ότι «η επιστήμη έχει κάνει θαύματα. Θα μπούμε σε μία ελεγχόμενη θεραπεία. Να δούμε πως θα ανταποκριθεί ο οργανισμός για να αποφασίσουμε για το επόμενο βήμα».

Οι φράσεις των γυναικών, με το «μη με ρωτάς συνεχώς, δεν έχω τίποτα. Κάνε ότι θέλεις, αφού σου είπα δεν μπορώ, έχω πονοκέφαλο. Εγώ πάντοτε ξεχώριζα τους άντρες με χιούμορ, πως στραβώθηκα μαζί σου δεν ξέρω. Τέλος πάντων».

Οι φράσεις των ανδρών, όταν λένε «άσε ρε παλιόφιλε, εγώ να δεις τι έπαθα. Να σου μάθω πως παίζει μπαλίτσα ο παιχταράς. Καλά μην  παίρνεις και όρκο ότι είσαι ο πρώτος. Θέλω λίγο χρόνο για να σκεφτώ».

Οι φράσεις των καλλιτεχνών, που λένε «έχουμε να κάνουμε με ένα δύσκολο και απαιτητικό κοινό. Όμως εμείς περνάμε καλά στα παρασκήνια και αυτό βγαίνει και στον κόσμο».

Οι φράσεις των αθλητών, που αυτοκριτικάρονται με το «ήταν ένας δύσκολος αγώνας αλλά δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό. Όλα γίνονται με σκληρή προπόνηση. Τώρα θα εντείνουμε την προσπάθεια για τον επόμενο αγώνα, με στόχο πάντα τη νίκη».

Οι φράσεις της μάνας, όταν επαναλαμβάνει «Να δω τι θα κάνετε άμα πεθάνω, τα σκουλήκια θα σας φάνε. Όλο γυρνάς, δεν σε βλέπει το σπίτι σου καθόλου. Αλλά εσύ πάλι έξω θα φας, τι καθόμουν εγώ και μαγείρευα. Θα βγεις; Ζακέτα να πάρεις».

Οι φράσεις των επιχειρηματιών εργοδοτών, που διατείνονται ότι «Εδώ είμαστε σαν μία οικογένεια, λειτουργούμε ως ομάδα. Όμως οι εποχές δεν το επιτρέπουν να σας ανταμείψω αναλόγως. Δεν μπορώ να κάνω κάτι, τα χέρια μου είναι δεμένα. Αλλά κι εσείς δεν το πονάτε το μαγαζί. Δεν προσπαθείτε περισσότερο. Με το ζόρι την κρατάω ανοιχτή την επιχείρηση. Για σας το κάνω, που τρώνε ψωμί τόσοι άνθρωποι».

Οι φράσεις του κοινωνικού περίγυρου, όταν σχολιάζει «Πάντα υπάρχει λύση. Τι να κάνεις, υπάρχουν και χειρότερα, κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά μη σε νοιάζει τι θα πει ο κόσμος, θα τα καταφέρεις. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός».

Δεν ξέρω τι αναγνωρίσατε, αλλά κάπου εκεί ακούσατε και τον εαυτό σας.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα