Το Συριανό Καρναβάλι είμαστε εμείς

Νομίζω πως το έχω αναφέρει κι άλλες φορές. Ποτέ δεν ήμουν φανατικός του καρναβαλιού. Πιθανότατα λόγω της τραυματικής εμπειρίας που βίωσα στα πέντε μου χρόνια. Όταν η μάνα μου με έντυσε με μια κολλητή σατέν στολή τίγρη και με πάσαρε στον γείτονα που θα ανέβαινε στην Άνω Σύρο.

Μπούμπας: το μικρό τιγράκι στη μεγάλη ζούγκλα. Τι θυμάμαι από την ταινία; Πόδια, πόδια, πόδια και στριγκλιές που διατάραζαν το τσι μου. Απίστευτο στριμωξίδι, ξένα παντελόνια από τα οποία κρατιόμουν για να μην σαβουρντιστώ στα σκαλιά της Πιάτσας και μουτσούνες… πολλές τρομακτικές μουτσούνες που έσκυβαν και έβγαζαν μπροστά  στο κλαμένο μου πρόσωπο ακατάληπτες κραυγές.

Τότε, ξεκίνησε για μένα η αγοραφοβία και για τη μάνα μου η κομφετοφοβία, διότι επί ένα μήνα μάζευε χαρτοπόλεμο από χαλιά, μαξιλάρια και έπιπλα. Ακολούθησε η παρουσία μας σε ελάχιστα αποκριάτικα πάρτι, κυρίως σχολικά και μετά… πάπαλα. Κράτησα απόσταση από το Καρναβάλι. Δεν το ήθελα. Πάσχιζα να μάθω και να αγαπήσω τον εαυτό μου γι’ αυτό ακριβώς που είναι. Το να αφιερώνω χρόνο για να μεταμφιεστώ σε κάτι διαφορετικό που θα με έβγαζε από το στόχο, δε με συγκινούσε.

Τα χρόνια πέρασαν και παρόλο που δε μου αρέσει να κρύβομαι πίσω από μάσκες, συνήθισα τις μουτσούνες. Σε αυτό, βοήθησε πολύ η ενασχόλησή μου με τη δημοσιογραφία. Όχι μόνο δεν τις φοβάμαι, αλλά τις τραβάω κιόλας επιδεικτικά. Χάρη στη δουλειά μου, κατάφερα να δω το Καρναβάλι με άλλα μάτια. Χρόνο με το χρόνο ένας νέος κόσμος ανοιγόταν μπροστά μου. Ένας κόσμος γεμάτος χαρά και απελευθέρωση από έγνοιες, μιζέριες, δυσάρεστες σκέψεις. Και χωρίς να το καταλάβω, έγινα κι εγώ κομμάτι του με το ρόλο του σταθερού συνοδού, του ακροβάτη, που με το ένα πόδι είναι μέσα στη γιορτή και με το άλλο έξω. Αυτό μου προσφέρει ασφάλεια και παράλληλα, τη δυνατότητα να βρίσκομαι παντού, να παρατηρώ και να βλέπω την εξέλιξη αυτού του μεγάλου πάρτι, όπου όλοι είναι φίλοι… όλοι είναι οικοδεσπότες… όλοι είναι η ΨΥΧΗ του.

Το Καρναβάλι είναι ένα παιδί που δεν έχει έναν μόνο κηδεμόνα. Ο Δήμος μπορεί να είναι συγγενής εξ’ αίματος, αλλά όσοι εμπλέκονται σε αυτό, το φροντίζουν εξίσου και νοιάζονται για την πρόοδό του. Άλλωστε γονιός δεν είναι αυτός που γεννάει ένα παιδί, αλλά αυτός που το μεγαλώνει. Και το Συριανό Καρναβάλι δεν θα είχε μπουσουλήσει εάν η τοπική κοινωνία δεν του έδειχνε τα βήματα.

Ο θεσμός κάθε χρόνο έχει τα γενέθλιά του και όλοι βρίσκονται κοντά του για να γιορτάσουν. Είτε συμμετέχοντας, είτε παρακολουθώντας απλά, όλοι είναι εκεί, αφήνοντας το κέφι να τους παρασύρει και να τους ενώσει. Αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος και δεν συγκρίνεται ούτε με όλα τα λεφτά του κόσμου. Πολλές φορές, κάποιοι χάνουν το νόημα. Ερμηνεύουν την επιτυχία ανάλογα με το τζίρο που κάνει το μαγαζάκι τους.

Όσα άκουσα στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού τα βρήκα από εξωφρενικά μέχρι προσβλητικά. «Το Συριανό Καρναβάλι είναι περιορισμένων δυνατοτήτων» ειπώθηκε από μέλος, αντίθετο στη διάθεση χρημάτων από τον Δήμο για τη δημιουργία σχετικού προωθητικού βίντεο. Βλέπεις, για ορισμένους το καρναβάλι θεωρείται φιέστα εσωτερικής κατανάλωσης, η οποία δεν αξίζει την προσοχή μας έναντι άλλων διοργανώσεων και δράσεων που θα μπορούσαν να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες. Δεν έχει καμία σημασία που, εκείνες τις ημέρες οι Συριανοί βγαίνουν από τα σπίτια τους, ψωνίζουν και πλημμυρίζουν καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια. Από τη στιγμή που τα δωμάτιά μας δεν γεμίζουν όσο θα θέλαμε με ξένο κόσμο, το καρναβάλι θα έπρεπε να περνάει στο ντούκου.

«Έλα μωρέ που οι Συριανοί διασκεδάζουν και ξεχνούν για λίγο τα προβλήματά τους…. στον Γκιώνη μας. Αφήστε τους άρτους και τα θεάματα και πληρώστε μου τα έξοδα για να μας φέρω πελατάκια από τις Ευρώπες και τις Αμερικές».

Με αυτή τη νοοτροπία… δεν θα έρθει ποτέ η ανάπτυξη, θα έρθει η κατάθλιψη, γιατί η μόνη Αγέλαστη Πολιτεία που έχει φαν είναι αυτή των Κατσιμιχαίων. Οι υπόλοιπες πηγαίνουν άπατες. Το καλύτερο μέσο προβολής ενός event και κατ’ επέκταση ενός τόπου είναι οι άνθρωποί του και όχι ένα πάκο άψυχα φυλλάδια. Και η χαρά των ανθρώπων που συμμετέχουν σε μία εκδήλωση είναι η καλύτερη διαφήμιση για το νησί. Το Συριανό Καρναβάλι είναι οι διοργανωτές, οι παρουσιαστές, οι συμμετέχοντες, οι θεατές, οι επισκέπτες, οι χορηγοί, οι δημοσιογράφοι… Το Συριανό Καρναβάλι είμαστε όλοι εμείς.

Διαβάστε ακόμα