Παραδείγματα εξέλιξης προς μίμηση

Ένας απλός περίπατος στο κέντρο της πόλης είναι αρκετός για να διαπιστώσει κανείς πως υπάρχουν ορισμένες τολμηρές περιπτώσεις επιχειρηματικότητας που εστιάζουν στο θετικό, στην πρόοδο και πορεύονται – παρά τις δυσκολίες, οικονομικές και μη – με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στο σχέδιό τους, τολμώντας την εξέλιξη!

Ο λόγος γίνεται για εκείνους που θέτουν τον πήχη μακριά στην τουριστική διαδρομή και επιμένουν να ελπίζουν πως ο τόπος θα πορευθεί με θετικά βήματα και σε αυτήν την κατηγορία της οικονομίας, επενδύοντας τον κόπο τους σε ένα νησί που μέχρι σήμερα βαδίζει χωρίς ισορροπία στον εν λόγω κλάδο!

Πρόκειται για τα μέλη της επιχειρηματικής τάξης του τόπου που σε “νεκρό” τουριστικά χρόνο, ξεκίνησαν να αναβαθμίζουν καταλύματα και ξενοδοχεία που διαθέτουν, προκειμένου να ενισχύσουν το προφίλ της επιχείρησής τους, αλλά κατ΄ επέκταση και το προφίλ του νησιού!

Είναι τα άτομα εκείνα που “ρίχνουν” τα χρήματά τους σε κτίρια της πόλης που απαιτείται να συντηρηθούν όσο καλύτερα γίνεται, διασώζοντάς τα, με μεγάλο κόστος τόσο ψυχικό, όσο και οικονομικό, αφού γνωρίζουν πως αν δεν επεκταθεί η τουριστική σεζόν, “ομελέτα” επισκεψιμότητας που θα φέρει κέρδος, δεν γίνεται...

Εκτός από αυτήν την κατηγορία επιχειρηματιών όμως, έρχονται και ορισμένοι νέοι επενδυτές, που επιλέγουν(!) τον τόπο και γνωρίζουν πως ρισκάρουν(!) μεγάλα ποσά, προκειμένου να καταστήσουν λειτουργικά και πάλι, ακίνητα πολλών τετραγωνικών μέτρων, τα οποία θα τα λειτουργήσουν ως ξενώνες πολυτελείας!

Πρόκειται για πρόσωπα που μέχρι χθες δεν ήξεραν τον τόπο μας, αλλά μία και μοναδική επίσκεψη δική τους, αρκούσε προκειμένου να εμπιστευθούν τα μοναδικά στοιχεία του νησιού και να αποφασίσουν να επενδύσουν!

Ως εκ τούτου, καλή... ως έναν βαθμό η γκρίνια που μπορεί να αναπτύσσεται για το χαμηλό επίπεδο του τόπου όσον αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών του, αφού αυτή μπορεί να ενισχύσει την αυτογνωσία, αλλά περισσότερο χρήσιμη είναι η επισήμανση, πως, κάποια στιγμή όλοι εμείς, εδώ, πρέπει να κοιτάξουμε με θετική ματιά απέναντι στο παρόν αλλά κυρίως απέναντι στο μέλλον!

Η αναβάθμιση των υποδομών μας, όταν αυτή παρατηρείται, έστω και “σπερματικά” ως σήμερα, πρέπει να υπογραμμίζεται και να αναφέρεται, προκειμένου να αποτελέσει τον “μπούσουλα” και για άλλα μέλη της πολυσυζητημένης επιχειρηματικής τουριστικής τάξης του τόπου!

Κι αυτό, επειδή η ανάταξη της οικονομίας σε τοπικό επίπεδο μπορεί να “πυροδοτηθεί” με διάφορους τρόπους, όπως μεταξύ αυτών και από τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας, οι οποίες μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες που θα επιλέξουν ξανά και ξανά το νησί!

Η θετική επιχειρηματική πορεία μάλιστα και κυρίως η τολμηρή(!) πορεία όταν εκπληρώνεται και διαπιστώνεται στην πράξη, μόνον να συμπαρασύρει κι άλλους ιδιώτες μπορεί, στον δύσκολο “χορό” της εξέλιξης, η οποία θα τονώσει την εικόνα του νησιού στο κομμάτι των υποδομών (κλίνες κλπ).

Έχει παρέλθει και μάλιστα προ ετών(!) ο χρόνος κατά τον οποίο ο τόπος είχε(;) το περιθώριο να στέκεται σε ανούσιες επαναλήψεις για το τί δεν γίνεται, αλλά επίσης να “κολλά” στη γκρίνια και στα παράπονα για το ποιος φταίει που δεν υπάρχει τουριστική πρόοδος!

Ήρθε η ώρα να μετρήσει η κάθε - άμεσα κι έμμεσα - εμπλεκόμενη πλευρά τις δυνάμεις της, να παραδειγματιστεί από τους τολμηρούς στη συγκεκριμένη διαδρομή και να επενδύσει στο μέλλον από τώρα, σηκώνοντας τα μανίκια και προωθώντας τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Άλλωστε, η ανάπτυξη ποιοτικής και σύγχρονης λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων είναι αυτονόητο ότι θα μπορέσει να κερδίσει επισκέπτες, να δημιουργήσει οικονομικό αντικείμενο και να αναπτύξει θέσεις εργασίας!

Από αυτή τη διαδρομή κερδισμένος δεν θα είναι μόνον ο κάθε επιχειρηματίας, αλλά συνολικά ο τόπος!

 

Ετικέτες: