Θα πεθάνουμε όλοι - ψύχραιμα

Πριν από μερικές εβδομάδες, σε αυτή εδώ τη στήλη φιλοξενήθηκε η άποψη, ότι ο κορωνοϊός θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και χωρίς φανφάρες, ως μία γρίπη που απειλεί τις ευπαθείς ομάδες και θα πρέπει να πάρουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψή της, προκειμένου να μη ζήσουμε σκηνές Walking Dead.

Κι έκτοτε όλα κύλησαν κάπως έτσι. #λολ

Λίγες κύριες οδηγίες δόθηκαν από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Μείνετε ψύχραιμοι, πλένετε τα χέρια σας συχνά, μην συγχρωτίζεστε αν δε συντρέχει σοβαρός λόγος, αν ασθενήσετε ή αν έρθετε σε επαφή με ασθενή καθίστε σπίτι σας, μακριά από άλλους ανθρώπους και ειδικά όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ποιος τις άκουσε αυτές τις εντολές; Κανείς. Σαν να μην ειπώθηκαν ποτέ.

Καμία ψυχραιμία, πουθενά. Από πολίτες έως και το σύστημα υγείας, πλήρης πανικός και ανοργανωσιά.

Άνθρωποι που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς, ή οι ίδιοι οι ασθενείς να κόβουν βόλτες σε πόλεις, στις δουλειές τους, στα νοσοκομεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα αεροπλάνα και στα πούλμαν, να βγαίνουν από την καραντίνα τους για καφέ.

Κρατικός μηχανισμός πρόληψης της μετάδοσης που αστοχεί και λόγω επικράτησης του πανικού προχωρά σε σπασμωδικές κινήσεις και ημίμετρα, “πόλεμος” μεταξύ επιστημονικής και θρησκευτικής κοινότητας, διότι φυσικά, αν δεν χωριστούμε σε δύο μαχόμενα στρατόπεδα εν μέσω της οποιασδήποτε κρίσης σε αυτή τη χώρα, τι να το κάνεις, χάνει κάθε ενδιαφέρον και μετά δεν μπορείς να το “πουλήσεις”.

Και φυσικά, αυτός ο κορωνοϊός, εκτός που έχει χαζέψει τον κόσμο που έχει πάει και έχει εξαντλήσει τα μακαρόνια από το σούπερ μάρκετ (γιατί, αν έρθει ο κορωνοϊός στη γειτονιά να τον τρατάρει μία μακαρονάδα σπέσιαλ) και τα χαρτιά υγείας (γιατί αν δεν πετύχει η μακαρονάδα λόγω πανικού τι θα κάνεις;) και τις χειρουργικές μάσκες (που δεν προστατεύουν κανέναν), έχει αναδείξει και όλα τα ελλείμματα αυτής της χώρας.

Διότι όλα τα ζητήματα αντιμετωπίζονται διαχρονικά με λύσεις τύπου “σελοτέιπ”. Οι σοβαρές πολιτικές, που λαμβάνουν υπόψιν όλες τις παραμέτρους, που δίνουν επί της ουσίας λύση στα προβλήματα, “στήνοντας” μηχανισμούς και ολόκληρα δημόσια συστήματα βάσει εμπεριστατωμένων σχεδιασμών, είναι όνειρο θερινής νυκτός για μία χώρα σαν τη δική μας, όπου επικρατεί η νοοτροπία “πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι”, η οποία μάλιστα επιβραβεύεται και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, αντί να μεριμνήσουν για τη χάραξη ουσιαστικών στρατηγικών και, ως οφείλουν, να δώσουν σαφείς οδηγίες και να απαιτήσουν την εφαρμογή τους από τους υφισταμένους τους, αναλώνονται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δημιουργίας εντυπώσεων σε κανάλια, εμφανίζονται ασόβαροι και αφήνουν τον κάθε εμπλεκόμενο εκπρόσωπο να προχωρά σε δηλώσεις βάσει του δικού του συστήματος πεποιθήσεων, ενδεχομένως με επικίνδυνες συνέπειες, χωρίς αντανακλαστικα.

Και, ας γίνει ξεκάθαρο, ότι αυτή η στήλη δεν θα ασχοληθεί σε καμία περίπτωση με τις προσωπικές πεποιθήσεις κάθε ανθρώπου, καθώς είναι απόλυτα σεβαστές, ωστόσο, οι προσωπικές πεποιθήσεις δεν καταστούν σε καμία περίπτωση τις επιταγές της προστασίας της δημόσιας υγείας μη εφαρμόσιμες. Μπορούν να τηρηθούν παράλληλα και αυτό είναι που οδηγεί έναν σώφρων νου στην παράνοια. Γιατί να αναλώνουμε σάλιο, φαιά ουσία, χρόνο και μελάνι σε διενέξεις επουσιώδεις, σε διλήμματα που δεν θα έπρεπε να υφίστανται, αντί να στοχεύσουμε όλοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι στη σωστή ενημέρωση του κοινού, προκειμένου να μπει πολύ καλά στο μυαλό κάθε ενός πολίτη της χώρας, για τι τι θα πρέπει να κάνει για να προφυλαχτεί και να προφυλάξει και τους ανθρώπους γύρω του.

Ναι, ο κορωνοϊός, σε θεωρητικό επίπεδο δεν θα έπρεπε να προκαλεί πανικό, εφόσον τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και προφύλαξης και εφόσον έχουμε έναν άτρητο μηχανισμό αντιμετώπισης, ο οποίος περιθάλπει τους νοσούντες και προστατεύει τις ευαίσθητες ομάδες.

Βλέπετε, στην προηγούμενη στήλη δεν είχε ληφθεί υπόψιν η παράνοια της ελληνικής πραγματικότητας.

Ανασκευάζω, λοιπόν με ψυχραιμία και λέω ΤΡΕΞΤΕ ΝΑ ΣΩΘΕΙΤΕ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣΚΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙΑ ΥΓΕΙΑΣ, γιατί τώρα δηλαδή είναι αυτό που λένε τρεχάτε ποδαράκια μου να μη σας… γι’ αυτό σας λέω, και πολλά χαρτιά υγείας.

Αν δεν πεθάνουμε όλοι μέχρι τότε, τα λέμε ξανά την άλλη Τρίτη.

 

Διαβάστε ακόμα