Ο πρόεδρος του Άρη Σύρου Αντώνης Βαρθαλίτης και ο προπονητής του Άρη Σύρου Αριστοτέλης Παπαναστασίου μιλούν στην «Κοινή Γνώμη» για την κατάκτηση του πρωταθλήματος

Το ταξίδι… συνεχίζεται

Ο Άρης Σύρου επέστρεψε στον θρόνο του μετά από 23 χρόνια. Το τελευταίο πρωτάθλημα η ομάδα της Σύρου το σήκωσε το 2.000, όπου και συμμετείχε στα μπαράζ ανόδου. Έκτοτε η ομάδα του νησιού έκανε τη δική της προσπάθεια, καθώς χρειάστηκε να βρει τα πατήματά της μετά το πέρασμα του Άρη από το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Ο πρόεδρος της ομάδας Αντώνης Βαρθαλίτης, τα τελευταία χρόνια κάνει μεγάλη προσπάθεια για την αναγέννηση του ιστορικού αυτού σωματείου, καθώς έχει θέσει ως στόχο την άνοδο στην Γ’ Εθνική. Ο Συριανός παράγοντας απέδειξε παρά τα ανεπιτυχή αποτελέσματα των προηγούμενων δύο ετών, πως αγαπά όσο τίποτα την ομάδα, καθώς όχι μόνο δεν τα παράτησε, αλλά πείσμωνε ακόμη περισσότερο. Η δικαίωση για τον ίδιο και τον Άρη ήρθε τη σεζόν 2002-23 με την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο final four της Σαντορίνης. Το συγκρότημα του Αριστοτέλη Παπαναστασίου απέδειξε πως είναι μακράν η καλύτερη ομάδα του φετινού πρωταθλήματος κι έφτασε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου με χαρακτηριστική ευκολία.

Οι Συριανοί, λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος επέστρεψαν στο γήπεδο του αθλητικού κέντρου, καθώς θέλουν να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται για τα μπαράζ που ακολουθούν. Ο Άρης Σύρου στις 21 Ιουνίου (αν δεν αλλάξει κάτι λόγω εκλογών) θα βρεθεί στα γήπεδα της Αθήνα εκεί όπου θα παίξει για την άνοδο στην Γ’ Εθνική. Μπορεί αυτή τη στιγμή το συγκρότημα της Σύρου να είναι… ξεσπιτωμένο, όμως άπαντες στην ομάδα θέλουν να παλέψουν για την άνοδο. Βέβαια άπαντες στην ομάδα κρατούν χαμηλά στον πήχη, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά για να επιτευχθεί αυτή η άνοδο θα έρθει μέσα από δουλειά και σκληρή προσπάθεια.

Τέλος να πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως την αποστολή του Άρη Σύρου περίμεναν στο λιμάνι της Ερμούπολης και συγγενείς και φίλοι της ομάδας, δημιουργώντας ένα γιορτινό σκηνικό. Παίκτες, προπονητής, αλλά και ο πρόεδρος έδειξαν την ικανοποίηση, αλλά και την έκπληξή τους, καθώς δεν περίμεναν πως θα τους υποδέχονταν με την επιστροφή τους μέσα σε τόσο γιορτινό κλίμα.

Αντώνης Βαραθλίτης: «Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα»

Ο πρόεδρος του Άρη Σύρου Αντώνης Βαρθαλίτης μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για την μεγάλη επιτυχία της ομάδας του, αλλά και την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο πρόεδρος του Άρη ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην πολύ καλή οργάνωση από πλευράς Σαντορίνης, αλλά και τους επόμενους στόχους που θέτει τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του.

Ο Άρης Σύρου μετά από προσπάθεια ετών κατάφερε να φτάσει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου. Θα ήθελα να μου πείτε πρόεδρε πως νιώθετε μετ’ αυτή την επιτυχία.

«Πέρασαν 23 χρόνια σχεδόν χωρίς κάποιο τίτλο. Επιτέλους μετά από τόσα χρόνια κόπους εναλλαγή συναισθημάτων από χρόνια σε χρόνια, γνωριμίες και συνεργασίες με πολλούς ανθρώπους του χώρου του μπάσκετ,  με μεγάλη σταδιοδρομία έφτασε η στιγμή που οι κόποι ετών δικαιώθηκαν  και φτάσαμε επιτέλους στην κατάκτηση του τίτλου. Τα συναισθήματα  πολλά και απερίγραπτα, είναι κάτι που το περίμενα και το πάλεψα για πολλά χρόνια. Οι κοντινοί μου άνθρωποι ξέρουν το πόσο έχω προσπαθήσει και τους οφείλω μια συγνώμη για την αφοσίωσή μου στον στόχο, αλλά πιστεύω με την κατάκτηση του πρωταθλήματος τους δικαίωσα. Αφιερωμένος ο τίτλος όπως το είπα και αλλού στους δύο Γιώργηδες της ζωής μου, ο ένας ο πατέρας μου, που λείπει από την ζωή μας εδώ και πολλά χρόνια και ο νέος Γιώργος ο ανιψιός μου 5 ετών, που ήρθε στην ζωή μας και την ομόρφυνε».

Το final four πραγματοποιήθηκε στην Σαντορίνη, θα ήθελα να μου πείτε λίγο για τη διοργάνωση και τη φιλοξενία.

«Για την φιλοξενία θα βγάλουμε και ανακοίνωση, όμως θα το πω και τώρα όλα ήταν άψογα. Ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ομάδας, μας έκαναν να αισθανθούμε σαν το σπίτι μας, μας παρείχαν τα πάντα και τους χρωστάμε μια φιλοξενία ανάλογη της δική τους. Ήταν όλα άψογα,  κανονισμένα,  από την ώρα που φτάσαμε μέχρι την ώρα που φύγαμε. Θέλουμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας να τους ευχαριστήσουμε όλους και κύριο Καφούρο και τους κ.κ. Καφούρο και τον Βαλάντη. Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι στυλοβάτες της Α.Ε. Σαντορίνης. 

 

Η επόμενη ημέρα για την ομάδα σας;

«Η επόμενη μέρα είναι τα κεφάλια κάτω, δουλειά, δουλειά,  δουλειά και προετοιμασία για τα μπαράζ ανόδου που θα γίνουν στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου. Πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, καθώς δεν θέλουμε να παρασυρθούμε και να τα χαλαρώσουμε μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Έχουμε πείσμα, πλάνο και στόχο και πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά. θέλουμε και αυτό το πρωτάθλημα και εάν είμαστε υγιείς και καλά θα το παλέψουμε μέχρι τέλους, καθώς θέλουμε το εισιτήριο της ανόδου».

 

Στόχος πλέον η άνοδο στη Γ’ Εθνική; Μπορεί ο Άρης να τα καταφέρει;

 

«Ναι στόχος μας είναι η άνοδο στη Γ’ Εθνική. Είναι στόχος αρκετών ετών και εννοείται ότι δεν είναι του χαρακτήρα μου να παρατήσω την προσπάθεια. Ότι ξεκινάω, δεν θέλω να το αφήνω ημιτελές, θέλω να το τελειώσω, θέλω να το καταφέρω. Θα παλέψουμε όλοι μαζί να τα καταφέρουμε. Ήρθε η ώρα και ο Άρης Σύρου να παλέψει για την άνοδο. Μία άνοδο που εδώ και χρόνια προσπαθούμε να πετύχουμε».

 

Είδαμε πως τύχατε θερμής υποδοχής όταν φτάσατε στο λιμάνι της Σύρου, το περιμένατε;

«Ήταν όντως μια πανέμορφη έκπληξη. Τα παιδιά της ομάδας με φίλους τους συμμαθητές και με γονείς των αθλητών, διοργάνωσαν αυτή την υποδοχή. Δεν ήξερα τίποτα, εγώ ένιωσα πολύ όμορφα, και ταυτόχρονα έδωσαν χαρά σε ανθρώπους που μας εμπιστεύονται τα παιδιά. Ταυτόχρονα και οι ίδιοι οι αθλητές το ευχαριστήθηκαν όλο αυτό καθώς δεν είχαν ζήσει στο παρελθόν παρόμοιες στιγμές».

 

 

Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην σας ρωτήσω όλα όσα έχουν συμβεί γύρο από το μπάσκετ. Ο Άρης κατάφερε να φτάσει στο πιο υψηλό σκαλί του βάθρου την ώρα που έκανε προπόνηση σε ανοικτό γήπεδο. Πιστεύετε πως τα έργα στο κλειστό θα έχουν τελειώσει μέχρι την έναρξη της επόμενης αγωνιστικής περιόδου;

 

«Η Σύρος έχει ανάγκη το μπάσκετ, έχει ανάγκη τις εγκαταστάσεις, πρέπει οι αρμόδιοι να προσπαθήσουν σκληρά ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα και άπαντες να επιστρέψουν στο… σπίτι τους. Δεν το λέω μόνο για εμάς που σε λίγες ημέρες θα παίξουμε για την άνοδο στην Γ’ Εθνική, αλλά  και την Ερμούπολη που κάνει κι αυτή όπως κι εμείς προπονήσεις σε ανοικτό γήπεδο. Οι δυσκολίες είναι κοινές για όλους. Έχουμε κουραστεί τόσο καιρό εκτός κλειστού. Είναι δύσκολο να προπονείσαι σε ανοικτό χώρο. Ταυτόχρονα θα πρέπει να σημειώσω εδώ γιατί το έχω ακούσει πως κι άλλα νησιά έκαναν η κάνουν προπονήσει σε ανοικτό χώρο. Δεν είναι το ίδιο, άλλο να μην είχες ποτέ κλειστό κι άλλο να είχες και ξαφνικά να χρειάζεται να κάνεις προπόνηση μέσα στο κρύο και τη βροχή. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά, οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να γίνουν σωστά, να βελτιωθούν κι όταν με το καλό επιστρέψουμε να μην αντιμετωπίσουμε δυσκολίες ξανά».

 

 

Αριστοτέλης Παπαναστασίου: «Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, παραμένουμε με τα κεφάλια κάτω»

Ο τεχνικός της ομάδας, Αριστοτέλης Παπαναστασίου, είναι ο άνθρωπος ο οποίος έγραψε το όνομά του στην ιστορία του Άρη Σύρου. Αυτό γιατί κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του μετά από 23 χρόνια στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και ταυτόχρονα να της εξασφαλίσει το εισιτήριο που οδηγεί στα μπαράζ ανόδου.

 

 

Κ. Παπαναστασίου θα ήθελα να μου πείτε για τα συναισθήματα που νιώσατε μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους Άνδρες του Άρη Σύρου

 

«Το συναίσθημα της χαράς είναι αυτό που κυριαρχεί στην ομάδα όλοι και στους παίκτες του Άρη Σύρου. Θέλουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι που ξεκινήσαμε από 21 Αυγούστου όλοι μαζί και να τελειώσει όμορφα αυτό το ταξίδι στα μπαράζ στην Αθήνα. Ξεκινήσαμε ήδη τις προπονήσεις στα ανοιχτά της Σύρου και ευχόμαστε να μην έχουμε τραυματισμούς».

 

Σαν διοργάνωση πως σας φάνηκε το final four της Σαντορίνης

«Η διοργάνωση ήταν πάρα πολύ καλή και ευχαριστούμε θερμά την ομάδα της Σαντορίνης για όλα. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης ήταν φιλόξενοι και καλοί άνθρωποι και πάντα δίπλα μας».

 

Αρχικά παίξατε με Α.Ο. Πάρου και στη συνέχεια με Σαντορίνη στον τελικό. Που κρίθηκαν και τα δύο παιχνίδι

«Οι δύο αγώνες ήταν εντελώς διαφορετική μεταξύ τους,  στόχος μας πάντα είναι να μπορέσουμε να κάνουμε πολλές επιθέσεις στον αγώνα. Με την Πάρο καταφέραμε να κάνουμε 88 επιθέσεις και επιβάλλαμε τον Ρυθμό μας. Τρέξαμε και έγινε ένα ανοιχτό παιχνίδι και έφτασε το σκορ ψηλά 92-71. Στον αγώνα τώρα με την Σαντορίνη θέλαμε να κρατήσουμε το ρυθμό από το προηγούμενο αγώνα και να γίνουμε λίγο πιο πιεστικοί στην άμυνα. Καταφέραμε να κάνουμε 80 επιθέσεις και μπορέσαμε να κρατήσουμε τη Σαντορίνη στο πρώτο ημίχρονο σε χαμηλό σκορ 51-19. Εκτός από το τρίτο δεκάλεπτο στα άλλα τρία επιβάλλαμε τον ρυθμό μας και φτάσαμε στο να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα Κυκλάδων με σκορ 96-60».

 

Η επόμενη ημέρα για την ομάδα σας;

 

«Στόχος της ομάδας είναι να φτάσουμε γεροί στα μπαράζ και να δείξουμε μια ωραία εικόνα. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί κι από εκεί και πέρα θα κοιτάμε παιχνίδι με το παιχνίδι τι γίνεται και ταυτόχρονα θα παλέψουμε για το καλύτερο. Βασικός στόχος είναι ότι θέλουμε να το χαρούμε πρώτα, γιατί η ομάδα έχει να φτάσει στα μπαράζ από το 2000. Στην ομάδα έχουμε πέντε μικρούς (έναν έφηβο και τέσσερις παιδικού) που θέλουμε να πάρουν εμπειρίες. Ήδη αυτοί οι μικροί ζουν ένα όνειρο που δεν το περίμεναν από την αρχή της χρονιάς ότι θα το ζούσανε».

 

Ο στόχος της ανόδου μπορεί να επιτευχθεί;

 

«Θα δούμε πως είναι όλες οι ομάδες στα μπαράζ και βήμα, βήμα θα δούμε εάν καταφέρουμε να ανέβουμε. Προϋπόθεση είναι η Σύρος να έχει κλειστό γήπεδο.  Δεν μπορείς να σχεδιάσεις άνοδο στην Γ’ Εθνική από την στιγμή που δεν υπάρχει κλειστό γυμναστήριο. Θα παλέψουμε για το καλύτερο, αλλά ελπίζω κάποτε η Σύρος να έχει γήπεδο και τα παιδιά της Σύρου που ασχολούνται με το μπάσκετ να βρούνε στέγη».

 

Ένα όνειρο ετών για τον πρόεδρο της ομάδας Αντώνη Βαρθαλίτη, εσείς από την πλευρά σας αυτή την επιτυχία που την αφιερώνεται;

 

«Δεν ξέρω εάν πρώτα πρέπει να αφιερώσω το πρωτάθλημα στον πρόεδρο, ή στους παίκτες. Ζήσαμε απίστευτες στιγμές στις προπονήσεις (αέρα, κρύο, υγρασία, βροχή, κομμένο ρεύμα) και είναι προς τιμήν που αυτά τα παιδιά δεν έχαναν προπόνηση. Θέλω να το αφιερώσω εξίσου και στους παίκτες και στον πρόεδρο για την τρελή υπομονή που έχουν δείξει όλη αυτή την χρονιά.  Συνεχίζουμε το όνειρο όλοι μαζί».