Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός 80-72: Πάλεψε στο φινάλε και γλίτωσε τον διασυρμό στη Βαρκελώνη

  • Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, 2023 - 12:29

Το έργο του Παναθηναϊκού στο «Palau Blaugrana» ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο. Χωρίς δύο από τους πιο βασικούς γκαρντ της ομάδας, Σλούκα και Βιλντόζα, στόχος ήταν να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Το κατάφερε για ένα δεκάλεπτο. Έκτοτε το γήπεδο... έγειρε και οι Καταλανοί έφτασαν σε μια εύκολη επικράτηση απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Μάλιστα το πρώτο δεκάλεπτο δεν προμήνυε τα όσα θα ακολουθούσαν στο παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε καλά το ματς (21-20 η πρώτη περίοδος) αλλά στη συνέχεια παρέδωσε ψυχή και πνεύμα στους Καταλανούς οι οποίοι μετέτρεψαν το ματς σε παράσταση για έναν ρόλο. Αρχικά χάρη στην τεράστια υπεροχή τους στα ριμπάουντ και στη συνέχεια λόγω των κακών επιλογών τους στην επίθεση, απόρροια και του «αδειάσματος» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Μάλιστα αυτή ήταν η 13η σερί ήττα του Παναθηναϊκού στη Βαρκελώνη από την Μπαρτσελόνα καθώς αγνοεί τη νίκη από το μακρινό 2013 και τα play-offs της Euroleague. Ο δείκτης του σκορ είχε φτάσει και στο +28 για τους Καταλανούς (75-47) και απλά οι «πράσινοι» μπόρεσαν να την «ψαλιδίσουν» στους 00 πόντους έως το τέλος του αγώνα. Το τελικό σκορ δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα του αγώνα καθώς οι γηπεδούχοι είχαν επιβάλλει ολοκληρωτικά τον ρυθμό τους από την 2η περίοδο και μετά.

Το ματς: Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός

Στο πρώτο τρίλεπτο το ματς πήγαινε «μία σου και μία μου» (7-7) αλλά η αμυντική αδυναμία του Παναθηναϊκού στα pop out του Βέσελι έδωσαν το δικαίωμα στην Μπαρτσελόνα να πραγματοποιήσει σερί 6-0 και να προηγηθεί με 13-7 στο πεντάλεπτο.

Όμως ο Γκραντ είχε ξεκινήσει... φουριόζος το ματς και έχοντας τη βοήθεια των Γκάι και Γκριγκόνις από την περιφέρεια «ψαλίδισε» την διαφορά μειώνοντας στο ελάχιστο (21-20) με τη λήξη του δεκαλέπτου. Ο Αμερικανός έκλεισε την 1η περίοδο έχοντας 10 πόντους με 3/3 δίποντα, 1/1 τρίποντο και 1/1 βολή έχοντας κάνει τη διαφορά για την ομάδα του.

Ο x-factor Παουλί και τα ριμπάουντ

Στο δεύτερο δεκάλεπτο άρχισαν να βγαίνουν τα προβλήματα των «πρασίνων» εξαιτίας των πολλών χαμένων ριμπάουντ και του Οριόλ Παουλί, ο οποίος ήρθε από τον πάγκο και αποτέλεσε τον x-factor των Καταλανών προκειμένου να «ανοίξει» η διαφορά στο σκορ.

Μαζί με τον Τζαμπάρι Πάρκερ αποτέλεσαν τις αιχμές των Καταλανών, την ώρα που ο Παναθηναϊκός είχε «κολλήσει» στο σκοράρισμα. Δέχθηκε επιμέρους σκορ 22-10 και στο -13 (43-30) λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου (45-33). Αμφότεροι είχαν πετύχει 16 από τους 22 πόντους της ομάδας του στην 2η περίοδο, με τους Καταλανούς να κυριαρχούν στα ριμπάουντ.

Με 2/13 δίποντα στην 2η περίοδο

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο μισό του αγώνα η Μπαρτσελόνα είχε 24 ριμπάουντ εκ των οποίων τα 10 επιθετικά (!) ενώ ο Παναθηναϊκός σχεδόν το 1/3 με 9 ριμπάουντ στο σύνολο (6-3). Ο Γκραντ δεν ήταν αποτελεσματικός στο 2ο δεκάλεπτο, ενώ υπήρχε μεγάλη αστοχία στα δίποντα από τους «πράσινους», κάτι που αποτυπώθηκε με τα 2/13 που είχαν στην 2η περίοδο, ενώ στην 1η είχαν μετρήσει 4/6!

Οι «πράσινοι» έκλεισαν το ημίχρονο με 6/19 δίποντα, 5/9 τρίποντα, 6/8 βολές, 6-3 ριμπάουντ και 5 ασίστ για 7 λάθη. Αντίστοιχα η Μπαρτσελόνα (Παουλί 10π., Πάρκερ 8π.) είχε στο πρώτο μισό του αγώνα 16/25 δίποντα, 2/10 τρίποντα, 7/9 βολές, 14-10 ριμπάουντ αλλά και μόλις 3 ασίστ για 7 λάθη. Και αυτό διότι ανανέωνε τις περισσότερες επιθέσεις της με επιθετικό ριμπάουντ και έβρισκε πόντους σε δεύτερη (ή και τρίτη) ευκαιρία.

Με τη διαφορά σταθερά πάνω από τους 20 πόντους

Τα ίδια και... χειρότερα έγιναν τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό στο 3ο δεκάλεπτο. Όχι μόνο δεν μπόρεσε να κάνει μια καλή αρχή προκειμένου να «ψαλιδίσει» την διαφορά, αλλά την είδε να φτάνει και στο -19 (54-35 στο 24') με την Μπαρτσελόνα να βάζει περισσότερη ένταση στην άμυνά της και ταυτόχρονα να βρίσκει και πολύ καλές συνεργασίες στην επίθεση. Αποτέλεσμα; Να κλείσει η 3η περίοδο στην μέγιστη διαφορά των 24 πόντων (71-47) και τους «πράσινους» να είχαν παραδώσει το... πνεύμα τους στο παρκέ του «Palau Blaugrana».

'Εκτοτε το μόνο που έκαναν οι δύο ομάδες ήταν να μετρούν αντίστροφα για να τελειώσει το 4ο δεκάλεπτο και να μάθουν το τελικό σκορ. Ο δείκτης του σκορ είχε φτάσει και στο +26 για τους Καταλανούς οι οποίοι είχαν μετατρέψει το παιχνίδι στην Βαρκελώνη σε παράσταση για έναν ρόλο. Οι «πράσινοι» πραγματοποίησαν κάκιστη εμφάνιση από το 2ο δεκάλεπτο και μετά και έφτασαν σε μια φυσιολογική και δίκαιη ήττα.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στο δεύτερο δεκάλεπτο, όταν η Μπαρτσελόνα με ένα επιμέρους 22-10 έφτασε να προηγείται με 13 πόντους διαφορά (43-30) και έκτοτε να ελέγξει το ματς έχοντας το μομέντουμ έως και το τέλος της αναμέτρησης.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Ο Τζαμπάρι Πάρκερ ήταν εξαιρετικός και ο καλύτερος παίκτης του παρκέ καθώς μέτρησε 16 πόντους (7/10 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 2/5 βολές), 4 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 1 ασίστ και 2 λάθη.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ πραγματοποίησε κάκιστη εμφάνιση καθώς σε 18:23 έμεινε στο «μηδέν» έχοντας 0/2 σουτ, 2 ριμπάουντ και 2 λάθη.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Ο Οριόλ Παουλί ήταν ο παίκτης-κλειδί για την Μπαρτσελόνα με την απόδοσή του στην 2η περίοδο, όταν και οι Καταλανοί «έχτισαν» την διαφορά στο σκορ.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ: Δεν μπορεί να πει κάποιος ότι ο Παναθηναϊκός είχε έναν σταθερό παίκτη σε όλο το ματς. Ο Γκραντ ξεχώρισε στο πρώτο δεκάλεπτο, ο Γκριγκόνις είχε κάποιες εκλάμψεις ενώ ο Μπαλτσερόφσκι ξεχώρισε όταν τα πάντα είχαν κριθεί.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η μεγάλη διαφορά στα ριμπάουντ, ειδικά στο πρώτο ημίχρόνο (24-9)

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στο κλειστό του ΟΑΚΑ την ερχόμενη Δευτέρα τον Απόλλωνα Πάτρας (6/11, 20:15) σ' ένα ακόμη ματς κεκλεισμένων των θυρών, ενώ η Μπαρτσελόνα φιλοξενείται την Κυριακή (5/11) στο Λούγκο από την Μπρεογκάν.

Τα δεκάλεπτα: 21-20, 45-33, 71-47, 80-72.

Η κατάταξη της EuroLeague

Ρεάλ Μαδρίτης 5-0

Φενέρμπαχτσε 5-1

Βαλένθια 5-1

Μπαρτσελόνα 5-1

Βίρτους Μπολόνια 4-1

Μονακό 4-2

Μακάμπι 3-2

Ολυμπιακός 3-3

Ζάλγκιρις 3-3

Παρτίζαν 2-3

Αναντολού Εφές 2-3

Παναθηναϊκός 2-4

Ερυθρός Αστέρας 2-4

Μπάγερν Μονάχου 2-4

Μπασκόνια 1-4

Αρμάνι Μιλάνο 1-5

Άλμπα 1-5

Βιλερμπάν 1-5

Πηγή: gazzetta.gr