Εγκρίθηκε η πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού από το Λιμενικό Ταμείο

Ελεγχόμενος... κυκλοφοριακός πυρετός

- Απομένει η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και η έκδοση απόφασης από το Λιμεναρχείο - Δωρεάν παραχώρηση του εξοπλισμού της ελεγχόμενης στάθμευσης για ένα έτος, αιτούνται από το δήμο τα μέλη του Δ.Σ.

Θετική κατά πλειοψηφία ήταν η απόφαση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου όσον αφορά στην απόφαση να πεζοδρομηθεί η Ακτή Πέτρου Ράλλη από τις 15 Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Την αντίθεσή του, εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας και αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, Γιάννης Λούβαρης, ο οποίος θέλησε να τεκμηριώσει την αρνητική ψήφο του λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μία συνολικότερη αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού ζητήματος στην Ερμούπολη.

Η εν λόγω απόφαση θα τεθεί προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και στη συνέχεια το Λιμεναρχείο θα εκδώσει αντίστοιχο έγγραφο για να εφαρμοστεί το μέτρο.

Αδύνατη η συνύπαρξη πεζών και οχημάτων

Το θέμα της πεζοδρόμησης της παραλιακής οδού κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο τους αιρετούς αλλά και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Μάλιστα δεν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που είδαμε τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ερμούπολη να χωρίζονται σε δύο “μέτωπα” - της παραλίας και του ιστορικού κέντρου - και να βάλλουν οι μεν κατά των δε και αντιστρόφως. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, η πρόταση του προέδρου ήταν συγκεκριμένη όπως και το προηγούμενο έτος. Το τμήμα του δρόμου που θα πεζοδρομηθεί ξεκινά από το ύψος της Αγροτικής Τράπεζας και καταλήγει έως και την πλατεία Κανάρη και το ωράριο που θα μετατρέπεται σε πεζόδρομο η παραλιακή ζώνη θα είναι από τις 10 το βράδυ έως και τις 4 τα ξημερώματα. Η εν λόγω απόφαση που στηρίχθηκε από την πλειοψηφία των μελών έχει στόχο κατά κύριο λόγο να εξυπηρετήσει τους πεζούς και τους επισκέπτες του νησιού αλλά και να αποτρέψει οποιοδήποτε πιθανό ατύχημα λόγω της “συνύπαρξης” πεζών και οχημάτων σε έναν δρόμο που “ξεχειλίζει” κυριολεκτικά από κόσμο το καλοκαίρι.

Στην ανωτέρω πρόταση, ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Λούβαρης δήλωσε την πλήρη αντίθεσή του. Μοναδικό επιχείρημα που προέβαλε ήταν η διαφωνία του με τα “ημίμετρα” - όπως σχολίασε - όσον αφορά στο κυκλοφοριακό ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να οδηγηθεί σε μία απόφαση που θα ισχύει καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι αποσπασματικά. “Είτε θα είναι όλο το χρόνο πεζόδρομος η παραλία, είτε όχι”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Θέση αναφορικά με την οποία ο κ. Βελισσαρίου τόνισε: “Το κυκλοφοριακό της πόλης συνολικά και όχι μόνο στο κέντρο, δεν μπορεί να λυθεί, παρά μόνο να βελτιωθεί”.

Απομένουν λοιπόν, μερικά βήματα μέχρι την εφαρμογή της απόφασης. Κατά πάσα πιθανότητα σε επόμενο συμβούλιο του δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα συζητηθεί το θέμα προκειμένου ο δήμος να αποφασίσει αν πρόκειται να αρθεί η πεζοδρόμηση στις οδούς Πρωτοπαπαδάκη και Θυμάτων Σπερχειού ώστε να διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων. Την τελική απόφαση θα λάβει το Λιμεναρχείο με την έκδοση σχετικής απόφασης που θα “κλείνει” τον παραλιακό δρόμο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Υπό έναν όρο η αποδοχή του εξοπλισμού

Στη συνέχεια, τα μέλη του Λιμενικού Ταμείου συζήτησαν το θέμα της αποδοχής του εξοπλισμού της ελεγχόμενης στάθμευσης από τη δημοτική αρχή. Δεδομένου ότι η περιοχή Νησάκι θα πρέπει να λειτουργήσει ομαλά και να αποφεύγεται το χάος, το Λιμενικό Ταμείο αποφάσισε – κατά πλειοψηφία – να αποδεχθεί τα μηχανήματα από τον ενιαίο δήμο. Ο κ. Λούβαρης ήταν ο μοναδικός που διαφώνησε ξανά, αφού τόνισε ότι πρόκειται για “άχρηστο εξοπλισμό”, τον οποίο “δεν κατάφερε να λειτουργήσει ο δήμος και τώρα τον παραλαμβάνει το Ταμείο”.

Από την πλευρά του, ο κ. Βελισσαρίου, επεσήμανε ότι η απόφαση του Δ.Σ. θέτει έναν όρο. Από τη στιγμή που δεν γνωρίζουν αν λειτουργεί ο εξοπλισμός, θα απαιτήσουν από το δήμο να μην αγοραστούν τα μηχανήματα και αφού παρέλθει ένα έτος και αποδειχθεί ότι λειτουργούν χωρίς να προκύπτει πρόβλημα, τότε θα θέσουν εκ νέου το θέμα επί τάπητος και θα εξετάσουν το ποσό που θα καταβληθεί από την πλευρά του Λιμενικού Ταμείου. “Δεν ξέρουμε τι θα βρούμε. Άρα θα ζητήσουμε να μας παραχωρήσουν δωρεάν τον εξοπλισμό για ένα χρόνο”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος κλείνοντας τη συζήτηση του θέματος.


Σχόλια

ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ Σάβ, 20 Απρ. 2013 - 10:42

Δίκιο έχει ο κ. Λούβαρης. Γιατί δεν κάνετε την κυκλοφοριακή μελέτη πράξη? Αλλά ξέχασα, θέλατε να κάνετε το κέντρο ιστορικό για τον τίτλο και μόνο ,αλλά δεν υπολογίσατε τις έξτρα αδειοδοτήσεις που θα θέλατε και τώρα απλά λέτε ότι πρέπει να πάρετε άδεια από αυτό το υπουργείο και μπλα μπλα μπλα, με αποτέλεσμα το «μπάχαλο» που έχετε κάνει. Αλήθεια το λιμεναρχείο θα μας πει πριν κάνει την αίτηση σας δεκτή για να κλείσει η παραλία αν είναι νόμιμη η διπλής κυκλοφορίας παραλία που έχει κάνει ο δήμαρχος και το επιτελείο του? Πόσο μάλλον αν είναι νόμιμη η διπλή οδό που θα γίνει η Θυμάτων Σπερχειού τα βράδια. Event τα καταστήματα αν κάνουν στον πεζόδρομο που υπάρχει την μέρα θα το σταματήσουν στης δέκα το βραδύ για να γίνει δρόμος? Πιο γελοίοι δεν μπορείτε να γίνετε. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!