Ο Παναγιώτης Τσούκος μιλά στην “Κοινή Γνώμη” για την τεράστια επιτυχία του Έρικ Χάμζα και τη μεταγραφή του στην Βαλένθια

“Με σκληρή δουλειά και μεγάλη προσπάθεια τα όνειρα πραγματοποιούνται”

  • Παρασκευή, 15 Μαρτίου, 2024 - 06:11
  • /   Eνημέρωση: 15 Μαρ. 2024 - 10:40
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Με κάθε επισημότητα ο Έρικ Χάμζα είναι παίκτης της Βαλένθιας, καθώς η Ισπανική ομάδα τον ανακοίνωσε και αποτελεί μέλος της. Βέβαια, ο παίκτης είχε αναχωρήσει από τη Σύρο πριν από μερικούς μήνες, όμως χρειάστηκαν κάποιες τυπικές διαδικασίες ώστε ο αθλητής να γίνει και επίσημα παίκτης της Βαλένθιας.

Ο Παναγιώτης Τσούκος είναι ένας άνθρωπος που είχε δουλέψει πολύ μαζί με τον Έρικ Χάμζα, γιατί εκτός από το ταλέντο για να φτάσει τόσο ψηλά, χρειάστηκε και πολύωρες προπονήσεις. Ο κ. Τσούκος ήταν συνεχώς δίπλα στον παίκτη και τον βοήθησε τα μέγιστα. Πλέον νιώθει δικαίωση και ταυτόχρονα έχει μεγάλα όνειρα για τον Έρικ.

Άπαντες τώρα περιμένουν να τον δουν και με τη φανέλα της ανδρικής ομάδας και να γίνει ο πρώτος παίκτης από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων που θα αγωνιστεί σε τόσο υψηλό επίπεδο στο άθλημα του ποδοσφαίρου.

Ο Συριανός προπονητής μίλησε αποκλειστικά στην “Κοινή Γνώμη” για τη μεγάλη επιτυχία τόσο του παίκτη, όσο και της προσπάθεια που έγινε όλα αυτά τα χρόνια για να καταφέρει ο Έρικ να φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο.

 

Η ακαδημία στην οποία είστε τις τελευταίες ώρες έχει τραβήξει δικαίως όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της. Ο Έρικ Χαμζά μετά από σκληρή δουλειά έπεισε τους ανθρώπους της Βαλένθια και υπέγραψε στην ισπανική ομάδα. Πώς νιώθετε που ένα παιδί που δουλέψατε πολύ μαζί σήμερα είναι παίκτης της Βαλένθιας;

 

«Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε να μιλήσω γι’ αυτή την τεράστια επιτυχία για το συριανό και κατ’ επέκταση το κυκλαδίτικο ποδόσφαιρο.  Όντως ο Έρικ αυτή τη στιγμή είναι παίκτης της Βαλένθια, πραγματικά νιώθω χαρά, ικανοποίηση και ανακούφιση που το παιδί μετά από σκληρή δουλειά κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να μεταπηδήσει σε μια από τις κορυφαίες ακαδημίες της Ευρώπης.  Η δουλειά βέβαια είναι ομαδική, τόσο η διοίκηση της ακαδημίας, όσο και οι προπονητές, αλλά και το δίκτυο της Βαλένθια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δουλέψαμε ομαδικά για να ολοκληρωθεί αυτή η πραγματικά μεγάλη μεταγραφή. Αυτό ήταν και μια απάντηση σε διάφορους που εδώ και αρκετό καιρό ήταν δύσπιστοι για όλο αυτό που γίνεται στη ακαδημία μας».

 

 

Τα όνειρα ακόμη και τα πιο μεγάλα με σκληρή δουλειά μπορούν να πραγματοποιηθούν;

 

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι σύνθετη, σίγουρα χρειάζεται σκληρή δουλειά, αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει για να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.  Σίγουρα υπάρχει και αυτό που λέγεται ταλέντο, να είσαι προικισμένος με κάποια στοιχεία που θα σε ανεβάσουν επίπεδο για να έχεις την ευκαιρία να ανέβεις ψηλά.  Από εκεί και πέρα υπάρχει και ο τρόπος που γυμνάζεσαι, αυτό που επιστημονικά ονομάζεται μεθοδολογία, το πως ακολουθώντας έναν πολυετή δρόμο θα κάνεις ένα παιδί προικισμένο να αποκτήσει όλα εκείνα τα εφόδια που θα του επιτρέψουν να κάνει το επόμενο βήμα.  Στο δίκτυό μας αυτό το μονοπάτι είναι ξεκάθαρο και ακολούθησε σε όλο το μήκος του ο Έρικ, άρα ξέρουμε από που ξεκινάει, πως προχωράει και που καταλήγει, και σε κάθε σταθμό τι θα πρέπει να δουλεύουμε και πως.  Το μονοπάτι αυτό βέβαια είναι δύσβατο και επίπονο και πολλές φορές θα ¨πέσεις¨, εκεί θα πρέπει να δείξει ο ποδοσφαιριστής το πόσο έτοιμος είναι να σηκωθεί και να συνεχίσει για να πετύχει το στόχο του. Επίσης από κάποιο σημείο και μετά υπάρχει και η αξιολόγηση που γίνεται δύο φορές το χρόνο τόσο από προπονητές του δικτύου μας στην Ελλάδα, όσο και από την Ισπανία και οι οποίες βοηθούν να διορθώσεις τυχόν ελλείψεις που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και βελτιώσεις των αδύνατων σημείων.  Επίσης με συμμετοχές σε διεθνή τουρνουά και παιχνίδια με ομάδες της super league δηλαδή με δυνατά παιχνίδια μπορούμε να ελέγχουμε την εξέλιξη και την ετοιμότητα των παικτών να αγωνίζονται σε παιχνίδια με πολύ υψηλή ένταση, μεγάλη δυσκολία και έντονη ψυχολογική επιβάρυνση, παρατηρώντας την αντίδραση των παικτών σε έντονα στρεσογόνες καταστάσεις, πράγματα στα οποία οι νεαροί παίκτες θα πρέπει να ανταπεξέρχονται για να παίξουν στο υψηλό επίπεδο. Επίσης, σημαντικό στοιχείο είναι και η συγκέντρωση, υπομονή και επιμονή στο στόχο, δηλαδή να μην παρασύρεσαι από άλλα πράγματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, γιατί αν παρεκκλίνεις δυστυχώς θα χάσεις το ¨τρένο¨.  Σε όλη αυτή τη διαδικασία πρέπει να είσαι 100% συγκεντρωμένος στο στόχο.  Είναι λοιπόν αρκετά σύνθετο το ζήτημα, σίγουρα χρειάζεται ταλέντο και σκληρή δουλειά, αλλά υπάρχουν και άλλες παράμετροι που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των ονείρων σου.

Όταν ξεκινούσε η συνεργασία της ακαδημίας της οποίας είστε τεχνικός διευθυντής με την Βαλένθια πιστεύατε πως σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα παίκτης από τη Σύρο θα κατέληγε στην ισπανική ομάδα;

 

Από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποι της Βαλένθια μας μύησαν στη μεθοδολογία που ακολουθούν στις ακαδημίες τους, μέχρι και σήμερα που μιλάμε μας δίνουν υλικό και μας εκπαιδεύουν στη δόμηση και την εκτέλεση του προγράμματος προπόνησης, τον τρόπο της ανατροφοδότησης και διόρθωσης λαθών, καθώς και στην αξιολόγηση και επανακαθορισμό του προγράμματος, ώστε μέσω της βελτίωσης των προπονητών, να βελτιωθούν και οι ποδοσφαιριστές.  Έχοντας και την προηγούμενη εμπειρία από την Arsenal είδαμε τεράστια διαφορά στον τρόπο που οι άνθρωποι της Βαλένθια μας έδωσαν τόσα πολλά πράγματα απλόχερα και σε σύντομο χρονικό διάστημα.  Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σταθώ και στο δίκτυο της ακαδημίας της Βαλένθια στη νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα στον τεχνικό διευθυντή του δικτύου κ. Γιώργο Τόλια, ο οποίος έχοντας εμπειρία από την Arsenal τα προηγούμενα χρόνια, και από ομάδες που δούλεψε παλαιότερα, ήξερε ακριβώς τι να ζητήσει από τους ανθρώπους της Βαλένθια για να μπορέσουμε εμείς να γίνουμε γρήγορα καλύτεροι και αποδοτικότεροι στον τρόπο που κάνουμε την προπόνηση.  Εμείς από την πρώτη στιγμή σαν ακαδημία γνωρίζαμε ότι έχουμε μια πάρα πολύ καλή ¨φουρνιά¨ παικτών γεννημένων το 2007, προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να εντάξουμε τη νέα μεθοδολογία στα προγράμματά μας για να βοηθήσουμε τα παιδιά όσο περισσότερο γίνεται, και με τη βοήθεια των camps που πραγματοποιούνται 2 φορές το χρόνο και των αξιολογήσεων που λαμβάναμε από αυτά, προσπαθήσαμε στοχευμένα να βελτιώσουμε τα αδύνατα σημεία των ποδοσφαιριστών μας, φτάνοντας στα τελευταία camps ο Έρικ όπως και ο Δημήτρης Ρούσσος και ο Ρομέο Μεντρί να βαθμολογούνται με άριστες αξιολογήσεις, βρισκόμενοι στο σωστό δρόμο με αποκορύφωμα τη μεταγραφή του Ερικ στη Βαλένθια. 

Η δουλειά συνεχίζεται και μάλιστα με πολλά όνειρα ακόμη. Τα παιδιά τόσο από τη Σύρο αλλά και από όλη την Ελλάδα πλέον έχουν ένα νέο πρότυπο. Έναν παίκτη στον οποίο θα θέλουν να μοιάσουν. Πόσο πιθανό είναι να βρεθεί παίκτης από την Ελλάδα και τη Σύρο στη Βαλένθια?

Σίγουρα ο Έρικ αποτελεί πλέον πρότυπο για όλους τους ποδοσφαιριστές του δικτύου της Βαλένθια τόσο στη νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και των άλλων ακαδημιών που έχει η Βαλένθια ανά τον κόσμο, και αυτό γιατί είναι η πρώτη μεταγραφή παίκτη που κάνει η Βαλένθια και είναι κάτω των 18 ετών. Αυτή τη στιγμή στην ακαδημία μας υπάρχουν κάποια παιδιά τα οποία βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και προσπαθούμε με τους συνάδελφους προπονητές να τους βοηθήσουμε να γίνουν καλύτεροι, ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με ποδοσφαιριστές του δικτύου μας.  Όπως είπα όμως και παραπάνω το όλο θέμα είναι σύνθετο και έχει πολλές παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να γίνει πραγματικότητα ένα όνειρο. Σημαντικό στοιχείο στην όλη διαδικασία είναι και ο ρόλος των γονέων. Πολλοί γονείς βιάζονται να δουν αποτελέσματα γρήγορα κάτι που στην πορεία είναι καταστροφικό, πιέζουν τη διοίκηση, τους προπονητές, τα ίδια τους τα παιδιά χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη και βελτίωση του παιδιού τους. Δυστυχώς έχω ζήσει περιπτώσεις ταλαντούχων παιδιών που ενώ είχαν τις δυνατότητες να προχωρήσουν οι γονείς με τη στάση τους τα άφησαν στάσιμα, χωρίς να τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν αυτά που πραγματικά μπορούσαν. Στο σημείο αυτό θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην οικογένεια του Έρικ, η οποία ¨έκλεισε¨ τα αυτιά στις σειρήνες που έρχονταν κατά ριπάς από όλες τις πλευρές, πίστεψε στο πρόγραμμα και την καθοδήγησή μας και σήμερα δικαιώθηκε. Είναι πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια και κάποιο άλλο παιδί να μεταπηδήσει στην Ισπανία γιατί όπως είπα και πριν ταλέντο υπάρχει, το πρόγραμμα και το μονοπάτι το γνωρίζουμε από τη στιγμή που κάποιο παιδί θα έρθει στην ακαδημία μέχρι το υψηλό επίπεδο καθώς και τα στάδια που αυτό πρέπει να περάσει. Υπάρχει ο Έρικ που το ¨περπάτησε¨ και πέτυχε, άρα γνωρίζοντας το δρόμο και έχοντας τα εργαλεία μπορούμε να το καταφέρουμε ξανά.

 

 

 

Τις τελευταίες μέρες βρεθήκατε στην Ισπανία και είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε από κοντά σεμινάρια και προπονήσεις. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να είστε κοντά στα επιτελεία της ισπανικής ομάδας;

 

Η ισπανική ομάδα κάθε χρόνο διοργανώνει ένα ταξίδι στην Βαλένθια στις εγκαταστάσεις της ομάδας για να εκπαιδεύσει τους προπονητές της, για να δουν από κοντά πως αυτό το πρόγραμμα δουλεύει στην πράξη.  Είναι μια μοναδική εμπειρία που αν δεν την ζήσεις, δεν μπορείς να αντιληφθείς το πόσο σημαντική είναι.  Φέτος συγκεντρώθηκαν 50 προπονητές των ακαδημιών της Βαλένθια από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Αγγλία, Μάλτα, Αμερική και Καναδά και έλαβαν μέρος στο technical trip, που έλαβε χώρα από 5 έως 11 Μαρτίου, εκεί έγιναν σεμινάρια και workshops με θέμα τη μεθοδολογία της Βαλένθια, λύθηκαν διάφορες απορίες, παρακολουθήσαμε προπονήσεις όλων των ηλικιακών κατηγοριών από τη Β΄ ομάδα, με την οποία προπονήθηκε και ο δικός μας Έρικ, έως το Κ7, είδαμε πως δομείται το πρόγραμμα, πως υλοποιείται, πως δίνονται οι διορθώσεις, πως καθοδηγεί ο προπονητής την ομάδα κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Για να γίνει πιο κατανοητό θα σου διηγηθώ ένα περιστατικό.  Παρακολουθήσαμε την προπόνηση της Κ12 αφού προηγουμένως είχε έρθει ο προπονητής στην αίθουσα και μας είχε εξηγήσει επακριβώς το πρόγραμμα τόσο της ημέρας όσο και το μακροχρόνιο της προπόνησης για την Κ12. Στη συνέχεια βγήκαμε στο γήπεδο και μας μετέφραζαν ακριβώς τις οδηγίες και τις διορθώσεις καθώς και ότι έλεγαν οι προπονητές κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ενώ στο τέλος της μας μίλησε ξανά ο προπονητής και μας έλυσε ότι απορίες είχαμε σε σχέση με αυτά που είδαμε. Βλέπεις λοιπόν πόσο οι άνθρωποι αυτοί στηρίζουν και πόσο σοβαρά βλέπουν το international πρόγραμμα της ακαδημίας, νομίζω πουθενά αλλού δε γίνεται αυτό, να σου προσφέρουν τα πάντα και να μπορείς να ρωτήσεις οτιδήποτε θέλεις. Τέλος την τελευταία ημέρα έγινε πρακτική άσκηση από όλους τους προπονητές, σχεδιάζοντας πρόγραμμα και εκτελώντας το στην πράξη, δίνοντάς σου ανατροφοδότηση στο τέλος τι έκανες καλά σε ποια σημεία πρέπει να βελτιωθείς και πως, και τι πρέπει να κάνεις για να γίνεις καλύτερος. Γενικά η ανταλλαγή απόψεων με τους ανθρώπους εκεί σε βοηθά να αντιληφθείς τη διαφορετική ποδοσφαιρική κουλτούρα και πως μπορούμε να δουλέψουμε για να αλλάξουμε επίπεδο.

Μαζί σας ήταν και ο Μιχάλης Βασαλος αυτή η εμπειρία που ζήσατε πιστεύετε ότι θα σας βοηθήσει στις εδώ προπονήσεις;

 

Πράγματι φέτος ήρθε και ο Μιχάλης και νομίζω ότι έζησε μια μοναδική εμπειρία, κάτι που μπορεί να σας επιβεβαιώσει και ο ίδιος. Σίγουρα όλα αυτά θα προσπαθήσουμε τις επόμενες ημέρες να τα μεταφέρουμε και στους υπόλοιπους προπονητές της ακαδημίας μας και να αρχίσουμε σιγά σιγά να τα ενσωματώνουμε στο πρόγραμμα προπόνησης των τμημάτων μας με σκοπό την ακόμα καλύτερη εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών μας. Ευελπιστώ τα επόμενα χρόνια όλοι μας οι προπονητές να μπορέσουν να κάνουν αυτό το εκπληκτικό ταξίδι και να ζήσουν την εμπειρία διευρύνοντας τους προπονητικούς τους ορίζοντες, αλλά και να λύσουν τυχόν απορίες που έχουν από τους υπεύθυνους της μεθοδολογίας του προγράμματος.  Κορυφαία στιγμή, νομίζω θα συμφωνήσει και ο Μιχάλης, ήταν η συνάντηση με τους προπονητές της πρώτης και δεύτερης ομάδας και παλιούς θρύλους της ομάδας Ruben Baraja και Miquel Angel Angulo και είχε θέμα τη σύνδεση της ακαδημίας και των παικτών με την πρώτη ομάδα, ενώ απάντησαν και σε ερωτήματα που θέσαμε οι προπονητές.  Είχα την τιμή την ερώτησή που έκανα να την απαντήσει ο Baraja και αφορούσε το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν προπονητή να δώσει την ευκαιρία σε νεαρούς ποδοσφαιριστές από την ακαδημία να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα όταν ζητούμενο για την πρώτη ομάδα είναι το αποτέλεσμα του αγώνα.

 

Θα μπορούσατε να μου πείτε λίγες από τις διάφορες που έχετε διακρίνει μεταξύ των προπονήσεων μεταξύ των δύο χωρών;

 

Σύγκριση μεταξύ μιας ακαδημίας η οποία είναι η 4η καλύτερη της Ευρώπης με τις ομάδες εδώ στην Ελλάδα μπορεί να γίνει μόνο με τις μεγάλες ομάδες της super league που έχουν οργανωμένες ακαδημίες, γιατί αρχικά στη Βαλένθια τα παιδιά σχεδόν όλα είναι επιλεγμένα, άρα το επίπεδο είναι ήδη πολύ υψηλό.  Επίσης στην προπόνηση υπάρχουν από 2 προπονητές στα μικρότερα γκρουπ και όσο ανεβαίνουν ηλικία αυξάνεται και ο αριθμός τους, για παράδειγμα στην Κ16 υπάρχουν ο πρώτος προπονητής 2 βοηθοί προπονητές, προπονητής τερματοφυλάκων, και γυμναστής.  Επίσης, οι εγκαταστάσεις είναι στο υψηλότερο επίπεδο, γήπεδα με φυσικό χλοοτάπητα, πλαστικά γήπεδα, κάθε ομάδα έχει το γήπεδό της να κάνει προπόνηση, υπάρχει γυμναστήριο μόνο για την ακαδημία με γυμναστές για την εκγύμναση των ποδοσφαιριστών το οποίο είναι δίπλα στα γήπεδα, διατροφολόγος, γιατρός, φυσικοθεραπευτής, ψυχολόγος.  Την πρώτη μέρα που φτάσαμε στο προπονητικό είδαμε τον Έρικ να μιλάει με μια κοπέλα, τον ρωτήσαμε και μας είπε είναι η ψυχολόγος.  Επίσης έχουν ειδικό χώρο στον οποίο πηγαίνουν οι ομάδες για θεωρητικό μάθημα εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, χώρος που πηγαίνουν τα παιδιά και μπορούν να διαβάσουν τα μαθήματά τους μέχρι την ώρα της προπόνησης με δασκάλους για να τα βοηθούν, αποδυτήρια για κάθε ομάδα ξεχωριστά που πηγαίνουν πριν την προπόνηση.  Τέλος έχουν ξενώνες μέσα στο προπονητικό, στο οποίο φιλοξενούνται παιδιά όπως και ο Έρικ, και τα οποία φοιτούν σε ιδιωτικό σχολείο το οποίο το παρέχει δωρεάν η ομάδα. Όλα αυτά εκεί θεωρούνται δεδομένα για μια ομάδα, ότι πρέπει να τα παρέχει στους ποδοσφαιριστές και προπονητές για να μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.  Εδώ στην Ελλάδα θεωρώ ότι για την πλειοψηφία των ομάδων αυτά είναι πολύ ψιλά γράμματα.  Τώρα όσον αφορά την προπόνηση αυτή καθ’ εαυτή, ο ρυθμός και η ένταση της προπόνησης είναι πολύ υψηλός και αυτό είναι καθοριστικής σημασίας για το υψηλό επίπεδο των ποδοσφαιριστών.

 

Τέλος θα ήθελα να μου πείτε και τις εικόνες που αποκόμισαν και τα παιδιά που είχατε μαζί σας. Πώς έζησαν την εμπειρία να προπονηθούν αλλά και να αγωνισθούν με παιδιά από άλλες χώρες;

 

Φέτος είναι μια εξαιρετική χρονιά για την ακαδημία μας, καθώς 11 ποδοσφαιριστές μας θα ταξιδέψουν για να αποκτήσουν εμπειρίες. Τέσσερεις ποδοσφαιριστές ήταν το πρώτο γκρουπ που ήρθε τώρα μαζί μας στη Βαλένθια. Άλλοι τέσσερεις ποδοσφαιριστές μας γεννημένοι το 2009 και 2011 θα ταξιδέψουν στο τέλος του μήνα στη Βαρκελώνη για να πάρουν μέρος στο MIC tournament, ένα πολύ δυνατό τουρνουά με ομάδες πολύ υψηλού επιπέδου όπως Μπαρτσελόνα, PSG κλπ., επίσης ένας ποδοσφαιριστής του 2010 θα ταξιδέψει στη Βαλένθια για προπονήσεις στο τέλος Ιουνίου, όπως και 2 ποδοσφαιριστές μας του 2012 και 2013 θα ταξιδέψουν στη Βαλένθια το καλοκαίρι για πάρουν μέρος στο 3o World Cup που διοργανώνει η Βαλένθια με ακαδημίες της από όλο τον κόσμο. Εμπειρίες που θα αποκτήσουν τα παιδιά και θα τις θυμούνται μια ζωή. Τώρα όσον αφορά στα παιδιά που ταξίδεψαν στη Βαλένθια έζησαν μια μοναδική εμπειρία, αφού προπονήθηκαν μέσα στο προπονητικό κέντρο της Βαλένθια, τα παρακολούθησαν προπονητές από το τμήμα scouting της ακαδημίας της Βαλένθια και είχαν την ευκαιρία να δείξουν τις δυνατότητές τους σε δύο φιλικούς αγώνες που έπαιξαν με τη διεθνή ακαδημία IDA που έχει έδρα στη Βαλένθια και την Ακαδημία της Βαλένθια του Καναδά.  Και στα δύο παιχνίδια η ομάδα μας κέρδισε με σκορ 2-0 με τα 3 από τα 4 τέρματα να τα πετυχαίνουν ποδοσφαιριστές της ακαδημίας μας. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να παρακολούθησαν προπονήσεις και αγώνες τμημάτων της ακαδημίας της Βαλένθια, παιχνίδι της πρώτης ομάδας στο Mestalla τη θρυλική έδρα της ομάδας, με τη Getafe, καθώς και παιχνίδι της πρώτης γυναικείας ομάδας της Βαλένθια με την Betis.  Όλα αυτά είναι εμπειρίες ζωής που θα τις θυμούνται και θα αναπολούν σε όλη τους τη ζωή, παίξουν δεν παίξουν ποδόσφαιρο. Επίσης είναι πολύ σημαντικές και οι φιλίες που έκαναν με παιδιά της ακαδημίας του Καναδά, καθώς και με ποδοσφαιριστές συμπαίκτες του Έρικ που γνωρίσαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Βαλένθια.