Επιστολή του Οικονομολόγου Γιάννη Ρώτα

Κοινωνία χωρίς αύριο

  • Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2019 - 17:08

Ο Χίτλερ επικράτησε το 1933, διότι οι Γερμανοί διανοούμενοι και πολίτες δεν μίλησαν. Η ελληνική χούντα επικράτησε το βράδυ της 21ης Απριλίου του 1967, διότι οι Έλληνες διανοούμενοι και οι Έλληνες πολίτες δεν μίλησαν.
Η δημοκρατία δεν είναι ούτε αυτονόητη, ούτε δεδομένη. Το πολίτευμα της δημοκρατίας απαιτεί την καθημερινή άσκηση των πολιτών με πράξεις ευθύνης και σεβασμού ακόμη και προς το τελευταίο κοινωνικό της κύτταρο.     
Χθες, παρουσία του συνόλου των πολιτικών, θρησκευτικών και υπηρεσιακών αρχών του τόπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, έλαβε χώρα εκδήλωση ενημέρωσης από τους συνδικαλιστές του ναυπηγείου με θέμα την περιβαλλοντική όχληση. Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από μία συμπεριφορά ολοκληρωτισμού, απέναντι σε κάθε διαφωνούντα.  
Όταν μια κοινωνία αποδέχεται την επιβολή της σιωπής και την εκτόξευση ανεπίτρεπτων χαρακτηρισμών στα διαφωνούντα μέλη της, τότε κινδυνεύει η συνοχή του κοινωνικού ιστού, ενώ δεν αργοπορεί και ο προπηλακισμός της ίδιας της δημοκρατίας. 
Όταν όμως η επιβολή της σιωπής και η εκτόξευση ανεπίτρεπτων χαρακτηρισμών στα διαφωνούντα μέλη της, γίνεται αποδεκτή από τους ταγούς της κοινωνίας, τότε αυτή η κοινωνία δεν έχει μέλλον.
 
Ερμούπολη, 11 Απριλίου 2019       

Γιάννης Α Ρώτας
Οικονομολόγος

Διαβάστε ακόμα